Margin trading bij Binance met op de achtergrond twee mensen die elkaar de hand schudden.

Margin trading bij Binance - uitleg voor beginners

Margin trading bij Binance is net weer even andere koek dan het traden in futures, crypto lending of het ‘normale’ traden bij Binance. Andere koek ja, nog geen gesneden koek. Het is pas gesneden koek nadat je deze handleiding even hebt doorgenomen. Wel zo praktisch, want er komen nogal wat belangrijke items aan bod.

Niet alleen vertellen we even kort wat de term ‘Margin trading’ eigenlijk inhoudt, maar vertellen we je ook hóe je dat dan precies kunt doen. Waar maak je een account aan, hoe stel je het een en ander in en wat voor risico’s liggen er op de loer? Zoals gebruikelijk sluiten we af met wat “Words of Wisdom” in onze conclusie.

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Met het risico dat we onszelf een beetje in de voet schieten met deze video, is het toch praktisch om hem even te kijken voordat we nog wat dieper op de materie ingaan. In deze video legt Binance zelf uit wat Margin trading inhoudt. 

Wat is Margin trading eigenlijk?

Margin trading is - heel kort door de bocht - eigenlijk het handelen met geld van anderen. In andere woorden: met geld dat je niet zelf bezit. Om dit geld te lenen, heb je een onderpand nodig. Dit onderpand wordt ook wel ‘collateral’ genoemd. Dat zijn over het algemeen (in crypto-termen) wat cryptocurrency’s van jezelf. Daarmee ‘leen’ je een bedrag van een geldschieter of sugar daddy en klaar is Kees. Of Simone. Of wie dan ook.

Met dat geld betreed je vervolgens de markt. Het mag duidelijk zijn dat je hierdoor met hele andere bedragen aan de slag gaat, dan wanneer je dat puur met je eigen geld zou doen. Stel hypothetisch even dat je zelf €10,- hebt. Met dat onderpand van €10,- leen je van iemand anders €100,-. Over die € 100,- betaal je vervolgens rente (want voor niets gaat de zon op natuurlijk). Je kunt dan met een relatief klein bedrag van jezelf (namelijk die €10,-) ineens met maar liefst €100,- de cryptomarkt betreden.

Wat is een margin trading account bij Binance?

Mogelijk heb je al een Binance-account. Of een Binance futures-account. Of een Binance lending-account. Dan zou je zeggen dat je wel voldoende Binance-accounts hebt, toch? NEE! Je hebt natuurlijk een Binance margin-account nodig! In je race om alle mogelijke Binance-accounts te verzamelen (spaar ze allemaal!), mag een Binance margin-account niet ontbreken. Mocht je nog geen Binance-account hebben, dan kan je er hier eentje aanmaken.

Net zoals voor de andere ‘sub-accounts’ geldt, heb je ook voor een margin-account een algemeen Binance-account nodig. Vanuit daar kun je dan de andere accounts aanmaken en crypto heen en weer versturen om te verhandelen, te lenen of uit te lenen. 

Hoe open je een margin trading account bij Binance?

In dit gedeelte nemen we je even stap voor stap mee door het aanmeldproces.

 1. Log in op je Binance-account.
 2. Ga met je muis naar je profielpictogram en ga naar het dashboard van je account.
   
  Image
  Account bij Binance
 3. Klik onder 'Balance Details' op 'Margin' om een margin-tradingaccount op Binance te maken.

  Let op: Om een margin-account aan te maken zal je 2FA ingeschakeld moeten zijn en zul je het KYC identificatieproces volledig doorlopen moeten hebben.
   

 4. Je krijgt een waarschuwing getoond over de risico’s van margin trading. Neem deze goed door zodat je de risico’s kent en klik vervolgens op de knop ‘Open margin account’. 
   
  Image
  Margin account openen bij Binance
 5. Lees de Algemene Voorwaarden goed door en vink het vakje aan als je akkoord bent. 
 6. Klik vervolgens op ‘I understand’
   
  Image
  Margin account agreement bij Binance
 7. Je account is gereed om mee aan de slag te gaan! Gefeliciteerd!

Hoe stort je geld in je margin-account bij Binance?

Nu je je account hebt aangemaakt, wil je er natuurlijk ook wat mee gaan doen. Om je account echt te kunnen gebruiken, zul je ervoor moeten zorgen dat er geld in je margin-account terecht komt. Of beter gezegd: crypto’s. Om dit voor elkaar te krijgen, zul je een overboeking moeten doen vanaf je normale Binance-account naar je Binance margin-account. 

Let op: We gaan er logischerwijs vanuit dat je op je Binance-account een bepaald vermogen hebt staan. Indien dit niet zo is, zul je dit even moeten regelen. Als je niet weet hoe dit werkt, neem dan onze uitgebreide Binance handleiding even door!

Om het geld van je normale Binance-wallet over te boeken naar je Binance margin-wallet, doorloop je de volgende stappen:

 1. Klik op het tabblad "Wallet"
 2. Selecteer vervolgens "Margin" 
 3. Klik je daarna op de knop "Transfer" aan de rechterkant van de pagina.
   
  Image
  Overzicht van je Margin wallet bij Binance
 4. Vervolgens krijg je de keuze welke crypto je wilt overboeken. In het voorbeeld gaan we even uit van Binance Coin (BNB). 
 5. Kies het aantal coins wat je wilt overboeken en klik op ‘Confirm transfer’.
   
  Image
  transferren

Hoe leen je geld vanuit je margin-account bij Binance?

Nu er wat geld (of crypto) op je margin-account staat, kun je de betreffende munten als onderpand inzetten om extra geld te lenen, waarmee je vervolgens kunt gaan traden. Dat proces gaat als volgt:

 1. Ga naar je Margin wallet en besluit welke coin je graag wilt lenen. In dit voorbeeld zullen we 0,02 Bitcoin (BTC) lenen. 
 2. Klik op Borrow/Repay, achter Bitcoin
   
  Image
  borrow
 3. Na het selecteren van de juiste coin, kies je de hoeveelheid die je wilt lenen.
 4. Kijk naar de rentevoet, zodat je weet hoeveel dagrente je over de geleende crypto moet betalen.
 5. Is alles juist ingevuld? Klik dan op ‘Confirm borrow’.
   
  Image
  Bitcoin lenen bij Binance Margin
 6. Nu zul je je geleende 0,02 Bitcoin terugvinden in je account overview, naast de schuld die je hebt opgebouwd van 0,02 Bitcoin plus de bijbehorende rentevoet.
  Image
  Binance Margin wallet

Margin level & Account Equity

Margin level en account equity zijn twee begrippen die behoorlijk relevant zijn wanneer je je begeeft op de margin handel. Beide zeggen namelijk iets over de mate waarin je onderpand in verhouding tot je geleende geld staat. En hoe slechter dat level is, hoe groter de kans is dat je hele portefeuille geliquideerd (verkocht) wordt. En dat is natuurlijk ‘nicht so toll’!

Aan de rechterkant van het scherm zie je het margin-level, dat een weergave van het risico geeft op basis van de geleende coins (de totale schuld) en de coins die je als onderpand op je Margin account hebt staan (Account Equity).
 

Image
margin level

 
Het risiconiveau past zich aan de invloeden vanuit de markt aan. Dus als de prijs zich beweegt in de tegenovergestelde richting van je voorspelling, dan kunnen je fondsen geliquideerd worden. Hou er rekening mee dat als je fondsen geliquideerd worden, dat je extra fees betaalt.

De formule om de margin levels te berekenen is:

Margin Level = Totale waarde van de fondsen / (Totale lening + Totale lopende rente)

Als je margin level daalt naar 1.3, dan zul je een ‘margin call’ ontvangen. Dit is in principe een herinnering dat je je onderpand moet verhogen (door meer crypto te storten) of door je lening te verlagen (door de lening terug te betalen). Als je margin level daalt naar 1.1, dan zal je fonds automatisch geliquideerd worden wat in principe inhoudt dat Binance je fonds zal verkopen tegen de huidige marktprijs om je lening af te kunnen betalen. Zie het als een ultieme stop-loss limiet van Binance zelf op al je posities en je fondsen in de Binance margin-omgeving.

Hoe handel je in margin trades bij Binance?

Net als bij de ‘normale’ handel in crypto op Binance, geldt ook voor de interface van de margin-kant van Binance dat je volgens vier verschillende type orders kunt handelen. We zetten ze nog even kort voor je op een rij en praten je er doorheen – voor het geval je er nog wat minder bekend mee bent.

 • Traden via een limit order
 • Traden via een market order
 • Traden via een stop-limit order
 • Traden via een stop-market order

We laten ze allemaal de spreekwoordelijke revue even passeren, zodat je de op zichzelf staande opties herkent en een keuze kunt maken die bij je past. 

Traden via een limit order

Een limit order is eigenlijk een inkoop- of verkooppositie die je inneemt voor een toekomstig scenario. De order wordt pas voltooid wanneer de daadwerkelijke koers de spreekwoordelijke limiet heeft bereikt.

Staat de koers van Bitcoin dus op $ 7.500,- en plaats jij een koop limit order van $ 7.200,-, dan blijft de order in het orderboek staan totdat er iemand ter wereld zijn Bitcoin voor $ 7.200,- wil verkopen. Dit kan tien seconden duren, een paar minuten, maar ook weken of jaren. Het is allemaal afhankelijk van de koers en vraag versus aanbod.

 

Traden via een market order

Waar je bij een limit order een bepaalde limiet voor jezelf afspreekt en rustig afwacht of en wanneer die grens bereikt wordt, is een market order een order die direct wordt doorgevoerd.

Bij een aankoop kijkt een market order naar de meest gunstige prijs die hij op dat exacte moment kan aankopen en zal die order tegen die prijs afronden. Bij een verkoop kijkt een market order juist naar de meest gunstige verkoopprijs die hij voor je coin kan krijgen en zal vervolgens de order tegen die prijs afronden. 

Voor een market order betaal je over het algemeen een extra fee, omdat deze onmiddellijk uitgevoerd dient te worden.
 

Traden via een stop-limit order

De stop-limit order is de iets gecompliceerdere variant van de limit order. Het woordje stop maakt het niet per definitie complex, maar het voegt een andere dimensie toe aan de order.

Het woordje stop kan beschouwd worden als de ‘trigger’ voor wanneer er een order in het orderboek gezet moet worden. Je voert dus een prijs in voor de ‘stop’ (de trigger) en een prijs in voor de limit order (de koop- of verkoopprijs). In theorie kunnen deze twee gelijk aan elkaar zijn, maar in de praktijk is het handig om hier een klein beetje ruimte in te houden om ervoor de zorgen dat je een koop of verkoop niet mist wanneer de prijs een enorme sprong of daling doormaakt. 

Traden via een stop-market order

Traden via een stop-market order is dus gelijk aan de stop-limit order, met het grote verschil dat er bij het bereiken van de trigger (de stop) een market order wordt geplaatst die direct wordt uitgevoerd. 

Je schuld terugbetalen aan Binance (Repay)

Uiteraard leen je het geld met de intentie om winst te maken en vervolgens de tijdelijke lening weer netjes terug te betalen. Hoe langer je het geld namelijk leent, hoe meer rente je betaalt. Het is dus zinvol om zo snel mogelijk de lening weer terug te betalen, zodat je winsten niet afnemen door onnodige rentes. 

Om de schuld terug te betalen, klik je op de tekst “Borrow / Repay”. Vervolgens selecteer je het tabblad “Repay”.

Image
Geleende geld terugbetalen aan Binance

 

Het terug te betalen bedrag is logischerwijs het totaal geleende bedrag, plus de rente over het geleende bedrag. Zorg ervoor dat je voldoende saldo op je margin-account hebt staan, om de volledige terugbetaling mogelijk te maken. Hou er ook rekening mee dat – wanneer je minder hebt staan dan het volledige bedrag – eerst de volledige rente wordt afbetaald en vervolgens pas op het geleende bedrag in mindering wordt gebracht.

Image
Terugbetaling aan Binance bevestigen

Kies het juiste bedrag (meestal 100%) en klik op ‘Confirm repayment’.

Wat zijn de gevaren van margin traden?

Naast de gebruikelijke risico’s van handelen, zijn er nog een aantal risico’s die specifiek van toepassing zijn bij margin traden.
Allereerst heb je te maken met een hogere rendementseis voordat je winst gaat maken. Het geleende geld moet namelijk - vermeerderd met een rente – terugbetaald worden, voordat je echt winst gaat maken. 

Ten tweede betekent geleend geld per definitie dat je geld wat je eigenlijk niet hebt gebruikt voor een risicovolle aangelegenheid, in dit geval het handelen in cryptocurrency. 

Tot slot heb je te maken met het margin level, wat altijd een actueel risico blijft. Als de markt opeens een kant op duikt die je niet voorziet, loop je het risico dat je account equity dermate laag wordt, dat Binance zich genoodzaakt ziet om al je posities te liquideren en de schulden te vereffenen, ook als die posities in de toekomst grote winsten zouden kunnen realiseren. Hierdoor loop je het risico om je volledige inleg te verliezen. 

Conclusie

Iedereen kent de disclaimer bij kredieten inmiddels wel. “Pas op! Geld lenen kost geld!”. Dat klinkt vrij ernstig en dat kan het in sommige gevallen ook wel zijn. Zodra je geld leent dan bouw je een schuld op. Naast dat het ineens lijkt alsof je geld op je rekening hebt staan wat feitelijk niet van jou is, betaal je ook nog eens rente over het geleende bedrag.

Wanneer je gaat investeren met geleend geld is je rendementseis dus ook hoger. Voordat je winst maakt, zul je namelijk eerst nog de rente over het geleende geld (en natuurlijk het geleende geld zelf) af moeten halen, voordat je je nettowinst kunt berekenen.

Maar er zit natuurlijk ook een mooi potentieel in het hele margin trading! Je kunt met vermogen handelen waar je anders geen gebruik van had kunnen maken, waardoor je winsten significant toe kunnen nemen.

Margin trading is en blijft een interessante optie, vol met kansen en risico’s. Zorg er dus altijd goed voor dat je de risico’s kent, voor jezelf kunt verantwoorden en dat ze passen binnen je eigen risicoprofiel, vóórdat je een keuze maakt.

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met margin trading? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.