hoe werkt verge xvg blockchain

Hoe werkt Verge blockchain (XVG)? Technische uitleg voor beginners!

Wanneer jij een transactie uitvoert op de blockchain van Bitcoin, denk je dan dat je geheel anoniem te werk gaat? Misschien van wel, omdat de blockchain vaak wordt gekoppeld aan privacy en anonimiteit. Maar niets is minder waar, want er worden een hoop gegevens van de gebruikers van een blockchain opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan het wallet adres, maar ook aan het IP-adres.

Genoeg mensen vinden dat een blockchain volledig anoniem gebruikt moet kunnen worden. Dat vonden ook de ontwikkelaars van de Verge (XVG) blockchain. Verge is namelijk een blockchain die door middel van TOR en I2P de identiteit van hun gebruikers volledig verbergt. Hierdoor kan iedereen zonder zorgen een anonieme transactie op Verge uitvoeren.

TOR en I2P zijn niet de enige technieken die de Verge blockchain speciaal maken. In dit artikel leggen we je meer uit over wat Verge is en hoe Verge werkt.

Bekijk snel

Wat is Verge (XVG)?

Voordat we dieper ingaan op de technische werking van Verge, zullen we eerst op de oppervlakte blijven door uit te leggen wat Verge eigenlijk is en waar het voor is gemaakt.

Verge is een blockchain met de XVG-cryptocurrency die zich focust op het bieden van anonimiteit en privacy voor gebruikers. Veel mensen denken dat een blockchain altijd anoniem is, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. De verzender en ontvanger van een transactie kunnen namelijk altijd teruggevonden worden.

Wanneer je een transactie uitvoert, is het mogelijk om in de block explorer te zien naar en van welk wallet adres een transactie wordt verzonden. Hierdoor kunnen anderen ook zien hoeveel saldo er op een wallet adres staat. Doordat een wallet adres vaak is gekoppeld aan een account, dat door middel van het KYC-proces is geverifieerd, is er weinig anoniem aan het gebruik van een blockchain.

Hoe is Verge ontstaan?

In 2014 werd dit project ontwikkeld onder de naam DogecoinDark. Twee jaar later, in 2016, veranderde het team achter dit project de naam naar Verge. Doordat 'Dogecoin' in de naam zat, werd het project niet serieus genomen, terwijl het team wel ontzettend serieus aan het project werkte.

Het team van Verge bestaat uit meer dan 14 medewerkers. Justin, ook wel bekend als Sunerok, is de oprichter en hoofdprogrammeur van dit project. Hij heeft al sinds 2014 ervaring met het programmeren van blockchains. Daarnaast wordt het team ondersteund door een team van 4 adviseurs.

Natuurlijk zijn er meerdere cryptocurrencies die anonimiteit en privacy willen bieden aan gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan Monero, PIVX, Dash en ZCash. Toch is Verge een ander soort project. Het maakt namelijk gebruik van een grootboek dat door iedereen te bekijken is. De identiteit van de gebruikers wordt echter beschermd, waardoor je in het grootboek een transactie niet kunt terugkoppelen aan een identiteit of locatie.

Wil je meer te weten komen over Verge, voordat we dieper ingaan op de technische werking van deze blockchain? Onderstaande video is dan zeker geschikt en het kijken waard.

Hoe werkt de Verge blockchain?

De focus van Verge ligt vooral op het anonimiseren van persoonlijke gegevens, waarvan het IP-adres in het speciaal. Het IP-adres is namelijk een adres, waarmee de locatie van de identiteit van de gebruiker achterhaald zou kunnen worden. Iedere router heeft namelijk een eigen IP-adres dat wordt opgeslagen wanneer er een verbinding wordt gemaakt met het internet of een ander netwerk.

Het is lastiger om het IP-adres verborgen te houden dan je in eerste instantie zou denken. Veel blockchains lukt het daarom ook niet om de gebruiker volledig anoniem te houden, waaronder ook de blockchain van Bitcoin.

Multi-Algo Proof of Work

Het netwerk van Verge maakt gebruik van het Multi-Algo Proof of Work (PoW) consensus algoritme. Dit houdt in dat het netwerk uit verschillende machines bestaat die bezig zijn met het valideren van transacties en toevoegen van blokken aan de blockchain.

Multi-Algo wil zeggen dat Verge gebruikmaakt van meerdere hash-algoritmes, namelijk 5 algoritmes:

  • Scrypt
  • X17
  • Lyra2rev2
  • Myr-groestl
  • Blake2s

Het is een van de weinige cryptocurrencies die van 5 verschillende hash-algoritmes gebruikmaakt. Deze algoritmes zijn nodig om de veiligheid van het netwerk te kunnen garanderen. Alle 5 de algoritmes zorgen ervoor dat er iedere 30 seconden een nieuw blok wordt toegevoegd aan de blockchain van Verge.

Ook zit er een algoritme ingebouwd die voor de juiste hash rate zorgt. Door de moeilijkheidsgraad aan te passen, zorgt het algoritme ervoor dat er iedere 30 seconden een blok klaar staat.

Wraith Protocol

Verge maakt gebruik van Wraith Protocol om de gegevens van hun gebruikers anoniem op te kunnen slaan. Deze applicatie is hetgeen wat Verge laat onderscheiden van concurrenten als Monero en ZCash.

Met het Wraith Protocol kunnen gebruikers zelf kiezen of ze hun transactie wel of niet openbaar willen maken op de blockchain. Het is dus niet zo dat alle transacties anoniem zijn. Hierdoor is de blockchain ook toegankelijk voor mensen die hun transactie openbaar willen maken.

Je kunt het daarom vergelijken met een soort VPN-tool die je op je laptop hebt staan. In eerste instantie surf je op een normale manier over het internet (niet-anoniem), maar wanneer het nodig is zet je de VPN aan waardoor jouw IP-adres is verborgen.

Overigens is het belangrijk om op te merken dat de techniek die Verge gebruikt voor het verbergen van IP-adressen niet te vergelijken is met een VPN-netwerk. Verge maakt namelijk gebruik van TOR en I2P om de identiteit en locatie van gebruikers te verbergen.

Wil je meer weten over Wraith Protocol? Onderstaande video kan je hierbij helpen.

TOR en I2P

Verge zorgt ervoor dat gebruikers volledig anoniem blijven door middel van The Onion Router (TOR) en Invisible Internet Project (I2P).

Wat is TOR?

TOR ken je misschien vanwege de browser. Deze browser wordt gebruikt om bijvoorbeeld gebruik te maken van het dark web. Hier is deze browser erg populair voor, omdat het de gebruikers volledig anoniem houdt.

Wanneer je traditioneel gezien een website opvraagt vanuit een browser, verstuurt jouw computer een verzoek naar de router, welke vervolgens de website ophaalt bij een externe webserver. Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van TOR, wordt het verzoek vanuit jouw router eerst naar honderden verschillende andere netwerken doorgestuurd.

Omdat het verzoek zo vaak is doorgestuurd, is het onmogelijk om nog te achterhalen welk IP-adres het verzoek heeft aangemaakt. Hierdoor kan een gebruiker volledig anoniem te werk gaan.

Wat is I2P?

I2P is ook een vrij bekende methode om gebruikers te beschermen. Alle handelingen die een gebruiker op het internet uitvoert, kunnen door middel van I2P versleuteld worden. Vervolgens wordt deze data over een geheel netwerk van verschillende machines verzonden, waardoor (net als bij TOR) niet meer te achterhalen valt wie de gebruiker was die de opdracht heeft aangemaakt.

De identiteit en de inhoud van de opdracht blijft op deze manier volledig geheim voor buitenstaanders. 

Hoe wordt TOR en I2P op Verge gebruikt?

Iedereen kan gewoon zien welke transacties op de blockchain van Verge worden uitgevoerd. Wat ze niet kunnen zien, is de identiteit van de gebruikers. De identiteit wordt namelijk beschermd door TOR en I2P. De identiteit van de gebruiker is zo vaak over verschillende machines en netwerken verzonden, dat het onmogelijk is om de identiteit terug te vinden.

Concurrenten van Verge maken gebruik van cryptografie om de identiteit van gebruikers te verbergen. Dit zorgt er echter voor dat de blockchain niet transparant is. Je kunt namelijk niet meer zien wat er gebeurt.

Doordat Verge van TOR en I2P gebruikmaakt, blijft de identiteit van gebruikers verborgen, terwijl de blockchain niet op transparantie verliest.

Image
i2p verge blockchain

Rootstock

Rootstock (RSK-chain) is een sidechain die door Verge wordt gebruikt om smart contracts toe te voegen aan Verge. Dit is uniek, omdat andere privacy-blockchains geen smart contract functionaliteiten hebben.

Rootstock is dus een onafhankelijke blockchain die naast de Verge-blockchain draait. Omdat er geen smart contract functionaliteit op Verge zit, worden de smart contracts op Rootstock afgehandeld. Dit zorgt er ook voor dat de blockchain van Verge veel minder belast wordt. Er hoeven namelijk geen zware smart contracts uitgevoerd te worden op deze blockchain.

Hierdoor is Verge niet alleen een concurrent van Monero of ZCash, maar ook van Ethereum. De blockchain van Ethereum is namelijk ontworpen voor het laten draaien van smart contracts. Het is zelfs de belangrijkste blockchain voor smart contracts.

De transactiesnelheid van RSK is ontzettend hoog. Het kan namelijk 400 transacties per seconde uitvoeren. Een stuk meer dan Verge, dat 100 transacties per seconde kan uitvoeren, en al helemaal een stuk meer dan Ethereum, dat 15 tot 45 transacties per seconde uit kan voeren.

Het team achter Verge is nog niet klaar, want ze hebben een doel gesteld om uiteindelijk 2000 transacties per seconde te behalen op de Rootstock-chain. Als dat lukt, zou Verge een van de belangrijkste spelers op het gebied van smart contracts en dApps kunnen worden.

Rootstock is eigenlijk een project apart. Het is het zeker waard om dieper te duiken in de werking van Rootstock. Mocht je dat willen, dan kunnen we onderstaande video aanraden. Hier wordt op een simpele manier, met genoeg diepgang, uitgelegd wat Rootstock is.

De voor- en nadelen van Verge

Je hebt na het lezen van de werking van Verge misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen. Om kort samen te vatten wat Verge is en hoe de blockchain werkt, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van de Verge blockchain voor je opsommen.

Voordelen

  • Geen pre-mine geweest. Dit betekent dat de makers van Verge geen gratis munten hebben gekregen. In plaats daarvan hebben ze deze net als iedereen moeten kopen;
  • Lage transactiekosten. Het kost bijna niks om een transactie uit te voeren op Verge, wat een groot voordeel is ten opzichte van blockchains als Ethereum of Bitcoin, omdat de kosten hier vaak erg hoog liggen;
  • Biedt volledige anonimiteit. Wanneer je gebruikmaakt van Verge kun je ervoor kiezen om volledig anoniem een transactie uit te voeren op de blockchain;
  • Team met veel ervaring. Het team van Verge heeft veel ervaring op het gebied van blockchains, waardoor de werking van het project gegarandeerd is;
  • Blockchain is transparant. Ondanks dat de locatie en identiteit van de gebruikers geanonimiseerd is, is de blockchain nog steeds transparant.

Nadelen

  • Minder geaccepteerd. Verge is veel minder geaccepteerd en bekend dan andere cryptocurrencies, waardoor je het op maar weinig plekken kunt gebruiken;
  • Verge is ooit gehackt. In het verleden is Verge ooit gehackt, waardoor er voor miljoenen dollars aan XVG-tokens kwijt zijn geraakt;
  • Veel concurrentie. Er zijn veel andere projecten die een anonieme blockchain ontwikkelen.

Conclusie

Verge is zonder twijfel een bijzonder project. Het zorgt ervoor dat gebruikers de blockchain kunnen gebruiken zoals hij volgens sommigen is bedoeld: met volledige anonimiteit. Ondanks dat privacy hoog in het vaandel staat, levert Verge niet in op transparantie. Iedereen kan de blockchain namelijk nog steeds inzien. Alleen is de identiteit en locatie van de gebruiker onzichtbaar.

De privacy wordt geboden door TOR en I2P. Dit zijn geen nieuwe technieken, want deze protocollen worden al jaren gebruikt om anoniem van het internet gebruik te kunnen maken. Daarom kun je ervan uitgaan dat Verge een veilige blockchain is en je zonder meer gebruik kunt maken van de blockchain, wanneer je niet wilt dat jouw gegevens openbaar in te zien zijn door anderen.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de technische werking van de Verge blockchain. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Verge of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.