THORChain: the cross chain liquidity network

THORChain (RUNE) - Een uitgebreide uitleg voor beginners

THORChain is belangrijk. Hoe belangrijk? Potentieel zeer belangrijk. THORChain is namelijk niet zomaar 'een' crypto-project, maar één dat ernaar streeft om het immer uitdijende universum van cryptocurrencies met elkaar te verbinden, en open, decentraal en vrij te houden.

Daarnaast heeft RUNE, het token van THORChain, een flinke financiële potentie, en zien experts de waarde ervan de komende tijd explosief groeien. 

Hoe THORChain onder de motorkap werkt, is nogal complex. Omdat het technische verhaal zelfs voor de meeste cryptofanaten lastig is, volgt hier een simpele,  vereenvoudigde uitleg. Wie zich verder in de technische aspecten wil verdiepen, kan dat doen op de website van het project.

Bekijk snel

Onderstaande video geeft een duidelijke uitleg over het protocol:

Wat is THORChain en wat doet het?

THORChain is een 'decentralized exchange protocol'. Heel simpel gezegd, THORChain maakt het mogelijk verschillende cryptovaluta met elkaar te swappen (om te ruilen). Dus bijvoorbeeld: je wisselt (een deel van) je Bitcoin om voor Ethereum. Of andersom.

Niks nieuws, hoor ik je denken, dat kan bij Bitvavo, Binance of Uniswap toch ook?

Klopt. Er zijn echter een paar wezenlijke verschillen.

Anders dan bijvoorbeeld Bitvavo of Bitcoinmeester, wat gecentraliseerde exchanges zijn, of wat verder van huis Binance of Coinbase, doet THORChain dit decentraal. Het is een autonoom protocol, niet in handen van een commerciële partij die van alles van jou wil weten. Niemand die zich met jouw transacties bemoeit dus. Omdat het permissionless is heb je als gebruiker geen last van KYC: iedereen mag meedoen. Dat is belangrijk, vooral voor burgers in landen waar de overheid crypto's in toenemende mate verbiedt, zoals China. 

Daarnaast gaat het bewaren en ruilen van je crypto op een gecentraliseerde plek in tegen het aloude credo 'not your keys, not your crypto'. Gecentraliseerde custodians als Bitvavo of Bitcoinmeester kunnen immers failliet gaan of gehackt worden. Anders dan bij een bank, ben je als gebruiker je crypto dan gewoon kwijt. Degenen die al wat langer in de cryptowereld zitten, herinneren zich ongetwijfeld Mt. Gox, destijds 's werelds grootste exchange die in 2014 gehackt werd en voor een half miljard dollar aan Bitcoin verloor.

Vanwege deze redenen zijn decentralized exchanges (DEX's) in het leven geroepen. Daarvan is Uniswap de bekendste. De meeste mensen kennen ook Sushiswap en Pancakeswap. Het grote verschil met deze DEX's is dat THORChain een cross-chain exchange is. Het is dus niet gebouwd op - en gelimiteerd tot - één chain. Uniswap, dat op Ethereum gebouwd is, werkt alleen binnen het Ethereum ecosysteem. THORChain daarentegen is een losse, onafhankelijke blockchain die andere met elkaar verbindt.

Dit zorgt er onder andere voor dat je op THORChain coins native kan omruilen. Dat is iets anders dan de 'wrapped Bitcoins' (wBTC) die op het Ethereum netwerk gebruikt worden. Wrapped Bitcoin is een enigszins omslachtige constructie om Bitcoin binnen het Ethereum ecosysteem te halen. Dit wordt onder andere gedaan om Bitcoiners ook van de voordelen van DeFi te laten profiteren; het Bitcoin ecosysteem leent zich nu (nog) niet erg goed voor DeFi applicaties. Dit 'wrappen' levert echter bepaalde nadelen op, zoals centralisatie en de daarmee gepaard gaande onveiligheid. THORChain lost dit probleem dus op en maakt native asset swapping mogelijk. Dit was tot nu toe niet mogelijk.

Image
DeFi Shutterstock
Bron: Photon photo / Shutterstock.com

Liquidity providers

De andere gebruikersgroep waar THORChain zich op richt, zijn liquidity providers (LP's). deze LP's stellen hun assets (Bitcoin, Ethereum, etc) beschikbaar in de liquidity pools, en zorgen daarmee voor de liquiditeit die nodig is om het protocol te laten werken, zodat andere gebruikers assets kunnen swappen. Hier worden de liquidity providers voor beloond. Iedereen die crypto omruilt via THORCHain, betaalt namelijk een fee. En deze fees komen dus voor een deel ten goede aan degenen die hun crypto beschikbaar stellen voor liquiditeit.

Dankzij THORChain krijgen bitcoiners nu makkelijker en veiliger toegang tot DeFi, en kan men als Bitcoin bezitter ineens een relatief hoge yield op (native) Bitcoin krijgen. Dit was voorheen lastig, alleen al omdat de meeste (hardcore) bitcoiners gruwelen bij de gedachte om hun geliefde cryptomunt te moeten wrappen op Ethereum of een andere 'shitcoin' chain. Goed nieuws dus. Omdat Bitcoin nog altijd de cryptomunt met de grootste marketcap is, en nu nog voor een significant deel passief gehodld wordt, bevrijdt het THORChain protocol op deze wijze een enorme pool aan liquiditeit. Schattingen spreken over 200 miljard dollar aan Bitcoin die zich nu nog in cold storage bevindt. Dankzij THORChain zou dit kapitaal mogelijk zijn weg zou kunnen vinden naar DeFi en als liquiditeit beschikbaar komen.

Dagelijks gebruik

In de praktijk merkt de gemiddelde crypto gebruiker waarschijnlijk weinig van het bestaan van THORChain. Het is vooral een backend systeem waarvan de functionaliteit verwerkt zit in andere producten. Voorbeelden zijn Trust Wallet en XDEFI Wallet, beiden cross-chain wallets die gebruik maken van het THORChain protocol op de achtergrond. Een ander voorbeeld is Shapeshift, een platform waar je anoniem en met maximale privacy crypto kan ruilen. Aangezien Shapeshift een Ledger integratie heeft, kunnen alle bezitters van deze populaire hardware wallet ook van deze diensten gebruik maken. THORChain is het protocol dat al deze applicaties mogelijk maakt. Vergelijk het met een techniek als TCP/IP of SMTP: alom gebruikt, maar weinig consumenten die zich daar bewust van zijn.

In onderstaande video vertelt Guy van de Coinbureau waarom óók hij fan is van THORChain:

RUNE

Dan komen we bij het belangrijkste stukje: het RUNE token. Anders dan bij bijvoorbeeld het Uniswap token, wat vooral een governance token is, is RUNE cruciaal bij de werking van THORChain. Het protocol kan niet zonder, omdat het zowel gebruikt wordt door de liquiditiy providers als door de node operators die het netwerk draaiende houden. 

Er is een simpele formule om te berekenen wat de minimale waarde van alle RUNE bij elkaar is: dat is 3x de TVL (total value locked). Hoe dat zit? Welnu, liquidity providers die hun assets willen staken, moeten een even grote waarde aan RUNE inbrengen, 1:1 dus. Eén miljoen dollar aan Bitcoin moet dus ingebracht worden met één miljoen dollar aan RUNE. Network operators moeten zelfs een verhouding van 2:1 aanhouden ten opzichte van de totale hoeveel gestakede RUNE. Dit samen leidt tot de verhouding 3:1 non-RUNE TVL : RUNE. Dus stel: THORChain bereikt een TVL (total value locked) van 1 miljard dollar, dan staat daar 3 miljard dollar aan RUNE tegenover. Als je dat deelt door de hoeveelheid RUNE in omloop, weet je de prijs per RUNE token. Voor institutionele investeerders, die van voorspelbaarheid houden, is RUNE daarom een transparante optie: de minimale waarde van het token is immers vrij simpel vast te stellen. 

Image
Tweet THORChain

Ontstaan

THORChain werd in 2018 tijdens een Hackaton bedacht en opgericht. Het is gebouwd op de Cosmos SDK en is geheel open source. Het is de afgelopen jaren maar liefst 7 keer geaudit door gerenommeerde bureau's onder wie CertiK. Desondanks wist een hacker afgelopen juni THORChain voor miljoenen dollars te plunderen. Daarover zo meer.

Team

Het team is grotendeels anoniem, maar de woordvoerder Chad Barraford is regelmatig te gast bij bekende podcasters. De reden om grotendeels anoniem te blijven, zegt Barraford, is dat het team niet wil dat het charisma van de oprichters (of het ontbreken daarvan) bepalend is voor de toekomst van THORChain. Bedenk bijvoorbeeld wat er met Cardano zou gebeuren, als de charismatische founder van het project Charles Hoskinson ineens iets ergs overkomt.

Roadmap

Op moment van schrijven ondersteunt THORChain 6 coins: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Binance Coin (BNB) en Bitcoin cash. Er wordt momenteel onder andere gewerkt aan de integratie van Terra (Luna), Monero en Dogecoin, en in de toekomst is het de bedoeling dat er maar liefst twintig chains worden ondersteund: een groot deel van de totale cryptomarkt. Het is een ambitieus gezelschap daar bij THORChain: ze zijn daarnaast bezig met een THORWallet en voor de toekomst denken ze (onder andere) aan dingen als synthetic assets, peer-to-peer lending, en leveraged trading.  

Tokenomics

Thorchain geeft in totaal 500.000.000 RUNE tokens uit. Op dit moment is 52% daarvan in omloop. De tokenomics staan overzichtelijk gevisualiseerd in onderstaand plaatjes.

Image
RUNE tokenomics
Bron: runebase.org
Image
RUNE uitgifte
Bron: Runebase.org

De hacks

Belangrijk om te vermelden is het feit dat THORChain afgelopen zomer twee maal gehackt werd door middel van verschillende exploits. Eenmaal was dit voor 7 miljoen dollar en eenmaal voor 10 miljoen dollar. De gebruikers die hun funds kwijtraakten kregen deze wel terug uit de treasury. Thorchain heeft als reactie hierop twee cyberbeveiligingsbedrijven, Trails of Bits en Halborn, in de hand genomen. Door de beveiligingsaudits kon het team daarna een herstelplan in vijf stappen uitvoeren. Verder nam het protocol extra voorzorgsmaatregelen om de kans dat het protocol opnieuw wordt aangevallen zo klein mogelijk te houden. Tenslotte huurt THORChain Immunefi in om ervoor te zorgen dat verdere kwetsbaarheden kunnen worden opgespoord voordat ze worden uitgebuit. Tot slot moet eerlijkheidshalve worden opgemerkt dat de oprichters altijd zeer duidelijk hebben gecommuniceerd dat hun product nog in beta was. De gebruikers waren dus expliciet gewaarschuwd hiervoor.

Image
Hacker Shutterstock
Bron: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Risico's en kritiek

Een belangrijk nadeel van THORChain blijft dat het zo'n ongelofelijk complex protocol is. Met meer dan honderdduizend regels code en veel bewegende onderdelen heb je  te maken met een enorme 'surface of attack'. De vraag is of alle potentiele gaten ooit afdoende kunnen worden afgedicht. De oprichters zeggen zich hier dag en nacht mee bezig te houden. Echter, relativeren ze, geldt dit niet voor ieder crypto project? Alles is te kraken, immers; niet alleen THORChain. Hoewel het team met de uitgebreide security audits van afgelopen zomer, de kans op herhaling hoopt te hebben geminimaliseerd, blijft het risico dat THORChain opnieuw gehackt wordt, dit keer mogelijk voor een veel groter bedrag.

Een ander bezwaar dat sommige cryptowatchers bij THORChain hebben, is dat de prijzen voor de transacties vrij hoog liggen. Dit heeft er mede mee te maken dat je niet op één, maar op beide chains transactiekosten betaalt. Daardoor lijkt het protocol in toenemende mate niet zozeer geschikt voor gewone consumenten, alswel voor grote handelaren ('whales') die voornamelijk bedragen boven de de 10k swappen. Voor een investeerder in het RUNE token op zich niet erg, aangezien deze grote jongens wel het grote geld met zich mee brengen.

Regelgeving

Tenslotte is het natuurlijk interessant om te zien hoe wetgevers op dit soort gedecentraliseerde aanbieders gaan reageren. Uiteindelijk willen regeringen niet dat geld, ook al is het crypto, zomaar anoniem wordt rond geschoven. Net zoals Piratebay al jaren wordt opgejaagd, zou dat bij anonieme peer-to-peer crypto exchanges ook wel eens kunnen gaan gebeuren in de toekomst. Dat kan overigens een voordeel EN een nadeel zijn. Bestaande exchanges moeten al aan vergaande KYC maatregelen voldoen. Gebruikers die hier niet aan kunnen of willen voldoen, zouden in groten getale naar aanbieders als Shapeshift en (dus) in de richting van THORChain geduwd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de grote groepen Chinese cryptobezitters voor wie, naarmate Beijing crypto's verder illegaliseert, anoniem handelen steeds meer van levensbelang is. Dit zijn significante, vermogende groepen die voor nogal eens wat toestroom zouden kunnen zorgen.

Conclusie

THORChain is een ambitieus en visionair project met ingewikkelde techniek onder de motorkap. Aan het op lange termijn slagen van het project zitten nogal wat haken en ogen, en het is niet geheel zonder risico om erin te investeren. Tegelijk moet je constateren dat het team niet alleen hard aan de weg timmert, maar dat ze een werkend product op de markt hebben dat al in verschillende platforms geïntegreerd is en dagelijks door duizenden cryptogebruikers met succes wordt toegepast. Vanwege de unieke functionaliteit ervan – en het gebrek aan competitie – zou THORChain in potentie wel eens heel groot kunnen worden, en een essentieel onderdeel kunnen gaan vormen van de totale cryptosphere. Mede daarom is het RUNE token een interessante kans om exposure te krijgen naar de gehele cryptospace, en niet slechts één of twee chains. Zelfs als je na het lezen van deze blog niet geinteresseerd bent geraakt in het investeren in RUNE, dan toch hopelijk wél in de belofte die THORCHain doet: het open en vrij houden van crypto. Want daar hebben we als cryptoliefhebbers allemaal baat bij.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over het belang en de potentie van THORChain. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over THORChain of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Header image: Muhammed AKAN, Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.