SundaeSwap op Cardano

SundaeSwap (SUNDAE) - Complete uitleg voor beginners

SundaeSwap (SUNDAE) wordt dé gedecentraliseerde exchange (DEX) van de Cardano (ADA) blockchain. In 2021 was het voor het eerst mogelijk om smart contracts te gebruiken op Cardano, waardoor ontwikkelaars hun eigen applicatie voor Cardano konden gaan ontwikkelen.

Dit heeft echter lang geduurd, want het team achter Cardano is jaren bezig geweest met onderzoek en ontwikkeling voordat de blockchain ook daadwerkelijk bruikbaar werd.

Met SundaeSwap zal het mogelijk zijn om tokens te kopen die op de blockchain van Cardano draaien. Net zoals dat het mogelijk is om met UniSwap (UNI) tokens te kopen die op de blockchain van Ethereum (ETH) draaien.

Voordat het zover is, wil je natuurlijk wel weten wat SundaeSwap precies is, hoe het werkt en wat je er mee kunt doen. Gelukkig ben je daarvoor bij het juiste artikel aangekomen, want dat gaan we je allemaal hier uitleggen.

Bekijk snel

Wat is SundaeSwap?

SundaeSwap is een gedecentraliseerde crypto exchange die op de Cardano blockchain zal draaien. Hiervoor maakt het gebruik van de Cardano smart contracts en is de eerste DEX die op deze blockchain zal gaan draaien.

Even kort over Cardano: dit is een blockchain die als één van de grootste concurrenten voor Ethereum wordt gezien. Wetenschappers en ontwikkelaars zijn jaren bezig geweest met het onderzoek en de ontwikkeling van deze blockchain. Het zal mogelijk zijn om net als bij Ethereum gedecentraliseerde applicaties (dApps) op de blockchain te laten draaien.

Het grootste voordeel van Cardano is dat het een stuk sneller en meer transacties kan verwerken dan Ethereum. Hiervoor maakt het gebruik van speciale technieken en protocollen.

SundaeSwap heeft een aantal unieke eigenschappen, maar is in grote lijnen een gewone Automated Market Maker (AMM), net zoals een DEX als Uniswap of SushiSwap (SUSHI).

Kijk je liever een video in plaats van het lezen van een artikel? Dan zou je gebruik kunnen maken van onderstaande video. Hier legt Altcoin Radar op een simpele manier uit wat SundeaSwap is en hoe deze DEX werkt.

Door wie wordt SundaeSwap ontwikkeld?

In 2021 is er een team van ontwikkelaars begonnen met de ontwikkeling van SundaeSwap. Op 1 juni dat jaar werd de whitepaper gepubliceerd. Na enige tijd kreeg het veel aandacht binnen de crypto community, en dan met name onder fans van Cardano.

De manier waarop SundaeSwap wordt ontwikkeld is vrijwel identiek aan die van Cardano. Er is eerst veel onderzoek gedaan door wetenschappers, voordat er met de ontwikkeling is begonnen. De ontwikkeling werd vervolgens stap voor stap aangepakt.

Mateen Motavaf (CEO) en Artem Wright (COO) zijn de bedenkers en oprichters van SundaeSwap. Zij zijn niet de enige die aan de ontwikkeling van dit platform werken, want het team bestaat uit 10 andere personen die ervaring hebben binnen fintech en high-tech startups.

Gedecentraliseerde exchange (DEX)

Een gedecentraliseerde exchange, vaak beter bekend als DEX, is een crypto exchange die door een decentraal netwerk wordt beheerd. Een DEX draait dus op de blockchain.

Traditioneel gezien draait een crypto exchange op een centrale server (dit noemen we een CEX), wat ook nog steeds de meestvoorkomende vorm is. Denk maar eens aan Binance, Bitvavo of Coinmerce.

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om gebruik te maken van een DEX dan van een CEX. Zo worden nieuwe tokens vaak eerder gelist op een DEX, omdat het makkelijker is om hier nieuwe cryptomunten aan toe te voegen. Een ander voordeel is dat je niet te maken hebt een een centrale autoriteit die jouw identiteit wil controleren voordat je kunt gaan handelen.

Er zitten ook een paar nadelen aan een DEX. Zo kun je bijvoorbeeld alleen tokens kopen die op dezelfde blockchain draaien als de DEX. Het is vaak ook een stuk lastiger om van een DEX gebruik te maken wanneer je een beginnende crypto trader bent. Je moet bijvoorbeeld een externe wallet koppelen aan de DEX en de slippage en transactiekosten handmatig instellen.

Begrijp je nog niet goed wat het verschil tussen een DEX en CEX is, of wil je meer te weten komen over de werking van een DEX? In onderstaande video wordt het duidelijk uitgelegd.

Hoe werkt SundaeSwap?

SundaeSwap draait op de blockchain van Cardano. Het maakt dus ook gebruik van de smart contracts die op deze blockchain draaien.

Net als iedere andere DEX is SundaeSwap een Automated Market Maker, wat betekent dat het gebruik maakt van liquidity pools (LPs). Met deze liquidity pools wordt er liquiditeit aan het platform verschaft door de liquidity providors. Iemand die liquiditeit aan het platform wil verschaffen, zal hier twee verschillende assets in moeten plaatsen. Het verschaffen van liquiditeit zal beloond worden met LP-tokens.

Op zich is dit niet speciaal, want iedere DEX werkt op vrijwel dezelfde manier. Waar SundaeSwap wel uniek in is, is met het Constant Product Pool model. Met dit model kunnen gebruikers veel efficiënter crypto handelen. Simpel gezegd kunnen tokens sneller en tegen betere prijzen verhandeld worden.

Om de swaps tussen tokens te kunnen realiseren, maakt SundaeSwap gebruik van een speciaal SundaeSwap Pool Factory token. Door middel van minting wordt er hiermee voor gezorgd dat ieder handelspaar uniek is. Waarom dat handig is? Een uniek handelspaar zorgt ervoor dat een hoge liquiditeit en goede slippage gegarandeerd blijft.

Cardano maakt gebruik van het Extended Unspent Transaction Outputs (eUTXOs) model. Dit is een tegenhanger van het welbekende UTXO-model dat door veel andere blockchains wordt gebruikt. Het zorgt echter wel voor een probleem, genaamd concurrency, wat betekent dat sommige gebruikers een vertraging of uitvallen van de exchange kunnen verwachten.

Gelukkig heeft het team achter SundaeSwap hierover nagedacht en ook drie mogelijke oplossingen gevonden:

  • Een DEX maken met meerdere liquidity pools
  • Gebruik maken van een orderboek-model
  • Hybride-model voor de exchange gebruiken

Het is nog niet duidelijk welke oplossing het team achter SundaeSwap uiteindelijk zal gaan gebruiken. Het team is namelijk nog volop bezig met de ontwikkeling van SundaeSwap, en daarom is er nog niet veel bekend over hoe bepaalde functionaliteiten zullen gaan werken.

Image
werking van sundaeswap

Wanneer wordt SundaeSwap gelanceerd?

Helaas is het nog niet duidelijk wanneer SundaeSwap gelanceerd zal worden. Op de website wordt al enige tijd aangegeven dat de applicatie binnenkort beschikbaar zal zijn. Verder laten ze zichzelf nog niet uit over de definitieve lanceerdatum van het platform.

Op de website van SundaeSwap kun je wel het nieuws rondom dit project volgen. Het team plaatst namelijk regelmatig updates over waar ze mee bezig zijn, en hoe de ontwikkeling van de DEX ervoor staat.

Het SUNDAE-token

SundaeSwap zal een eigen token hebben, genaamd SUNDAE. Op het moment dat de DEX gelanceerd wordt, zullen er in totaal 2 miljard SUNDAE-tokens gemint zijn. Dit is hoe de de verdeling van de SUNDAE-tokens eruitziet:

  • 55% voor het publiek
  • 25% voor het team
  • 13% voor investeerders
  • 5% voor de wervingsinspanningen
  • 2% voor de adviseurs

In totaal zal 5% van de tokens worden verplaatst naar de Initial Stake Pool Offering (ISO) van het project. Iedere epoch (waarvan er vijf zijn) zal 1% ontvangen.

Kan ik al SUNDAE-tokens kopen?

Het is nog niet mogelijk om SUNDAE-tokens te kopen. Het platform is namelijk nog niet gelanceerd, en het is nog niet duidelijk wanneer dit precies zal gebeuren. Je kunt daarom het beste de website van SundaeSwap in de gaten houden om hier meer over te weten te komen.

Kan ik meedoen aan de ISO van SundaeSwap?

Gebruikers kunnen SUNDAE-tokens verdienen door mee te doen aan de airdrop tijdens de ISO. Hiervoor zul je ADA-tokens moeten staken tijdens de ISO, zodat je toegang krijgt tot de airdrop.

Het zal ook mogelijk zijn om een liquidity providor te zijn zodra de DEX wordt gelanceerd. Voor de bijdrage die je levert zul je dan een beloning in de vorm van SUNDAE-tokens ontvangen.

Wanneer je hier liever niet aan meedoet, zul je dus moeten wachten tot de lancering van SundaeSwap om tokens te kunnen kopen.

Wil je meedoen aan de ISO van SundaeSwap? In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.

https://www.youtube.com/watch?v=unoVYUc5CX8

SundaeSwap vs. UniSwap

In dit artikel hebben we een aantal keer de vergelijking tussen SundaeSwap en UniSwap aangehaald. Dit komt doordat beide platformen een DEX zijn: gebruikers kunnen cryptomunten kopen zonder gebruik te hoeven maken van een centrale autoriteit die zichzelf als tussenpersoon opstelt.

Een andere overeenkomst is dat het op beide platformen mogelijk is alleen tokens te kopen die op dezelfde blockchain draaien als de DEX. Dit geeft natuurlijk ook meteen het verschil tussen deze twee platformen weer. Op UniSwap zul je alleen tokens die op Ethereum draaien kunnen kopen, terwijl je op SundaeSwap alleen tokens kunt kopen die op Cardano draaien.

De interface van SundaeSwap zal veel gaan lijken op die van UniSwap. De ontwikkelaars hebben namelijk aangegeven geïnspireerd te zijn van de overzichtelijke interface van UniSwap. Veel beginnende crypto traders vinden het gebruik van een DEX al lastig, omdat er veel meer handelingen voltooid dienen te worden voordat een aankoop succesvol kan worden afgerond.

Door de interace zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, maak je het een stuk makkelijker voor de gebruikers van het platform. Dit zorgt er natuurlijk alleen maar voor dat er meer gebruikers naar het platform zullen komen. Ondanks dat we de applicatie van SundaeSwap nog niet kunnen bekijken, weten we dus al dat het er qua uiterlijk vrij veel gaat uitzien als het platform van UniSwap.

Cardano vs. Ethereum

Omdat SundaeSwap gebruik maakt van de Cardano-blockchain, zal het ook gebruik kunnen maken van de voordelen die dit platform biedt ten overstaand van Ethereum. Het is wel belangrijk om in in je achterhoofd te houden dat Cardano nog wel daadwerkelijk in gebruik moet worden genomen, en we dus nog niet weten of alles volgens plan zal gaan lopen.

Toch wordt er verwacht dat Cardano uiteindelijk veel sneller transacties kan gaan verwerken dan Ethereum. Ook zullen gebruikers waarschijnlijk veel lagere transactiekosten betalen om een transactie uit te voeren. Dit betekent dat gebruikers van SundaeSwap niet honderden dollars aan transactiekosten hoeven te betalen, zoals bij UniSwap wel vaak het geval is.

Het is alleen de vraag hoelang dat nog gaat duren, aangezien Ethereum bezig is met de overstap naar Ethereum 2.0. Deze upgrade zorgt ervoor dat het netwerk overgaat naar een Proof of Stake (PoS) consensus algoritme, waardoor transacties sneller en tegen lagere kosten verhandeld zouden kunnen worden. Dit zou UniSwap dan ook alleen meer ten goede komen. De vraag is natuurlijk wel of deze update ook daadwerkelijk voor het gewenste resultaat zal gaan zorgen.

Zou je graag meer willen weten over het verschil tussen Ethereum en Cardano? Bekijk dan onderstaande video van Coin Bureau.

Conclusie

SundaeSwap is eigenlijk hetzelfde als andere DEX'en, zoals UniSwap en SushiSwap. Het verschil is echter dat SundaeSwap op de blockchain van Cardano draait, en ook de eerste DEX op deze blockchain zal zijnDit maakt SundaeSwap een vrij uniek project binnen het Cardano-ecosysteem.

Gebruikers zullen straks de mogelijkheid hebben om tokens op de Cardano-blockchain te kopen, net zoals dat al op de blockchain van Ethereum kan. Het voordeel van SundaeSwap is echter wel dat transacties sneller en goedkoper verwerkt kunnen worden. De kans is daarom groot dan gebruikers veel lagere transactiekosten betalen op SundaeSwap, dan op een Ethereum-DEX. Hier moeten gebruikers soms tot honderden dollars aan kosten betalen waarna het soms uren duurt voordat de transactie is bevestigd.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over SundaeSwap. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over SundaeSwap of andere projecten die op Cardano draaien? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door AdriaVidal


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.