Wat zijn Splinterlands (SPS)? Het zijn de tokens van Splinterlands, een play to earn blockchain game, die je kunt spelen. Deze tokens geven jou onder andere inspraak in de de regels en voortgang van één van de meest winstgevende blockchain games van dit moment.
Splinterlands kwam als play to earn game in 2020 op de markt. Het is een echte battle game die “Victory and Glory” belooft. Maar ook het token SPS maakt sinds de launch in de zomer van 2021 al veel beloftes waar. Want in het algemeen nemen de tokens van Play to Earn games een steeds belangrijkere positie in met de groei van de blockchain games. SPS tokens zijn hier een goed voorbeeld van.
Daarom gaan we eens nader bekijken wat SPS de gamer, maar ook de crypto investeerder voor moois kan brengen. We gaan kijken hoe Splinterlands werkt, welke rol de SPS tokens spelen in het spel én op de cryptobeurs.
Bekijk snel
In deze video wordt uitgelegd hoe je Splinterlands speelt:
Wat is Splinterlands?
Om de waarde van een token als SPS te kunnen bepalen gaan we eerst kijken naar het spel waar de token zijn rol in speelt: Splinterlands. Zoals we al in de inleiding lieten vallen, gaat Splinterlands over overwinning en glorie en dat in de vorm van een card trading game. Dit principe is natuurlijk al groot geworden met de kartonnen versie van Pokémon. Je kaart staat voor een Pokémon met een bepaalde waarde, kracht en skills. Door deze strategisch in te zetten in een gevecht tegen een andere Pokémon houder kun je deze Pokémon verslaan.
Splinterlands heeft dit spelprincipe vertaald naar de blockchain wereld en naar de wereld van Splinterlands. Dit is een magisch rijk waar "de grote versplintering" alles kapot heeft gemaakt. Daarna is het onder de centrale macht gekomen van de Wizard’s Council, die een geheimzinnige kracht in bezit heeft om alles te controleren. Gelukkig komen de goede tegenkrachten in het verhaal samen die het rijk herveroveren van de de Wizard’s Council. Ze komen erachter dat er rocks liggen opgeslagen. Deze zijn magisch en geven de Splinterianen kracht, maar het zijn ook bouwstenen waarmee ze van alles kunnen bouwen. Het is duidelijk: je speelt de games dus in een rijk waar de strijd om magische krachten de wereld beheerst en genoeg valt te beleven!
Zoals de Pokémon stond op een kaartje, heb je nu een NFT met een character of warrior. Deze strijder is verbonden met de non-fungible token, die dient als bewijs van echtheid en eigenaarschap. Met de Splinterlands NFTs kun je strijden tegen elkaar. In de toekomst kun je ook land kopen in Splinterlands en zal het nog meer een metaverse game worden.
De NFT cards van Splinterlands
De NFTs zijn, als je het over de zeldzaamheid hebt, in 4 categorieën te verdelen: Common, Rare, Epic en Legendary. Er zijn 2 type kaarten die elk in het spel hun eigen rol spelen: de Summoners en de Monsters. Verder is elke kaart verbonden aan elk 1 van de 7 elementen: Fire, Earth, Water, Life, Death, Dragon en Neutral. Naast hun element staan er op de kaarten 7 stats. Deze geven bepaalde eigenschap aan en hoeveel kracht of kwaliteit een splinters daarin heeft. Deze 7 stats heeft iedere card in meer of minder mate. Er zijn daarnaast meer dan 64 eigenschappen mogelijk die een card uniek bruikbaar maken in een game.
Het spel
Bedoeling van het hele spel is een battle aan te gaan met een tegenstander. Voor de battle is een vast bord of strijdtoneel. Elke speler heeft 8 posities voor de kaarten. De eerste kaart ligt op de eerste rij. Hier ligt ook de eerste kaart van de tegenstander. Op de tweede en tevens laatste rij liggen de 6 Monster kaarten en de Summoner kaart.
De kaart op de eerste rij kan direct aanvallen. De anderen kunnen dat niet altijd vanaf de tweede rij, omdat hun abilities of eigenschappen dit niet toelaten. Als een character sneuvelt in de strijd, schuiven de characters op in de rij. Verder kunnen bepaalde plekken alleen met elkaar wisselen.
Je kunt het spel spelen in een oefensessie en in een echte versie. Voorafgaand aan het spel zie je wat de voorwaarden en condities van het spel, hoeveel Mana je bijvoorbeeld nodig hebt. Mana is het krachtmiddel wat je nodig hebt om speciale eigenschappen zoals magie in te zetten. Hierop kun je uit je kaarten een team samenstellen.
Allereerst kies je een Summoner card. Deze is heel belangrijk want deze bepaalt het niveau van de monsters die je in je team kan plaatsen. Na de Summoner kies je de ander characters. Let goed op wat je aan Mana kan inzetten. Denk goed na over de positie waar je elke monster neerzet. Als je wint verdien je DEC, Dark Energy Chrystal tokens. Naast battles kun je ook meedoen aan tournaments. De spelmogelijkheden op Splinterlands zijn ook in ontwikkeling, dus in de toekomst kun je nog veel meer spelvormen verwachten.
Guilds
Je kunt natuurlijk alleen ten strijde trekken, maar gezamenlijk maak je meer kans. In Splinterlands is er de mogelijkheid om een Guild te vormen of je bij een gilde aan te sluiten. Op de site van Splinterlands worden de statistieken hiervan ook bijgehouden.
Hoe begin je met Splinterlands spelen?
Allereerst maak je een account aan. Van hieruit kun je het spel spelen. Het spel is gratis te spelen je kunt een set basis cards krijgen. Verder kun je kaarten aanschaffen in boosterpacks en van andere spelers of handelaren. Deze zijn via het Splinterlands platform te verhandelen.
De blockchain technologie achter Splinterlands
De wereld van Splinterlands is gevormd door kracht en bloed, wil het verhaal ons vertellen, maar bestaat volledig op blockchain. Het is op het ecosysteem van Hyves gebouwd.
Dit heeft als groot voordeel dat het netwerk werkt op een Proof of Stake mechanisme om blocks aan te maken van data en transacties. Wat is er nu zo fijn aan een PoS mechanisme? De transactie verwerkingstijd hiervan is velen malen snel dan het Proof of Work mechanisme wat Bitcoin (BTC) gebruikt. De gas fees, de kosten die je betaalt om gebruik te maken van het netwerk, zijn veel lager dan bijvoorbeeld dat van Ethereum (ETH). Splinterlands wil een game zijn wat een lage drempel heeft om in te stappen. Lage gas fees dragen daar zeker aan bij.
Team en Organisatie
Splinterlands is een van de oudere blockchain games, het is in 2018 opgericht, maar pas vanaf 2020 te spelen. Oprichter is Mathew Rosen en het bedrijf is gevestigd in Philadelphia. Rosen is van origine software developer die carrière heeft gemaakt in blockchain en gaming development. Op LinkedIn staat dat 20 tot 50 medewerkers in dienst zijn van Splinterlands.
De lancering is vanuit de organisatie van Splinterlands geleid. Het bestuur wordt met de tijd gedeeltelijk overgedragen naar een DAO vorm. In de private sale namen een aantal grote en belangrijke investeerders deel en dat geeft al aan dat er vertrouwen is in de game. Zo heeft Animoca Brands deelgenomen aan de sale. Deze blockchain game investeerder heeft bijgedragen aan verschillende succesvolle platforms zoals bijvoorbeeld Enjin.
Wordt Splinterlands ook een beetje gespeeld? Jazeker! Ben je geïnteresseerd in statistieken van een game, dan is DappRadar een goede optie om te raadplegen. Hier vind je veel statistieken over blockchain games. Uit de statistieken op DappRadar blijkt dat Splinterlands over de 300 miljoen dagelijkse spelers in december 2021 telt. Er worden 2,63 miljoen transacties dagelijks gedaan en het volume in geld wat op deze manier rondgaat, is ruim 413.000 USD. Hiermee staat het spel in december 2021 op de 1ste plaats van gespeelde blockchain games.
Wat zijn SPS tokens?
Nu komen we bij de tokens van het spel: de SPS tokens. Deze tokens zijn nu begin 2022 dik een half jaar in circulatie. De prijs van de tokens heeft al verschillende schommelingen meegemaakt. Deze tokens kwamen voor 0,24 USD op de markt eind juli 2021. Daarna maakte de tokens even een fikse stijging naar ruim 1 USD om daarna terug te zakken. In oktober bereikte het token opnieuw bijna de 1 dollar om naar het einde van dat jaar weer wat in te zakken. SPS tokens zijn verkrijgbaar op PancakeSwap, LBank, Mexc Global, Gate.io en BKEX. Er zijn in totaal 3 miljard SPS tokens.
Het SPS token is gemaakt op Binance Smart Chain. In de whitepaper wordt uitgelegd dat hiervoor is gekozen omdat Binance Smart Chain goedkoop is, qua gas fees, en een snel netwerk heeft. Via een oracle, die data van een blockchain naar de andere blockchain vertaalt, zijn deze tokens bruikbaar binnen Splinterlands wat op Hives ontwikkeld is.
Er wordt al aardig gehandeld in deze tokens. Wat is de functie precies van de SPS tokens? SPS is een zogenaamde utility token. Dit betekent dat het binnen Splinterlands platform een functie heeft en de tokens toegang geven tot bepaalde faciliteiten. Het staken en vasthouden van de tokens geeft je zeggenschap over de ontwikkeling van het platform en over de besteding van het DAO fund of fonds. Hierin zitten 300 Miljoen SPS tokens. Wat zijn de zaken waarover het staken van tokens zoal zeggenschap over geeft?
- Providing liquidity - De DAO fund kan natuurlijk gebruikt worden als een liquidity provider. De DAO kan hierover stemmen. Het plan is dat ook binnen Splinterlands zelf Liquidity Pools worden gecreëerd.
- Staking - Verder is de token ook te staken, over de rewards en het mechanisme geven het staken van SPS tokens ook inspraak.
- Vesting of investering - De tokens uit de fund kunnen gebruikt worden om te investeren in andere tokens. De DAO bepaalt welke.
- Funding in ontwikkeling derde partijen - De tokens kunnen gebruikt worden voor het ondersteunen van partijen buiten het Splinterlands platform om. Deze partijen dragen met hun services of tools bij aan het functioneren van het ecosysteem van Splinterlands.
- Betaling voor bepaalde services - Er kan voor bepaalde services zoals marketing, of promotie met de tokens betaald worden vanuit het fonds.
In de toekomst is het de bedoeling dat staking van SPS tokens ook in-game governance geeft. Je kunt dan ook mee besturen over aanpassingen en ontwikkelingen van het spel. Zo wordt de token gebruikt voor betaling bepaalde services in het spel. Hiernaast heeft de token nog meer functionaliteiten zoals het al eerder genoemde staking.
Het staken van SPS zorgt dat het platform stabiliteit en liquiditeit heeft. De tokens kunnen in je Splinterlands account worden gestaket of in je BSC wallet. Je kunt telkens na een periode van 4 weken unstaken.
Bijzondere vorm van staken is dat je met SPS tokens ook bij een individuele speler kunt staken. De speler kan de tokens gebruiken om aan battles deel te nemen en als degene die tokens beschikbaar heeft, deel je mee als de speler voor zijn spel prijzen wint of rewards krijgt.
Token supply
De token is gelanceerd na een private sale eind juli 2021 die in totaal 3,6 miljoen dollar opbracht. De verdeling van de tokens is als volgt:
- 13.33% Airdrop - Deze tokens zijn voor de spelers van Splinterlands en de asset houders. De tokens worden over de periode van 12 maanden verdeeld.
- 10% DAO Foundation - Hierover mag de DAO beslissen wat met dit gedeelte van de coins gebeurt. Doel met deze tokens dat ze het spel en het platform versterken.
- 6.6% - Private Sale - Dit is voor vroeger investeerders en adviseurs in het project.
- 9% -Team - Het team wat Splinterlands heeft ontwikkeld krijgt 9% van de tokens.
- 1% Partners & advisors
- 30% Play to Earn rewards
- 30% Staking/LP en Oracle rewards
In december 2021 is een deel van de tokens gereleased en een gedeelte wordt in 2022 gereleased, omdat bepaalde onderdelen in het spel ook nog niet in gebruik zijn.
Roadmap
Met de lancering van de token in zomer 2021 is het spel Splinterlands ook live gegaan. In 2022 staat de verdere uitrol van de Splinterlands wereld op het programma. De Roadmap ziet er als volgt uit:
Released:
- SPS token airdrop
- SPS bridges tussen Splinterlands BSC en andere chains
- SPS LP incentives release via externe farms
- SPS Tournament prijzen
- SPS Staking rewards
2022
- Q1 - SPS validators/nodes/oracles
- Q2 - SPS Ranked Battle Rewards
- Q2 - Guild Brawl Rewards
- Q2 - Ingame Governance
- Q4 - SPS land Expansion Rewards
DEC tokens
Naast de SPS tokens spelen DEC tokens, Dark Energy Chrystal Tokens, ook een rol in Splinterlands en de games die je speelt. DEC tokens zijn vooral belangrijk omdat je hiermee je monsters een boost kan geven waardoor je kaarten krachtiger worden. DEC krijg je ook als je battles wint. DEC tokens zijn verder verkrijgbaar op UniSwap, PancakeSwap en Tron Trade.
De waarde van blockchain games tokens
Play to Earn, games spelen en inkomen genereren, is in 2021 geëxplodeerd in aantal gebruikers en waarde. Daarmee is de algemene waarde van de utility of governance tokens die bij een crypto game project horen, ook gestegen. Op Coingecko, één van de bekendste crypto analyse sites, is een market cap ranking van game tokens te vinden. De market cap van Play to Earn tokens is eind december 2021 30,8 miljoen USD. Hiermee staan ze als categorie op de 24ste plek in de ranking van categoriën. Splinterlands staat met de SPL ergens midden in de ranking van Play to Earn games tokens. In de ranking van alle coins staat het token rond de 600.
In deze video zie je Splinterlands in een top 10 van Play to Earn games:
Conclusie
Splinterlands is één van de blockchain games die laat zien dat play to earn meer is dan een spelletje. Achter het spel zit een economische structuur waardoor spelers in plaats van van waar voor hun geld, waarde voor hun spel krijgen. De SPS tokens zijn daarom ook weer interessant om in te investeren. Want Splinterlands is begin 2022 één van de meest gespeelde games met een actieve community.
Er worden echter wel steeds meer en ook meer geavanceerde play to earn games gelanceerd, wat het natuurlijk moeilijker maakt voor bestaande games om de aandacht vast te houden. Splinterlands zelf is nog volop in ontwikkeling. Het spel zal dus zeer waarschijnlijk nog genoeg in petto hebben om spelers voorlopig bezig te houden en interessant voor investeerders te blijven.
Heb jij al één van de battles van Splinterlands gespeeld? We horen graag over je avonturen in onze AllesOverCrypto Facebook groep! Als je een vraag hebt over blockchain of crypto kun je het antwoord snel vinden in onze FAQ. Wat ook makkelijk is om je vraag + AllesOverCrypto te googelen. Zo kom je snel bij een artikel van ons terecht waarmee je snel alles leert over de crypto wereld.
Afbeelding header: twitter.com