SoCol IreneDAO header

So-Col & IreneDAO - De complete uitleg

“Pamp It!”, Misschien heb je ze al ergens op Twitter of OpenSea voorbij zien komen: de IreneDAO NFTs met een goed uitziende Chinese dame in een aantrekkelijk outfitje, gecombineerd met een kreet bekend van de cryptowereld in schreeuwende tabloid letters. Hoewel het er allemaal op een lekkere manier goedkoop uitziet, zijn deze NFTs dit al lang niet meer: de prijzen die voor dit prachtige stukje photoshop kunst worden neergeteld gaan richting de 1 ETH, in de koers van begin 2022 toch al meer dan 3000 USD.

In de cryptowereld gaat alles razendsnel en het verhaal achter IreneDAO, een project van platform So-Col is hier het perfecte voorbeeld van. Zo kun je ‘s ochtends met een goed idee opstaan, een NFT collectie in elkaar flansen en hier voor de lunch nog een DAO mee lanceren. Dit is in een paar woorden het verhaal van de influencer Irene Zhao en het platform So-Col. 

Het is dus ook interessant om te kijken waar dit project naar kan leiden. Want wordt het: "Easy come, easy go?" Of is dit een goed voorbeeld van wat met SocialFi, de creatie van een decentraal financieel systeem op basis van social content, allemaal mogelijk is? IreneDAO is namelijk één van de nieuwe NFT projecten die probeert content via NFTs een waarde te geven, waardoor content creators én hun fans hiermee vermogen kunnen opbouwen.

We gaan in dit artikel kijken naar het snelle succes van IreneDao en So-Col. En waarom snel misschien niet eens zo snel voorbij hoeft te zijn.

Bekijk snel

Hier kun je het nieuws terug kijken over de succesvolle launch van IreneDAO:

Wat IreneDAO?

Is het een NFT-serie, een project, of vooral een zeer lucratieve meme? Voor allemaal valt wat te zeggen. Maar laten we beginnen met wat de twee founders van dit project er zelf over zeggen. IreneDAO is in de eerste plaats een project van So-Col en is een grassroots movement die als doel heeft de creatieve economie flink op te schudden. Het wordt daarom meer gepresenteerd als levensstijl en beweging dan een NFT project. Want het draait allemaal om: SIMP (Simplicity, Integrity, Meaning, Purpose) of liever gezegd SIMPFi, financiële producten vanuit eenvoud, integriteit, en met een bedoeling gecreëerd. Veel concreter dan dit lijkt de uitleg over het project op de website voorlopig niet te worden.

Laten we dan maar beginnen met wie Irene zelf is. Irene Zhao heeft  zich in korte tijd weten te ontwikkelen van een Instagram model naar eigenaar van een imperium. De Chinese had al enige tijd een succesvol Instagram account waarop ze foto’s van zichzelf deelde. Al snel zag ze de mogelijkheden van crypto en ging zich profileren als crypto influencer. Verder staat op haar cv dat ze CMO was van Konomi Network. Dit is een gedecentraliseerde money market, gebouwd op blockchain

IreneDAO en So-Col lijken eigenlijk een beetje per ongeluk te zijn ontstaan, of misschien dat de founders dit zo willen laten lijken. So-Col was als eerste door Irene Zhao en compagnons opgericht. Het project moest nog uitgroeien tot een platform met een duidelijk gezicht voor SIMPFi. Het begon allemaal pas echt een beetje te lopen met een serie digitale stickers die de handige influencers voor Telegramgroep van So-Col maakte. De reacties waren zo positief dat Irene besloot de stickers om te zetten naar een NFT collectie. De NFTs zouden in eerste instantie worden geïntroduceerd als grappige verzamelplaatjes zonder verdere functie. 

Maar er bleek meer mogelijk met de plaatjes. Er werd besloten om een DAO, een Decentrale Autonome Organisatie, te starten vanuit de NFT collectie. De NFTs werden dan de member cards van de DAO. Met een DAO wordt het bestuur van een project geregeld via smart contracts en bij de houders van tokens of NFTs gelegd. De animo van fans was er klaarblijkelijk meer dan genoeg. Want terwijl Irene, zo wil ze ons in ieder geval op Twitter doen geloven, een uurtje ontspannen aan het zwemmen was, was haar NFT collectie gelaunched, geclaimed en een DAO ontstaan. Dit terwijl ze de week daarvoor nog bezig was wat grappige meme plaatjes in elkaar te editen.

Image
IreneDAO NFT
opensea.io

Wat is de IreneDAO NFT collectie?

Laten we nu even kijken wat de collectie van IreneDao inhoudt. Want zo op het eerste gezicht lijkt het daar juist een beetje aan te ontbreken: inhoud. Het zijn 1107 verzamelplaatjes, Tribe Passes genaamd, waarop 2 dingen te zien zijn: een succesvol fotomodel in een fashionable outfitje en een term of kreet die onder de crypto en NFT community rondgaat. "Yes, Ser!"" Wen Binance?" "Wen Moon?" en zo meer.

Elke Tribe Pass heeft een nummer en er zijn 22 verschillende Passes. Hier is verder geen onderscheid in zeldzaamheid. De verschillende NFTs komen dus evenveel voor. Je ziet op OpenSea wel dat sommige NFTs populairder zijn dan anderen. Voor deze wordt meer geboden en zijn sneller verkocht. Dit lijkt dus bepaald te worden door de markt.

Of het nu allemaal een simpele meme is of dat er een diepgaande filosofie achter zit, dat zal NFT handelaren of investeerders om het even zijn. Voor degene die in NFTs handelt is natuurlijk vooral belangrijk: levert het wat op? Zoals je in de video aan het begin van het artikel zag, had de handel van de NFTs, 10 dagen na de launch al 5 miljoen USD opgeleverd. Momenteel worden NFTs verkocht voor de floor price van 0,55 ETH. De gemiddelde prijs ligt rond de 0,97 ETH. Het handelsvolume van de NFT collectie loopt iets terug, maar er wordt dagelijks gehandeld in de NFTs.

De IreneDAO NFTs zijn gratis uitgedeeld, fans konden de NFTs gewoon claimen door ze te minten. De kosten van het minten moesten hiervoor alleen voldaan worden, dit waren onder andere de gas fees. Irene, de andere founders en ook de DAO ontvangen elk enkel een deel van de royalties als de kaarten verhandeld worden. Dit is namelijk vastgelegd in de smart contracts van de NFTs.

De NFTs van IreneDAO zijn ERC21 tokens, gebouwd op het Ethereum ecosysteem. Ze worden momenteel verhandeld op NFT platform OpenSea. Als je deze NFT of een andere wilt kopen op OpenSea vind je in deze blog een uitgebreide uitleg.

Het klinkt allemaal heel spontaan en ook een beetje als makkelijk geld verdienen: een fotomodel met wat leuke kreten erbij en cashen maar! Toch zit er meer aan dit verhaal dan een NFT collectie met een hoog meme gehalte. Irene legt op Twitter uit wat volgens haar de kracht is van NFTs voor content creatie. Ze ziet NFTs voor content creatie als de manier waarop met Web 3.0 content creators de mogelijkheid krijgen om hun content om te zetten in vermogen. Deze nieuwe mogelijkheden die NFTs bieden voor content creatie, wil So-Col gaan aanbieden. IreneDAO dient als voorbeeld hiervoor.

Image
So Col site
socol.io

De problemen voor content creators in de Web 2.0 wereld

Als Instagram model weet IreneDAO hoe lastig het is, om wat je doet op social media om te zetten in vermogen. Je moet hiervoor bijvoorbeeld een heel groot bereik hebben.  Het monetizen, waardoor je betaalt krijgt aan de hand van de reclames die mensen zien voor ze jouw content bekijken op bijvoorbeeld YouTube, levert dan pas daadwerkelijk wat op. 

Affiliate marketing is een optie, waarbij je dus bepaalde producten aanprijst in het content wat je maakt. Wanneer mensen vanuit jouw content doorklikken naar een site en een aankoop doen, krijg jij provisie over de aankoop. Maar dit kan je ook niet te veel doen. Mensen kiezen er ten slotte voor om je te volgen om jouw content te zien en niet een reclamefilmpje waarin jij de hoofdrol in speelt. 

Een andere optie is je content aanbieden op platformen als Patreon. Hier kunnen fans jou als content creator sponsoren. Hiervoor krijgen de sponsors exclusieve toegang tot jouw content. Op deze manier betalen mensen dus echt voor het content zelf. 

Maar dit is volgens de founders van So-Col een eenrichtingsverkeer. De fans krijgen content, maar hebben geen input in het geheel. Terwijl fans de waarde van content door hun betrokkenheid ook weer kunnen vergroten. Een leuke post op Instagram van een fan kan voor nieuw bereik zorgen. Of je kan bijvoorbeeld geweldige memes maken voor een band waar je fan van bent. Het zou leuk zijn als jouw werk en ideeën in waarde zouden kunnen worden omgezet voor de band en voor jou. 

De oplossing

Volgens Irene en So-Col brengen Web 3.0, het volgende stadium in de digitale ontwikkeling, met NFTs hierin de oplossing. Mensen betalen voor content gekoppeld aan een NFT, en worden hiermee ook eigenaar van content creatie. Als een NFT ook een soort member card is voor een DAO of community, kun je ook bijdragen aan de groei van een content creator en de waarde van het content. Dit kan zoals in het geval van Irene heel lucratief worden. Niet alleen voor de content creator zelf, maar ook voor de houders van een NFT.

De IreneDAO groep gebruikt momenteel Discord als communicatiemiddel. Wat hier verder gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn een aantal leden die als community manager optreden en eventuele vragen en voorstellen behandelen. 

Vooral Twitter is een belangrijke informatiebron voor het project. Hier wordt in het kort de doelen van de DAO uitgelegd:

In de eerste plaats is het een middel om de content creatie van Irene om te zetten in vermogen. Hiervan profiteren niet alleen Irene, maar ook de DAO en daarmee de pass houders. Dit alles vanuit de SIMP filosofie. In principe kan iedereen ideeën aandragen, een bepaalde werkwijze met stemmingsrondes is nog in ontwikkeling. Momenteel wordt gewerkt met Snapshot, een soort stemsysteem waarmee de wallet houders met een NFT hun stem kunnen uitbrengen.

IreneDAO moet als voorbeeld dienen van wat allemaal voor content creators mogelijk is vanuit So-Col.  De bedoeling is dat er soortgelijke projecten vanuit So-Col worden ontwikkeld. Hiervoor wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen token om een volwaardig ecosysteem te creëren. Wanneer dit allemaal gaat gebeuren, is nog niet bekend. Maar gezien de vliegensvlugge lancering van IreneDAO zou dat zomaar eens vrij snel kunnen gaan. 

Op het moment van het schrijven van dit artikel, begin februari 2022, kondigde So-Col aan een succesvolle seed funding te hebben afgesloten. Dit is een investeringsronde om de uitwerking van het plan voor een project te kunnen financiëren. Er werd in totaal 1,17 miljoen USD opgehaald. Er deden een aantal grote investeerders mee waaronder Animoca Brands en Three Arrows Capital. Dit geeft aan dat er een sterk vertrouwen in dit project aan het groeien is.

Image
IreneDAO NFT
opensea.io

Het team achter So-Col

Doordat het het hele project organisch lijkt te groeien en vanuit toevallige gebeurtenissen lijkt te ontstaan, blijft het nog een beetje vaag wie of wat het team achter dit project is of wie Irene Zhao überhaupt is. Er gingen zelfs geluiden op dat het enkel een fotomodel die als een soort avatar wordt ingezet door een handig marketing/dev team. 

Irene Zhao is echter al enige jaren werkzaam in de marketing en is een expert in social media. Dus het lijkt me dat deze vrouw ook daadwerkelijk meer is dan alleen een NFT filler om het zo maar te noemen. Mocht blijken dat IreneDAO enkel de personificatie is van een droom van een groepje stoffige dev-mannetjes, maakt dat mijn inziens voor het geheel der dingen niet veel uit. Het werkt als NFT, het werkt als DAO en dit kan heel goed het begin zijn van meer.

Libevm.eth is verder een belangrijk persoon in de ontwikkeling van IreneDAO. Hij manifesteert zich alleen onder deze Twitter account naam. Dit is een developer gespecialiseerd in blockchain en deze heeft zich dus met name bezig gehouden om de hele SIMP technologie mogelijk te maken. 

Wie verder betrokken is bij So-Col en IreneDAO, is mede oprichter Bentang.eth, ook een pseudoniem zoals je vast al begrepen had. Hij heeft Irene vanaf het begin geholpen met het vergroten van haar bereik op Instagram. Hij is al vanaf 2016 bezig in de crypto. Dit tot tegenstelling van Irene die hier pas begin 2021 mee begon. 

Het idee voor So-Col om NFTs te gebruiken om content creatie rendabel te maken, ontstond omstreeks die periode. Door de drukte met andere projecten kwam het er niet van tot oktober 2021 om dit idee echt van de grond te krijgen. Hoewel verschillende investeerders niets in het idee zagen, waren er enkele die het idee van het platform zagen zitten. Met een bescheiden kapitaal begonnen de founders met de ontwikkeling van het platform. De fans van Irene kregen lucht van het project en voegde zich bij de Telegram groep, die eigenlijk nog niet eens officieel gelanceerd was.

Er werd veel gereageerd met de bekende crypto kreten, wat Irene en Bentang op het idee brachten voor een sticker serie. Hierin werden foto’s van Irene gecombineerd met catchy crypto kreten. Libevm was enthousiast en wilde hier een NFT-serie van maken. Bentang en Irene waren hier eerst een beetje sceptisch over. Dit, omdat het de aandacht zou kunnen afleiden van het doel van So Col en beetje als goedkoop scoren over zou kunnen komen. Wat achteraf gezien wel waar bleek te zijn, maar ook geweldig blijkt te werken.

Bentang en Irene gingen uiteindelijk overstag voor het hele NFT gebeuren, toen het idee kwam om IreneDAO als een proof of concept van So-Col te presenteren en de NFTs weg te geven tegen de kosten van het minten. Zo was het imago van een NFT-collectie om even simpel te cashen omgezet in eerste experimentele uitwerking van de SIMP-filosofie. Het idee werd  uitgevoerd met 1107 NFT passes. Deze werden binnen 30 minuten na de launch al geclaimd en de DAO was geboren. 

IreneDAO kan dus als project als een soort live whitepaper worden beschouwd voor wat So-Col met andere content creators wil opzetten.  Hieronder kan je een gedeelte van de eerste AMA van So-Col en IreneDAO bekijken, waarin je kennis kunt maken met de founders en het idee achter hun projecten:

https://youtu.be/C7ZpP6IKxRc

Samenwerkingen

Interessant is te zien dat er al samenwerkingen aan het ontstaan zijn met IreneDAO  en So-Col die nieuwe projecten kunnen opleveren. 

Themis is een piepjong protocol, op het moment van schrijven, eind januari 2022 gelanceerd. Dit protocol wil de mogelijkheden van DeFi verbinden met NFTs of de metaverse. Een NFT kun je namelijk alleen in waarde omzetten als je hem verkoopt of gebruikt in een game. Themis maakt het bijvoorbeeld mogelijk om NFTs als onderpand te gebruiken in een liquiditeitspool. 

Via Twitter kondigde IreneDAO aan dat ze samen gaan werken met Themis en dat het dus waarschijnlijk binnenkort mogelijk wordt om je NFTs als onderpand in te zetten en zo tokens te kunnen lenen. 

Interessant is ook de mogelijke samenwerking met Ghozali_Ghozalu. Deze 22-jarige Indonesiër werd bekend omdat hij zeer succesvol selfies in NFTs had omgezet. Hiermee heeft hij inmiddels al 2,2 miljoen USD verdient. In dit artikel lees je alles over dit bijzondere verhaal. Fans van Irene en Ghozali willen graag een samenwerking tussen de twee zien en hierover is al via Twitter contact geweest.

Conclusie

Wat op het eerste gezicht een lekker snelle manier lijkt om even flink te cashen met wat goedkoop ogende plaatjes, zou zomaar een manier kunnen zijn om met NFTs content voor content creators én hun fans in vermogen om te zetten. SocialFi is een nieuwe ontwikkeling binnen de cryptowereld. Dit maken So-Col en IreneDAO daarom interessante projecten om te blijven volgen.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van NFTs en blockchain dan ben je van harte welkom in onze AllesOverCrypto Facebook groep! Voor algemene vragen is onze FAQ handig, of je kunt je vraag + AllesOverCrypto googelen. Zo leer je snel alles over crypto!


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.