header Pawn shop nft

NFTs als onderpand: wat zijn Collateral Loans met NFTs?

“Put your NFTs to work” is de slogan van Arcade. Dit is een platform wat collateral loans met NFTs, leningen met NFTs als onderpand, aanbiedt. De tijd dat een Bored Ape of CryptoPunk alleen een mooi plaatje was, is voorbij. Want er zijn nu nog veel meer manieren om met  NFTs inkomen te genereren. Aan de slag dus! 

De NFTs, ofwel non-fungible token, krijgen naast verzamelobject, steeds meer functies. Zo kan het als asset in een game gebruikt worden. Nu, in 2022, worden ook meer en meer mogelijkheden geboden om met NFTs passief inkomen te generen. Dit kan door NFTs te combineren met DeFi toepassingen. Lending, lenen, op basis van een collateral oftewel onderpand, is er daar nu één van. Naast Arcade wordt deze mogelijkheid al door verschillende platformen aangeboden.

In deze blog gaan we kijken wat op het gebied van collateral lending nog meer mogelijk is met jouw NFT collectie, of hoe je zonder NFTs toch kunt profiteren van de winsten die hiermee gemaakt worden. We kijken wat de kansen zijn van deze DeFI toepassing met NFTs, maar ook waar de risico’s liggen.

Bekijk snel

In deze video wordt uitgelegd hoe DeFi en NFTs gecombineerd kunnen worden om passief inkomen te genereren:

Wat is collateral lending?

Misschien ken je het programma "Pawn Stars" wel? Het gaat over het wel en wee van een pandjes zaak. Hier kun je een lening verkrijgen door een voorwerp wat een bepaalde waarde heeft te verpanden. Stel: je hebt geen geld, maar wel een postzegelverzameling. Je kan hiermee bij een pandjesbaas jouw postzegelverzameling als onderpand geven en dan geld lenen, met rente uiteraard. Je betaalt binnen een bepaalde tijd het geleende terug.

Als dit lukt, krijg je jouw postzegelverzameling weer terug. Wanneer het je niet lukt op tijd te betalen, dan mag de pandjesbaas jouw verzameling zelf houden of verkopen. Dit lenen met onderpand kan ook bijvoorbeeld met je huis of auto als onderpand. In de financiële wereld wordt dit gedaan met aandelen portfolio’s. Ook cryptocurrency kun je bij diverse DeFi protocollen als onderpand inzetten en om zo tokens te lenen. Dit kan bijvoorbeeld bij DeFi platform Aave (AAVE).

Verschillende vormen van collateral lending

Een lending/borrowing manier is bijvoorbeeld P2P. Dit is in een peer-to-peer leenconstructie waarbij een lening en verschaffen van onderpand tussen 2 personen wordt geregeld met een smart contract. Maar het kan ook dat je het onderpand inbrengt in een liquiditeitspool. Wat je inbrengt aan liquiditeit wordt door verschillende personen gebruikt. Jij krijgt wat je wilt lenen vanuit de pool via een smart contract. Je betaalt het geleende terug aan het protocol.

In deze video wordt lending en borrowing uitgelegd:

Wat is collateral lending met NFTs?

Dat NFTs sinds 2020 booming business zijn, zal je niet ontgaan zijn. In 2021 behaalde de handel in verschillende collectable NFTs van NFT art spectaculaire opbrengsten. Instagram influencer Sultan Gozhali verdiende met een collectie van NFT selfies bijvoorbeeld binnen een paar dagen een paar miljoen dollar. En de bedragen die voor een Bored Ape of een CryptoPunk worden neergeteld zijn begin 2022 astronomisch.

Maar een NFT die je enkel kunt verzamelen, was tot voor kort zeer passief inkomen. Een NFT stijgt niet automatisch in waarde door bijvoorbeeld rente. Hij is zoveel waard als de markt op dat moment ervoor geeft. Pas als je er één verkoopt, kun je de winst echt waarmaken. Met de collateral lending protocollen voor NFTs komt daar verandering in. Maar hoe werkt zo’n protocol precies?

Hoe werkt een collateral lending protocol?

Stel: je hebt een mooie CryptoPunk in je bezit die 10 ETH waard is. Dat is leuk in je wallet, maar je doet er verder dan niks mee. Wat je zou kunnen doen, is deze CryptoPunk als onderpand gebruiken in een NFT pawn shop, een protocol waar je bij inbreng van een bepaalde NFT daar een bepaalde waarde in tokens voor te leen krijgt. Met deze tokens kun je weer van alles doen. Bijvoorbeeld meedoen met een token of NFT launch. Wat je aan tokens hebt gekregen voor je onderpand, moet je met een soort rente, de interest rate, op basis van de APR (Annual Percentage Rate) weer binnen een bepaalde tijd terugbetalen. Daarna is je NFT ook weer van jou. Dit kan natuurlijk een prachtige manier zijn om met je NFT passief inkomen te genereren. 

Het collateral lending systeem zorgt dus voor de nodige liquiditeit voor iemand die zijn NFTs inbrengt in een protocol. Maar voor wie kan het lenen van een NFT gunstig zijn? Tegenover het uitlenen van crypto staat natuurlijk een rente. Deze rente ontvang je over het bedrag wat je hebt uitgeleend. Dus op deze manier maak je winst over tokens die je hebt. Natuurlijk bestaat ook de kans dat iemand zijn lening niet op tijd terug betaald. De NFT is dan van jou. Je zou dan voor een gunstig bedrag een NFT kunnen verkrijgen.

Wat zijn de risico's van collateral lending met NFTs?

In theorie is collateral lending met NFTs dus een mooi systeem, maar er kleven natuurlijk ook risico’s aan.

Betrouwbaarheid en veiligheid van het protocol

In de eerste plaats moet het collateral lending protocol zelf veilig en betrouwbaar zijn. Je wilt niet dat ineens het protocol offline is en met jouw NFT of tokens met de noorderzon is vertrokken. Verder moet het protocol goed beveiligd zijn tegen hacks.  

Lenen kost geld

Lenen brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee. Wat als je het geleende niet terug kunt betalen? De kans bestaat dat het speculeren of je aankoop met de door jouw geleende tokens door stevige koersschommelingen of andere oorzaken niet de winst oplevert die je verwacht. Er bestaat dus altijd het risico dat je dan je NFT kwijt bent.

De voorwaardes

Verder is het bij een P2P overeenkomst goed om naar de voorwaardes te kijken, en daarbij ook naar de waarde van de NFTs en de marktwerking. Omdat in sommige gevallen zelf de APR over het bedrag wat een partij uitleent mag worden bepaald, is het goed om te kijken wie voor jou de gunstigste voorwaardes heeft.

Bij een lening over een langere termijn, bijvoorbeeld 30 tot 90 dagen, is het als lender, degene die een NFT leent, belangrijk je te realiseren of de NFT in die periode zijn waarde behoudt. Als een NFT in waarde zakt, wordt het voor degene die hem als onderpand heeft verschaft, aantrekkelijker om het geleende niet terug te betalen en de NFT die inmiddels waardeloos is geworden, op te geven.

Wat is nu een normale hoeveelheid wat je krijgt ten opzichte van de waarde van je NFT? Dit kan erg verschillen, maar over het algemeen wordt ongeveer 50% van de waarde van de NFT die je als onderpand geeft, gehanteerd. Het hangt een beetje van de populariteit op de markten af hoe hoog de interest rate is, wat je moet terugbetalen. Dit kan van 20% tot zelfs 80% oplopen. 

In onderstaande video van AllesOverCrypto leggen we meer uit over de gevaren van NFT's.

Collateral lending platformen voor NFTS

Er zijn verschillende platformen die de mogelijkheid van collateral loans met NFTs aanbieden. Dit is echter nog een hele nieuwe tak van sport voor NFTs in 2022. Daarom moeten deze protocollen zich over het algemeen nog wel in betrouwbaarheid en bewijzen om succesvol te kunnen worden. Onderzoek dus zelf eerst goed de kansen en risico's voor je gebruik maakt van een NFT lending protocol.

Image
site NFTFi
nftfi.com

NFTFi

Dit platform faciliteert P2P loans. De lening wordt helemaal uitgevoerd door de smart contracts van het protocol. Het protocol is sinds 2021 in werking in een V1 versie, een V2 versie is in ontwikkeling. Het platform wordt al aardig veel gebruikt. In februari 2022 berichtte het platform dat er al 84 miljoen USD aan leenvolume was behaald. 

Als je NFTs beschikbaar hebt die je wilt uitlenen om daarvoor een x bedrag te ontvangen, kun je deze op een markt aanbieden. In je loan offer, je aanbieding, geef je aan wat je aanbiedt. Een aanbieding blijft 7 dagen staan. Iemand die een lening wil verschaffen tegenover een NFT, kan alle aanbiedingen bekijken en akkoord gaan met een aantrekkelijke aanbieding. Als het akkoord gesloten is, wordt de overeenkomst automatisch uitgevoerd met de smart contracts.

Als je de NFT inbrengt als borrower, dan ontvang je automatisch het afgesproken bedrag vanuit de wallet van de uitlenende partij in jouw wallet. De NFT wordt vastgezet in het protocol. Wanneer je het geleende met rente bijtijds hebt terugbetaald, dan kun je de NFT weer naar je wallet transporteren. Betaal je niet op tijd, dan kan degene die je jouw de lening heeft verschaft, de NFT claimen en deze wordt dan naar zijn of haar wallet getransporteerd.

NFTFi heeft een whitelist van NFT collecties waarvan de NFTs als collateral  kunnen worden aangeboden. Wekelijks worden nieuwe collecties aan deze whitelist toegevoegd. Een collectie moet aan een aantal criteria voldoen. Zo moet de floor price, de bodemprijs, boven de 1 ETH liggen en het handelsvolume boven de 500 ETH, ook moeten de NFT op basis van ECR21 tokens zijn gebouwd. 

Voor je NFT krijg je wETH of DAI. Het geleende moet ook in deze cryptocurrency worden terugbetaald. In maart 2022 is er in totaal 2269707 wETH in omloop en 21779699 DAI op het platform.

NFTFi wordt momenteel nog aangestuurd door een team, wat verder anoniem blijft. Het project maakt een aardig solide indruk omdat er een aantal investeerders achter zitten die al in meerdere projecten hebben geïnvesteerd. Verder werkt NFTFi samen met ecosysteem FLOW en Animoca Brands. Dit zijn partners die hun betrouwbaarheid hebben bewezen.

Image
Arcade, site voor collateral lending
arcade.xyz

Arcade

We begonnen dit artikel al met Arcade, het platform waar NFTs aan het werk kunnen. Dit is in 2022 een vrij nieuw platform wat ook leningen voor NFTs als onderpand aanbiedt. De launch was in januari 2022. Het gebruikt het Pawn protocol om de leningen in werk te stellen. Pawn protocol is een infrastructuur layer die het mogelijk maakt om een DeFi toepassing zoals lending, te gebruiken voor NFTs. Ook zij bieden peer-to-peer,  persoon aan persoon leningen aan.

NFTs van het type ERC721, ERC1155, ERC20 worden bij Arcade als lening geaccepteerd. Wat gebeurt er nu precies wanneer er een lending smart contract in werking gaat? Wanneer om een lening wordt verzocht wordt een aangeboden NFT ingepakt, gewrapped, in een contract. Hierdoor is de NFT transporteerbaar. Het blijft dezelfde NFT, alleen verpakt. Je CryptoPunk krijgt dus een nieuwe jas. Voordeel van deze jas is dat je deze met verschillende NFTs kunt delen. Dit scheelt in de gasfees die je voor een transactie op het platform moet betalen.

Op het Arcade platform kun je je wallet met NFTs aansluiten. Als je dit gedaan hebt, kun je jouw NFT die je als onderpand beschikbaar wilt stellen selecteren en een loan request opstellen met jouw aanbieding en voorwaardes. Een geïnteresseerde lender kan hierop reageren. De leningsovereenkomst wordt uitgevoerd door smart contracts.

Image
NFT Liquidity Pawn Shop, site voor collateral lending
nftliquiditypawnshop.com

NFT Liquidity Pawn Shop

Nog onlangs geopend is de NFT Liquidity Pawn Shop. Dit protocol is echt ingericht zoals een pawn shop, want je sluit geen lening af met een persoon maar met het platform zelf. Bij dit protocol kun je NFTs inbrengen van verschillende ecosystemen. Het is interoperabel met Solana, Ethereum, Near en Avalanche. De verwachting is dat ook nog de mogelijkheid voor NFTs van andere ecosystemen volgen. Voor de NFTs van verschillende ecosystemen worden ook verschillende hoogte van leningen gehanteerd. Zo kun je voor Solana en Ethereum tot 60% van de waarde van een NFT lenen. Voor Avalanche en NEAR is dit tot 35% van de waarde van de NFT. Deze hoogte heeft ook te maken met de liquiditeit van de NFTs. 

 Het protocol werkt met een leenperiode van 7 dagen. Je kunt hiervoor, als je deze op tijd aanvraagt, een verlenging aanvragen, hiermee wordt de interest rate, de rente, wel verhoogd, dus moet je ook weer meer terugbetalen. Het geleende bedrag ontvang je in de currency die behoort bij het ecosysteem waarop de NFT gebouwd is. Dus voor je Bored Ape krijg je ETH als lening. Let wel: de transactie fees van het uitvoeren van de lening zijn voor rekening van de NFT houder. 

De NFT Liquidity Pawn shop heeft in maart 2022 nog maar net zijn deuren geopend, dus is nog niet voledig operationeel. Het moet echt nog aan naamsbekendheid en een community werken en zijn betrouwbaarheid bewijzen. Wie achter deze pawn shop zitten, is bijvoorbeeld nog niet bekend. Dat maakt dat je nog weinig kunt zeggen over de betrouwbaarheid of het komende succes van het protocol. Het is in iedere geval wel interessant om dit platform te volgen om te kijken wat dit protocol nog aan nieuwe mogelijkheden gaat bieden. 

Image
Pawn My NFT, site voor collateral lending
pawnmynft.online

Pawn My NFT

Pawn My NFT is gebouwd op Binance Smart Chain. Ook dit is een protocol wat zich nog moet bewijzen. Dit protocol heeft verschillende services op het gebied van lending/borrowing met NFTs. Doordat het op Binance Smart Chain is gebouwd zijn NFTs gemaakt op dit netwerk ook hier verhandelbaar. Verder is het platform compatibel met Ethereum, Polygon, Solana. Het protocol heeft ook een eigen token, de PNFT. Dit token wordt binnen het platform gebruikt voor betalingen. Het hele platform is nog in opbouw en de informatie over toekomstplannen en het team is nog wat summier. 

Het platform biedt de volgende services:

  • Instant offering - Voor je NFT krijg je vanuit het protocol een voorstel van wat je kan lenen voor het onderpand wat je verschaft.
  • Peer-to-peer - Ook hier is het mogelijk te lenen van een persoon met je NFTs als onderpand.
  • Marketplace - Naast een lenen kun je NFTs ook verhandelen op de marktplaats van Pawn My NFT.
  • Advertising - Om je NFTs of jezelf te promoten kun je advertentieruimte kopen om de deal makkelijker rond te krijgen.
  • Rarity tools - Verder zijn er verschillende tools om je NFTs te laten taxeren.

Conclusie

Vroeger kon je alleen je geld voor je laten werken. Toen kwam met cryptocurrencies en DeFi de mogelijkheid om crypto aan het werk te zetten. Met collateral loans op basis van NFTs kun je nu met je NFTs aan de slag om passief inkomen te genereren. Het is een nieuwe trend waardoor je met een NFT als onderpand cryptocurrency kan lenen en hiermee kun je speculeren. Er zijn verschillende platformen die loaning van persoon tot persoon aanbieden of vanuit het platform zelf. Dit is in 2022 een nieuwe mogelijkheid met NFTs die interessant en lucratief kan zijn. Omdat veel protocollen nog helemaal uitgerold moeten worden, is het wel belangrijk goed te kijken hoe betrouwbaar een protocol is, voor je hiervan gebruik zou willen maken

Wil je verder praten over NFTs en DeFi? Onze AllesOverCrypto Facebookgroep met meer dan 100.000 leden heet je graag welkom en hoort graag jouw verhalen. Een vraag kun je ook makkelijk opzoeken in onze FAQ. Verder krijg je snel je antwoorden als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. 

Afbeelding header: twitter.com


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.