Market reflexivity

Wat is Market Reflexivity?

Market reflexivity is een term uit de sociologie die ook veel wordt toegepast in de economische wereld. De definitie hangt nauw samen met het prijsniveau en het marktsentiment. George Soros is een grote naam op het gebied van de reflexiviteitstheorie, dus daarom behandelen we zijn opinie ook in dit artikel. Door jezelf de onderwijzen op financieel vlak, kun je er je voordeel mee doen. Technische analyse en de fundamentele basics begrijpen is namelijk de basis van een goede trader.

Ik vertel je in de tweede helft van het artikel wat reflexivity te maken heeft met de cryptomarkt, dus lees je lekker mee? Oja, nog even een heads up: denk altijd goed na over je eigen investeringen en beslissingen, want ik geef geen financieel advies. Volg niet blindelings anderen en ga uit van je eigen bevindingen, theorieën en ervaringen. Zet ook geen geld in wat je niet kunt missen, ook al lijkt de markt er nog zo gunstig voor te staan. In dit artikel zal je dan ook leren waarom het niet verstandig is om klakkeloos de prijsstijgingen te volgen...

Bekijk snel

Wat betekent Market Reflexivity?

Market Reflexivity is hetzelfde als marktreflexiviteit. Het is een term die van oorsprong uit de sociologie komt, maar die ook in de economische wereld relevant is. In de financiële wereld is George Soros een prediker van deze term, dus laten we eerst eens duiken in wie hij eigenlijk is en waarom zijn visie van belang is voor de financiële markt. En natuurlijk in het bijzonder de cryptomarkt! 

Wie is George Soros?

George Soros is een Amerikaans zakenman en bekend filantroop. Hij liet zich inspireren door Karl Popper (1957), die het boek 'De armoede van het historisme' schreef. Met een nettowaarde van bijna 9 miljard dollar is hij zeer vermogend, hoewel hij een groot deel van zijn vermogen schenkt aan goede doelen. De beste man werd bekend als 'the man who broke the bank of England' en staat nog steeds bekend als een legende in de wereld van beleggingen. Daarbij is hij ook bekend geworden door zijn boek 'The alchemy of Finance', wat hij schreef in 1987, maar enkele jaren geleden opnieuw uitbracht.

Op 16 september 1992 maakt hij eigenhandig de Bank of England kapot. De kern van het verhaal is dat hij gebruik maakte van het Europees Monetair Stelsel, terwijl hij een speculatieve aanval uitvoerde. Er was destijds sprake van devaluatie in de economie (opzettelijke waardedaling van de ene valuta ten opzichte van de andere). Soros bedacht dat een grote speculatieve aanval het land zou dwingen om het stelsel te verlaten en de munt te devalueren. Wil je het complete verhaal lezen, klik dan even door. 

George Soros vs. Market Reflexivity

Maar wat heeft George dan te maken met Market Reflexivity? Economische theorieën worden volgens Soros ontkracht door de reflexiviteit. Hij is van mening dat marktprijzen wel naar een evenwicht zouden moeten streven, maar dat de reflexiviteit ervoor zorgt dat dit niet gebeurt, ofwel:

In situations that have thinking participants, the participants’ view of the world is always partial and distorted… These distorted views can influence the situation to which they relate because false views lead to inappropriate actions. …It’s generally recognized that the complexity of the world in which we live exceeds our capacity to comprehend it. Confronted by a reality of extreme complexity we are obliged to resort to various methods of simplification.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat wat onze individuele realiteit is, helemaal niet overeenkomt met wat de echte realiteit is. We hebben allemaal een eigen unieke kijk op de wereld en hierdoor zien we nooit 100% de echte objectieve situatie. Dit betekent dus ook dat investeerders actie ondernemen op basis van hun eigen perceptie, waardoor de realiteit wordt beïnvloed. Deze realiteit is onder andere de richting van de markt. Door de perceptie van investeerders worden ze zelf ook weer beïnvloed. Eigenaardig hè?

Volgens Soros belanden we door deze acties en reacties in een feedbacklus, waardoor de marktprijzen en -gebeurtenissen los komen te staan van de realiteit. Hij ziet noodzaak om te komen tot een nieuwe moraal, wat hij hieronder uitlegt in een goede video:

Deep dive into reflexivity

De reflexiviteitstheorie gaat dus, zoals hierboven al omschreven, over het feit dat beleggers hun beslissingen niet maken op basis van de werkelijkheid, maar op hun perceptie van de werkelijkheid. Ze kaderen dus hun realiteit af, maken een beslissingen en voeren acties uit. Uit deze acties vloeien percepties voort, die een impact hebben op de realiteit. Hierdoor veranderen de prijzen op de markt, waardoor de realiteit in ogen van de beleggers ook weer wijzigt. 

Volgens George Soros is dit proces zelfversterkend en is het de oorzaak van onevenwichtelijke prijzen op de markt. De huidige economische situatie is volgens de investeerder een schoolvoorbeeld van de theorie: stijgende huizenprijzen leiden tot een toename in het aantal hypotheken, waardoor vervolgens de prijzen weer toenemen. Hierdoor vormen we massaal de ene na de andere zeepbel, tot het instort. Het gevolg kun je wel raden: een financiële crisis, zoals de Great Recession tussen 2007 en 2009. 

Hoewel er standaard wordt uitgegaan van een economisch evenwicht in combinatie met een rationele verwachting, druist Soros hier tegenin. Een evenwichtsprijs komt volgens de meeste economische modellen tot stand door middel van vraag en aanbod. Volgens de gemiddelde econoom verlaagt de prijs, wanneer er rationeel te verwachten valt dat de vraag gaat dalen. Andersom stijgt de prijs als de vraag toeneemt of als er sprake is van schaarste. 

George Soros is het hier niet volledig mee eens, want hij meent dat reflexiviteit dit evenwicht verstoort. Prijsontwikkeling staat nooit stil en als we blijven beslissen op basis van wat we beschouwen als onze realiteit, dan wordt er een steeds groter gat geslagen tussen realiteit en de hoogte van de marktprijzen. De eerdergenoemde feedbacklus veroorzaakt een discrepantie tussen prijzen en verwachtingen. Wanneer er iets verandert in de economie, dan vindt een positieve bijstelling plaats door de feedbacklus. Een negatieve feedbacklus zou de markt in evenwicht houden, maar de normale reactie blijft uit. Hierdoor verdwijnt het economisch evenwicht totdat de deelnemers op de markt wakker worden en zien dat de werkelijkheid is losgeraakt van de marktprijzen. De trend keert dan tijdelijk om, maar George Soros beschouwt dit niet als een negatieve terugkoppeling.

Bekijk hier nog een korte versie van de theorie van Soros:

Reflexivity op de cryptomarkt

Goed, we hebben nu best een brede basis van het begrip uiteengezet, maar wat heeft dit nu te maken met de cryptoscene? Crypto is nog jong, waardoor er nog hevige schommelingen op de markt zijn: de zogenaamde volatiliteit. Daar komt nog bij dat we als crypto-enthousiasten continu last hebben van FOMO en altijd wel ergens een nieuwe parel ontdekken, am I right? 

Het wordt in het nieuws vaak gebracht alsof de complete cryptomarkt afhangt van de ontwikkelingen rondom Bitcoin (BTC), maar als je een beetje kennis hebt, dan weet je dat dit pure onwetendheid is. Naarmate de markt volwassener wordt, zal de benadering meegroeien in die volwassenheid. Doordat de markt zo jong is, is deze nogal snel onderhevig aan schommelingen. De schommelingen worden veroorzaakt door gebeurtenissen op de markt, waardoor crypto's negatief of positief reageren

Ontwikkelingen rondom Bitcoin

Dat Bitcoin (BTC) wordt beschouwd als een financiële revolutie, is van grote invloed op de reflexiviteit. Ook uitingen als 'Bitcoin is instabiele factor, die het nooit gaat redden als serieus betaalmiddel' hebben invloed op de markt. Dit zijn namelijk beide geen feitelijke zaken, maar sentimentele gebeurtenissen. Deze uitspraken hebben namelijk een grote invloed op de prijswerking rondom de coin. Zijn we massaal voor Bitcoin, omdat de munt een sprong maakt en positief in het nieuws is? Dan stijgt de populariteit en dus ook de prijs. Zakt de prijs in elkaar, zoals op het moment van schrijven (mei 2022) het geval is, dan verkopen veel mensen en gaat 'ie weg voor het spreekwoordelijke dubbeltje. 

De prijsontwikkeling van Bitcoin is relevant voor de complete cryptomarkt, want het is een invloedrijk middel. Dit komt natuurlijk voornamelijk doordat de markt jong is en veel mensen nauwelijks iets weten over de markt en de mogelijkheden. Daarbij volgen altcoins vaak de koers van Bitcoin, waardoor het eigenlijk een selffulfulling prophecy is. Veel mensen voorspelden bijvoorbeeld ook dat de prijs van Bitcoin eind 2021 zou stijgen naar $200.000, wat zoals we weten niet is gebeurd. Erger nog, we zijn een heel stuk naar beneden gedonderd. 

Even tussendoor, wil je meer weten over wat Bitcoin daadwerkelijk is? Bekijk dan deze video van mijn collega Matt:

Bitcoin & de feedbacklus

Aan de hand van de prijsverschuivingen de laatste jaren, kun je heel goed zien hoe Market Reflexivity in de praktijk werkt. In 2020 en 2021 was er sprake van een ontzettende bull-markt, wat betekent dat de prijs stijgt en hoger ligt dan normaal. Het ging ontzettend lekker op de cryptomarkt, totdat Elon Musk aankondigde dat bij Tesla Bitcoin niet langer als betaalmiddel werd geaccepteerd. Daarbij mocht er in China niet meer gemined worden, waardoor het sentiment op de markt veranderde. 

Prijzen vielen terug en op de cryptomarkt overheersten spanningen. De paniek zorgde ervoor dat veel mensen hun coins in de uitverkoop zetten. Dit heeft vorig jaar tot nog meer paniek geleid, waardoor we naar een dieptepunt zakten. Momenteel is Bitcoin (BTC) gezakt tot 27k, waardoor veel beleggers wachten op een nieuwe prijsstijging en wat perspectief op de markt. Zo zie je maar, een reflexieve markt is wispelturig en spannend, wat voor de consument vergaande gevolgen heeft. 

Trouwens, wat ook nog invloed heeft op de prijs van Bitcoin is de flink opgepompte waarde en het feit dat mensen Bitcoin zijn gaan zien als een Store of Value (SoV). Het wordt ook wel 'het digitale goud' genoemd, vanwege de waarde die bezitters in handen hebben. De verhouding tussen beide percepties zorgt ervoor dat de prijs omhoog wordt gestuwd, waardoor er sprake is van reflexiviteit. 

In onderstaand filmpje kom je eenvoudig meer te weten over het Store of Value concept:

Conclusie

Ondanks dat reflexiviteit in de basis een sociologische term is, houden we de term in dit artikel tegen de economische markt aan. Wat heeft de relatie tussen oorzaak en gevolg te maken met de financiële markt en hoe past de prijs zich aan op deze schommelingen? 

Kortgezegd is reflexiviteit het zelfversterkende effect van het marktsentiment, waardoor de prijzen aantrekken door de perceptie van investeerders, totdat het proces onhoudbaar wordt. George Soros is een grote naam die veel in verband wordt gebracht met deze definitie. Hij geeft een goed voorbeeld op basis van de huidige huizenmarkt. De huizenprijzen stijgen > er worden meer huizen verkocht en hypothecaire leningen verstrekt > de prijzen stijgen nog verder > het loopt uit de hand en wordt onbetaalbaar. De marktprijs is niet meer in verhouding met de intrinsieke waarde, waardoor de markt instort. 

Ik gebruikte in het artikel diverse filmpjes om het wat eenvoudiger te maken. Het is best een complexe theorie, dus als je het interessant vindt, zou ik je ook zeker aanraden om er wat verder in te duiken. Je kunt hierdoor de markt door een andere bril bekijken, waardoor je ook bepaalde patronen beter gaat begrijpen. Doe er zeker je voordeel mee, maar let op: je eigen kennis en kunde is key! Educate yourself!

Heb je nog vragen over deze market reflexivity of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Wil je verder praten over de market reflexivity en wat dit te maken heeft met de crypto scene? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Photo by Tima


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.