Bitcoin digital gold

Is Bitcoin (BTC) het digitale goud?

Bitcoin (BTC) werd in 2009 in het leven geroepen door Satoshi Nakamoto. Destijds kon je 1 BTC nog voor enkele eurocenten krijgen, waar je er tegenwoordig tienduizenden euro’s voor neer moet leggen. Tijdens deze indrukwekkende stijging heeft Bitcoin ook zeker een aantal flinke klappen te verwerken gekregen.

Zo was er in 2018 sprake van een flinke bear market en werd Bitcoin ook vrij hard geraakt door COVID-19. Echter, deze klappen werden overleefd. Onder andere dit heeft er dan ook voor gezorgd dat Bitcoin steeds vaker genoemd wordt als het ‘digitale goud’. Bitcoin zou namelijk volgens velen steeds vaker gezien worden als een asset waar mensen hun geld in stoppen wanneer de financiële markten er niet optimaal uit zien, net zoals dat bij goud wordt gedaan.

De uitspraak ‘Bitcoin is het digitale goud’ wordt dus steeds populairder. Je hoort het mensen op televisie zeggen, en leest het in de krant. Maar klopt deze uitspraak wel? Is Bitcoin het digitale goud? Vandaag kijken we naar de argumenten voor en tegen deze uitspraak, zodat we hopelijk tot een antwoord kunnen komen op de vraag: ‘Is Bitcoin het digitale goud?’.

Bekijk snel

'Bitcoin is het digitale goud'

‘Bitcoin is het digitale goud!’. Dat is een uitspraak die al zolang als Bitcoin onder de aandacht is, overal te vinden is. De reden dat deze uitspraak is ontstaan is vrij simpel: beiden zijn schaars.

Goud is een metaal dat niet vaak voorkomt, waardoor het erg zeldzaam is. Door het lage aanbod, dat samengaat met een grote vraag, is goud erg veel waard. Ook Bitcoin is erg zeldaam. Waar er van sommige cryptocurrency’s miljarden zijn, zijn er van Bitcoin maar 21 miljoen. Er komen nog altijd nieuwe Bitcoins in de roulatie, namelijk doordat er Bitcoins geminet worden. Echter, dit zullen er nooit meer worden dan 21 miljoen. Zoals namelijk ook in de originele code staat, dit is simpelweg onmogelijk. Hierdoor kan de vraag naar Bitcoin in principe oneindig stijgen, terwijl het aanbod dit nooit kan doen.

De gebroeders Tyler en Cameron Winklevoss, oprichters van de Gemini Exchange, noemen Bitcoin bijvoorbeeld Gold 2.0. Zij zeggen dat Bitcoin eigenlijk gewoon een digitale versie van goud is, maar dan nog beter! Echter, niet iedereen is het hier mee eens. Neem bijvoorbeeld Peter Schiff, een beroemde Amerikaanse investeringsanalist. Hij is al jaren groot fan van goud, en het idee voor Bitcoin komt er bij hem maar niet in. Zijn voornaamste argument hiervoor is dat goud tastbaar is. Goud kan daadwerkelijk gebruikt worden om bijvoorbeeld sieraden van te maken.

Voor beide kanten valt natuurlijk wat te zeggen, maar wie heeft er nou gelijk? Is Bitcoin het digitale goud? Of is het gewoon een verkooppraatje om het allemaal mooier te maken dan het is?

Image
Bitcoin digital gold
AlekseyIvanov / Shutterstock.com

Is Bitcoin het digitale goud?

Eindelijk is het zover, je gaat antwoord krijgen op die o zo belangrijke vraag: ‘Is Bitcoin het digitale goud?’. Want kun je Bitcoin écht zien als het digitale goud, oftewel het goud van de toekomst, of is dit gewoon een verkooppraatje van investeerders in Bitcoin, om de prijs omhoog te drijven?

We gaan op zoek naar het antwoord op die vraag door naar verschillende punten te kijken. Zo worden goud en Bitcoin vaak als assets genoemd die je kunt gebruiken om te ‘hedgen tegen inflatie’, maar klopt dit wel? Ook staat goud bekend als een store of value, maar is Bitcoin dit ook? Daarnaast staat goud bekend als een stabiele asset. Als iets waar je je geld in kunt stoppen in financieel onzekere tijden. Geldt dit ook voor Bitcoin? Door goud en Bitcoin op deze manieren met elkaar te vergelijken hopen we eindelijk antwoord te vinden op de vraag: Is Bitcoin het digitale goud?

Hedge tegen inflatie

Eén van de voornaamste argumenten vóór de uitspraak dat Bitcoin het digitale goud is, is dat beweerd wordt dat beide assets een zogenaamde ‘hedge against inflation’, oftewel ‘bescherming tegen inflatie’.

Hiermee wordt bedoeld dat je je vermogen met deze assets zou kunnen beschermen tegen inflatie, door je geld erin te stoppen. Je zou dan ‘beschermt’ worden tegen inflatie, doordat de assets waarin jij je geld geïnvesteerd, procentueel gezien, harder stijgen dan de inflatiecijfers.

Maar klopt dit echt? Zijn Bitcoin en goud daadwerkelijk een ‘hedge tegen inflatie’. Laten we eens kijken of het klopt voor de beide assets, op basis van data van de afgelopen 10 jaar.

  2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Inflatie (in Nederland) 2,89% 1,65% 0,70% 0,69% 0,98% 1,25% 1,96% 2,72% 1,01% 5,71%
Goud 5,68% -27,79% -0,19% -11,59% 8,63% 12,57% -1,15% 18,83% 24,43% -3,51%
Bitcoin 187,23% 5869,63% -60,52% 35,2% 124% 1337,66% -73,22% 93,99% 302,28% 59,64%

Wanneer je kijkt naar deze cijfers, zie je dus dat zowel goud en Bitcoin inderdaad de afgelopen 10 jaar over het algemeen zijn gebleken als een ‘bescherming tegen inflatie’. Er is hier echter een probleem voor Bitcoin. Voor goud kun je dit soort cijfers namelijk voor de afgelopen 100 jaar laten zien en daarmee dus écht aantonen dat goud een hedge tegen inflatie is. Voor Bitcoin kan dit niet. Bitcoin bestaat namelijk pas sinds 2009 en het heeft zich, zoals later nog aan bod zal komen, nog niet écht op de lange termijn bewezen.

Daarnaast stijgt Bitcoin steeds meer in marktkapitalisatie, wat betekent dat er steeds meer geld in gestopt moet worden om op dezelfde jaarrendementen neer te zetten. Bitcoin is dus eigenlijk nog te jong om écht al te kunnen zeggen dat het een hedge tegen inflatie is. Dit zal gedurende de komende decennia nog moeten gaan blijken.

Image
bitcoin digital gold
seven xu / Shutterstock.com

Store of Value

Ook worden de assets Bitcoin en goud vaak vergeleken in dat het allebei ‘Store of Value’-assets zouden zijn. Een asset is een store of value wanneer het over het algemeen zijn waarde vasthoudt, zonder minder waard te worden. Over het algemeen moet een asset over 4 eigenschappen beschikken, om gezien te worden als een store of value. Dit zijn: schaarste, vervangbaarheid, verplaatsbaarheid en verdeelbaarheid. Laten we eens kijken of dit voor goud en Bitcoin geldt.

Schaarste

Als eerste schaarste. Schaarste betekent dat er ergens een hele kleine voorraad van is, oftewel een schaars goed is een goed dat erg zeldzaam is. Dit kun je over zowel Bitcoin als goud zeker zeggen. Bij goud omdat het één van de zeldzaamste metalen is, en bij Bitcoin omdat er maar 21 miljoen Bitcoins zijn. Dit terwijl er bijna 7,8 miljard mensen zijn, wat betekent dat er voor elk mens ongeveer 0,02 BTC is. Je kunt dus zeker zeggen dat het schaars is.

Vervangbaarheid

De betekenis van vervangbaarheid is in dit geval vrij eenvoudig: hoe vervangbaar is het goed? Hiermee wordt bedoeld, zijn er alternatieven waarmee je hetzelfde kunt. Hier komt het argument van Peter Schiff dus ook duidelijk aan bod. Je kunt geen gouden ring maken van zilver. Bij Bitcoin is de vervangbaarheid moeilijk aan te tonen, omdat er (op dit moment nog) weinig unieke use cases zijn voor Bitcoin. Sommigen gebruiken het bijvoorbeeld om te betalen, anderen om hun vermogen te vergroten. Echter, voor deze beide dingen zijn ook alternatieven beschikbaar. Het is dus moeilijk om te zeggen dat Bitcoin echt onvervangbaar is.

Verplaatsbaarheid

Een andere eigenschap is ‘portability’, ofwel verplaatsbaarheid. Met de portability van een asset wordt bedoeld, of deze verplaatsbaar is. Oftewel, moet deze asset op een bepaalde plek zijn om van waarde te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Zwitserse frank. In Zwitserland kun je er van alles mee kopen, maar wanneer je in New York bent, heb je niets aan je Zwitserse franken. De Zwitserse frank is dus geen portable asset.

Goud is dit wel. Goud heeft een universele waarde, en deze wordt over de hele wereld geaccepteerd. Iedereen weet dat goud waarde heeft en deze geldt dan ook over de hele wereld. Voor Bitcoin geldt dit in principe ook. Of je nou in het vliegtuig zit, in New York staat, of in Bern in Zwitserland, zolang je een connectie hebt met het internet is je Bitcoin wat waard. Je zou dus wel kunnen zeggen dat Bitcoin, net als goud, een portable asset is.

Verdeelbaarheid

Een andere eigenschap van een store of value is de verdeelbaarheid. Hiermee wordt bedoeld of een asset wel of niet makkelijk in stukjes te delen is. Dit geldt zowel voor goud als voor Bitcoin. Goud kun je namelijk natuurlijk in kilogrammen, grammen en milligrammen verdelen, waar je Bitcoin in Satoshi’s kunt verdelen. Je hebt namelijk natuurlijk 1 BTC, maar hebt ook 0,00000001 BTC. 0,00000001 BTC is het kleinste stukje waarin je Bitcoin kunt onderverdelen en het wordt ook wel 1 Satoshi genoemd.  

Stabiliteit

De reden dat goud al zolang geroemd wordt als belangrijk onderdeel van je investeringsportfolio, is omdat het stabiliteit biedt. ‘Wanneer je goud koopt, gaat het langzaamaan, maar zeker omhoog’, althans dat is wat er gezegd wordt.

Ook dit is natuurlijk weer erg makkelijk te controleren, namelijk door naar het prijsverloop in het verleden te kijken. Wanneer je daarnaar kijkt, zie je ook dat goud inderdaad relatief stabiel zijn weg omhoog heeft gevonden. Ook in de prijs van goud heb je pieken en dalen, maar over het algemeen stijgt de prijs van goud vrij stabiel.

Althans, zeker wanneer je het vergelijkt met de prijs van Bitcoin. Zoals je in de eerdere tabel bijvoorbeeld al zag, daalde de Bitcoinprijs in het jaar 2018 bijvoorbeeld met 73,22%. Dat betekent dat de prijs dus ineens gedeeld door 4 ging.

Je kunt dus nog niet echt zeggen dat Bitcoin al een stabiele asset is. Sterker nog, Bitcoin is op dit moment nog erg volatiel. Velen vinden dit niet per se negatief, bijvoorbeeld omdat het vele trademogelijkheden biedt. Echter, het is wel een argument dat de uitspraak ‘Bitcoin is het digitale goud’ tegenspreekt. Dit is namelijk een punt waarop Bitcoin en goud vrij tegenover elkaar staan.

Conclusie

Eén van de redenen waarom Bitcoin vaak geroemd wordt, is omdat Bitcoin het digitale goud zou zijn. Bitcoin zou hét digitale alternatief voor goud zijn. Over 10 jaar zouden we dan ook niemand meer over goud horen, want heeft iedereen zijn geld in Bitcoin. Althans, dat is het standpunt van de ene zijde van de discussie. Aan de andere kant staan mensen die dit als een prachtig verkooppraatje van de Bitcoin bezitters zien, maar niets meer dan dat. Het zou totale onzin zijn. Maar wie heeft er nou gelijk? Is Bitcoin het digitale goud? Dat is waar we vandaag naar hebben gekeken, door verschillende kenmerken van Bitcoin en goud met elkaar te vergelijken.

Zo staat goud bijvoorbeeld bekend als een hedge tegen inflatie. Wanneer de inflatie omhoog dreigt te gaan, zou je je vermogen hier tegen kunnen beschermen, door het in goud te stoppen. Ook voor Bitcoin blijkt dit, gekeken naar data van de afgelopen 10 jaar, te kloppen. Echter, er is voor Bitcoin, in tegenstelling tot goud, nog te weinig data om op de lange termijn écht te kunnen zeggen dat het een hedge tegen inflatie is.

Ook staat goud bekend als een store of value. Een asset kun je zien als een store of value wanneer het voldoet aan 4 kenmerken: schaarste, vervangbaarheid, verplaatsbaarheid en verdeelbaarheid. Goud beschikt inderdaad over al deze 4 kenmerken. Voor Bitcoin kun je dit niet helemaal zeggen.

Zo zie je maar dat Bitcoin en goud zeker enorm veel raakvlakken hebben als assets. Je kunt ze echter niet helemaal met elkaar vergelijken. Dit komt bijvoorbeeld omdat de één een fysiek goed is, waar de ander een stukje code is, maar ook omdat de één al eeuwen lang als middel van waarde wordt gezien, waar de ander pas sinds 2009 bestaat. Het zou dus zomaar kunnen dat Bitcoin zich op termijn daadwerkelijk ontwikkelt tot hét digitale goud. Bitcoin zal zich de komende decennia moeten gaan bewijzen!

Ben jij het eens met deze analyse? Of ga je graag de discussie aan over de kwestie ‘Is Bitcoin het digitale goud of niet?’? We spreken je graag in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Foto header: Mikhaylovskiy / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.