NFTs
9/3/21

De 5 grootste NFT crypto projecten van dit moment

De 5 grootste NFT crypto projecten van dit moment

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

NFTs, oftewel Non-Fungible Tokens, zijn enorm populair de laatste tijd. Bitcoin pionierde, inmiddels alweer 12 jaar geleden, digitale schaarste. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal Bitcoin verkrijgbaar zijn en ook zullen zijn in de toekomst, namelijk 21 miljoen in totaal. De laatste maanden zien we echter een nieuwe vorm van digitale schaarste, namelijk Non-Fungible Tokens. Eerder hebben wij al een artikel over NFTs geschreven waarin we haarfijn uitleggen wat Non-Fungible Tokens zijn en wat het verschil is met een 'normale' token. Dat artikel kun je hier bekijken. In dit artikel gaan we in op de meest veelbelovende NFT cryptoprojecten van het moment.

Alles wat ik zeg of schrijf  is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.

Bekijk snel

Wat is een Non-Fungible Token (NFT)?

Voordat we beginnen met de meest veelbelovende NFT cryptoprojecten is het belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat een Non-Fungible Token nou precies is. Een Non-Fungible token, afgekort NFT, is een token die iets unieks vertegenwoordigt. Fungible betekent vervangbaar of uitwisselbaar. Iets dat Non-Fungible is, is dus niet vervangbaar. Om te begrijpen wat hiermee bedoeld wordt zullen we een voorbeeld uit de praktijk pakken.

Een briefje van vijf euro of één Bitcoin zijn vervangbaar. Dat ene briefje is namelijk vervangbaar voor ieder ander willekeurig vijf euro briefje. Hetzelfde geld voor een Bitcoin. Alle 21 miljoen Bitcoins die ooit in omloop zullen zijn, zijn allemaal gelijkwaardig en vervangbaar voor elkaar. 

Iets dat niet vervangbaar is, is kunst. Er is bijvoorbeeld maar één echte Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. De Nachtwacht is uniek en niet vervangbaar voor een andere echte Nachtwacht, want die is er namelijk niet.

Een NFT is dus een token dat een uniek digitaal bezit is. Hierboven gaven we aan dat de ene Bitcoin hetzelfde is als een andere Bitcoin. Cryptocurrency zijn in de gewone zin dus uitwisselbaar aan elkaar. Eén ETH in mijn wallet is bijvoorbeeld precies hetzelfde en gelijk aan één ETH in jouw digitale portemonnee.

Bij Non-Fungible Tokens is dat anders. Een NFT vertegenwoordigt een uniek digitaal bezit dat niet gelijk is aan dat van iemand anders. Dat komt omdat alle NFTs andere digitale bezitten zijn, met andere kunstenaars of ontwikkelaars: ze verschillen van elkaar.

Uitwisselbare tokens op de Ethereum blockchain maken gebruik van het ERC-20 protocol. Het overgrote deel van de crypto's die op de Ethereum blockchain gebouwd zijn volgen dit protocol. Non-Fungible Tokens gebruiken het ERC-721 protocol zodat ze niet uitwisselbaar zijn voor elkaar.

Naast het ERC-721 protocol wordt in sommige gevallen ook het ERC-1155 protocol gebruikt. Dit is een complexer protocol dat niet alleen gebruikt kan worden voor verzamelobjecten, maar ook voor 'normale' uitwisselbare tokens op de Ethereum blockchain.

Top NFT Projecten

Nu duidelijk is wat NFTs zijn kunnen we zonder verder oponthoud beginnen aan het lijstje met de beste NFT projecten. Onder projecten verstaan we in dit geval een samenwerkingsinstanties die bezig zijn met Non-Fungible Tokens of de handel daarin.

Enjin Coin

Het eerste NFT project dat we zullen bespreken is Enjin (ENJ). Enjin Coin is een blockchain gamingplatform dat gefocust is op het maken van digitale verzamelobjecten die écht het eigendom zijn van de gebruiker. Het crypto project staat bij velen al sinds 2019 op de radar omdat ze een samenwerking zijn aangaan met Samsung. Enjin doet dit middels ERC-1155 tokens, een verbeterde versie van ERC20- en ERC721 tokens. Onderstaande video legt in grote lijnen uit hoe Enjin Coin werkt.

Enjin is dus een gamingplatform waarin game-ontwikkelaars ENJ kopen via een beurs, crowdfunding of samenwerkingsverband om vervolgens in-game items om te zetten in ERC-1511 tokens. In-game items, zoals voertuigen, skins, wapens of stukken land worden omgezet in ERC-1155 tokens waarin de waarde wordt uitgedrukt in ENJ. Dit proces wordt 'minting' genoemd.

Het Enjin platform gebruikt blockchaintechniek voor een aantal belangrijke redenen:

  • Echt eigendomschap van items
  • Makkelijke uitwisseling van waarde - in-game items kunnen direct worden verhandeld met de Enjin-wallet
  • Reservewaarde - in-game items die de gebruiker niet meer nodig heeft kunnen worden "gesmolten" in de Enjin Coin cryptocurrency (ENJ).
  • Eén wallet voor alle items - alle in-game bezitten in één overzichtelijke portemonnee.

De waarde van de Enjin cryptomunt (ENJ) komt van de toepassing als een opgeslagen reservewaarde in elk item dat op het Enjin-platform is gemaakt. Een ander bijkomend voordeel van Enjin met haar gamingplatform is de Enjin Multiverse. Hiermee kunnen in-game items gebruikt worden op verschillende games van verschillende ontwikkelaars, omdat de items op een gedecentraliseerde blockchain staan en niet op de gecentraliseerde server van een game-ontwikkelaar.

Al met al is Enjin een ambitieus project dat een specifieke markt heeft opgezocht binnen de NFT wereld. Enjin wilt hét blockchain-gedreven gamingplatform worden met dé cryptomunt die overal binnen de game branche gebruikt gaat worden om in-game bezitten te kopen, op te slaan en te verhandelen. Wil je meer weten over Enjin Coin (ENJ)? Hier lees je meer over deze cryptocurrency.

>> Klik hier voor de koers van Enjin en de stap-voor-stap instructies om Enjin te kopen.

Flow Blockchain (FLOW)

NFTs bestaan al langer dan je misschien denkt. De afgelopen maanden zijn Non-Fungible Tokens weer razend populair, maar deze hype was er ook al in 2017-2018. Toen was de blockchain game CryptoKitties namelijk razend populair. Zo populair zelfs dat de Ethereum blockchain waarop CryptoKitties zat het aantal transacties niet meer aan kon met als gevolg dat de transactiekosten gigantisch opliepen.

De ontwikkelaars van CryptoKitties waren ontevreden met de prestaties van de Ethereum blockchain en zijn toen een eigen blockchain gaan ontwikkelen: Flow Blockchain (FLOW). Flow is een nieuwe blockchain die is gebouwd voor de volgende generatie apps, games en de digitale bezittingen die ze aandrijven.

Flow is dus een blockchain gericht op wat Ethereum in 2017-2018 niet was voor CryptoKitties. De blockchain is zo ontwikkeld dat deze snel, schaalbaar en gedecentraliseerd is en dat er gemakkelijk op gebouwd kan worden door ontwikkelaars. 

Flow wilt dus dé blockchain worden voor ontwikkelaars om apps, games en digitale bezittingen op te bouwen. In de Flow Playground wordt het de ontwikkelaars zo eenvoudig mogelijk gemaakt om dit te doen. 

Er zijn vier pijlers die Flow onderscheiden van andere blockchains:

  • Unieke architectuur van de blockchain met 4 rollen - schaalbaarheid zonder sharding.
    • Collector nodes verhogen de efficiëntie van het netwerk
    • Execution nodes verzorgen snelheid en schaalbaarheid
    • Verificatie nodes garanderen de juistheid van de data op de blockchain
    • Consensus nodes zorgen voor decentralisatie
  • Gemakkelijk te gebruiken programmeertaal genaamd Cadence
  • Klantvriendelijk interface - Flow-accounts maken het gemakkelijk om transactiekosten te betalen en verloren private keys voor gebruikers te herstellen

Flow heeft ondertussen al een indrukwekkende community van partners gecreëerd met partners als NBA, UFC en Ubisoft.

Flow partners weergeven

 

>> Klik hier voor de koers van Flow en de stap-voor-stap instructies om Flow te kopen.

Decentraland (MANA)

Het derde veelbelovende NFT crypto project is Decentraland (LAND & MANA). Decentraland is precies wat je zou verwachten als je de naam goed leest: het is een decentrale virtual reality wereld die wordt aangedreven door de Ethereum blockchain. Binnen het Decentraland-platform kunnen gebruikers content en applicaties creëren, ervaren en er inkomsten mee genereren. In grote lijnen is het vergelijkbaar met Sims, Simcity en Second Life, maar met een duidelijk verschil: de wereld is decentraal en is gebouwd op de Ethereum blockchain.

Decentraland heeft twee tokens: een ERC-721 Non-Fungible Token, genaamd LAND, en een 'normale' ERC-20 token, genaamd MANA, die gebruikt wordt als de in-game cryptomunt. De wereld van Decentraland, de 'Metaverse', is verdeeld in 90.601 stukken LAND genaamd parcels. Iedere parcel is 16m bij 16m groot.

De virtuele 3D-ruimte binnen Decentraland wordt LAND genoemd. LAND kun je als speler kopen met MANA. De Ethereum blockchain houdt bij wie de eigenaar is van welk stukje LAND. Belangrijk om te weten is dat de wereld van Decentraland niet groter of kleiner kan worden.

Bezitters van LAND bezitten dus een virtueel stukje vastgoed in de vorm van een Non-Fungible Token. Op dit stukje land binnen de virtuele wereld van Decentraland kunnen bezitters doen en maken wat zij willen: zij zijn de eigenaar van dat stukje land.

LAND-bezitters kunnen dus gaan bouwen op hun eigen stukje van de virtuele wereld. Door middel van de software developer kits van Decentraland kunnen LAND-bezitters gemakkelijk dingen bouwen zoals statische 3D scenes, maar ook interactieve applicaties en games.

Wat ook vaak gebeurd is dat er digitale kunst in de vorm van een NFT op een stuk LAND geplaatst wordt. Spelers kunnen deze digitale kunst dan kopen met MANA.

De Metaverse bestaat, zoals hierboven staat vermeld, maar uit ongeveer 90000 stukken LAND. Dit creëert schaarste en zorgt dat de prijs van een stuk LAND omhoog gaat, net als dat het in Amsterdam duurder wonen is dan in Drenthe. In de Decentraland Marketplace kan je de virtuele stukken land bekijken en kopen. Op dit moment is het goedkoopste stukje LAND te koop voor 9440 MANA. Omgerekend is dat $4210,- dollar.

in-game beeldmateriaal
In-game beeldmateriaal met op de achtergrond gecreëerde 3D objecten (via @2020Metaverse op Twitter)

 

Naast LAND kunnen spelers ook collectibles, zoals een outfit, kopen of verdienen door aan speciale events mee te doen. Ook deze in-game items zijn getokenized, dat wilt zeggen dat er een token aan verbonden is. In dit geval zijn dat dus Non-Fungible Tokens.

Wat tot slot Decentraland nog uniek maakt is hun DAO. DAO staat voor Decentralized Autonomous Orginization. Een DAO kun je eigenlijk zien als een overheid die opereert aan de hand van smart contracts. Via de DAO heeft de gebruiker de controle over het beleid dat is opgesteld om te bepalen hoe de wereld zich gedraagt.

Zo beslissen ze bijvoorbeeld over welke soorten draagbare items zijn toegestaan en gaan ze over de moderatie van inhoud, LAND-beleid en veilingen. Iedere deelnemer van het Decentraland netwerk kan stemmen met hun Ethereum wallet. De impactkracht van je stem is afhankelijk van hoeveel MANA en hoeveel LAND je bezit.

Al met al is Decentraland een NFT cryptoproject omdat het in eerste instantie niet gaat over verzamelobjecten of digitale kunst, maar om digitaal vastgoed in de vorm van een Non-Fungible Token. Het cryptoproject is al een aantal jaren bezig, maar tot op de dag van vandaag wordt er veel aan verbouwd.

>> Klik hier voor de koers van Decentraland (MANA) en de stap-voor-stap instructies om Decentraland (MANA) te kopen.

Worldwide Asset eXchange (WAX)

Van digitaal vastgoed in de vorm van NFTs gaan we nu naar een marktplaats voor NFTs. The Worldwide Asset eXchange, bekend als WAX, noemt zichzelf de veiligste en handigste manier om virtuele items te maken, kopen, verkopen en verhandelen - voor iedereen, waar ook ter wereld. WAX heeft een platform gebouwd dat gericht is op het creëren van efficiënte transacties met behulp van blockchaintechnologie. WAX richt zijn pijlen op het zo soepel, efficiënt en veilig mogelijk laten verlopen van transacties op hun netwerk.

De game industrie is gigantisch. Wereldwijd wordt er elk jaar door 500 miljoen spelers meer dan 50 miljard dollar aan in-game items verkocht. WAX is een marktplaats voor digitale activa en bedient meer dan 400 miljoen online spelers die in-game-items verkopen, kopen en verzamelen.

Je kunt het dus vergelijken met een Bol.com of een Amazon die gericht is op de Non-Fungible Tokens markt. WAX verzorgt soepele en snelle transacties aan de hand van een Delegated Proof Of Stake consensusalgoritme. Lees hier meer over het Delegated Proof Of Stake consensusalgoritme.

Het WAX-ecosysteem is gefocust op de game industrie en digitale verzamelobjecten. Via het WAX-netwerk zijn gebruikers écht eigenaar van hun digitale verzamelobjecten of in-game items. In grote lijnen komt dit dus overeen met Enjin Coin. Wat WAX uniek maakt is hun NFT creator kit die het ontwikkelaars heel eenvoudig maakt om producten te tokenizen in de vorm van een Non-Fungible Token.

Daarnaast bestaat het team van WAX uit medewerkers met jaren ervaring in de gaming sector. WAX is namelijk opgericht door OPSkins. OPSkins was 's werelds grootste marktplaats voor het veilig kopen en verkopen van digitale items.

Het WAX platform wordt al volop gebruikt. Deadmou5, een house en dubstep producer, heeft zijn NFTs bijvoorbeeld verkocht op het NFT cryptoplatform.

>> Klik hier voor de koers van WAX en de stap-voor-stap instructies om WAX te kopen.

The Sandbox (SAND)

Een NFT crypto project dat de strijd aangaat met Decentraland is The Sandbox (SAND). The Sandbox is, net als Decentraland, een virtuele wereld waarin spelers dingen kunnen bouwen, bezitten en er geld mee verdienen op de Ethereum-blockchain met behulp van SAND, de cryptomunt van het platform. Sandbox onderscheidt zich van Decentraland met een wereld die erg veel weg heeft van Minecraft en Roblox. Doordat de game op de Ethereum-blockchain loopt en alle in-game items getokenized kunnen worden in de vorm van NFTs, geeft het spel de gebruikers de mogelijkheid om echt eigendomschap te hebben van hun creaties. Daarnaast worden spelers beloont voor hun deelname in de ERC-20 uitwisselbare cryptocurrency van The Sandbox-wereld, genaamd SAND. De game is momenteel nog in ontwikkeling en wordt ergens dit jaar verwacht.

In de huidige gamemarkt is de door de spelers gemaakte content nog eigendom van de ontwikkelaars van de game, en niet van de spelers die de content gebouwd hebben in de game. Als iemand een gigantische en super interactieve wereld bouwt in Minecraft dan is hij nog steeds geen eigenaar van die wereld, dat is namelijk de ontwikkelaar van het spel.

Daarnaast beperkt de centrale controle op de handel van in-game items die gemaakt zijn door spelers de reële waarde voor hun creaties. Bovendien kan het moeilijk zijn om eigendomschap te bewijzen van creaties: er is geen echt bewijs dat jij de eerste was die zo'n wereld in Minecraft gebouwd heeft.

The Sandbox wilt hier een uiteinde aan maken door alle in-game items te tokenizen in de vorm van Non-Fungible Tokens (NFT). Het Sandbox-ecosysteem bestaat uit 3 elementen. 

Voxel Editor

De Voxel Editor is een gemakkelijk te gebruiken 3D-modellen programma dat spelers in staat brengt om in-game 3D objecten te maken zoals poppetjes, dieren, planten, gebouwen en gereedschap. Deze 3D objecten worden na het bouwen een Non-Fungible Token met de naam ASSETS. Deze ASSETS kunnen gekocht en verkocht worden in de Marketplace van The Sandbox.

Marketplace

In The Sandbox Marketplace kunnen gebruikers hun creaties (ASSETS) uploaden, publiceren en verkopen als NFTs (zowel ERC-721 als ERC-1155 cryptomunten). Ook kunnen ze hier de ASSETS van andere spelers bekijken en kopen.

Game (Maker)

Het laatste en tevens ook belangrijkste onderdeel van het Sandbox-ecosysteem is de game zelf. Net als bij Decentraland is de virtuele ruimte in de wereld van The Sandbox verdeeld over ERC-721 Non-Fungible Tokens genaamd LAND. Via de Game Maker modus kunnen gebruikers hun ASSETS gemakkelijk in de wereld 'slepen' wanneer zij een stukje LAND hebben. Hiermee kunnen de spelers hun eigen land decoreren en aanpassen zoals zij dat willen.

Door het gebruik van NFTs zullen The Sandbox-gebruikers profiteren van:

  • Echt digitaal eigenschap van in-game bezittingen.
  • Veiligheid en onverwijderbaarheid van in-game bezittingen.
  • Handel tussen digitale bezittingen zonder tussenpersoon.
  • Interoperabiliteit tussen verschillende games: ASSETS, LAND en andere spelelementen kunnen in andere games gebruikt worden.
SAND avatar creator
De SAND avatar creator

De cryptomunt SAND staat centraal in The Sandbox. Net als bij Decentraland kan de SAND-token gebruikt worden voor stemmen via de DAO. Daarnaast kunnen SAND-houders hun SAND ook staken om zo passief inkomen te generen.

>> Klik hier voor de koers van Sandbox (SAND) en de stap-voor-stap instructies om Sandbox (SAND) te kopen.

Conclusie

Non-Fungible Tokens zijn op dit moment nog populairder dan in 2017-2018 tijdens de CryptoKitties-hype. Gelukkig zien we dat de markt voor NFT cryptoprojecten intussen een stuk volwassener is geworden. Dat zien we ook terug in de NFTs zelf, die niet langer meer alleen maar een verzamelobject zijn, maar ook echte in-game items zijn die gebruikt kunnen worden. Er zijn tientallen grootschalige crypto's die zich bezig houden met NFTs. Van grote, wereldwijde, decentrale marktplaatsen voor NFTs tot blockchain-gedreven games waarin stukken land en 3D objecten worden verkocht als NFT.

Het is mooi om te zien hoe blockchain met behulp van Non-Fungible Tokens opnieuw meer macht teruggeeft aan de gebruiker. Ontwikkelaars en kunstenaars zijn met NFTs echt in bezit van hun digitale items. De verschillende situaties waarin NFTs gebruikt kunnen worden beloven veel goeds voor de toekomst. In combinatie met de opkomende DeFi-sector is er veel mogelijk als het aankomt op het decentraliseren van verschillende systemen.

Er zijn veel best ingewikkelde onderwerpen in dit artikel over Non-Fungible Tokens aan bod gekomen. Hopelijk is dit artikel duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!

 

Met dank aan Vladimir Kazakov/shutterstock.com voor de bannerafbeelding.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!