Cryptomunten
23/12/21

Wat is Klaytn (KLAY)? Complete uitleg voor beginners!

Wat is Klaytn (KLAY)? Complete uitleg voor beginners!
Klaytn
klay

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Heb jij wel eens een applicatie voor de blockchain ontwikkeld? Mocht dit niet het geval zijn, kun je jezelf misschien wel voorstellen hoe lastig dat zou zijn. Zo zou je verschillende programmeertalen moeten leren, en heb je ook veel technische kennis nodig over de werking van blockchains en applicaties in zijn algemeen.

Met Klaytn (KLAY) hoeft dat niet meer zo lastig te zijn als je in eerste instantie dacht. Klaytn is namelijk een blockchain platform waarop iedereen een eigen applicatie kan ontwikkelen zonder te beschikken over diepgaande technische kennis. Dat betekent dat ook jij, wanneer je geen technische kennis over blockchains en computersystemen hebt, een eigen applicatie kunt laten ontwikkelen en laten draaien op Klaytn.

Zonder twijfel een ambitieus doel. Hiermee wil Klaytn ervoor zorgen dat de adoptie van blockchains nóg sneller gaat. In hun ogen gaat dit op dit moment nog niet snel genoeg doordat bedrijven en organisaties niet weten hoe ze hiermee moeten beginnen. Daarnaast is het vaak ook erg duur om een speciale ontwikkelaar in te huren voor de ontwikkeling van een gedecentraliseerde applicatie (dApp).

In dit artikel leggen we je uit wat Klaytn is, door wie het project is bedacht, hoe het werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Bekijk snel

Wat is Klaytn (KLAY)?

Steeds vaker worden blockchains gebruikt door grote bedrijven. Voor de wat kleinere bedrijven en organisaties is het gebruik van de blockchain nog lastig te realiseren. Dit komt doordat het bijvoorbeeld niet makkelijk is om geschikte mensen te vinden voor de ontwikkeling. Klaytn is een platform dat is opgericht om de adoptie van de blockchain technologie te versnellen.

Op de website van Klaytn kunnen ontwikkelaars een blockchain applicatie ontwikkelen door middel van een simpel ontworpen interface. Dit platform is gedecentraliseerd en draait dus op de blockchain. Hetzelfde geldt voor het bestuur van Klaytn. Dit is volledig gedecentraliseerd en naar het blockchain netwerk verplaatst.

Via het platform kunnen gebruikers zelf een eigen kanaal aanmaken. Binnen dit kanaal kunnen ze vervolgens een eigen blockchain-ecosysteem ontwikkelen, zonder dat er diepgaande technische kennis vereist is. Dit betekent dat het ook mogelijk is om een compleet token-systeem op te zetten.

Er is hiervoor dus geen diepgaande technische kennis vereist. Daar bedoelen we mee dat je geen programmeertalen hoeft te beheersen om een ecosysteem of applicatie binnen Klaytn te ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat een veel bredere groep mensen is staat is om een gedecentraliseerde applicatie (dApps) te ontwikkelen, wat natuurlijk resulteert in veel meer dApps. De dApps die op Klaytn worden ontwikkeld heten BApps.

Het is hierdoor voor bedrijven, organisaties en kleine groepen een stuk makkelijker om de blockchain technologie te integreren binnen de manier waarop ze te werk gaan.

Een belangrijk kernmerk van Klaytn is dat de blockchain ontzettend schaalbaar is. Transacties kunnen razendsnel verwerkt worden, en gebruikers betalen voor het uitvoeren van een transactie lage kosten. Dit komt doordat Klaytn gebruikt maakt van een combinatie tussen de public en private blockchain.

Wil je graag meer te weten komen over Klaytn voordat je het artikel verder leest? Onderstaande video geeft in een paar minuten meer uitleg over wat Klaytn is.

Door wie is Klaytn bedacht?

Klaytn is in 2019 bedacht door het bedrijf GroundX, dat onderdeel is van Kakao. Het hoofdkantoor is in Seoel (Zuid-Korea) gevestigd. Kakao wordt geleid door Kim Beom-Soo. In eerste instantie is Kakao een bedrijf dat een eigen mobiel platform heeft. Met Klaytn heeft het bedrijf nog een ander product dat ze aanbieden.

De ICO voor Klaytn werd al in 2018 gehouden, waarbij er meer dan $90 miljoen is opgehaald. Dit was overigens niet de laatste keer dat het project grote bedragen ophaalde. Sindsdien zijn er namelijk verschillende bedrijven geweest die besloten om te investeren in Klaytn.

GroundX dus het bedrijf dat direct achter Klaytn staat, en wordt geleid door CEO Jeasun Han, die veel ervaring heeft binnen de ICT-wereld. Han heeft een PhD behaald in computerwetenschappen aan de Korea Advanced Institute of Science and Technology.

Jeasun Han is natuurlijk niet de enige persoon die een grote bijdrage levert aan Klaytn. Hij doet dit samen met Myeongjin Jeong (CFO), Sangeon Bae (Head of Wallet Group) en Sangmin Seo (Head of Platform Group).

bedrijf en team achter klaytn crypto

Hoe werkt Klaytn?

Klaytn heeft zonder twijfel een ambitieus doel voor ogen. Het team dat achter Klaytn zit, heeft veel ervaring en is gedreven om het project tot een succes te maken. Hieronder lees je hoe Klaytn werkt, en begrijp je misschien waarom veel mensen vertrouwen hebben in dit project.

Combinatie van public en private blockchains

Voor Klaytn wordt er gebruik gemaakt van de voordelen die public en private blockchains bieden. Het is bekend dat een public blockchain veel voordelen kent. Zo is het netwerk erg groot, wat voor een grote decentralisatie van de gegevens zorgt.

De brede decentralisatie zorgt ervoor dat gegevens op een decentrale plek zijn opgeslagen, en gebruikers dus meer controle hebben over de data die zij op de blockchain plaatsen.

Een ander voordeel van public blockchains is dat het een eerlijke werking heeft. Iedereen kan toetreden tot de blockchain en kan zo bijdragen aan de veiligheid ervan. Dit zijn de eigenschappen die Klaytn bevat.

De voordelen van een private blockchain is dat transactie sneller verwerkt kunnen worden, omdat een kleiner netwerk consensus moet bereiken. Hierdoor is een private blockchain erg schaalbaar. Ook geeft het de gebruiker van de blockchain meer zekerheid over de veiligheid, omdat de blockchain is afgeschermd van het publiek. Dit zijn dan ook de eigenschappen die Klaytn mee heeft genomen in zijn main chain, de layer 1 blockchain.

Op deze main chain worden alleen transacties verwerkt. Er is hiernaast nog een layer 2 blockchain die als side chain gezien kan worden. Deze kan gebruikt worden door bedrijven die liever geen openbare blockchain gebruiken met het oog op gegevensbescherming.

Om goed te begrijpen hoe Klaytn werkt, is het belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen een public en private blockchain. In onderstaande video wordt er meer uitleg gegeven over dit onderwerp. Het is volgens ons dan ook een video waar je veel aan hebt!

Nodes

Voordat een bedrijf gebruik kan maken van Klaytn, zal er eerst een node opgezet dienen te worden. Op deze node draait een smart contract, welke bestuurt kan worden door middel van de gebruiksvriendelijke interface van Klaytn. Dit hoeft geen grote server te zijn, maar mag ook een gewone computer zijn. Voorwaarde is wel dat de computer iOS of Linux als besturingssysteem gebruikt. Speciale Ranger Nodes zorgen voor toezicht over het netwerk. 

Proof of Contribution (PoC)

De blockchain van Klaytn maakt gebruikt van het Proof of Contribution (PoC) consensus algoritme. Dit is een consensus mechanisme dat maar weinig bekendheid heeft in de blockchain wereld. Dat komt doordat het door maar weinig projecten naast Klaytn wordt gebruikt.

Proof of Contribution is een algoritme dat entiteiten beloont die bijdragen aan de groei van het platform. Klaytn beloont deze entiteiten op basis van de contributie die ze leveren. Dit betekent dat iemand een grotere beloning krijgt zodra ze een grotere contributie leveren. Een gebruiker heeft verschillende mogelijkheden waarop ze meer kunnen doen binnen Klaytn.

Iemand kan een contributie leveren aan het platform door bijvoorbeeld een node op te zetten. Hiermee wordt gezorgd voor een stabieler platform, omdat tokens en munten beter verspreid worden over het netwerk. Ook valideren deze nodes transacties, waarvoor ze beloond worden.

Bijzonder aan dit algoritme is, is dat ook de eindgebruikers worden meegenomen in het verdelen van beloningen. In de ogen zijn de Klaytn-gebruikers immers degene die ervoor zorgen dat het platform kan blijven draaien. En dat zorgt weer voor een betere veiligheid van het platform, wat vervolgens weer voor meer gebruikers zorgt.

Het gedrag van gebruikers wordt door Klaytn geanalyseerd, en op basis daarvan wordt bepaald wat de contributie van iemand is geweest. Op basis van deze contributie wordt vervolgens een beloning bepaald. Klaytn zorgt dus voor een eerlijke verdeling van de opbrengsten uit het gebruik van Klaytn.

KLAY-cryptocurrency

Klaytn heeft een eigen cryptomunt, genaamd KLAY. Het is niet zomaar een cryptocurrency, aangezien het verschillende functies heeft binnen het Klaytn-platform. Gebruikers en ontwikkelaars van BApps zullen de KLAY-cryptomunt gebruiken voor het ontvangen van beloningen en betalen voor het gebruik van de diensten. De nodes die in het netwerk van Klaytn draaien ontvangen als beloning KLAY-munten.

Tokenomics

In totaal zullen er 10 miljard KLAY-munten in omloop zijn. Zo ziet de verdeling van de KLAY-munten eruit:

  • Team: 5%
  • Ontwikkeling: 8%
  • Business development: 16%
  • Opslag: 35%
  • Private sale: 36%

De voor- en nadelen van Klaytn

Nu je hebt gelezen wat Klaytn is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Klaytn is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Klaytn voor je opsommen.

Voordelen

  • Lage transactiekosten. De diensten die je op het platform kunt afnemen hebben een vaste prijs. Je weet dus van te voren precies hoeveel je zult moeten betalen voor het uitvoeren van een transactie. De kosten zijn daarbij erg laag.
  • Snelle transactieverwerking. Omdat Klaytn gebruikt maakt van private blockchain functies, kunnen transacties razendsnel verwerkt worden door het netwerk achter Klaytn.
  • Hoge gebruiksvriendelijkheid voor ontwikkelaars. Klaytn biedt een platform waarop iedereen die niet over technische kennis beschikt een eigen applicatie voor de blockchain kan ontwikkelen. Dat scheelt ook nog eens kosten voor deze bedrijven, omdat ze geen geld hoeven te betalen aan een dure ontwikkelaar.
  • Draagt bij aan adoptie van blockchains. Doordat het met Klaytn nog makkelijker wordt om blockchain-applicaties te ontwikkelen, zullen blockchain nog sneller geadopteerd worden door bedrijven, organisaties en overheden.

Nadelen

  • Veel concurrentie. Er zijn op dit moment veel layer 1 blockchain projecten die hetzelfde doel willen behalen als Klaytn, en daarmee is het project ook niet uniek. De grootste concurrent van Klaytn is Ethereum, wat de grootste blockchain voor dApps is.
  • Niet gedecentraliseerd. Klaytn wordt onderhouden door een groep van bestuurders die in Zuid-Korea zit gevestigd. Mensen hebben in het verleden al vaker kritiek geuit op de decentralisatie van het project, die niet goed zou zijn. De bestuurders zouden volgens hen te veel invloed hebben op Klaytn.

Je hebt nu waarschijnlijk al een duidelijk beeld over wat Klaytn is, en hoe dit project werkt. Wil je toch nog even alles kort doorlopen? In onderstaande video wordt in 2 minuten nog eens uitgelegd wat Klaytn is.

Conclusie

Klaytn is een bijzonder project dat grote doelstellingen voor ogen heeft. GoundX, het bedrijf achter Klaytn, wil graag dat iedereen gebruik kan maken van de blockchain technologie. Om dit te bereiken, zal het eerst makkelijker moeten worden op applicaties te ontwikkelen voor de blockchain. Daarom heeft Klaytn een platform ontwikkeld waarop iedereen een eigen dApps (BApp) kan ontwikkelen, zonder in het bezit te hoeven zijn van technische kennis.

De belangrijkste voordelen van Klaytn is dat de blockchain razendsnel transacties kan verwerken tegen lage kosten. Dit komt doordat Klaytn gebruikt maakt van de voordelen van zowel de public als private blockchain. Bedrijven kunnen daarom ook kiezen om hun gegevens op een private blockchain te bewaren, zodat gegevens nóg beter beveiligd zijn.

Dit moet er allemaal voor zorgen dat bedrijven en organisaties, ondanks de grootte, gebruik kunnen maken van de blockchain technologie.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Klaytn is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Klaytn, de KLAY-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Shizume

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!