aandelen

Beleggen in aandelen of in crypto?

Er zijn veel online investeringsmogelijkheden. Onder de mogelijkheden vallen traditionele aandelen, maar ook cryptocurrencies. Het kunnen twee risicovolle manieren zijn wanneer je de principes van beide mogelijkheden niet goed genoeg kent. Daarbij verschillen beide mogelijkheden erg veel van elkaar. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat de verschillen tussen deze twee investeringsmogelijkheden zijn. Zo kun je voor jezelf bepalen welke vorm van investeren bij jou past. Vandaag leggen we je uit of je beter kunt investeren in aandelen of cryptocurrencies.

Bekijk snel

Aandelen

De authentieke vorm van beleggen is investeren in aandelen. In Nederland werd het eerste aandeel ter wereld in de tijd van de Gouden Eeuw uitgegeven door de VOC. Dit gebeurde in 1602 in Amsterdam. Sindsdien is het wereldwijd een erg populaire manier om een passief inkomen te genereren.

Beleggen in de aandelenmarkt door te focussen op de prestaties van bedrijven

Investeren in aandelen is het kopen van een klein aandeel van een bedrijf en elk jaar een deel van de mogelijke winst delen. Deze financiële zekerheden maken het dus zeker mogelijk om geld te verdienen dankzij de waardering van de prijs van de aandelen en het vastgestelde rendement dat je elk kwartaal of jaar zal ontvangen.

Beursgenoteerde aandelen worden verhandeld door verschillende beleggers op de aandelenmarkten. De vraag en aanbod van de aandelen legt de prijs van deze effecten vast: wanneer het aanbod groter is dan de vraag, dalen de prijzen en vice versa.

Prijsveranderingen zijn ook gecorreleerd met de activiteit van het bedrijf, het ontwikkelingspotentieel en de resultaten in de markt. Om de juiste acties te kiezen, is het daarom nodig om te kunnen anticiperen op de prestaties van het bedrijf en zijn sector. Je zult dus goed moeten weten wat er aan de hand is binnen het bedrijf en de markt waar je in investeert. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het nieuws goed in de gaten te houden. Idem dito geldt voor de website van het bedrijf.

Investeren in aandelen kan riskant zijn

Hoewel aandelen traditionele en populaire investeringsmogelijkheden zijn, zijn ze niettemin riskant. Wanneer de waarde van een aandeel daalt, en het bedrijf dus verliezen registreert, zien beleggers de waarde van hun portefeuille dalen.

Van alle beleggingen hebben aandelen tot dusver een van de beste rendementen op lange termijn behaald. Natuurlijk hoor je vaak verhalen van mensen die in een klap stinkend rijk zijn geworden nadat ze net zijn begonnen met het investeren in aandelen. Soms zijn deze verhalen echt waar, maar vaak zijn het mythes. Maar ook wanneer deze verhalen echt waar zijn, is het belangrijk om jouw keuze hier niet op te baseren.

Over het algemeen kan een mandje aandelen van 5 tot 7 aandelen het mogelijk maken om binnen een paar jaar al een mooie winst te pakken. Natuurlijk scheelt dat per persoon, per aandeel en per tijdsbestek. Het is daarbij vooral belangrijk om goed onderzoek te doen naar de aandelen en markt waar je in investeert. Door de prijsschommelingen kan het namelijk zomaar zijn dat je binnen een paar maanden al je geld kwijt bent. Investeren in aandelen kan dus zeker riskant zijn. Weet dus waar je aan begint, en zorg ervoor dat je genoeg kennis hebt.

Wanneer kies je voor aandelen?

Wil je beleggen, maar twijfel je tussen aandelen en cryptocurrencies? Je kiest voor aandelen wanneer je vooral aan het beleggen bent voor de lange termijn en gelooft in een onderliggende waarde. Wanneer je een aandeel koopt, koop je namelijk een stukje van een bedrijf. Dat betekent dat het aandeel dus zeker een onderliggende waarde heeft. De waarde is namelijk op iets fysieks gebaseerd.

Het is hierdoor ook makkelijker om bepaalde berekeningen te maken. Wil jij uitzoeken hoe een aandeel tot een bepaalde waarde komt? En zien hoe de de koers van aandelen reageren op de markt? Dan zijn aandelen echt iets voor jou. Ook omdat aandelen vaak plaatsgebonden zijn, reageren ze veel sterker op nationale gebeurtenissen. Het bedrijf achter de aandelen is namelijk gevestigd in een bepaalde plek.

Stel dat de Nederlandse overheid nieuwe en strenge regelgeving opstelt over het exporteren van computer chips, zal dit hoe dan ook ASML raken. Beslissingen die door Nederland worden gemaakt, zullen dan ook invloed hebben op de koers van ASML.

Het is nogmaals belangrijks om altijd goed onderzoek te doen voordat je geld gaat beleggen. Je zult namelijk kennis moeten hebben over bepaalde termen, strategieën en berekeningen. Ook raden we je aan om geen geld te beleggen dat je eigenlijk niet kunt missen. Beleggen doe je dus met geld dat je eigenlijk niet nodig hebt.

Cryptocurrencies

Een nieuwe vorm van investeren is het investeren in cryptovaluta. Door munten als Bitcoin, Ethereum en Dash te kopen, en vervolgens met winst te verkopen, kun je veel geld verdienen aan deze valuta. Er zijn al veel mensen geweest die erg rijk zijn geworden door te investeren in cryptocurrencies.

Een zeer risicovolle, puur speculatieve investering?

Cryptocurrencies zijn virtuele valuta die via een blockchainsysteem op internet worden verhandeld. Dit zijn puur speculatieve activa. In tegenstelling tot aandelen leveren ze geen rendement op en vertegenwoordigen ze geen onderliggende waarde. Deze virtuele valuta hebben geen gebruikswaarde, aangezien het zelden mogelijk is om op deze manier betalingen te doen. Er zijn maar een aantal winkels/webshops die betalingen in cryptovaluta ontvangen. Vaak gaat het dan ook alleen maar om Bitcoin of Ethereum.

Beleggers die ervoor kiezen om cryptocurrencies te kopen, doen dit dus voornamelijk in de hoop dat ze deze tegen een hogere prijs kunnen verkopen om zo winst te kunnen maken. Het namelijk niet mogelijk om rendement te verdienen met crypto, en ook niet mogelijk om het als betaalmiddel te gebruiken. De waarde van cryptovaluta hangt alleen af ​​van vraag en aanbod. Het kan daardoor veel en heel snel variëren.

Investeren in cryptocurrencies wordt daarom door sommigen als erg riskant gezien. Sommige investeerders zijn erin geslaagd om veel geld te verdienen, anderen hebben veel verloren. In november 2015 was 1 Bitcoin 307 euro waard. Op 7 mei 2020 was het 9.000 euro waard, dus bijna 30 keer meer. Een investeerder die 5 jaar geleden zou hebben geïnvesteerd, zou dus een mooie winst hebben gemaakt door door te verkopen.

Omgekeerd was een Bitcoin in december 2017 16.720 euro waard na een duizelingwekkende stijging gedurende enkele maanden. Een jaar later was de prijs ingestort tot 2.987 euro. Veel beleggers die tijdens de prijsstijgingen hadden gekocht, boekten daarom aanzienlijke verliezen.

Aantrekkelijk winstpotentieel

Deze extreme variaties markeren de volatiliteit van cryptocurrencies en het reële risico van kapitaalverlies. Desalniettemin kan het winstpotentieel erg aantrekkelijk zijn. Net als bij aandelen is het belangrijk om alleen geld in te zetten dat je niet nodig heeft en waarvan het verlies geen invloed heeft op de levensstijl die je erop na houdt.

Het is ook belangrijk dat je weet waar je investeert. Doe daarom altijd goed onderzoek naar de cryptomunt en  onderliggende blockchain. Die zijn namelijk belangrijk om de waarde van een munt te kunnen bepalen.

Ten slotte moet bij het investeren in Bitcoin of een andere cryptocurrency bijzondere aandacht worden besteed aan de tussenpersoon en aan het platform waarop de aankoop wordt gedaan. Dit noemen we ook wel de crypto exchange. Sommige internetsites zijn in feite namelijk een grote oplichting: hun doel is alleen om geld van mensen in te zamelen zonder het ooit te investeren.

Het is daarom bijzonder belangrijk om het platform te leren kennen, rekening te houden met de mening van internetgebruikers, het bestaan ​​van het bedrijf te verifiëren en frauduleuze sites te vermijden.

Wanneer kies je om te beleggen in cryptocurrencies?

Er zit een redelijk groot verschil tussen aandelen en cryptocurrencies, zoals je hebt kunnen lezen. Het is dan ook belangrijk dat je ervan houdt om in te spelen op je verwachtingen. De koers van cryptocurrencies kunnen ontzettend snel dalen en stijgen. De snel veranderende koers kan ervoor zorgen dat je dus ook snel veel geld kunt verdienen, maar ook snel veel geld kunt kwijtraken.

Over het algemeen investeren de meeste mensen in cryptocurrencies voor de korte termijn. Dit komt dus mede doordat de koers erg snel kan stijgen en dalen. Het is ook belangrijk dat het jou niet uitmaakt dat er geen onderliggende waarde aan een cryptovaluta is verbonden. In principe is een cryptovaluta nergens op gebaseerd; alleen de vraag, aanbod en media spelen een rol op de waarde van cryptovaluta. Wanneer je dit al niks vindt, is het misschien niet voor jou weggelegd om te beleggen in cryptovaluta.

Het is overigens wel een stuk makkelijker om te starten met investeren in cryptovaluta dan in aandelen. Hiervoor hoef je alleen een account aan te maken op een crypto exchange. Deze crypto exchange is de broker, zoals we die bij aandelen ook kennen. Echter hoef je veel minder stappen te ondernemen om te kunnen beginnen met het handelen in cryptomunten.

Ook hierbij geldt opnieuw: zorg ervoor dat je genoeg kennis hebt over cryptomunten, blockchain en investeren voordat je hier daadwerkelijk mee begint. Alleen zo kun je een weloverwogen keuze maken. Je wilt natuurlijk wel dat jij je keuzes ergens op kunt baseren. Het is ook belangrijk dat je alleen geld investeert dat je niet direct nodig hebt. Beleg nooit in cryptocurrencies met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.