Rendement op je spaargeld met crypto

5 manieren om rendement te maken op je spaargeld

De rentes op je spaargeld zijn lager dan ooit. Waar je vroeger misschien 2 à 3% rente op je spaargeld kreeg, moet je vandaag eerder denken aan 0,25% of misschien wel helemaal geen rente meer. Er zijn inmiddels zelfs al banken die negatieve rente rekenen vanaf een bepaald spaarbedrag. Dat betekent dus dat je moet betalen om je geld op de bank te hebben staan!

Het is dan ook logisch dat steeds meer mensen op zoek zijn naar alternatieve manieren om een rendement te verdienen op hun spaargeld. Vaak is dit echter een lastige zoektocht. Hoe kun je dit nou het beste doen?

Sommige mensen willen hun rendement volledig passief verdienen, terwijl anderen er best wat tijd in willen steken. Vandaag kijken we naar de verschillende manieren waarop je in crypto een rendement kunt verdienen op je spaargeld. In deze blog gaan we in op zowel passieve manieren als actieve manieren. Voor elke manier kijken we naar de voordelen, maar ook naar de nadelen, zodat jij voor jezelf kunt bepalen welke manier het beste bij jou past.

Bekijk snel

5 manieren om rendement te maken op je spaargeld

Buy and hold

Als eerste kijken we naar de buy and hold strategie. Zoals de naam al zegt, je koopt en houdt vast. Oftewel, je koopt vandaag een cryptomunt en hoopt dat deze over 1, 5, of misschien wel 10 jaar meer waard is. Wanneer je een goede cryptomunt uitkiest kan dit een hele lucratieve strategie zijn. De goede munt kiezen kan echter wel lastig zijn, daarom schreven wij eerder al een uitgebreide blog die je helpt in het kiezen van de juiste crypto om te kopen!

In onderstaande tabel zie je hoeveel geld je vandaag had gehad wanneer je 1 jaar geleden €1000 had geïnvesteerd in verschillende munten.

Bitcoin (BTC) €3.975,15
Ethereum (ETH) €9.993,48
Cardano (ADA) €20.400,00
Solana (SOL) €118.794,74
Terra (LUNA) €157.548,39

Zo zie je maar dat kopen en vasthouden je heel veel rendement op kan leveren, zonder dat je hier ook maar iets voor hoeft te doen. Wel moet je natuurlijk opletten, je kunt namelijk ook (een deel van) je inleg verliezen.

Wanneer je bijvoorbeeld eerder dit jaar voor €1000 in Internet Computer (ICP) had geïnvesteerd toen deze gelist werd, had je op dit moment nog maar €104,09 gehad. Het is dus belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de munten waarin je investeert en dat je dus ook weet waar je in investeert.

Op die manier kun je namelijk een dip of een piek ook beter uitleggen en snap je wat er aan de hand is. Daardoor is de kans groter dat de emoties je niet de baas worden.

Wanneer je je onderzoek goed hebt gedaan, kun je dus enorm veel geld verdienen aan de buy and hold strategie. Echter, weet dat er ook risico’s zijn en dat het geen garantie is op ‘gratis geld’. 

Image
PX Media  / Shutterstock.com
PX Media / Shutterstock.com

Liquidity providing

Een andere manier om een rendement te verdienen over je spaargeld is door liquidity providing. Maar wat is dat nou precies?

Liquiditiy providing doe je via een DEX (een decentrale exchange). Op een DEX zorgen de gebruikers voor de liquiditeit, waar een CEX (een centrale exchange) dit zelf doet. Als beloning voor het providen (verzorgen) van deze liquiditeit ontvangen de providers rewards. Ze ontvangen namelijk de transactiekosten die betaalt worden wanneer er munten verhandeld worden via de DEX.

Wanneer je liquidity provide op een kleiner, beginnend platform, kun je echter een extra bron van inkomsten verwachten. Deze platforms bieden namelijk vaak extra rewards aan, omdat zij graag mensen, en liquiditeit, willen aantrekken naar het platform. Zeker op deze platforms kun je erg mooie rendementen pakken.

Het is lastig te zeggen hoeveel je kunt verwachten te gaan verdienen met liquidity providing, omdat het op elk platform totaal anders is.

Ook hier is het natuurlijk niet alleen regenboog en zonneschijn, want ook aan liquidity providing zitten verschillende risico’s verbonden. Het voornaamste risico is de kans op impermanent loss. Wanneer je liquidity provide, moeten je 2 verschillende tokens in balans zijn. Als 1 van de tokens dan in prijs daalt, wordt dit balans weer rechtgetrokken en op deze manier loop je risico dat je inleg minder waard wordt, omdat je minder tokens overhoudt. Meer weten over impermanent loss? Wij schreven er eerder al een uitgebreide blog over.

Trading

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is het actief traden van cryptocurrency. Wanneer je cryptocurrency actief trade, houdt dit in dat je constant bezig bent met het zoeken naar de juiste moment om crypto te kopen en te verkopen. Je probeert constant laag te kopen en hoog te verkopen en daardoor probeer je de winsten te pakken op de weg omhoog.

Wanneer je trading goed uitvoert kun je meer rendement behalen dan door buy and hold, omdat je alle dipjes er als het ware uitfiltert. Echter, 95% van alle traders verliest geld door te traden. Dat zegt dus wel iets over de moeilijkheidsgraad. Het kost veel tijd om technische analyse goed onder de knie te krijgen, en ook wanneer je het eenmaal onder de knie hebt kost het tijd om te traden.

Dit kan er wel voor zorgen dat je enorm veel rendement behaald, want wanneer je het eenmaal onder de knie hebt is trading misschien wel de manier waarop je het meeste rendement kunt behalen over je spaargeld.

Staking

Iets anders wat je kunt doen om een passief inkomen te verdienen met crypto, is door je crypto te staken. Staking is het vasthouden van je crypto in een wallet voor een onbepaalde tijd. Je kunt dus niet staken en de crypto op hetzelfde moment traden.

In ruil voor het vasthouden van deze crypto ontvang je een beloning. Dit kun je in principe gewoon vergelijken met rente op een spaarrekening. De rente verschilt per coin en wordt bijna altijd uitbetaald in de coin zelf. Wanneer je bijvoorbeeld 1 ETH staket tegen een rente van 8% ontvang je 0.08 ETH per jaar.

Waar je wel op moet letten, is dat je rendement flink kan dalen wanneer de cryptomunt daalt. Laten we namelijk nog maar eens kijken naar het staken van 1 ETH tegen een rente van 8%. Stel je gaat het vanaf vandaag staken, wanneer ETH €4.000 waard is. Je gaat dus uit van een rendement van €320 over 1 jaar. Echter, in dit voorbeeld is ETH volgend jaar nog maar €1.000 waard. Niet alleen blijkt deze 8% uiteindelijk dus een stuk minder te zijn, hoeveel precies is afhankelijk van wanneer de waarde is gedaald, maar ook is je €4.000 nu nog maar €1.000 waard. Het rendement van 8% kan deze €3.000 natuurlijk niet rechttrekken en dus verlies je in dit jaar een vrij groot deel van je inleg.

Er zitten dus wel degelijk risico’s aan. Echter, deze risico’s kun je voor jezelf ook inperken. Je kunt tegenwoordig namelijk ook stablecoins staken. De rendementen zijn hier vaak wat lager, maar je hebt eigenlijk geen risico dat de munt minder waard wordt. Je kunt hier dus voor jezelf een afweging maken hoeveel risico je wilt nemen, en je weet wat de resultaten daarvan kunnen zijn.

Staken kun je bijvoorbeeld via Bitvavo doen. De Nederlandse exchange maakt het heel eenvoudig om je munten te staken en binnen enkele klikken kun je dit al voor jezelf aanzetten. Hoe dit precies werkt, lees je in deze uitgebreide blog die we eerder schreven over het staken via Bitvavo.

Ook kun je bijvoorbeeld staken via Binance, maar vandaag de dag zijn er ook steeds meer DeFi protocollen die staking mogelijk maken. In ons product Crypto Mastery gaat het hier erg uitgebreid over, en wordt je altijd op de hoogte gebracht van de plekken waar je de hoogste staking rewards kunt ontvangen!

Staking kan dus een erg mooie manier zijn om een extra passief inkomen te verdienen, maar er zitten uiteraard ook risico’s aan verbonden.

Image
Watchara Ritjan  / Shutterstock.com
Watchara Ritjan / Shutterstock.com

Lending

Een andere manier van passief inkomen met crypto is crypto lending. Wanneer je een passief inkomen wil verdienen door crypto lending kun je dit doen door je crypto uit te lenen. Over de crypto die je uitleent ontvang je uiteraard een rente.

Je ontvangt dus rente over de crypto die je uitleent. Dat klinkt natuurlijk als een fantastische manier om extra geld te verdienen over munten die je bijvoorbeeld eigenlijk toch al vast wilde houden. Echter, zoals altijd, zitten er ook aan crypto lending risico’s verbonden.

Het voornaamste risico is dat je niet 24 uur per dag controle hebt over je munten. Stel nou dat je afspreekt dat je je 1 BTC uitleent voor een periode voor 100 dagen. Je bent dan dus voor 100 dagen de controle over die 1 BTC kwijt. Als de 1 BTC op dag 1 €50.000 waard is, maar op dag 25 ineens €80.000, dan zou het zomaar eens kunnen dat jij het een mooi moment vindt om te verkopen, omdat je een dip verwacht. Helaas kan dit niet. Je moet dan wachten tot de 100 dagen voorbij zijn, omdat dat is wat je van te voren hebt ‘afgesproken’ met degene aan wie je je crypto uitleent. Het zou natuurlijk kunnen dat de 1 BTC op dag 100 nog maar €10.000 waard is en dan ben je dus in principe geld ‘misgelopen’ en heb je zelfs geld verloren, terwijl het eigenlijk je intentie was om geld te verdienen.

Crypto lending kun je bijvoorbeeld doen via Binance, Nexo, Celsius en BlockFi. Bij elk platform zijn de lending rewards verschillend en het verschilt ook weer per munt. Het kan dus een erg mooie manier zijn om een extra passief inkomen te genereren, maar er zitten uiteraard ook weer risico’s aan verbonden.

Wat is de beste manier om rendement te behalen op je spaargeld in crypto?

Maar wat is nou de beste manier om een rendement te verdienen op je spaargeld door middel van crypto? Helaas, die is er niet. Er is geen manier die je gegarandeerd het hoogste rendement gaat bieden op je spaargeld.

Waar je misschien afgelopen maand het meeste rendement had kunnen behalen door buy and hold, zou dit volgende maand zomaar eens kunnen zijn door staking. Het is namelijk afhankelijk van hoe de markt zich ‘gedraagt’ in een bepaalde periode.

Ook is het voor iedereen verschillend welke manier het beste is. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van hoeveel risico je wil nemen. Vaak komt bij meer risico, ook een hogere potentiële reward kijken. Echter, wanneer het risico slecht uitvalt en je te maken krijgt met het negatieve resultaat, levert dit je natuurlijk minder op dan wanneer je misschien heel conservatief had gehandeld en daardoor vrijwel geen risico hebt genomen.

Jij bent dus zelf de enige die voor jezelf kunt bepalen wat de beste manier is om te gaan proberen een rendement te gaan verdienen op je spaargeld. Weeg voor jezelf af wat voor risico je wil nemen, of gewoon bij welke manier je je het beste voelt. Doe altijd goed je onderzoek voordat je ergens in investeert en investeer enkel naar je eigen bevindingen. Op die manier heb je ook een beter idee waardoor resultaten kunnen fluctueren en raak je minder ‘onder de indruk’ van je emoties.

Conclusie

Dus, er zijn zeker heel veel verschillende manieren om een rendement te verdienen op je spaargeld in crypto, en dan hebben we ze vandaag nog niet eens allemaal met je gedeeld.

Vandaag keken we naar buy and hold, liquidity providing, trading, staking en lending, de populairste manieren om een rendement te behalen op je spaargeld in crypto. We keken naar de verschillende risico’s en potentiële rendementen die komen kijken bij de verschillende manieren.

Na goed onderzoek en goed te hebben nagedacht kun je inmiddels waarschijnlijk voor jezelf bepalen welke manier het beste bij jou past! Hopelijk pakt het goed voor je uit!

Wil je meer weten over de verschillende manieren waarop je een rendement kunt behalen in crypto? We praten graag verder in onze AllesOverCrypto FacebookgroepHeb je een vraag, dan kun je het antwoord hierop vinden via onze FAQ. Als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt vind je ook snel een van onze artikelen met het antwoord op je vraag.

Banner afbeelding: MEE KO DONG / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.