bitcoin cash logo background allesovercrypto

Hoe is Bitcoin Cash (BCH) ontstaan?

Er is gestemd en het moment is daar, Bitcoin is op 1 augustus 2017 gesplitst in Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH). Deze splitsing wordt ook wel een 'Fork' genoemd en zorgt ervoor dat de bestaande software en transactiegeschiedenis van de cryptomunt in tweeën worden gedeeld. De mensen die Bitcoin bezitten kunnen de tokens van de nieuwe cryptocurrency Bitcoin Cash een op een claimen. Dit betekent dat bij een bezit van 5 BTC er 5 BCH geclaimed kan worden met behoud van de 5 BTC.

Dus als ik Bitcoin bezit, bezit ik dan ook automatisch Bitcoin cash?

Ja! Bitcoin Cash is een splitsing van de ledger waardoor je precies hetzelfde aantal BCH bezit als het aantal BTC op het moment van splitsen. Staan de BTC op een exchange? Dan moet er geïnformeerd worden over de manier waarop de BCH geclaimed kan worden. Veelal wordt de hoeveelheid BTC automatisch in de BCH wallet gecrediteerd. Dit is echter niet bij iedere exchange het geval. Coinbase is bijvoorbeeld wantrouwend tegenover de coin en betwijfelt hoe lang de coin stand zal houden. Hierdoor kunnen Bitcoin bezitters van deze exchange (nog) geen BCH toe-eigenen. 

Betekent Bitcoin Cash gratis geld? 

Nee, dit betekent niet automatisch dat er gratis geld te halen valt. De verwachting is namelijk dat Bitcoin in waarde zal dalen door de komst van BCH en dat de twee samen de prijs van de oude Bitcoin zullen vormen. 
Een voorbeeld met fictieve prijzen: 1BTC = $2700 en 1BHC wordt geclaimed. De waarde van BCH ligt op $400 en de waarde van BTC is gedaald naar $2300 dollar. Samen komt dat op $2700 dollar neer en er is daarmee geen gratis geld verkregen.

In de praktijk is echter gebleken dat in de cryptowereld gekke dingen gebeuren. Op het moment dat Bitcoin Cash de markt op kwam is bij de totale market cap van crypto te zien dat uit het niks 7 miljard dollar is gecreëerd (een lijn die recht omhoog gaat). Dit zou erop kunnen wijzen dat we ons in een heuse cryptobubbel bevinden. 

Waarom was de fork nodig?

Iedere transactie die wordt gedaan binnen het Bitcoinnetwerk moet worden bevestigd en deze bevestiging wordt in een block geplaatst. Dit block heeft een bepaalde grootte. Bij Bitcoin is die op dit moment 1mb waarmee drie transacties per seconde gedaan kunnen worden. Niet iedere transactie die wordt gedaan past in een block van 1mb. Hierdoor ontstaat er een gevecht tussen transacties over welke er in het block mag en dit resulteert in hogere fees. Het netwerk raakt hierdoor overvol, de fees gaan omhoog en de transactiesnelheid omlaag. Dit houdt de groei en schaalbaarheid van Bitcoin tegen en hier moet wat aan gedaan worden.

Bitcoin Cash: oplossing voor het probleem?

De miners, developers en Bitcoin communities zagen de bottleneck ontstaan en kwamen met meerdere oplossingen. Drie hiervan waren noemenswaardig, namelijk de Segwit, Segwit2x en Bitcoin-abc. Bij de Segwit worden de signatures van een block weggehaald zodat er meer transacties in een block passen. Bij de Segwit2x wordt naast het weghalen van de signature ook de blocksize groter gemaakt. Bij Bitcoin-abc wordt er niets gedaan met de signatures maar wordt de blocksize direct vergroot naar 8mb. Iedere belanghebbende was het eens met de genoemde oplossingen, maar er kon geen beslissing gemaakt worden over welke er geïmplementeerd moest worden. De groep die met Bitcoin-abc kwam heeft uiteindelijk gezegd, wij gaan Bitcoin verlaten en creëren een blockchain met blocks van 8mb grootte onder de naam Bitcoin Cash, ook wel Bcash of Bitcoin-abc genoemd.

It happened before

Bitcoin is niet de eerste cryptocurrency die een fork heeft ondergaan. Hetzelfde gebeurde bij Ethereum. Leden van de Ethereum community creëerden Ethereum Classic als protest tegen een beslissing van de developers op het gebied van design. Hierdoor is de prijs van Ethereum omlaag gegaan en heeft Ethereum Classic zelf een positie in de top 10 cryptocurrencies bemachtigd. 

Wat vinden mensen van de fork van Bitcoin?  

Charles Hayter, co-founder van CryptoCompare is van mening dat consumenten op een dwaalspoor worden gebracht nu ze de keuze hebben tussen twee concurrerende Bitcoins.

Marc Van der Chijs, een Nederlandse serial entrepreneur en Venture Capitalist, gaf aan dat hij verwacht dat criminelen deze verwarring gaan gebruiken om mensen op te lichten. Zo kunnen zij Bitcoin met korting aanbieden en vervolgens Bitcoin Cash toesturen in plaats van Bitcoin. Door deze onduidelijkheid verwacht hij dat het de prijs van Bitcoin het niet goed zal doen en dat er een verschuiving van vermogen naar Ethereum en andere Altcoins zal plaatsvinden. 

Wat kunnen we nu verwachten?

Wat er nu staat te gebeuren is voor iedereen onbekend. De verwachting is dat de volatiliteit van de twee coins hoog zal zijn en dat het grootste gedeelte van de beleggers aan de zijlijn zal toekijken hoe het er op de koers aan toegaat. Zo zei Vinny Lingham, die we kennen van zijn Bitcoin prijsvoorspellingen, dat hij zijn geld gedurende deze turbulente tijd uit de markt haalt. Hij weet dat hoge risico's hoge winsten kunnen betekenen maar hij heeft er geen goed gevoel bij en houdt zich voor nu afzijdig. 
Er is ook een grote groep Bitcoingeïnteresseerden die de fork toejuichen en het zien als  een nieuwe stap richting een globally used currency. 

Wat je ook doet, doe het met geld dat je kan verliezen. 

Hoe koop ik Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BCH.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek BCH op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BCH. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt BCH gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.