cryptocurrency crypto trading deel 8 fibonacci levels - achtegrondafbeelding

Crypto trading deel 8 - Fibonacci levels

Fibonacci ontdekte het belangrijkste wiskundige getal achter God zijn creatie en crypto traders gebruiken het nu om miljoenen euro's te verdienen. Wat is dit voor getal en hoe kan jij het gebruiken om de prijs van Bitcoin of cryptocurrency's te voorspellen? We leggen het je allemaal uit in dit artikel.

Mocht je nog niet zoveel ervaring hebben met cryptocurrency trading, dan raden we je aan om eerst te beginnen met een van onze eerdere artikelen:

Bekijk snel:

Wat zijn Fibonacci levels?

Fibonacci levels worden in de wereld van crypto trading gebruikt om cryptocurrency's op het juiste moment te kopen of te verkopen. De levels geven precies aan waar de kans groot is dat de trend zich gaat omkeren en waar je dus het goedkoopst cryptocurrency's koopt of juist zo tegen een zo hoog mogelijke prijs verkoopt. Voordat we gaan kijken hoe je dit met Fibonacci levels kan inschatten, gaan we eerst kijken waar deze levels vandaan komen, want dit is een van de meest bijzondere getallen die er bestaat. We hebben hier namelijk te maken met een "gouden ratio" die op mysterieuze wijze overal in de natuur lijkt voor te komen.

In het jaar 1170 werd in Italië een wiskundig genie geboren met de naam Leonardo Pisano en hij had als bijnaam “Fibonacci”. Dit jonge talent bracht de wiskundige wijsheid van het “boek van Abacus” naar het Westen en had hier een bijzondere, en ondertussen wereldberoemde, reeks nummers ontdekt:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, et cetera. 

Als je deze reeks nog niet kent, dan is het wellicht een leuke oefening om te bedenken wat het volgende getal in deze reeks wordt voordat je verder leest. 

Elk volgende getal in deze “Fibonacci-reeks” wordt gevormd door de twee voorgaande getallen met elkaar op te tellen. Als je de oefening van zojuist dus gedaan hebt, zou je op het getal 610 (377+233) uitgekomen moeten zijn. Dit klinkt allemaal nog niet zo heel speciaal, dus waarom is deze reeks zo beroemd geworden?

De gouden ratio

Er is iets bijzonders aan deze reeks. Als je namelijk ieder getal in deze reeks pakt en deelt door het voorafgaande getal, dan kom je altijd op ongeveer 1,618 uit:

 • 89/55 ≈ 1,618
 • 144/89 ≈ 1,618
 • 233 / 144 ≈ 1,618
 • Et cetera.

Hoe hoger de getallen, hoe dichter je bij 1,618 komt. Dit getal wordt ook wel Phi genoemd en staat bekend als “de gouden ratio” en sommigen beweren zelfs dat dit het bewijs is dat er een God bestaat. Deze beweringen zijn niet alleen gebaseerd op een speciale reeks getallen. Phi gaat vele malen verder dan dat.

De gouden ratio komt op mysterieuze wijze overal ter wereld in de natuur terug. Google voor de grap maar eens op "gouden ratio". Je ziet het getal overal in de wereld terugkomen, van je oor tot de verhoudingen in je lichaam, van de meest beroemde schilderijen tot de vorming van het universum.

De ratio is gezien in:

 • De Mona Lisa van Leonardo da Vinci
 • Zonnebloemen
 • Zeeschelpen
 • Bomen
 • Ons gezicht (we vinden mensen over het algemeen knapper als hun gezicht gevormd is volgens de gouden ratio)
 • Ons lichaam
 • De vorming van het universum
 • Et cetera.

Er wordt zelfs beweerd dat de ratio vaak in de Bijbel tevoorschijn is gekomen.

Phi is dus een bijzonder getal en niet alleen in bovenstaande voorbeelden. Ook in de wereld van trading komt het mysterieuze getal vaak voor, zo vaak zelfs dat er een trading tool van is gemaakt waar professionele crypto traders wereldwijd miljoenen winst mee maken.

De getallen voor crypto trading

Bij crypto trading kijken we niet alleen naar Phi zelf, maar ook naar de inverse functie ervan. Waar Phi een Fibonacci-getal door het voorgaande getal deelt, worden bij crypto trading de getallen ook door de volgende getallen gedeeld of zelfs door twee getallen daarna of meer. Hier komen onder andere de volgende cijfers uit:

 • 1,618 = getal / voorgaande getal
  Bijvoorbeeld: 233/144
 • 0,6180 = getal / volgende getal
  Bijvoorbeeld: 144/233
 • 0,3280 = getal / tweede getal hierna
  Bijvoorbeeld: 144/377
 • 0,2360 = getal / derde getal hierna
  Bijvoorbeeld: 144/610
 • 2,618 = getal / tweede voorgaande getal
  Bijvoorbeeld: 377/144

Dit zijn allemaal belangrijke getallen in de wereld van crypto trading, want deze levels kan jij gebruiken om je cryptocurrency’s te kopen of te verkopen voor de meeste winst. We gaan je nu uitleggen hoe je dit doet.

Hoe gebruik je de Fibonacci levels?

Voordat we je precies uit gaan leggen hoe je geld kan verdienen aan Fibonacci, is het van belang om te weten hoe je deze het best kan instellen. Ga hiervoor als eerst via deze link naar Tradingview en maak gratis een account aan als je dit nog niet hebt:

 1. Maak gratis een account aan op Tradingview en log in.
 2. Klik op “Chart” (zie afbeelding).
  Image
  In deze afbeelding zie je waar chart staat binnen de Tradingview omgeving
 3. Zoek links bovenin naar “BTCUSD” en klik de grafiek aan voor de exchange waar je trade. 
 4. Klik in het linkermenu het derde icoontje aan “Gann and Fibonacci Tools”.
 5. Vervolgens kan je in dit menu op “Fib Retracement” drukken.
 6. Selecteer het hoogste en laagste punt binnen een bepaalde tijdsperiode. Hoe dit werkt, gaan we je nu uitleggen.
Image
In deze afbeelding kan je zien hoe je alle 6 de stappen hierboven op Tradingview volgt.

 

Stap 6 is het belangrijkst. Je kan namelijk overal Fibonacci levels tekenen waar je wilt, maar het is uiteraard wel belangrijk dat je dit op de goede manier doet. Het is niet per se heel lastig om deze te tekenen, maar het kost soms wel wat tijd om dit onder de knie te krijgen.

Het belangrijkst is dat je naar de “swing low” en “swing high” van een trend kijkt. Dit kan je ook zien als de bodem en de top van een trend. Hoe hoger het timeframe dat je pakt, hoe accurater je Fibonacci levels zullen zijn. Wij hebben gemerkt dat de weekly van Bitcoin vaak erg accurate levels geeft en dit is dan ook het timeframe dat wij het meest gebruiken. Als je naar onderstaand plaatje kijkt, welke twee plekken zou jij dan met name zien als de “swing low” en “swing high”? 

Image
Plaatje om te oefenen: Wat zijn de swing low en swing high?

Voordat je hieronder het antwoord kunt bekijken, geven we je nog even een korte update wat een swing low en swing high zijn:

 • Swing high: een swing high is de piekprijs die bereikt is gedurende een (sterke) opwaartse trend voordat de prijs weer (sterk) naar beneden is gegaan. Deze prijs is hoger dan andere “highs” die in de buurt liggen.
 • Swing low: een swing low is de bodemprijs die bereikt is gedurende een (sterkte) neerwaartse trend voordat de prijs weer (sterk) naar boven is gegaan. Deze prijs is lager dan andere “lows” die in de buurt liggen.

De swing high (groen) en swing low (rood) van het voorgaande plaatje kan je dus hier zien:

Image
Dit is hetzelfde plaatje als het voorgaande plaatje, maar hierbij zijn de swing low en swing high omcirkelt in het rood en groen. Deze levels heb je nodig om fibonacci levels te kunnen tekenen

Nu is het tijd om met de Fibonacci tool de Fibonacci levels te gaan tekenen. Je selecteert de tool, zoals we hiervoor hebben uitgelegd en je klikt de swing high aan. Vervolgens sleep je de tool naar de swing low en deze zet je 'laat je hier los'. Wij kiezen er altijd voor om de hoogste en laagste prijs van de body te pakken, maar in sommige gevallen kan je ook de wick meepakken. Als je het goed gedaan hebt, ziet je grafiek er zo uit:

Image
Als je het goed gedaan hebt, hoort je Fibonacci grafiek er hetzelfde uit te zien als op deze afbeelding. Je hebt hierbij de swing high naar de swing low gesleept

In deze grafiek is nog niet super duidelijk te zien hoe je hier nu precies geld aan kan verdienen, maar bij dat hoofdstuk zijn we nu gelukkig aanbeland.

Geld verdienen met Fibonacci levels

Fibonacci levels worden op verschillende manieren gebruikt om geld mee te verdienen binnen cryptocurrency trading, maar de volgende 3 zijn het belangrijkst:

 1. Als support level om cryptocurrency’s te kopen.
 2. Als resistance level om cryptocurrency’s te verkopen.
 3. Als target wanneer een cryptocurrency zijn all-time-high (ATH) heeft verbroken en er geen andere resistance levels meer zijn om te kunnen targeten.

We zullen deze nu 1 voor 1 gaan behandelen.

Fibonacci en support

Of Phi echt als gouden ratio geldt binnen crypto trading kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wat we wel weten is dat genoeg traders dit zo zien en dat het daarom een soort selffulfilling prophecy is geworden.

Heel veel traders kijken namelijk naar de Fibonacci levels en doordat ze ervan uitgaan dat deze levels als support of resistance zullen gaan dienen, zal dat in de praktijk ook daadwerkelijk gebeuren. Deze levels werken dus in meer of mindere mate exact hetzelfde als 'normale' support- en resistance-lijnen.

Zoals je in de voorgaande artikelen van ons over crypto trading hebt gelezen is een support level een belangrijk prijsniveau om je cryptocurrency’s te kopen. Wanneer we kijken naar onderstaande afbeelding, zien we dan ook dat de Fibonacci lijnen vaak als supportlijnen hebben gediend en dat dit goede plekken waren geweest om cryptocurrency’s aan te schaffen tijdens de bull markt van 2016.

Image
Op deze afbeelding is duidelijk te zien dat de Fibonacci levels heel goed gebruikt kunnen worden als support. Zo kan je jouw cryptocurrency's altijd zo goedkoop mogelijk en zonder risico inslaan.

Fibonacci en resistance

Ditzelfde geldt voor resistance-lijnen. Zoals we je geleerd hebben in voorgaande artikelen, zijn de resistance lijnen, de prijsniveaus waar je het best je cryptocurrency’s kan verkopen, of in ieder geval wat winst kan pakken. Met de Fibonacci lijnen kan je dus goed inschatten bij welke prijzen dit zijn. Op onderstaande plaatje is dit goed te zien.

Image
Op deze afbeelding zijn Fibonacci levels als resistance te zien. Dit zijn echter zwakke resistance lijnen. We hadden daarom deze lijnen beter op een andere manier kunnen tekenen.

Wat opvalt is dat deze lijnen een stuk minder sterk lijken dan de support-lijnen bij de voorgaande afbeelding. Dit kom doordat we hier in een bull markt zitten. We hebben de lijnen voor deze afbeelding dan ook niet op de beste manier getekend.

Wat we beter hadden kunnen doen is om de swing low van de voorgaande trend te pakken en deze te slepen naar de swing high die voorafgegaan is aan de bear market. In onderstaande plaatje zie je direct dat dit veel betere prijsniveaus geeft om te verkopen of om te shorten. Het is daarom altijd belangrijk om te weten binnen wat voor trend de markt zich begeeft.

Image
Op deze afbeelding zijn de resistance lijnen een stuk sterker en is de Fibonacci tool op een veel betere manier getekend.
 • Bij een neerwaartse trend sleep je de Fibonacci tool van de swing low naar de swing high.
 • Bij een opwaartse trend sleep je de Fibonacci tool van de swing high naar de swing low.

Nu je dit weet is het tijd om de mooiste feature van Fibonacci aan je te laten zien. Ben jij benieuwd waar de volgende opwaartse trend van Bitcoin eindigt? Wij hebben dankzij Fibonacci in ieder geval wat belangrijke prijzen in ons hoofd en dit zou zomaar ruim 400.000 dollar kunnen zijn! We gaan je laten zien hoe we dit weten.

Extended Fibonacci bij All Time Highs (ATH)

Support en resistance zijn de belangrijkste tools voor een crypto trader. Aan de hand van deze lijnen kan je altijd goed inschatten of een prijs verder gaat stijgen of dat deze juist gaat zakken. Maar wat nu als een cryptocurrency zijn all time high (ATH) heeft verbroken? Dan zijn er geen support - en resistance-lijnen meer waar je naar kan kijken. 

Stel bijvoorbeeld dat Bitcoin binnenkort de 20k doorbreekt, wat op dit moment zijn laatste resistance-lijn is. Wat is dan de volgende target? De prijs is nog nooit zo hoog geweest dus we hebben geen enkel prijsniveau of resistance-lijn waar we onze trades op kunnen baseren. Hier komt de extended Fibonacci tool om de hoek kijken.

Extended tool instellen

Als het goed is staan de instellingen al redelijk goed ingesteld bij jouw Fibonacci-tool, maar je kan hier nog wat wijzigingen in aanbrengen. Wanneer je dubbelklikt op de Fibonacci-lijnen die je al getekend hebt, kom je bij de instellingen ervan.

Hier kan je alle Fibonacci-levels instellen die je wilt zien. Alles van 0-1 zijn de levels zoals we die al aan je hebben uitgelegd. Vanaf het moment dat het boven de 1 komt, krijg je de extended levels. 

In de cryptomarkt lijken de levels van XX.618 erg goed te werken, zoals 1.618, 2.618, 3.618, et cetera. Met deze niveaus konden we vanaf 2011 al voorspellen welke prijzen Bitcoin zou gaan halen en welke lijnen/prijzen hoogstwaarschijnlijk een sterke resistance zouden gaan vormen. Laten we beginnen met een voorbeeld uit 2013. We hebben hier de swing high van eind 2012 gesleept naar de swing low van 2013 (zie linksonder in de grafiek).

Image
In deze afbeelding laten we met de extended Fibonacci zien hoe je de prijs van Bitcoin in 2013 had kunnen voorspellen.

We hebben linksonder de Fibonacci getekend en je ziet hierboven de resistance-lijnen tevoorschijn komen. De belangrijkste levels die we hebben gebruikt zijn de 1.618 (die later als bodem fungeert), de 2.618 (die kort resistance is geweest op de daily en later als support vlak voor het begin van de volgende bull markt) en de 10.618. De 10.618 heeft hier duidelijk de top van de bubbel voorspeld.

Hier blijf het niet bij, want met de bubbel die volgde, konden we ook heel goed de prijsniveaus van de bull markt van 2017 voorspellen zoals de volgende afbeelding laat zien:

Image
Ook in de bubbel van 2017 kon je de prijzen van Bitcoin voorspellen met Fibonacci levels zoals deze grafiek laat zien.

Kort samengevat kan je het volgende zien:

 • Sterke resistance bij 1.618
 • Sterke resistance bij 3.618
 • Sterke resistance bij 6.618 (wick)
 • Piek van de bubbel bij 25.618

Wat zegt dit over de aankomende prijs van Bitcoin?

Nu is de vraag natuurlijk, wat zegt dit over de volgende bull market? Wij hebben veel experts gehoord die voorspellen dat Bitcoin de 75.000 gaat aantikken, maar er zijn ook genoeg mensen die de 400.000 dollar verwachten. Waar komen die voorspellingen vandaan? Duidelijk, van de extended Fibonacci tool.

 • Als we het Fibonacci level van 5.618 halen, dan zal Bitcoin pieken op 76.000 dollar.
 • Als we het Fibonacci level halen zoals in 2013, 10.618, dan zal Bitcoin pieken op 170.000 dollar.
 • Als we het Fibonacci level halen zoals in 2017, 25.618, dan zal Bitcoin pieken op ruim 400.000 dollar!!

Conclusie

De Fibonacci tool is gebaseerd op een van de meest mysterieuze getallen uit de natuur, Phi, ofwel de gouden ratio. Dit getal is overal terug te vinden en wordt ook wel de wiskunde achter God zijn creatie genoemd.

Of dit daadwerkelijk zo’n bijzonder nummer is in de trading wereld is niet helemaal zeker, maar doordat heel veel mensen het geloven is het ongetwijfeld een selffulfilling prophecy geworden. Heel veel traders kijken naar de prijsniveaus van Fibonacci waardoor ze vaak als een sterk support- of resistance-niveau fungeren. Dit zijn dan ook de ideale plekken om je cryptocurrency’s te kopen of te verkopen.
De mooiste feature van Fibonacci is de extended versie. Hiermee kan je voorspellen welke prijzen Bitcoin kan bereiken en bij welke prijs de kans groot is op een grote correctie. Als we de Fibonacci tool mogen geloven dan zal Bitcoin tijdens de volgende grote run pieken bij 76.000, 170.000 of 407.000 dollar! Heb jij al ingeslagen?

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.