Cryptocurrency trading deel 6 achtergrond

Crypto trading (deel 6) - Ichimoku Cloud

De Ichimoku Cloud Indicator behoort tot een van de favoriete indicatoren van professionele crypto traders. Met de cloud kan je snel zien of de markt in evenwicht is of juist niet. Je kan flink profiteren van de nuttige informatie die deze indicator jou geeft en hier veel geld mee verdienen! In dit artikel leggen we aan je uit hoe je met de Ichimoku kan zien waar de koers naartoe gaat en hoe jij winstgevende trades kan maken aan de hand van de signalen die je hieruit krijgt.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Eerdere edities

Mocht je nog niet zoveel ervaring hebben met cryptocurrency trading, dan raden we je aan om eerst een van onze eerdere artikelen te lezen: 

Bekijk snel

Wat is de Ichimoku Cloud?

Met de Ichimoku Cloud kan je in één oogopslag zien of de handelsgrafiek in balans is of niet. 

Deze technische indicator laat heel veel belangrijke informatie tegelijk zien. Je kan in een keer uit de grafiek de informatie halen waarmee jij kan bepalen welke kant de koers opgaat. De indicator wordt vooral op de 30m, 1h, 4h en 1d grafieken toegepast. Het wordt met name gebruikt om:

 • de support en resistance-levels te bepalen;
 • momentum te herkennen; en
 • de markttrend te ontdekken.

De term Ichimoku

De Ichimoku indicator gaat met drie verschillende namen het internet over. De namen waar ik het over heb staan hieronder opgesomd en betekenen alle drie hetzelfde.

 • Ichimoku Kinko Hyo
  Dit is de officiële Japanse benaming voor deze technische indicator. 
 • Ichimoku indicator
  Hierbij hebben ze de officiële naam afgekort en indicator erachter geplakt.
 • Ichimoku Cloud
  Dit is de meestvoorkomende naam die wordt gebruikt om deze indicator te benoemen. Ook in dit artikel zullen we deze benaming gebruiken.

De officiële naam, Ichimoku Kinko Hyo, is Japans en bestaat uit drie woorden. Deze drie woorden hebben de volgende betekenissen en vatten de functie van deze indicator goed samen:

 • Ichimoku = 'in één oogopslag'. 
 • Kinko = 'veiligheid/balans'.
 • Hyo = curve/grafiek.

Dit vormt samen de belangrijkste functie van de Ichimoku Cloud: Je kan in één oogopslag (Ichimoku) zien of de handelsgrafiek (Hyo) in balans (Kinko) is. 

Wat kan de Ichimoku Cloud je vertellen?

De Ichimoku cloud berekent meerdere gemiddelden en maakt hier een figuur van. In de afbeelding van hieronder is een voorbeeld van de Ichimoku Cloud te zien. Zoals gezegd kan de Ichimiku cloud je 3 dingen vertellen:

 1. De support- en resistance-levels;
 2. Of er momentum is;
 3. Wat de markttrend is.
Image
Voorbeeld Ichimoku Cloud Bitcoin

 

Wanneer je de grafiek met de Ichimoku Cloud voor je ziet, dan lijkt het heel ingewikkeld. Je ziet veel verschillende lijnen lopen en de ene wolk (cloud) is roodgekleurd en de ander groen. Echter, wanneer je kennismaakt met deze indicator, dan zal je al snel zien dat het helemaal niet zo lastig is om hem te begrijpen.

Hoe lees je de Ichimoku Cloud?

De Ichimoku Cloud wordt gevormd door twee verschillende lijnen:

 1. Senkou Span A = de groene lijn uit de afbeelding van hieronder.
  Deze lijn wordt vaak aangegeven met SSA (afkorting van Senkou Span A)

 2. Senkou Span B = de rode lijn uit onderstaande afbeelding.
  Deze lijn wordt vaak aangegeven met SSB (afkorting van Senkou Span B)

Image
Ichimoku cloud afbeelding met SSA en SSB lijnen

Het gebied tussen deze lijnen krijgt een kleur en ziet er daardoor uit als een wolk. Sommigen noemen deze wolk de Ichimoku Cloud en sommigen de Kumo Cloud. De kleur van de wolk wordt als volgt bepaald:

 • Een groene wolk: wanneer de Senkou Span A (SSA) boven de Senkou Span B (SSB) ligt
 • Een rode wolk: wanneer de SSB boven de SSA ligt.

Zoals je kan zien is de rode wolk uit het voorbeeld een stuk groter dan de groene wolk. Dit betekent dat de twee lijnen eerst ver uit elkaar lagen en daarna dichter bij elkaar zijn gekomen. Hoe verder de lijnen van elkaar afliggen en hierdoor een grote cloud maken, hoe meer volatiliteit er in de markt is. Hoe dichter de lijnen bij elkaar liggen en hierdoor een kleine cloud maken, hoe minder volatiliteit er in de markt is. 

 • Een groene cloud is een bullish trend.
 • Een rode cloud is een bearish trend.

De afstand van de prijs tot de cloud is ook belangrijk: 

 • Wanneer de prijs zich onder de cloud bevindt, dan is dit een bearish teken.
  Hoe verder de prijs zich dus onder de cloud bevindt, hoe sterker het bearish signaal is.
 • Wanneer de prijs zich boven de cloud bevindt, dan geeft dit een bullish signaal af.
  Hoe verder de prijs zich dus boven de cloud bevindt, hoe sterker het bullish signaal is.
 • Het kan ook zijn dat de prijs in de cloud beweegt. In dat geval is er sprake van besluiteloosheid en zal de markt zijwaarts bewegen.

Meer dan alleen een wolk

De Ichimoku Cloud Indicator is meer dan alleen een wolk die gevormd wordt door twee lijnen. De totale indicator bestaat uit vijf verschillende lijnen en de cloud is enkel een gedeelte van deze indicator. De volgende vijf lijnen worden gebruikt:

 1. Senkou Span A (SSA)
 2. Senkou Span B (SSB)
 3. Tenkan Sen, ook wel conversielijn genoemd
 4. Kijun Sen, ook wel grondlijn genoemd
 5. Chikou Span

De Tenkan Sen

De Tenkan Sen, ofwel de conversielijn, geeft inzicht in de trend en de volatiliteit van de markt. De lijn vertegenwoordigt normaal gesproken een periode van 9 candlesticks, maar omdat crypto zo volatiel is, gebruiken we in deze markt vaak 20 candlesticks om een beter beeld te krijgen. De waarde wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

Tenkan Sen = ((Highest High + Lowest Low gedurende 20 candlesticks) / 2 )

Aan de hand van de conversielijn kan je bekijken of de markt bullish, bearish of neutraal is:

Bullish signaal van de Tenkan Sen
Wanneer de Tenkan Sen (conversielijn) naar boven beweegt, dan betekent dit dat er higher highs en higher lows worden gemaakt. Wanneer dit gebeurt, dan is dit een bullish signaal. Hieronder zie je in een versimpelde grafiek de higher highs en higher lows weergegeven.

Image
Higher high en higher low voor ichimoku

Bearish signaal van de Tenkan Sen
Wanneer de conversielijn naar beneden beweegt en dus lower highs en lower lows maakt, dan hebben we een bearish signaal te pakken. 

Image
Lower high en lower low voor ichimoku

Neutraal signaal van de Tenkan Sen
Wanneer de conversielijn nauwelijks omhoog of omlaag beweegt, dan zitten we in een periode van besluiteloosheid. Deze periode wordt in crypto trading ook wel 'consolidation', oftewel consolidatie, genoemd

In de afbeelding van hieronder is de conversielijn in het blauw te zien.

Image
De Tenkan Sen lijn in een bitcoin grafiek

Kijun Sen lijn

De Kijun Sen, ofwel grondlijn, geeft inzicht in de trend en de volatiliteit van de markt. De lijn vertegenwoordigt normaal gesproken een periode van 26 candlesticks maar in crypto prefereren we het gebruik van 60 candles. De waarde van de lijn wordt berekend met deze formule:

Kijun Sen = ((Highest High + Lowest Low gedurende 60 candlesticks) / 2 )

Aan de hand van de grondlijn kan je bekijken of de markt bullish, bearish of neutraal is. Zoals je aan de formule kunt zien, wordt deze lijn op dezelfde manier berekend als de Tenkan Sen-lijn. Het enige verschil zit hem in de duur van de periode die wordt gebruikt. Bij Tenkan Sen worden 20 candlesticks gebruikt en bij Kijun Sen zijn dit er 60. Dit betekent dat de Tenkan Sen (20) vooral wordt gebruikt voor kortetermijn-signalen en de Kijun Sen (60) vooral voor middellangetermijn-signalen.

Bullish signaal van de Kijun Sen:
Wanneer de Kijun Sen (grondlijn) naar boven beweegt, dan betekent dit dat zowel het hoogste als het laagste punt omhoog zijn gegaan. Wanneer dit gebeurt, dan geeft dit een bullish signaal af. Denk hierbij weer aan de Higher Highs en de Higher Lows. 

Bearish signaal van de Kijun Sen:
Wanneer de grondlijn naar beneden beweegt en dus het hoogste en laagste punt lager zijn komen te liggen, dan is de markt bearish. Denk hierbij weer aan de Lower Highs en de Lower Lows.

Neutraal signaal van de Kijun Sen:
Wanneer de grondlijn nauwelijks omhoog of omlaag beweegt, dan zitten we in een periode van consolidation.

In de afbeelding van hieronder is de lijn in het donkerrood te zien.

Image
ichimoku cloud Kijun Sen lijn in een bitcoin kaart

Chikou Span

De Chikou Span vertegenwoordigt de huidige prijs, maar dan 60 candlesticks terug in de tijd. In de afbeelding van hieronder zie je dat de lijn nauwkeurig het prijsverloop nabootst, maar dan eerder op de kaart.

 • Het is een ontzettend belangrijke lijn om te bepalen of je jouw cryptomunten moet aankopen of verkopen
 • Wanneer de Chikou span boven de huidige prijs ligt, dan geeft het een bullish signaal.
 • Wanneer de Chikou span onder de huidige prijs ligt, dan geeft dit een bearish signaal.
Image
ichimoku cloud Chikou Span lijn in een bitcoin kaart

Hoe kan ik traden met de Ichimoku indicator?

Deze technische indicator kent een aantal lastig te onthouden namen en hierdoor voelt het al snel als een 'ver-van-je-bed-show'. In dit gedeelte van het artikel zullen we alle signalen opsommen, zodat je gemakkelijk kunt bekijken welk handelsactie jij kan ondernemen.

Bullish

 1. Wanneer de prijs boven de Ichimoku cloud uitkomt. 
  We spreken dan van een Kumo breakout. (Kumo was de andere benaming voor de cloud).
 2. Als de Tenkan Sen (conversielijn) van beneden naar boven de Kijun Sen (grondlijn) doorkruist.
  Deze doorkruising noemen we ook wel een TK Cross. Het is hierbij altijd belangrijk om te kijken wanneer de doorkruising gebeurt ten opzichte van de Kumo Cloud. Wanneer je een TK cross hebt onder de cloud, dan is het bullish signaal niet zo krachtig. Wanneer de tk cross boven de cloud plaatsvindt dan is het een sterk bullish signaal.
 3. Op het moment de prijs richting de Kijun-lijn beweegt en succesvol terug omhoog bouncet.
  De Kijun-lijn werkt als een dynamische supportlijn. Wanneer de prijs succesvol terug bouncet vanaf hier, dan lijkt het erop dat de markt deze supportlijn accepteert en weer omhoog zal gaan. Deze bounce wordt ook wel de Kijun bounce genoemd.
 4. Als je aan de rechterzijde ziet dat er een groene wolk aankomt.
  Als je op zoek bent naar een long trade, dan kan je naar rechts kijken welke kleur wolk eraan komt. Een rode wolk kan je erop wijzen dat het wellicht verstandig is om nog even te wachten met de long trade, een groene wolk daarentegen maakt de kans groter dat jouw hypothese waar is. Deze tactiek kan je combineren met andere aanwijzingen. Stel er is een bullish TK Cross, dan kan je de kleur van de wolk gebruiken om te bepalen of je écht moet kopen of niet.
 5. Op het moment dat er een ontzettend grote rode cloud is. 
  De kans is in dit geval sterk aanwezig dat de SSA- en SSB-lijnen weer dichter naar elkaar toe zullen komen en er een groene cloud zal ontstaan. Er is hier sprake van een markt die oversold is en een bullish reversal zou een logisch gevolg zijn.

Bearish

 1. Wanneer de prijs onder de Ichimoku cloud uitkomt.
  We spreken ook hier van een Kumo breakout.
 2. Op het moment dat de Tenkan Sen (conversielijn) van boven naar beneden de Kijun Sen (grondlijn) doorkruist.
  Deze doorkruising noemen we ook hier een TK Cross. Het is weer belangrijk om te kijken wanneer de doorkruising gebeurt ten opzichte van de Kumo Cloud. Wanneer je een TK cross hebt boven de cloud, dan is het bearish signaal niet zo krachtig. Wanneer de TK Cross onder de cloud plaatsvindt dan is het een sterk bearish signaal.
 3. Als de prijs richting de Kijun-lijn beweegt en terug omlaag bouncet.
  De Kijun-lijn werkt als een dynamische resistance-lijn. Wanneer je ziet dat de prijs richting deze lijn beweegt en succesvol een Kijun bounce omlaag maakt, dan lijkt het erop dat de markt deze resistance-lijn accepteert en weer omlaag zal gaan.
 4. Wanneer je aan de rechterzijde ziet dat er een rode wolk aankomt.
  Wanneer je op zoek bent naar een short trade, dan wil je graag dat de aankomende wolk rood van kleur is. Dit zou namelijk jouw inschatting van de markt kunnen bevestigen. Deze tactiek kan je combineren met andere aanwijzingen. Stel er is een bearish TK Cross, dan kan je de kleur van de wolk gebruiken om te bepalen of je écht moet verkopen of niet.
 5. Op het moment dat er een groene cloud is die ontzettend groot is.
  De kans is in dit geval sterk aanwezig dat de SSA- en SSB-lijnen weer dichter naar elkaar toe zullen komen en er een rode cloud zal ontstaan. Er is in dit geval sprake van een markt die overbought is en kan resulteren in een bearish reversal.

Consolidation

 1. Wanneer de prijs zich binnen de cloud bevindt, dan is het veelal een zone waarin niet gehandeld wordt, tenzij je 'edge-to-edge' wilt handelen. Bij edge-to-edge trading speel je in op de bewegingen binnen de cloud.
  Wanneer de prijs in de cloud komt en de candle sluit daar, dan kan de tegenovergestelde lijn (edge) van de wolk jouw target zijn (zie afbeelding hieronder). De TK cross kan je hierbij van informatie voorzien. Wanneer je wilt dat de prijs naar boven gaat binnen de wolk, dan wacht je op een bullish TK Cross en wanneer je wilt dat de prijs binnen de wolk omlaag gaat, dan wacht je op een bearish TK Cross. 
  Image
  ichimoku cloud edge to edge trading bitcoin
 2. Wanneer de conversielijn nauwelijks omhoog of omlaag beweegt, dan zitten we in een periode van besluiteloosheid.
 3. Wanneer de grondlijn nauwelijks omhoog of omlaag beweegt, dan zitten we in een periode van besluiteloosheid.

Waar vind je de indicator in Tradingview?

Mocht je nog geen account hebben bij Tradingview dan kan je via deze link een gratis account aanmaken

De Ichimoku Cloud staat er niet standaard in. Deze kan je handmatig toevoegen aan je favorieten. Ga hiervoor naar Indicators & Strategies, vul Ichimoku Cloud in en klik op het sterretje om hem tussen je favorieten te plaatsen. Deze drie stappen staan in de onderstaande afbeelding weergegeven.

Image
Ichimoku cloud in tradingview vinden

Aangepaste instellingen

Aangezien crypto een 24/7-markt is, is het verstandig om de instellingen wat aan te passen. De instellingen vind je link boven de grafiek. De afbeelding van hieronder geeft deze locatie aan en daarna zie je welke instellingen je het beste kunt aanhouden.

Image
instellingen van de Ichimoku cloud in tradingview wijzigen

 

Image
Ichimoku Cloud instellingen

Wat is het verschil tussen de Ichimoku Cloud en Moving Averages?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen de Moving Averages en de Ichimoku Cloud. De Moving Averages pakt de closing prices, telt deze bij elkaar op en deelt ze door het aantal closing prices die er zijn. De berekeningen voor de Ichimoku Clouds zijn gebaseerd op de highs en de lows van een periode, en deze worden vervolgens door twee gedeeld. Hierdoor zijn de Ichimoku gemiddelden anders dan de tradiotionele moving averages gemiddelden.

Slotwoord

De Ichimoku indicator is een mooie tool om aan je tradingstrategie toe te voegen. Sommigen maken er zelfs een hele eigen 'Ichimoku tradingstrategie' van en gebruiken alleen deze lijnen om hun handelsacties te bepalen. Zelf zijn wij hier niet zo'n fan van. Wij zijn van mening dat je het beste indicatoren kunt combineren in plaats van geïsoleerd van elkaar te gebruiken. Op deze manier kan je jouw hypothese op verschillende manieren testen en wordt de kans op een succesvolle trade groter. 

Heb je zelf een indicator in gedachten waar je wat meer uitleg over wilt krijgen? Laat het ons dan weten in de AllesOverCrypto Facebookgroep of bij ons op het Crypto Forum. We nemen graag de tijd voor jou om antwoord te geven op je vragen!
 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.