Crypto trading deel 2 achtegrond afbeelding.

Crypto trading (deel 2)

Als je nog een beginner bent in cryptocurrency trading, raad ik je aan eerst cryptocurrency trading (basis) en cryptocurrency trading (deel 1) te lezen. Dit artikel borduurt voort op de kennis die daarin gedeeld wordt. Ook is het belangrijk om alvast een account aan te maken op Binance, dat kan via deze link.

In deel 1 ben je er als het goed is achter gekomen hoe belangrijk het is dat je de markt en de bijbehorende (massa-)psychologie goed moet begrijpen. Daarnaast kan ik niet genoeg benadrukken dat ook het onder controle houden van je eigen emoties van essentieel belang is om succesvol te worden in cryptocurrency trading. Dit artikel zal dieper ingaan op de technische analyse van trading en hoe je daarmee een voordeel kan krijgen op andere traders.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Oefenen, oefenen, oefenen

Crypto trading leer je maar op één manier en dat is door te oefenen. De stof die je hier leest geeft je een sterke basis, maar knappe jongen die in één keer alles snapt zonder te oefenen. Wat je dus het beste kan doen, is eerst een gratis account aanmaken op Tradingview, (dat kan via deze link). Dan kan je tijdens het lezen van dit artikel alvast oefenen met de grafieken. Tradingview is volledig gratis en veruit het meest populaire platform onder (crypto) traders. Pas als je echt serieus wilt gaan traden is het misschien nodig om een betaald account te nemen, maar voorlopig heb je dat nog niet per se nodig. Je hebt er alle tools die je nodig hebt en je kan ondertussen leren van andere ervaren traders die hun ervaringen op het platform delen.

 1. Klik hier en maak via "Join for free" een gratis account aan op Tradingview
 2. Probeer alles wat je in aankomende tekst leest, meteen toe te passen en te onderzoeken op Tradingview.
Image
crypto trading trading view

Support (ondersteuning) en Resistance (weerstand)

De meest belangrijke en makkelijk te herkennen concepten binnen cryptocurrency trading zijn support en resistance. Zoals de naam al doet vermoeden, betekent support dat de cryptocurrency bij een bepaalde prijs ondersteuning heeft van veel kopers en resistance betekent dat een cryptocurrency bij een bepaalde prijs juist veel weerstand heeft van verkopers. In feite is het een ondersteunings-/weerstandsniveau waar de prijs niet doorheen lijkt te kunnen breken. 

 

Crypto trading visuele weergave die support en resistance uitlegt

 

Een prijsniveau kan eerst als resistance dienen (een prijsplafond) en als deze eenmaal doorbroken is, kan het als support (een prijsbodem) dienen of andersom. Het is voor een trader belangrijk deze te kunnen onderscheiden en te herkennen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Candlesticks

Candlesticks zijn van essentieel belang om succesvol te kunnen traden. Een candlestick is een soort minigrafiek dat de hoogste koers (high), laagste koers (low), openingskoers (open) en slotkoers (close) van een cryptocurrency binnen een bepaalde periode laat zien. Deze worden gebruikt om te kunnen voorspellen welke richting de koers van de cryptocurrency (hoogstwaarschijnlijk) op zal gaan. De periode waarover de candle dit laat zien kan variëren van 10 seconde tot en met vele jaren. Als je het aflezen van candlesticks goed onder de knie hebt, wordt het een stuk makkelijker om te beslissen op welk moment je een moet kopen of verkopen.

Crypto trading plaatje hoe een bearish candle en een bullish candle eruit zien

Je hebt groene en rode candlesticks. Een groene candlestick betekent dat de koers gestegen is, terwijl een rode betekent dat de koers gedaald is. Bij een stijgende koers (en dus een groene candlestick) wordt bovenin de high (de hoogste koers binnen die periode) weergegeven, met daaronder de close (de prijs van de cryptocurrency aan het einde van de periode). Onderin worden de open (de prijs van de cryptocurrency aan het begin van de periode) met daaronder de low (de laagste koers binnen die periode) weergegeven. Bij een rode candlestick zijn de ‘open’ en de ‘close’ logischerwijs andersom (dalende koers betekent dat de koers lager afsluit dan dat hij opent). Het ‘steeltje’ van helemaal bovenin de candlestick naar helemaal onderin laat dus het prijsbereik zien van de desbetreffende periode. 

 • High: de hoogste waarde van de cryptocurrency binnen de periode
 • Low: de laagste waarde van de cryptocurrency binnen de periode
 • Close: de waarde van de cryptocurrency aan het einde van de periode
 • Open: de waarde van de cryptocurrency aan het begin van de periode

Wat voor informatie kan je hieruit halen? 

De informatie die je uit candlesticks kan halen, zijn vooral ‘chart patterns’ oftewel grafiekpatronen. Candlesticks kunnen signalen geven of een trend dezelfde richting op blijft gaan of juist niet. Er kan daarom onderscheid gemaakt worden tussen drie patronen: 

 • Voortzetting: de trend blijft doorgaan op dezelfde manier
 • Besluiteloosheid: het is niet duidelijk welke kant de trend opgaat. Kopers en verkopers lijken allebei even hard aan de koers te trekken.
 • Omkering: de trend draait. De koers gaat van dalend naar stijgend of van stijgend naar dalend.

De 4 belangrijkste candlestick patronen 

Er zijn bijzonder veel candlestickpatronen die erop kunnen wijzen wat er met de koers gaat gebeuren, maar daar kan een heel artikel op zichzelf over geschreven worden. Voor nu is het vooral belangrijk dat je de 4 meest voorkomende en krachtige patronen herkent.

 

Bullish Engulfing (overbruggende) Candlestick 

Een bullish engulfing candlestick wordt gevormd wanneer de prijs van een cryptocurrency binnen een bepaalde tijdsperiode zowel hoger is geweest dan de hoogste prijs van de vorige periode als lager dan de laagste prijs. Het overbrugt (engulfs) beide prijzen. Dit patroon laat als het ware zien dat de prijs van de cryptocurrency omlaag is gegaan, maar hier support heeft gevonden, waardoor het een bullish opwaartse beweging terug heeft gemaakt om zo de high van de vorige periode te doorbreken. Deze candlestick is vaak het teken voor een opwaartse trendwijzing.

 

Bearish Engulfing Candlestick

De bearish engulfing candlestick is logischerwijs het tegenovergestelde van de bullish engulfing candlestick. In dit geval overbrugt het ook zowel de high als low van de vorige periode, maar is de close lager dan de open. Deze candlestick kan voorkomen aan de top of binnen een trend, wat een signaal geeft dat de trend verder naar beneden zal gaan. 

 

cryptocurrency trading

 

Hammer Reversal Candlestick

Deze candlestick komt vooral voor op de bodem van een neerwaartse trend of aan de bovenkant van een opwaartse trend. Deze naam heeft de candlestick te danken aan de vorm ervan; het heeft veel erg veel weg van een hamer. Wanneer je de hammer reversal candlestick tegenkomt, kan dat een teken zijn dat de trend zich om gaat draaien. Hoe langer de ‘steel’ van de hamer, hoe meer dit aangeeft dat de markt de support of resistance heeft getest. Nadat deze ‘low’ of ‘high’ is getest, nemen de bulls (traders die denken dat de markt stijgt) of bears (traders die denken dat de markt daalt) de markt weer over en kan een omgekeerde trend worden verwacht.

 

cryptocurrency trading hammer pattern

 

Doji Candlestick

Een Doji candle laat besluiteloosheid op de markt zien. Het is niet duidelijk of de markt verder omhoog of verder omlaag zal gaan. Deze candles hebben de vorm van een kruis. Op dit punt zijn bulls en bears met elkaar aan het uitvechten welke kant de markt op zal gaan. De Doji candlestick heeft daarom een kleine body (met de open en close dicht op elkaar) en een wat langere ‘steel’. Bij Doji candles is het meestal geen goed idee om te traden, omdat de markt vanaf dat moment kan stijgen en dalen. Wel geeft het een signaal dat het sentiment van de markt kan gaan veranderen. 

crypto trading doji pattern de normale doji, long legged doji, dragnfly doji en gravestone doji uitgelegd

 

Er zijn nog veel andere candlesticks die een signaal kunnen afgeven, maar met deze 4 ben je al een heel eind op weg. Daarnaast geven candlesticks maar een heel klein beetje informatie en kan je deze het beste gebruiken in combinatie met andere indicatoren zoals volume en chart patterns.

Volume

Volume weerspiegelt de mate van financiële en emotionele betrokkenheid onder de traders. Het besluit om een cryptocurrency te kopen of te verkopen lijkt misschien een rationele beslissing, maar het kopen zorgt ervoor dat (veel) traders emotioneel betrokken raken. Zowel kopers als verkopers snakken ernaar om een juiste trade te hebben gemaakt. Daarom kan je de grootte van het volume op de markt ook wel zien als de totale emotionele betrokkenheid onder de traders.

Daarbij is het belangrijk te vermelden dat volume een relatief begrip is. Een bepaalde hoeveelheid volume kan voor NEO heel hoog zijn, terwijl dit voor Bitcoin erg weinig is. Je dient het volume dus altijd te vergelijken met het volume van dezelfde cryptocurrency op een ander tijdstip.
Je kan volume gebruiken om in te schatten hoe sterk of zwak een bepaalde beweging of signaal op de markt is. Als de prijs van een cryptocurrency omhoog gaat, maar het volume blijft hetzelfde of gaat omlaag, dan laat dit een gebrek aan interesse van de markt zien. Dit kan een waarschuwing zijn voor een omkering van deze trend. Of als bijvoorbeeld de prijzen dalen en het volume stijgt aanzienlijk, dan is dit een duidelijk signaal dat de prijzen nog harder zullen dalen. Het hoge volume geeft aan dat de (in dit geval neerwaartse) trend veel steun heeft van de markt en dat de trend dus niet zomaar zal veranderen. In feite heb je dus 4 situaties:

 • Opwaartse trend, veel volume: de trend gaat waarschijnlijk op dezelfde manier door en de prijs blijft stijgen.
 • Opwaartse trend weinig volume: er is weinig steun van de markt voor deze trend en de kans is groot dat deze trend omkeert en de prijs gaat dalen.
 • Neerwaartse trend, veel volume: de trend gaat waarschijnlijk op dezelfde manier door en de prijs blijft dalen.
 • Neerwaartse trend, weinig volume: over deze situatie kan weinig gezegd worden, omdat een neerwaartse trend vaak gepaard gaat met minder volume. Op Wallstreet hebben ze niet voor niets het gezegde: "It takes buying to put prices up, but they can fall of their own weight."

Chart patterns

Chart patterns, oftewel grafiekpatronen, zijn het belangrijkst voor een trader om te kunnen herkennen. Je moet je brein en ogen goed trainen om deze patronen te kunnen spotten. Je moet chart patterns niet zien als een manier om te voorspellen of de prijs omhoog of omlaag gaat. Je kan dit beter zien als een gebied van consolidatie (periode van besluiteloosheid), waarbij een ‘breakout’ uit dit gebied kan leiden tot een flinke nieuwe trend diezelfde richting op. Zorg ervoor dat de prijsactie altijd bepaalt wat je gaat doen en probeer niet zelf van tevoren te voorspellen waar deze naartoe zal gaan. Voorspellen is wat verliezende traders doen, de trading rules volgen is wat professionele traders doen. 

Hieronder volgt een plaatje met de meest voorkomende chart patterns (je kunt de afbeelding groter bekijken door hem in een ander tabblad te openen). Kijk meteen of je de hierboven genoemde candlesticks erin herkent.

cryptocurrency trading chart patterns

Probeer dus je ogen en brein te trainen om deze patronen te herkennen en hierop te traden zoals in de afbeelding staat aangegeven:

 • Entry: dit is het moment van de breakout en dus het moment waarop je de cryptocurrency het best kan kopen (bij een breakout naar boven) of verkopen (bij een breakout naar beneden) 
 • Stop: het moment dat je je handelspositie moet opgeven. Een chart pattern geeft geen 100% garantie dat de prijs daadwerkelijk de kant van de breakout op zal gaan. In het geval dat dit niet gebeurt, dien je een prijs met jezelf af te spreken waarbij je je verlies pakt voordat dit verlies groter wordt. Op sommige online exchanges kan je deze stops zelf instellen
 • Target: het punt waarop je je winst pakt. Zorg dat je deze ook altijd van tevoren met jezelf afspreekt. Met cryptocurrency is het vaak wel lastig inschatten, omdat het voor kan komen dat de cryptocurrency 500% stijgt in een week tijd. Deze boot wil je natuurlijk niet missen en daarom is het tijdens een bull periode soms het meest winstgevend om 1 tactiek te gebruiken: HODLL

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

En nu?

Na het lezen van alle artikelen over cryptocurrency trading, heb je in ieder geval een flinke voorsprong op 90% van de mensen die cryptocurrency aan het kopen en verkopen zijn. Dit betekent echter niet dat je al winstgevend kan gaan traden. Daarvoor dien je te oefenen en daar komen nog een hoop andere technische skills en veel discipline bij kijken. Dit is wel een goede basis om mee te oefenen! Ik hoor graag van jullie of jullie een deel 3 willen met meer geavanceerde onderwerpen, zoals exponential moving average en RSI. Laat het weten in de reacties of op onze Facebook! Voor nu kan ik jullie aanraden om zo nu en dan op dit kanaal te kijken voor meer informatie omtrent crypto trading. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user markdes

Heel goed artikel, graag doorgaan met volgende nummers!

Profile picture for user andyvanbree

Ik zou zeer graag nog een opvolgend artikel zien, bedankt voor 1 en 2!

Profile picture for user Patrick Suiker

Er komt snel een vervolg! We gaan dan wat meer op de indicatoren in.