Je bent overtuigd van de toekomst van cryptocurrency's en je wilt een van de eerste zijn die hierin gaat investeren. De makkelijkste manier is via Bitvavo, waar je ook maar 0,20% transactiekosten betaalt. Naast het simpelweg investeren in cryptomunten loont het zeker om wat extra tijd te stoppen in het daadwerkelijk begrijpen van de cryptocurrencymarkt. Na het lezen van dit artikel weet je exact hoe het werkt om cryptovaluta te kopen en te verkopen via een online exchange en kan je elke cryptomunt kopen die je maar wilt.
Om te weten hoe je het gemakkelijkst geld, Bitcoin of andere cryptomunten op een online exchange krijgt, kan je het beste eerst “Hoe koop je crypto” lezen. Hier staat een uitgebreide uitleg over verschillende manieren waarop je een cryptocurrency kan kopen en hoe je deze naar verschillende exchanges kan versturen. Dit artikel legt uit hoe je de gekochte Bitcoin kan verhandelen met andere cryptocurrency's. In dit artikel gebruik ik Binance als voorbeeld, maar alles wat ik hier vertel kan je ook toepassen op andere online crypto exchanges.
Bitcoin kopen en een profiel aanmaken
De eerste stap is een profiel aanmaken op Binance. Vanaf hier ga ik ervan uit dat je een profiel hebt aangemaakt bij een online exchange en je jouw eerste Bitcoin(s) hebt aangeschaft. De adrenaline stroomt door je lijf! Je maakt nu eindelijk ook deel uit van de cryptogemeenschap! Maar wat nu? Wat moet je met die Bitcoin? Je Bitcoin staat op Binance (of een andere exchange), maar eigenlijk wil je ook een andere cryptocurrency kopen. Hoe ga je dit doen? In dit artikel gaan we voor het gemak even er vanuit dat je NEO wilt kopen. Uiteraard is de uitleg toepasbaar op elke andere cryptocurrency.
De Exchange
De eerste stap is om de plek te vinden waar Bitcoins verhandeld worden voor NEO en andersom. Op Binance kan je linksbovenin klikken op "Exchange" en vervolgens op "Basic". Vervolgens krijg je het volgende scherm (zonder mijn rode aantekeningen) te zien:
Niet schrikken. Het klopt dat Binance (net als elke andere exchange) in het begin er nogal intimiderend uit kan zien. Overal staan getalletjes, zie je kleurtjes en sommige getallen bewegen ook nog eens continu. Laat je hier vooral niet door afschrikken, want als je het eenmaal begrijpt is het hartstikke simpel. Voor dit voorbeeld willen we NEO kopen, dus dit vul je rechts bovenin (zoals aangegeven met de rode cirkel) in en je klikt vervolgens op NEO/BTC. Als je een andere cryptomunt wilt kopen, doe je dit voor de desbetreffende munt.
Wat zie je allemaal?
De drie belangrijkste gebieden die je ziet zijn:
- De grafiek, deze geeft de huidige prijs en de prijsgeschiedenis van NEO aan ten opzichte van Bitcoin
- Het orderboek, waar alle huidige koop- en verkooporders staan van iedereen die handelt tussen NEO en Bitcoin
- Het orderformulier, waar je zelf in kan vullen voor welke prijs je NEO wilt kopen of verkopen
1 - De grafiek
Hetgeen wat het meest opvalt is de grafiek. Hier worden de huidige prijs van NEO (uitgedrukt in BTC) en alle prijsniveaus van het verleden in getoond. De grafiek wordt gevormd door candlesticks en er lopen wat lijnen doorheen die handig zijn als je veel handelt in crypto. Hierover kan je meer leren in ons artikel cryptocurrency trading (deel 2), maar dit is voor nu nog niet belangrijk. Voor alleen het kopen/verkopen van NEO is deze grafiek niet per se relevant. Wel is het belangrijk om te weten hoe de prijs van NEO tot stand komt en dat gebeurt allemaal in het Order Book.
2 - Het orderboek
Het Orderboek lijkt in het begin erg intimiderend. Allerlei regels met cijfers die ook nog eens constant veranderen. Vrees niet, het is niet zo lastig als het er in eerste instantie uitziet. Het orderboek bestaat uit zoals de naam al doet vermoeden uit alle orders die op dat moment actief zijn. Een order is een afspraak die een handelaar maakt om voor een bepaalde prijs een bepaalde hoeveelheid NEO te kopen of te verkopen. In feite zegt iemand: als NEO in de toekomst de prijs van 0.002324 Bitcoin haalt, dan wil ik er 7 verkopen. Vervolgens sluit hij zijn laptop af, gaat lekker werken en als in de tijd dat hij niet kijkt inderdaad een andere trader langs is gekomen die ze voor dat bedrag wil kopen, dan hebben ze een mooie deal gesloten.
Het orderboek bestaat dan ook uit twee helften: de koop- en de verkoopkant. De onderkant is de kant waar traders NEO kopen in ruil voor Bitcoin en aan de bovenkant verkopen traders NEO in ruil voor Bitcoin. Vervolgens zijn deze weer verdeeld over 3 kolommen:
- Price (BTC) is de prijs in Bitcoins waarvoor traders bereid zijn NEO te kopen of te verkopen
- Amount (NEO) is het aantal NEO dat traders bereid zijn voor alleen die prijs te kopen of te verkopen.
- Total (BTC) is de totale waarde aan NEO uitgedrukt in Bticoin dat traders bereid zijn voor die prijs te kopen of te verkopen. Dit is de waarde van het aantal NEO dat bij Amount (NEO) staat aangegeven.
Als voorbeeld kunnen we de 2e rij pakken van de koopzijde (de onderkant). De “price” geeft hier aan dat traders NEO willen kopen voor 0,002319 BTC per stuk. Er worden 42,71 NEO gevraagd voor deze prijs (amount). Deze 42,71 NEO hebben samen een waarde van 0,099 Bitcoin.
Een andere term die handig is om te kennen is slippage. Dit is het verschil tussen de duurste prijs waarvoor traders bereid zijn NEO te kopen (0,002320) en de goedkoopste prijs waarvoor traders zijn hun NEO te verkopen is (0,002324). De slippage is dus 0,0000004 BTC. Voor kleine bedragen is de slippage verwaarloosbaar klein, maar als het om grote of veel transacties gaat, kan dit aardig aantikken. Nu je een beeld hebt gekregen van hoe de prijs tot stand komt, kan je je eerste NEO gaan kopen bij het orderformulier!
3 - Het orderformulier
Het orderformulier is waar je gaat bepalen voor hoeveel BTC je NEO wilt gaan kopen. Links bovenin zie je twee termen staan: "Limit" en "Market".
Market
Als je voor “Market” kiest, dan betekent dit dat je ervoor kiest om NEO te kopen voor de laagste prijs dat traders bereid zijn hun NEO voor te verkopen. Dat is in het voorbeeld hierboven dus de prijs van 0,002324 Bitcoin. Het grote voordeel hieraan is dat je direct je NEO krijgt en dus geen risico loopt dat de koers opeens een andere kant opgaat. Voor de echte beginner is dit daarom ook aan te raden. Voordat je NEO kan kopen, moet je alleen wel nog even wat rekenen.
Voorbeeld:stel je hebt 1 BTC en wilt dit volledig investeren in NEO. Het Orderboek geeft aan dat de “market price” dus 0,002324 Bitcoin is. Voor 1 Bitcoin kan je dus ongeveer 430 (1/0.00776) NEO krijgen. Dit vul je in bij "Amount" aan de linkerkant, de koopkant. Vervolgens klik je op “Buy NEO” en gefeliciteerd! Je bent de trotse eigenaar van 430 NEO! (Verkopen werkt op precies dezelfde manier. In dit geval had je dan je NEO verkocht voor 0,002320 Bitcoin - de laagste prijs waar mensen voor bereid zijn om NEO te kopen - per stuk).
Het nadeel aan deze manier van kopen is dat het je geld kost aan “slippage”. Dit is meestal geen heel groot verschil, maar als je vaker cryptocurrencies wilt kopen of verkopen of als het om grote bedragen gaat, dan kan het aardig aantikken. In dat geval is het handiger om gebruik te maken van de optie “Limit”.
Limit
Limit is een wat ingewikkeldere manier van kopen/verkopen. Eigenlijk plaats je een order waarin je zegt: “ik wil wel NEO kopen, maar alleen voor deze prijs.” Als jij bijvoorbeeld geen geld kwijt wilt zijn aan slippage, stel je gewoon in dat je NEO alleen wilt kopen voor 0,002320 Bitcoin per stuk. In dat geval zal jij je NEO kopen van mensen die ervoor kiezen om voor de marktwaarde hun NEO te verkopen (zoals hierboven uitgelegd) en krijg je voor je Bitcoin ongeveer 431 (1/0.002320) NEO. Dat is een hele NEO verschil alleen al aan slippage. Je kan ook bedenken dat je eigenlijk 450 NEO wilt hebben. In dat geval kan je maximaal 0.00222 (1/135) Bitcoin per NEO betalen. Als deze order gevuld wordt, heb je 450 NEO in plaats van de 430 voor marktwaarde:
Dit gaat natuurlijk niet zonder risico’s. Bij de limit order moet je wel wachten tot de prijs ook daadwerkelijk daalt naar de prijs die jij wilt betalen. Er bestaat altijd een kans dat nooit meer iemand voor de prijs die jij in je hoofd hebt wil verkopen en dat jouw order nooit gevuld wordt. Hoe lager je de prijs zet, hoe hoger die kans is. Cryptocurrency traders kunnen goed inschatten voor welke prijs ze het beste kunnen kopen en voor welke prijs ze het beste kunnen verkopen. Als je van plan bent veel van een cryptocurrency te kopen dan is het raadzaam je hier ook in te verdiepen, want dat kan je een hoop geld schelen. Cryptocurrency trading (deel 1 en deel 2) zijn speciaal hiervoor geschreven. Het is sowieso handig om de basis hiervan goed onder de knie te krijgen, als je je bedenkt dat blockchain voor de vrijheid van waarde gaat zorgen. Dit zal ongetwijfeld een flinke boost geven aan handelen in het algemeen en op deze heb jij in ieder geval de basis onder de knie.
Mocht je nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, laat het dan weten in de reacties en vergeet ons niet te volgen op Facebook!