crypto trading stop loss afbeelding

Crypto trading (deel 3) - de stop loss

Als je serieus bezig wilt gaan met crypto trading, dan is de stop loss een absolute must. Vanaf december 2017 zijn er duizenden mensen geweest die meer dan 95% van hun portfolio kwijt zijn geraakt. Als zij hun stop losses goed op orde hadden gehad, dan was dit ze nooit overkomen. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je veel geld kan verdienen met crypto trading zonder dat je het risico loopt om 95% van je portfolio weer te verliezen? Door met een goede strategie je stop losses op de juiste posities te zetten. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe!

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Mocht je nog niet zoveel ervaring hebben met cryptocurrency trading, dan raden we je aan om eerst een van onze eerdere artikelen te lezen: 

Bekijk snel

Wat is de stop loss?

De stop loss is de belangrijkste functie binnen risicomanagement in crypto trading of binnen trading in het algemeen. Een stop loss is een opdracht tot het kopen of verkopen van de desbetreffende cryptocurrency als deze een bepaalde prijs bereikt. In feite is de stop loss niks anders dan een soort verzekering op de trade die je gaat zetten. Dit is allemaal wat abstract, dus laten we het met een voorbeeld uitleggen.

Stel jij hebt in december 2017 een Bitcoin voor 19.000 dollar gekocht met het idee dat de prijs verder omhoog zal gaan. Je gaat ervan uit dat Bitcoin nog zeker doorgaat tot de 50.000 dollar, maar omdat je niet zeker van je zaak bent, stel je voor de zekere zekerheid een stop loss in op 16.000 dollar. Dat betekent dat wanneer Bitcoin tóch gaat zakken, je automatisch jouw Bitcoin verkoopt voor 16.000 dollar. In dat geval neem je jouw verlies van 3000 dollar en kan je hem altijd later weer terugkopen voor bijvoorbeeld 4000 dollar als hij verder wegzakt. Dat scheelt je een hoop geld.

Andersom kan dit ook werken. Stel je bent in de situatie dat je geen stop loss had ingesteld bij de 20.000, maar zelf ervoor kiest om bij 16.000 de Bitcoins te verkopen. Als Bitcoin het dan weer op zijn heupen had gekregen en toch richting de 50.000 dollar was gegaan, had je een hoop geld kunnen mislopen. In dat geval kan je een stop loss instellen op bijvoorbeeld 18.000 dollar. In dat geval koop je automatisch jouw Bitcoins (weliswaar minder, omdat ze duurder zijn) weer terug voor dit bedrag en kan je toch profiteren van de stijging.

Zoals je in deze voorbeelden ziet, verzeker je jezelf met een stop loss tegen het feit dat je er naast kan zitten met je trade.

Hoe stel je een stop loss in met crypto trading?

Je kan niet op alle handelsplatformen een stop loss instellen, maar op de grootste en belangrijkste crypto exchanges is dit wel mogelijk. In dit voorbeeld zullen we Binance gebruiken. We gaan je laten zien hoe je de stop loss in had kunnen stellen voor 16.000 dollar.

 1. Maak hier een gratis account aan bij Binance of log in als je al een account hebt.
 2. Klik bovenin op “Exchange” en daarna op “Advanced” (zie afbeelding).
  Image
  Deze afbeelding laat zien dat je linksbovenin bij Binance op "Exchange" en daarna op "Advanced" kan klikken. Zo kom je bij de volgende stap terecht.
 3. Ga rechts onderin naar het orderformulier en klik op “Stop-limit” (zie afbeelding).
  Image
  Op deze afbeelding zie je dat je rechtsonder bij Binance op "Stop-Limit" kunt klikken in het order formulier
 4. Bij “Sell BTC” gaan we de stop-order van 16.000 dollar plaatsen.
 5. Bij “Stop” vullen we 16.100 in.
 6. Bij “Limit” vullen we 16.000 in.
 7. En bij “Amount” vullen we 1 in.
 8. Vervolgens klikken we op “Sell BTC” (zie afbeelding).
  Image
  Op deze afbeelding is te zien dat we bij "stop" 16100 hebben ingevuld in het orderformulier, bij "limit" 16000 en bij "amount" 1
 9. Gefeliciteerd, je stop loss order is aangemaakt!

Maar wat heb je nu precies gedaan? Wat we nu in feite tegen Binance hebben gezegd, is dat:

 1. Wanneer de prijs van Bitcoin onder de 16.100 dollar komt,
 2. dan willen we een limit order plaatsen van 16.000 dollar,
 3. waarbij we 1 Bitcoin verkopen.

Dus kort samengevat betekenen deze 3 labels:

 • Stop: Hier vul je de prijs dat wanneer deze bereikt wordt, automatisch jouw limit order geplaatst wordt.
 • Limit: Hier vul je de prijs in waarvoor je jouw Bitcoins wilt verkopen.
 • Amount: Hier vul je het aantal Bitcoins in dat je wilt verkopen voor deze prijs.

Heel belangrijk!

Het is heel belangrijk dat je bij Limit en Stop niet hetzelfde bedrag invult! Het kan namelijk gebeuren dat jouw limit order dan nooit gevuld wordt, terwijl de prijs van Bitcoin bijvoorbeeld wel naar beneden blijft kelderen. Ook dit laat zich het best uitleggen met een voorbeeld.

Stel nu dat jij bij Stop ook 16.000 had ingevuld, net als bij Limit. In dat geval had jij jouw limit order pas geplaatst wanneer de prijs van 16.000 dollar bereikt was. Het kan echter voorkomen dat er minder kopers zijn dan verkopers voor die prijs. Dat betekent dat voor die prijs minder traders Bitcoin willen kopen dan dat er mensen zijn die voor die prijs willen verkopen.

Stel nu dat er maar 3 mensen waren geweest die allemaal 1 Bitcoin hadden willen kopen voor 16.000 dollar. Alle andere kopers hebben minder geld voor Bitcoin over. En stel nu dat er iemand is geweest die wel een stop loss heeft ingesteld, zoals we in het eerste voorbeeld hebben laten zien, met als "Amount" 3. Dit houdt in dat, toen Bitcoin de 16.100 dollar bereikte, hij een limit order heeft geplaatst waarbij hij 3 Bitcoins verkoopt voor 16.000 dollar. Wat er dan gebeurt is dat de 3 kopers de Bitcoins kopen, maar dat er geen kopers meer over zijn voor jouw Bitcoins. Jij hebt dus wel een limit order geplaatst waarbij je jouw Bitcoin voor 16.000 dollar wilt verkopen, maar het meeste dat mensen nog willen betalen is bijvoorbeeld 15.950 dollar. Jouw order zal dus blijven staan en nooit gevuld worden, terwijl Bitcoin verder doorzakt naar bijvoorbeeld de 4000 dollar en jij een hoop geld verliest. Dit kan je dus voorkomen door altijd bij “Stop” een hoger bedrag in te vullen dan bij “Limit”.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Support & resistance 

Een stop loss is dus ongelooflijk belangrijk bij goed risicomanagement, maar dan is het nog de vraag waar je zo’n stop loss nu precies zet. Hier kan een heel boek over geschreven worden, maar we zullen je de belangrijkste richtlijnen uitleggen over wat handig hierin is. 

In ons artikel Cryptocurrency trading (deel 2) heb je al kort kunnen lezen wat support en resistance zijn. Dit zijn prijslevels waar de prijs van de cryptocurrency niet doorheen lijkt te breken.

Een support level is een prijslijn die zo sterk is dat de prijs van de desbetreffende cryptocurrency niet lager lijkt te kunnen gaan dan deze prijs. Het dient als het ware als support.

Een resistance level is een prijslijn die zo sterk is dat de prijs van de desbetreffende cryptocurrency niet hoger lijkt te kunnen gaan dan deze prijs. Het dient als het ware als weerstand.

Image
Voorbeeld van Support en Resistance

 

Dit heeft met name te maken met de psychologie van de andere traders. De 20.000 dollar is bijvoorbeeld een prijs die bij veel traders in het geheugen gegrift staat, want dit is ongeveer de hoogste prijs die Bitcoin ooit gehaald heeft. Hierdoor weten traders van elkaar dat de kans groot is dat wanneer dit prijsniveau weer gehaald wordt, ze hoogstwaarschijnlijk gaan verkopen. Het werkt als een echte "selfulfilling prophecy". Andere traders gaan hierdoor namelijk ook bij deze prijs verkopen en daardoor zal het in het begin heel lastig worden voor Bitcoin om deze prijs meteen te doorbreken. Het is een duidelijk voorbeeld van een weerstandsniveau / resistance lijn

Hetzelfde geldt voor de prijs van 3400 dollar. In het verleden kon Bitcoin hier moeilijk doorheen breken en daarom denken traders dat dit ook nu niet zo snel zal gebeuren. Veel traders zullen dus Bitcoins kopen voor deze prijs, waardoor de prijs niet snel lager wordt dan 3400. Dit is dus een supportlevel

Waar zet je een stop loss?

Maar terug naar de stop loss. Waarom zijn deze prijsniveaus belangrijk hierbij? Wanneer jij een trade maakt, ga je er uiteraard vanuit dat je hier geld mee gaat verdienen. Als jij bijvoorbeeld Bitcoins koopt, ga je ervan uit dat de prijs gaat stijgen. Wanneer dit niet gebeurt en de prijs daalt, dan komt er een moment waarbij je mag concluderen dat je het niet bij het juist eind had met jouw trade. Dat moment dat je tot deze conclusie komt zit hoogstwaarschijnlijk onder het support level.

Als een prijs namelijk daar nog onderdoor zakt, betekent dit dat de verkopers momenteel de overhand hebben, want ze zijn in staat om een support level te kunnen breken. Dat support level wordt bovendien een resistance level. De kans dat de prijs daar weer terug hier doorheen stijgt is niet zo groot, dus dan kan je beter je verlies pakken en accepteren dat je het niet bij het rechte einde had. Vervolgens kan je de voor een lagere prijs weer deze Bitcoins terug kopen.

In de praktijk

Stel de prijs van Bitcoin bevindt zich momenteel op de supportlijn van ± 4000 dollar en jij bent ervan overtuigd dat de prijs zal gaan stijgen. In dat geval wil je de cryptocurrency kopen, maar eerst ga je kijken vanaf welk moment je toe kan geven dat je ernaast zat. Er is een sterke support op ± 3880 dollar dus je bedenkt dat, als de prijs daar doorheen zakt, dan is er nog een te groot negatief sentiment en kan je beter je verlies pakken en de Bitcoins later voor een goedkopere prijs kopen. Je zet dan je stop loss bijvoorbeeld rond de 3800 dollar. Onderstaande afbeelding laat zien hoe je met technische analyse tot zo’n stop loss kan komen.

Image
Deze afbeelding laat met horizontale lijnen via Tradingview zien waar bij Bitcoin het support level zit, het resistance level en natuurlijk waar je dan je stop loss zou moeten plaatsen.

Je stop loss verplaatsen

Nu wil het nog weleens gebeuren dat die Bitcoin die je gekocht hebt (voor 4000 dollar om in hetzelfde voorbeeld te blijven) als een gek de lucht in schiet. Als deze 8000 dollar waard is, is het gek om je stop loss op 3800 te laten staan. Het is dan verstandig om je stop loss mee omhoog te verplaatsen. Ook hierbij kan je weer gebruikmaken van support- en resistance levels. Je kan er ook voor kiezen om voor een bepaald bedrag uit te laten keren en hiervoor een stop loss in te stellen voor het geval Bitcoin steeds verder stijgt. Als laatste optie kan je jezelf uitbetalen en gewoon een geheel nieuwe trade beginnen. Welke optie in welke situatie het best is, zullen we je vertellen in een volgend artikel!

Ga niet voor break-even

Wat veel voorkomt in de wereld van crypto, maar gezien wordt als een ‘domme’ beslissing, is om je stop loss richting “break-even” te verplaatsen. Stel dus dat jij Bitcoins hebt gekocht voor 4000 dollar met een stop loss op 3800 dollar en dat deze Bitcoin naar 4500 dollar stijgt. Veel beginnende traders verplaatsen dan hun stop naar 4000 dollar.

Dit betekent dat ze geen verlies meer kunnen maken en dat alles dus vanaf nu winst is of ze spelen, in het slechtste geval, “break even”. Het gebeurt echter regelmatig dat het prijsniveau waarop jij de Bitcoin gekocht hebt opnieuw getest wordt en dan ben je jouw mooie positie kwijt, terwijl er in feite niks veranderd is. Je kan daarom het best wachten tot er een nieuwe resistance lijn gebroken is en je stop verplaatsen naar ergens onder deze lijn. Denk hierbij altijd bij jezelf: “Wil ik echt uit deze trade gaan als dit prijslevel wordt doorbroken? Verwacht ik in dat geval dat ik de coin dan op een later moment weer goedkoper terug kan kopen?" Als je hier "ja" op kan antwoorden, dan is het verstandig om je stop loss naar dit nieuwe prijslevel te verplaatsen.

De trailing stop loss

Op sommige crypto exchanges, zoals Kraken, kan je er ook voor kiezen om een trailing stop loss te gebruiken.  Dit houdt in dat je niet zelf handmatig je stop hoeft te verhogen, maar dat dit automatisch gebeurt. Als jij een trailing stop loss instelt bij een trade waarbij je een cryptocurrency koopt en de prijs stijgt, dan zal de trailing stop mee stijgen. Wanneer je deze instelt wanneer je een cryptocurrency verkoopt en de prijs daalt, dan zal de trailing stop meedalen. Je kunt zo’n trailing stop vaak instellen op een bepaald percentage.

Stel je stelt deze bijvoorbeeld in op 15%, dan zal de trailing stop loss altijd 15% onder de hoogste koers sinds het openen van de positie blijven hangen. Dus bij het voorbeeld waarbij Bitcoin de 5000 dollar heeft bereikt, zal je trailing stop automatisch richting de 4250 dollar gaan (15% lager dan 5000 dollar). Ook als Bitcoin zakt naar 4500 dollar, zal deze dus op 4250 dollar blijven. Pas als de hoogste prijs hoger wordt, zal de trailing stop veranderen en hoger worden. 
Dit kan handig zijn wanneer je zelf geen tijd hebt om je trades actief bij te houden of wanneer je nog niet zo bedreven bent met support- en resistance levels.

Emoties

Het grootste voordeel van de stop loss is dat je van tevoren bedenkt wanneer je uit een trade wilt stappen. Dit is vooral van belang, omdat tijdens een trade je last gaat krijgen van emoties en emoties zorgen er 9 van de 10 keer voor dat je een verkeerde beslissing gaat maken. De beste beslissingen met traden maak je op het moment dat je volledig “zen” en rationeel bent en dat is vaak voordat je een goed uitgedachte trade maakt (tenzij je last hebt van FOMO of FUD). Ga daarom ook niet gekke dingen doen tijdens een trade door je stop-loss zomaar verlagen. Vooral niet als je het idee hebt dat je dat puur uit emoties doet. Heb vertrouwen in de versie van jezelf die deze trade van tevoren volledig heeft uitgedacht. 

Conclusie

Als je gaat traden is een stop loss een absolute must, omdat je niet bij de groep wilt horen die 95% van zijn portfolio is kwijtgeraakt. Er zijn afgelopen bull market genoeg verhalen geweest van mensen die miljoenen hebben verdiend, maar die na het instorten van de markt en betalen van belastingen bijna helemaal niks meer over hadden van dat geld. Als zij goed hun stop losses hadden ingezet, waren ze gewoon nog miljonair geweest. Het is bovendien helemaal niet zo lastig om goed een stop loss in te stellen.

Als je nog nooit een stop loss hebt ingesteld, ga dan direct na het lezen van dit artikel hiermee oefenen en stel een stop loss in bij een van je lopende trades. Bij bijna alle grote handelsplatformen is dit al mogelijk. 

Verder is het nog belangrijk om te vermelden dat je een stop loss nooit te ver van je huidige koop of verkoopprijs wil zetten. Als jij een Bitcoin koopt voor 4000 dollar en je stop loss op 500 dollar zet, dan heb je er ook nog vrij weinig aan. Hoe je dit precies instelt vertellen we je in een volgend artikel over risicomanagement!

Happy trading!
 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.