Kleurrijke achtergrond met de naam en het logo van Swipe in het oranje.

Betaal jij in de toekomst via Swipe (SXP)?

De wereld is op financieel gebied enorm aan het veranderen. De komst van de blockchain technologie maakt het mogelijk om financiële diensten en producten te decentraliseren. Hierdoor wordt een gecentraliseerde instelling, zoals een bank, overbodig gemaakt. 

Deze ontwikkeling op financieel gebied wordt DeFi genoemd en is de rode draad voor veel projecten. Zo is Swipe een project met een enorm breed aanbod op het gebied van gedecentraliseerde producten en diensten. Daarnaast werkt Swipe ook met een eigen token, genaamd SXP.

Via Swipe is het bijvoorbeeld mogelijk om betalingen te verrichten of om fiat en crypto valuta’s om te zetten. Het project hecht veel waarde aan flexibiliteit en klanttevredenheid, waarbij zij de overtuiging hebben dat een goede service belangrijker is dan het product zelf.

Bekijk snel

In de onderstaande video kun je meer uitleg over de Visa pas van Swipe vinden. Ook wordt er gekeken naar de bruikbaarheid van de SXP token:

Wat is Swipe (SXP)

Waar veel projecten digitale wallets aanbieden, gaat Swipe verder. Naast een digitale wallet biedt het project ook virtuele en fysieke betaalpassen aan en heeft daarnaast de mogelijkheid om cryptocurrencies direct uit te geven, zonder de coins eerst om te zetten naar bijvoorbeeld euro's of dollars.

Het project is in 2018 opgericht en heeft in de Filipijnen het hoofdkantoor gevestigd. Daarnaast zijn er ook vestigingen in Engeland en Estland, om zo ook Europese gebruikers te kunnen bedienen.

Welke problemen lost Swipe op?

Swipe bespaart gebruikers veel kosten en veel tijd, doordat ervoor de gebruiker weinig handelingen nodig zijn om het product te gebruiken. Indien je via handelsplatformen, en wallets, je coins wilt uitgeven, moet je eerst de coins verkopen. Vervolgens moeten de coins worden overgezet naar je betaalrekening en dit kan even duren.

Daarnaast is Swipe zeer gebruiksvriendelijk. Voor zowel beginnende als ervaren gebruikers zijn het product en de diensten zeer makkelijk te gebruiken. Hierdoor draagt Swipe bij aan de adoptie van cryptocurrencies

Wereldwijd wordt Visa op veel plekken geaccepteerd, waardoor dit ook voor de Swipe betaalpas geldt. De Swipe betaalpas is namelijk een Visa pas. Dit zorgt ervoor dat betalen in het buitenland goedkoper wordt, zeker buiten Europa.

Welke betaalpassen zijn er?

Door Swipe worden verschillende soorten betaalpassen aangeboden; welke je kunt gebruiken hangt af van het voldoen aan de gestelde eisen voor een betaalpas. Elke pas heeft een ander niveau op het gebied van SXP staken

De passen zijn opgedeeld in vier niveaus; Saffron, Sky, Steel en Slate. Saffron is door iedereen te gebruiken, hiervoor hoef je geen SXP te staken. Voor de overige drie opties is dit wel nodig, waarbij je voor Slate de meeste SXP moet staken. 

Naast bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen, kun je met alle vier betaalpassen ook pinnen bij betaalautomaten. Wereldwijd hebben Swipe gebruikers de mogelijkheid om met cryptocurrencies te kopen en verkopen met hun gekoppelde bankrekening.

Naast dit gemak, heeft een betaalpas meer voordelen. Elke betaalpas geeft een bepaald percentage van betalingen terug, dit wordt ook wel cashback genoemd. De hoogte van dit percentage hangt af van de kaart. Hoe hoger het niveau van de betaalpas, hoe hoger het percentage van de cashback wordt.

Daarnaast geeft Swipe gebruikers ook de mogelijkheid om gratis abonnementen af te sluiten bij bepaalde bedrijven. Hierbij dien je eerst zelf de rekening te betalen en stort Swipe zelf het bedrag terug. Ook hiervoor geldt, hoe hoger het niveau van de betaalpas, hoe groter de beloningen zullen zijn.

  Saffron Sky Steel Slate
Cashback 1% 2% 4% 8%
Staken - 300 SXP 3.000 SXP 100.000 SXP
Bonus

 

 

 

 

 

 

Spotify

 

 

 

 

 

 

Spotify

Netflix

Amazon Prime

 

 

 

 

Spotify

Netflix

Amazon Prime

Apple Music

Uber

Travala.com

 

Spotify

Netflix

Amazon Prime

Apple Music

Uber

Travala.com
Airbnb
Starbucks

Ook met de Swipe pas is het mogelijk om via NFC te betalen. NFC staat voor Near Field Communication en maakt het mogelijk om met je smartphone contactloos te betalen. Daarnaast is het gebruik van NFC ook mogelijk voor bijvoorbeeld je OV kaart of een klantenkaart.

Naast NFC geeft Swipe ook de mogelijkheid om via alternatieve manieren te betalen. Dit verschilt echter per regio. Indien het in jouw regio mogelijk is, kan een betaalpas worden toegevoegd aan Apple Pay, Google Pay of Samsung Pay. Ook cadeaubonnen kun je eenvoudig kopen en direct inwisselen voor ondersteunde cryptocurrencies. 

De gevolgen van de samenwerking met Binance

Doordat Swipe door Binance is overgenomen, veranderen er ook een aantal zaken voor het project. Zo zullen de gebruikers van Saffron, Sky en Steel worden gemigreerd naar het Binance Card platform, waarbij ze via hun Binance account gebruik blijven maken van de voordelen van de Swipe betaalpas. 

Alleen voor Slate geldt dat de gebruikers op de Swipe wallet app actief blijven. Zij kunnen via deze manier gebruik blijven maken van de voordelen van Swipe. Indien je al een Binance pas hebt, is het niet meer mogelijk om ook een Swipe pas aan te vragen. In de onderstaande video geeft het project zelf aan met je met de betaalpas kan:

De kenmerken van SXP

De token van Swipe is SXP en is belangrijk bij het onderhouden van het Swipe netwerk en voor betalingen op het netwerk. De coin wordt gebruikt om te betalen voor diensten op het netwerk. SXP wordt voornamelijk gebruikt voor transactiekosten.

Van de transactiekosten wordt 80% uit de circulatie gehaald, waardoor het aanbod beperkt blijft. Het doel van Swipe is om een maximum van 300 miljoen SXP te realiseren. Desondanks geeft het project elke maand meer dan 2 miljoen SXP uit. Een deel hiervan wordt gebruikt voor het belonen van stakers. 

De voordelen van staken met SXP

Om toegang tot bepaalde functies binnen het Swipe netwerk te krijgen, kiezen veel gebruikers voor het staken van hun SXP. Naast de beloning voor het staken, krijgen gebruikers hierdoor ook meer beloningen via hun betaalpas.

Voor gebruikers is het mogelijk om deel te nemen aan het bestuur van het netwerk, door minimaal 1.000 SXP in te leggen. Indien je als gebruiker meer dan 300.000 SXP inzet, kun je zelfs voorstellen doen voor het Swipe netwerk.

Daarnaast krijgen stakers dagelijks een aandeel in de 20.000 SXP die worden vrijgegeven. Het bedrag dat een gebruiker ontvangt hangt af van de hoeveelheid gebruikers die hun stem laten gelden.

De ICO van SXP

In augustus van het jaar 2019 was de ICO van SXP. Hierbij zijn een klein deel van de tokens in de verkoop gezet, omdat het project zelf ook een hoop tokens nodig heeft voor alle plannen. Ongeveer 40% van alle tokens was gereserveerd voor het ecosysteem.

Daarnaast is 40% van alle tokens naar het team gegaan. Dit aantal is door de helft gedeeld, waarbij het team 20% kreeg en de founder en adviseurs eveneens 20% kregen. Dit betekent dat het team en de founder evenveel tokens hebben als er bij de ICO zijn uitgegeven.

Op dit moment is ongeveer 240 miljoen SXP de maximale hoeveelheid tokens. Dit komt door het burnen van tokens, dit betekent dat de betreffende tokens uit de circulatie worden gehaald. Hieronder valt ongeveer 45 miljoen SXP. Afgelopen augustus heeft Swipe bijvoorbeeld gekozen om 10 miljoen SXP te burnen, afkomstig uit de portie van de founder.

Overzicht van SXP

Token ticker SXP
Totaal aantal tokens 187,368,788.61 SXP
Aantal tokens in omloop 285,368,789 SXP
Prijs tijdens ICO $0.2
Token type BSC-20 en ERC-20
Opgehaald vermogen tijdens ICO $12.000.000

Geschikte wallet voor Swipe

Om gebruik te kunnen maken van de betaalpas, is een Swipe wallet nodig. De wallet wordt gekoppeld aan de betaalpas, waardoor je op deze manier wereldwijd kan kopen, verkopen en betalen met je coins. Het is mogelijk op SXP in de Swipe wallet op te slaan.

Ook kun je SXP op andere wallets opslaan. Omdat SXP een ERC-20 token is, is het mogelijk om de coin op elke wallet die Ethereum ondersteunt te plaatsen. Daarnaast is de coin ook een BEP-20 token, waardoor je SXP tevens in wallets kan stoppen die dit type ondersteunen. Hierdoor zijn bekende wallets, zoals Trust Wallet en MetaMask een optie. 

Daarnaast kun je SXP ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kun je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Populariteit van het project

Het project is via zeer veel manieren online zichtbaar en heeft vele volgers op meerdere platformen. Via Instagram en Telegram worden de meeste geïnteresseerden bereikt. Swipe heeft zelfs twee Telegram kanalen, met beiden meer dan 29.000 belangstellenden. 

Ook via LinkedIn, Reddit en Facebook heeft Swipe duizenden volgers, variërend van 4.000 tot 10.500 volgers. Met name de activiteit op Reddit is vrij laag, via Facebook wordt bijna dagelijks gepost.

De minste volgers zitten op Youtube en Medium. Het project heeft in totaal twee video`s op Youtube geplaatst, waardoor de geringe interesse ook logisch lijkt. Medium is een blogsite waar iedereen maandelijks een aantal blogs gratis kan lezen, maar daarna dient te betalen voor toegang tot artikelen. Hierdoor is het lage aantal volgers ook te verklaren.

De meeste projecten maken gebruik van Twitter, hier zijn vaak de meeste volgers te verkrijgen. Echter is het account van Swipe enkele maanden geleden verwijderd. Op het hoogtepunt had het account 156k volgers, wat meer is dan de overige social media kanalen samen.  

De populariteit van SXP (September 2021)

LinkedIn 6.100 volgers
Instagram 23.600 volgers
Reddit 4.000 volgers
Facebook 10.500 volgers
Youtube 2.900 volgers
Medium 2.200 volgers
Telegram Group 39.000 volgers
Telegram News 29.000 volgers

Het team van Swipe

Het team van Swipe bestaat uit ongeveer 20 teamleden. Het meest bekende teamlid is de founder en CEO van Swipe, Joselito Lizarondo. Daarnaast is Joselito Lizarondo bekend om een ander project dat ook aan Binance gelinkt is, genaamd Venus Protocol. Venus (XVS) is exclusief gelanceerd op de Binance Smart Chain.

Deze succesvolle projecten, waar handelsplatformen graag mee samenwerken, tonen aan dat Joselito Lizarondo weet wat hij en zijn team doen. In 2018 werd Swipe opgericht en in 2019 werd SXP uitgebracht, het team is dus al een aantal jaren actief.

De partners van Swipe

Door de overname van Binance werken de teams van Swipe en Binance nauw samen. Swipe verzorgt voor Binance de Binance betaalpassen, die voor gebruikers gelinkt zijn aan hun Binance account.

Daarnaast werkt Swipe ook samen met de het platform FTX. De FTX betaalpas wordt mede mogelijk gemaakt door Swipe, waarbij gebruikers van FTX kunnen betalen vanuit hun FTX account. Op dit moment is dit alleen mogelijk voor gebruikers uit de Verenigde Staten.

Ook LendFi is tot stand gekomen door Swipe. Hierbij heeft het project samengewerkt met Marqeta. Dat deze partners graag in zee willen gaan met Swipe, geeft aan dat Swipe een goed product aanbiedt.

Roadmap

In het begin van 2021 heeft de CEO van Swipe een roadmap voor het gehele jaar gedeeld. Swipe loopt op het hun plannen op schema. In het vierde kwartaal van 2021 staat de volledige financiële lancering van Swipe op het programma.

Er is nog geen duidelijkheid over een roadmap voor het aankomende jaar. Indien je geïnteresseerd bent in de plannen van Swipe, is het raadzaam om de social media kanalen te blijven volgen. De roadmap van 2021 werd op 14 februari gedeeld, de kans bestaat dat dit in 2022 weer zal gebeuren.

Een kritische noot over het project

Door het vertrouwen van grote handelsplatformen, en de lucratieve opties die Swipe aanbiedt, zou je bijna denken dat het project geen negatieve kanten heeft. Echter zijn er bij elk project punten waar je op moet letten.

Ondanks dat Swipe decentraal is, geldt dit niet voor het gehele project. Zo is bijvoorbeeld de Swipe Wallet gecentraliseerd. De toekomst moet uitwijzen of hier veranderingen in komen.

Daarnaast heeft Swipe geen eigen blockchain. Swipe maakt gebruik van zowel de blockchain van Ethereum als van Binance Smart Chain. Hierdoor is het bedrijf afhankelijk van deze partijen. Ook heeft Swipe concurrentie van bijvoorbeeld Crypto.com , waarbij Crypto.com een vergelijkbaar product aanbiedt en de beloningen onderling weinig verschillen.

Waar kun je SXP kopen?

Via meerdere platformen is SXP te verkrijgen. Voor veel Nederlandse investeerders is Bitvavo het platform waar zij hun investeringen doen. Ook op Bitvavo is het mogelijk om te investeren in SXP. In de onderstaande video kun je zien hoe je snel crypto op Bitvavo koopt.

Conclusie

Swipe geldt als een interessante optie voor betalingen en beleggingen. Doordat je direct met coins kunt betalen op plekken waar Visa wordt geaccepteerd, bespaar je een hoop tijd en transactiekosten. Voor zowel beginnende als ervaren gebruikers is het project makkelijk te gebruiken. Daarnaast biedt Swipe ook een hoop extra bonussen, die je bijvoorbeeld bij een bank niet krijgt.

Ook heeft Swipe concurrentie van een aantal handelsplatformen. Zowel FTX als Binance en Crypto.com hebben ook een betaalpas voor gebruikers beschikbaar. Van de drie platformen is Crypto.com de enige die niet samenwerkt met Swipe. Deze projecten staan met dit product in een relatief nieuwe markt, de echte adoptie moet nog komen. Daarom zal de toekomst uitwijzen hoe de concurrentiestrijd tussen de projecten zal verlopen.

Heb je nog vragen over het Swipe netwerk of andere begrippen die in dit verhaal voorbij komen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Zit je nog steeds met vragen of zoek je mensen die ervaring met Swipe hebben? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.