Afbeelding van twee mannen in een futuristische tunnel voorzien van het FTX logo met de tekst de ultieme review

FTX Exchange Review – betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Onze review over de FTX Derivates Exchange! We gaan er weer voor! Wij steken altijd veel energie in nieuwe en bestaande platforms en wanneer het gaat over een betrouwbare partij dan mag een FTX review natuurlijk niet ontbreken op de lijst!

FTX is misschien niet de meest bekende cryptocurrency-exchange, maa wellicht gaat daar wel verschil in komen. Hoezo? FTX is de partij die als eerste ter wereld index-futures op de markt heeft gebracht en is het schoolvoorbeeld van een trading platform wat door traders is opgericht. Dus een ‘voor-traders-door-traders-concept’, om het zo maar te noemen.

Het grote voordeel van zo’n platform is natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid. Je merkt dat er over dingen is nagedacht, voordat het werd geïmplementeerd. Dat terzijde, we richten ons vandaag in het bijzonder op dit relatief jonge platform, de ervaringen en hoe betrouwbaar het platform is.

Na het lezen ben je dus volledig op de hoogte van FTX en de verschillende mogelijkheden en is het vooral de vraag of je vanaf dat moment besluit om je handelsactiviteiten op FTX voort te zetten, of dat je bij je gerenommeerde huidige platform blijft.

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over FTX én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Krijg via ons 5% korting op transactiekosten bij FTX

Bekijk snel

Hou je ervan om vooral van een video te leren? Dan helpt het om onderstaande video eens aandachtig door te nemen.  Je hoeft hier natuurlijk niets mee, maar zo heb je een beetje beeld aan wat voor soort partij je kunt denken, wanneer je FTX hoort. Zo krijg je meteen een beetje beeld van waar het vandaag onder meer over zal gaan. Na de video duiken we meteen in het diepe, dus let goed op!

 

Achtergrondinformatie FTX

FTX is in tegenstelling tot giganten als Kraken en Binance nou niet bepaald de marktleider. Sterker nog, het platform is feitelijk nog heel erg nieuw. Met heel erg nieuw bedoelen we mei 2019. Dat is de maand waarin FTX werd opgezet door Alameda Research, in Amerika. 

Desondanks kocht zes maanden later Binance een flinke positie door aandelen in FTX aan te kopen. Daarnaast hebben ze destijds ook een langetermijn investering in de token van FTX (de FTT-token) toegezegd. Dat biedt natuurlijk geen garanties, maar tegelijkertijd zegt het natuurlijk wel iets dat een platform als Binance blijkbaar zo’n grenzenloos vertrouwen heeft in een ogenschijnlijke concurrent.

In augustus 2020 heeft FTX zijn handen weten te leggen op de applicatie ‘Blockfolio, een app die consumenten die hebben geïnvesteerd in crypto in de gelegenheid stelt om de waarde van hun crypto-portfolio’s te volgen.

“FTX is een cryptocurrency-uitwisseling die is gebouwd door handelaren, voor handelaren. FTX biedt innovatieve producten, waaronder de eerste derivaten, opties, vluchtigheidsproducten en hefboomtokens. We streven ernaar een platform te ontwikkelen dat robuust genoeg is voor professionele handelsfirma's en intuïtief genoeg voor nieuwe gebruikers.”, luidt het Mission Statement van FTX volgens hun website.

Image
FTX homepage

Is FTX betrouwbaar?

FTX.com houdt het geld van gebruikers veilig terwijl ze op de beurs zijn, hoewel het altijd wordt aanbevolen om uw digitale activa in een wallet te bewaren die je beheert wanneer je niet actief handelt.

FTX biedt gebruikers tweefactorauthenticatie om toegang te krijgen tot accounts en opnames uit jouw wallet te doen, wat ongeautoriseerde toegang tot je geld door criminelen voorkomt.

Om ervoor te zorgen dat services te allen tijde online en veilig blijven, werkt FTX samen met beveiligingsonderzoekers om de beveiliging van hun handelsproducten en -diensten te verbeteren. Het FTX-beveiligingsbeleid beweert dat het FTX-team nauw samenwerkt met de computerbeveiligingsgemeenschap om te reageren op mogelijke kwetsbaarheden bij hun uitwisseling.

Op dit moment heeft FTX.com geen speciale sectie waarin hun beveiligingspraktijken worden beschreven, zoals BitMEX. In de servicevoorwaarden van FTX herinneren ze gebruikers eraan dat de uitwisseling ‘geavanceerde cyberaanvallen’ kan ondergaan die operationele problemen en serviceonderbrekingen kunnen veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, heeft FTX in het jaar sinds hun release nog nooit een inbreuk op de beveiliging meegemaakt. Maar zoals we weten uit eerdere evenementen, kan zelfs de beste exchange worden gehackt.

Klantenservice van FTX

Met een speciale chatservice op hun website, staat er meestal een FTX-vertegenwoordiger klaar om je te helpen tijdens normale kantooruren, mocht je een probleem met de exchange tegenkomen.

Onthoud dat als een in Hongkong gevestigde exchange de kantooruren voor Europese handelaren kunnen verschillen. Als er geen vertegenwoordiger beschikbaar is om jouw vragen onmiddellijk te beantwoorden, heeft FTX.com ook een enorm tutorial- en helpdeskgedeelte op hun site.
Hier kunnen gebruikers handleidingen vinden over handelen, vergoedingen, API-integraties en meer.

Verificatie bij FTX

Elke zichzelf respecterende cryptocurrency-exchange heeft een verificatie-proces. Dit ligt geheel in lijn van de wetgeving rondom Know Your Customer (KYC) die gericht is op het voorkomen van terrorisme-financiëring en witwaspraktijken. FTX is hier natuurlijk als professionele crypto-exchange geen uitzondering op.
Wil je dus aan de slag op FTX? Dan zul je allereerst een account nodig hebben. Je krijgt een FTX-account door jezelf te registreren op de FTX website.

Je beveiligt je account middels een 2FA-autorisatie. Ook al is dit optioneel, wij benadrukken altijd met klem dat het instellen van een 2FA-autorisatie een enorme positieve bijdrage levert aan de beveiliging van je account, ongeacht op welke exchange je dit ook toepast.

Je kunt na de registratie met je account aan de slag. Hou er wel rekening mee dat zodra je meer dan een totaal van $1.000 wilt opnemen of verhandelen (niet in één keer, maar dus in zijn totaliteit) je gevraagd wordt om een ID-verificatie. Ook die is niet heel spannend, maar wel verplicht zodra je de grens van die duizend dollar wilt passeren.

Hoe handel je op FTX?

Om crypto te kopen heb je de mogelijkheid om zelf crypto over te zetten die je reeds in je bezit hebt, of middels een fiat deposit (storting via SEPA-overschrijving óf via credit card) toe te passen.

Hou er wel rekening mee dat je alleen fiat geld kunt storten wanneer je level 3-verificatie hebt doorgelopen.

Tot dat moment kun je FTX dus alleen gebruiken als handelsplatform wanneer je via een alternatief platform je crypto aanschaft en vanuit een wallet (of andere exchange) je crypto over zet naar FTX.

Hou er verder nog rekening mee dat FTX een futures platform is. Daarmee bedoelen we dat je de crypto niet daadwerkelijk in je bezit hebt, maar dat je eerder een derivaat (afgeleide) van een crypto koers verhandelt. 

FTX Futures

Image
FTX futures scherm

Futures zijn een handelsinstrument dat een crypto trader de verplichting geeft om een specifieke crypto op een toekomstige datum te kopen, of een verkoper om een actief op een overeengekomen datum in de toekomst te leveren. In cryptocurrency worden futures vaak gebruikt om activa met hefboomwerking te verhandelen, wat betekent dat je kapitaal moet lenen via een borgstelling om je positiegrootte te vergroten.

Handelen met hefboomwerking verhoogt de potentiële winst van een transactie, maar het kan ook verliezen vergroten. FTX.com stelt handelaren in staat om tot 101x hefboomwerking te gebruiken op de meeste van hun futures-contracten.

Bitmex staat 100x toe en Binance tot 125x. Maar zoals we al eerder hebben gezegd, als je geïnteresseerd bent in zo'n grote hefboomwerking, kun je net zo goed je geluk beproeven in een bitcoin casino, als in feite gokken.

De eeuwigdurende futures van FTX zijn beschikbaar voor veel van de beste cryptocurrency’s op marktkapitalisatie, waaronder Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin; maar ook met vele andere crypto-activa zoals Chainlink, Bitcoin SV, Tezos en EOS.

Het opnemen van futures voor een lagere marktkapitalisatie en minder bekende crypto-activa door FTX is een slimme zet, die veel meer gebruikers naar hun platform heeft getrokken. Voor het merendeel van deze activa zijn futures-contracten nergens anders verkrijgbaar.

Om FTX te vergelijken met BitMEX, een van de andere toonaangevende futures-exchanges, heeft BitMEX slechts contracten voor 8 verschillende activa, terwijl FTX futurescontracten heeft voor meer dan 25 activa, evenals een verzameling indexfondsen.

FTX Opties

Image
FTX options scherm

FTX biedt ook optiecontracten in Europese stijl voor Bitcoin, die in USD aflopen. Optiecontracten geven handelaren het recht, maar niet de verplichting, om op een vastgestelde datum een onderliggend actief tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen of verkopen. Optiecontracten kunnen worden geopend als een call of put, wat respectievelijk ‘right to buy’ (bullish) en ‘right to sell’ (bearish) is.

Als een handelaar bijvoorbeeld een call voor BTC opent tegen een uitoefenprijs van $ 7.000, maar de prijs bereikt $ 7.100 tegen de tijd dat het contract afloopt, heeft de handelaar het recht om $ 7.100 aan BTC te kopen voor $ 7.000. Deze optiepositie zou contant $ 100 opleveren.

Net als futures-contracten kunnen gebruikers long of short handelen met een hefboomwerking op optiecontracten. De opties van FTX zijn in hoge mate aanpasbaar, waarbij gebruikers elke combinatie van uitoefenprijs en vervaltijd kunnen instellen bij het openen van het contract.

Zodra een handelaar zijn opties heeft ingesteld, kan hij een offerte aanvragen bij FTX, die binnen 10 seconden een bod of aanbieding voor het optiecontract zal genereren. Handelaren kunnen het optiecontract accepteren of ervoor kiezen om niet te handelen.

FTX Move

 

 

Een ander eerste handelsproduct dat door FTX is ontwikkeld, zijn hun ‘MOVE’ contracten. Zoals de naam doet vermoeden, vertegenwoordigen MOVE-contracten het bedrag dat een onderliggend actief in een vastgestelde handelsperiode beweegt.

Als Bitcoin bijvoorbeeld aan het begin van de dag begint te handelen op $ 7.000 en de dag sluit op $ 7.100, loopt het MOVE-contract af op $ 100. Het openen van een longpositie op een MOVE-contract zal uitbetalen voor een handelaar als BTC aanzienlijk beweegt op de dag na het openen van het contract, terwijl het openen van een shortpositie zal uitbetalen als BTC redelijk stabiel blijft.

MOVE-contracten kunnen ook met hefboomwerking worden geopend, net als andere futures-contracten.

FTX.com biedt drie soorten MOVE-contracten, waaronder:

 • Dagelijks - Deze MOVE-contracten vervallen na slechts één dag, waardoor ze een interessant handelsproduct zijn voor daghandelaren die graag posities sluiten aan het einde van de dag.
 • Wekelijks - Wekelijkse MOVE-contracten vervallen binnen een periode van 7 dagen, hoewel dit niet noodzakelijk overeenkomt met een kalenderweek.
 • Quarterly - De Quarterly MOVE-contracten lopen ongeveer elke 3 maanden af, wat zeer geschikt is voor langetermijnhandelaren.

Er is momenteel geen ander handelsproduct dat vergelijkbaar is met MOVE-contracten beschikbaar voor cryptohandelaren, en de functie heeft een groot aantal gebruikers naar de exchange gehaald.

De FTX token (FTT)

FTT is een ecosysteemtoken, vergelijkbaar met BNB voor Binance, specifiek ontwikkeld voor FTX.com en hun handelsproducten. FTT-houders hebben toegang tot bepaalde voordelen op de FTX-exchange, waaronder:

 • Wekelijks kopen en verkopen van vergoedingen
 • Lagere FTX-handelskosten
 • Onderpand voor de handel in futures
 • Voordelen van het verzekeringsfonds

Er is een lagere vergoedingsstructuur voor FTT-houders, die we zullen bekijken in het kostenoverzicht hieronder. Uiteindelijk zal FTX ten minste de helft van alle FTT-tokens verbranden, inclusief alle FTT-tokens die worden gebruikt om vergoedingen op de exchange te betalen, waardoor een schaars aanbod ontstaat.
Het FTX-team heeft gezegd dat het FTT-token is gemodelleerd naar BNB, en FTT staat momenteel in de top 50 van cryptocurrency's volgens marktkapitalisatie volgens CoinMarketCap.

De kosten van FTX (FTX Fees)

De (handels)kosten van FTX worden opgebouwd in verschillende niveau’s ook wel tiers genoemd.  Elke tier levert aanzienlijke voordelen op, die afhankelijk van het handelsvolume al behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Dat gezegd hebbende, om van tier 1 naar tier 2 te groeien, zul je al een maandelijks handelsvolume van meer dan een miljoen dollar moeten hebben. 

Image
FTX Fees 2020

De Make Fees zijn in 2020 door FTX afgeschaft. Of de Make Fees in 2021 wel weer opgelegd zullen worden is nog niet bekend.

Zoals gezegd heeft het houden van FTT tokens een positieve uitwerking op de kosten. Dit zie je in de tabel hieronder terug. Het loont dus om een flinke hoeveelheid FTT in je account te bewaren. Op die manier is het handelen op FTX een stuk voordeliger.

Image
FTT discounts 2020

Voor- en nadelen van FTX

Hierbij weer de gebruikelijke voor- en nadelen van de FTX exchange!

De voordelen

 • Unieke handelsproducten die niet beschikbaar zijn op andere beurzen.
 • Gespecialiseerd in derivatenhandel.
 • Heeft een eigen OTC-handelsdesk. Handig voor handelaren met grote hoeveelheden activa die ze willen verhandelen.

De nadelen

 • Er is niet veel bekend over de beveiligingsmaatregelen die FTX bieden. Hoewel de exchange tot nu toe een gerenommeerd team heeft en een goede staat van dienst.
 • Sommige grote landen, zoals de Verenigde Staten, mogen FTX niet gebruiken. Hierdoor kan het handelsvolume zijn maximale potentie niet bereiken, wat een negatief effect op de beleving kan hebben.

Conclusie

Ook al is FTX misschien nog niet het meest bekende handelsplatform ter wereld, er is wel degelijk het een en ander gaande! Niet alleen hebben ze de volle support van Binance achter zich staan. Het platform profileert zich meer en meer als een geduchte concurrent van BitMEX. Of dat ook de reden is dat FTX op zoveel liefde vanuit Binance kan rekenen is onduidelijk, maar zou zo maar eens waar kunnen zijn.

FTX is geen traditioneel handelsplatform en richt zich primair op futures en opties. Maar daarin is het zich dermate sterk aan het ontwikkelen dat de verwachting is dat binnen de kortste keren geen zichzelf respecterende futures- of optie-handelaar meer om FTX heen kan.

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met FTX en de diensten die zijn aanbieden? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.