bitcoin uitleg handleiding achtergrond logo

Bitcoin (BTC) - Een uitgebreide uitleg voor beginners

De financiële crisis van 2008 had als gevolg dat veel mensen het vertrouwen in de banken kwijtraakten. Slechte investeringsbeslissingen hadden destijds grote gevolgen voor de economie. Bitcoin (BTC) kwam in 2009 met een alternatief waardoor banken buitenspel gezet konden worden. De wereld begint nu in te zien hoe groot de impact van Bitcoin is en gaat worden. Op verjaardagen, de werkvloer en in vele vriendenkringen is het tegenwoordig gespreksonderwerp nummer 1.

Ben jij iemand die bij het koffiezetapparaat de vraag ‘wat is Bitcoin?’ met een nee moet beantwoorden? Dan zal dit artikel je helpen bij het begrijpen ervan. Daarnaast leggen we je uit hoe je Bitcoin kan kopen en kan je de huidige koers bekijken.

Mocht je direct willen weten hoe je Bitcoin kunt kopen, klik dan op deze groene knop:

Bitcoin kopen

Lees snel

Wat is Bitcoin?

De softwareontwikkelaar Satoshi Nakamoto publiceerde in 2009 negen pagina’s waarop de code van Bitcoin stond. Met deze code zou een elektronisch betaalsysteem gebaseerd op wiskunde kunnen ontstaan. Het idee was om een valuta te produceren dat onafhankelijk is van elke centrale autoriteit dan ook, digitaal verstuurd kan worden en dit allemaal tegen lage kosten. 
Mensen dachten destijds dat het een grap was en namen het niet serieus. Een aantal forumleden werden wel geënthousiasmeerd en besloten om de open-source code verder te ontwikkelen. Op dit moment is nog maar twintig procent van de code origineel, de overige 80 procent is herschreven door de mensen die zich in de loop der tijd hebben aangesloten. 

De Bitcoin van nu is samen te vatten in de volgende punten:

  • Het is een vorm van digitaal geld dat je ook digitaal bewaart. Je slaat het op in een digitale portemonnee en betaalt ook vanuit deze portemonnee, ook wel een wallet genoemd. 
     
  • Niemand controleert Bitcoin. Ze worden niet geprint, zoals dollars en euro’s. Ze worden gemaakt door mensen die computers moeilijke wiskundige problemen laten oplossen. Dit proces wordt mining genoemd.  
     
  • Gebruikers kunnen (bijna geheel) anoniem transacties doen. Er bestaat dan ook veel ophef over het feit dat criminelen het gebruiken om geld wit te wassen.
     
  • Alle transacties worden opgeslagen in één grootboekrekening en zijn onomkeerbaar. Eenmaal een transactie gedaan, betekent dat hij niet geannuleerd of geretourneerd kan worden. 
     
  • Bitcoin is het eerste voorbeeld van een groeiende categorie van geld, beter bekend als cryptocurrency
     
  • De code is open-source en geschreven in C++. Dit betekent dat iedereen de code kan bekijken en aanpassen. Het is zelfs mogelijk een eigen afsplitsing te creëren. Hiermee creëer je je eigen cryptocurrency. Dit wordt een fork genoemd (zie verder).

Wat maakt het anders ten opzichte van normaal geld?

  • Bitcoin is een peer-to-peer electronisch betaalsysteem. Betalingen kunnen tussen twee partijen ontstaan zonder dat daarvoor een financiële institutie benodigd is. Met andere woorden: Bitcoin maakt het mogelijk digitale transacties te doen zonder een ‘vertrouwde tussenpersoon’. Waar normaal de banken de legitimiteit van de transacties verifiëren, wordt dit nu gedaan door de gebruikers zelf. Voor veel mensen is dit na de economische crisis een geruststelling. 
     
  • In plaats van dat ik je een munt zoals de dollar of de euro geef, geef ik je nu een string tekst. Hier zitten cijfers, hoofdletters en kleine letters in. 
     
  • Wanneer je geld wilt overmaken tussen verschillende banken dan duurt het een dag. In het weekend duurt dit zelfs langer en voor internationale overboekingen nog langer.  Bij Bitcoin wordt het direct verzonden en maakt de locatie van de ontvanger niet uit. Het is net zo gemakkelijk als het versturen van een e-mail. Men zegt dan ook dat Bitcoin voor banken hetzelfde is als wat e-mail voor de postkantoren was.  
     
  • Bitcoin bewaar je in een digitale portemonnee en normaal geld in een tastbare portemonnee.
     
  • Om te voorkomen dat er geld dubbel uitgegeven kan worden, is ons huidige betaalsysteem gecentraliseerd (vanuit één centraal punt wordt gecontroleerd of het geld niet twee keer wordt uitgegeven). Bij Bitcoin wordt deze controle gedaan door de gebruikers zelf door middel van de blockchain. Iedere gebruiker heeft een kopie van deze blockchain. Je kan het 't beste vergelijken met een enorm kasboek waar alle transacties vanuit het verleden in staan. Je hebt op de blockchain twee soorten gebruikers, De gebruikers die het kasboek bijhouden en gebruikers die de transacties voor het netwerk verwerken. Dit zijn de miners. 
  • Fiatgeld is gebaseerd op de economie van het desbetreffende land. Bitcoin is gebaseerd op vraag en aanbod. De prijs is op dit moment wat de ander ervoor over heeft. Mensen spreken dan ook van een speculatieve munt in plaats van een betaalmunt. In de tijdlijn van Bitcoin kan je zien hoe volatiel de koers van de currency is.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Hoeveel Bitcoins zijn er?

Het is niet mogelijk om extra BTC bij te printen zoals dat wel wordt gedaan met fiatgeld
In de huidige samenleving kunnen banken geld bijprinten zodat ze, volgens de geruchten, hun eigen schulden kunnen verdoezelen. Bij Bitcoin is dit niet mogelijk, deze worden namelijk gemined. Van tevoren staat er al vast hoeveel Bitcoins er in omloop zullen komen, dit zijn er 21 miljoen.

Bitcoin mining

De laatste Bitcoin wordt naar verwachting in 2140 gemined. Het protocol, de regels die Bitcoin laten werken, zegt dat er enkel 21 miljoen coins gecreëerd kunnen worden door de miners. Men zegt dat 21 miljoen coins niet genoeg zijn voor alle mensen op aarde om mee te betalen. Deze cryptocurrency neemt dit weg doordat het deelbaar is in acht decimalen in plaats van de twee die we kennen bij de euro. Je kunt dus 0,00000001 BTC bezitten. Zo’n decimaal heet een Satoshi. 0,00000012 Is dus twaalf Satoshi. 
 

Welke problemen ervaart Bitcoin? 

Bitcoin is een revolutionaire technologie die de wereld zal veranderen, maar het is verreweg van perfect. Bitcoin loopt tegen de volgende problemen aan:

  1. Bitcoin is moeilijk om te begrijpen
    Het bestaat alleen digitaal, het is een compleet nieuwe manier van betalen en het zit ook nog eens technisch zeer complex in elkaar. Veel mensen vinden het lastig te begrijpen dat het geld niet bij een bank vandaan komt, laat staan dat je het in je hand kunt houden. Door het gebrek aan begrip is het lastig voor veel mensen om de technologie in gebruik te nemen. Dit zorgt voor een langzame adoptie van de technologie. Om mensen hierbij te helpen bestaat er Bitcoineducatie. Websites hiervoor zijn: 101 video’s en Stack exchange.
    Op dit moment moet Bitcoin nog gezien worden als een experiment. Het is nieuw en moeilijk te begrijpen. Bedrijven zijn hard bezig om de ease-of-use te verbeteren. Wanneer zij hierin slagen, kunnen meer mensen de technologie toepassen op hun leven.
     
  2. Mensen kunnen niet goed overweg met computerbeveiligingen
    Wanneer iemand bij de private key van jouw BTC-wallet kan komen, kan hij/zij jouw coins stelen en dan is het voor altijd weg. Het is dan ook belangrijk je computer erg goed te beveiligen. De beveiliging van je computer, eventuele cold storage en 2fa-authenticators kunnen nogal overwelmend zijn. Mensen zijn hier niet in thuis en hierdoor worden er veel fouten gemaakt. Uit een recent onderzoek is gebleken dat er al zo'n vier miljoen BTC hierdoor zijn verloren. Deze kwetsbaarheid schrikt veel mensen af om de valuta daadwerkelijk in gebruik te nemen.
     
  3. Bitcoin is langzaam en duur
    Op dit moment is het netwerk van Bitcoin met een capaciteit van zeven transacties per seconde erg langzaam. Met de recente populariteit kan je je voorstellen dat de rijen lang zijn voor de uitvoering van een transactie. Wanneer je iets in de winkel wilt kopen is het niet aantrekkelijk om te betalen om vervolgens ruim een uur te wachten alvorens de betaling is binnengekomen. Je kan het gezellig maken met een kop koffie maar erg praktisch is het niet. 
    Daarnaast is het betalen met BTC nu ook erg prijzig. De gemiddelde transactiekosten liggen op €22,5 per transactie. Deze transactiekosten worden betaald aan de miners.

    Bitcoin transaction_0.PNG

    Veel nieuwe crypto-startups pakken deze transactieproblemen aan en groeien exponentieel in populariteit. Een paar bekenden hiervan zijn RaiBlocks en IOTA
     
  4. Bitcoin heeft geen ingebouwde consumentenbescherming
    Bedrijven zoals Paypal en creditcardbedrijven kunnen kopers beschermen met een ‘geld-terug-regeling’. Wanneer consumenten worden bedrogen door een verkoper en zij kunnen aantonen dat er iets frauduleus is gebeurd, hebben zij recht op een retournering van het geld. Bitcoin heeft deze bescherming niet. Dit kan consumenten afschrikken de munt te gebruiken voor online betalingen. Het cryptoproject Utrust heeft deze bescherming wel ingebouwd.

Forks 

De langzame transacties en de hoge transactiekosten zijn voor iedereen bekend, evenals voor de Bitcoin community. Er is dan ook hevig gediscussieerd over hoe de problemen aangepakt kunnen worden. Over geen een oplossing kwam totale overeenstemming en daarom hebben verschillende groepen hun eigen plan getrokken en hebben zich afgesplitst van het Bitcoin-protocol. Deze afsplitsing wordt ook wel een hard fork genoemd. Een aantal bekende forks zijn Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Segwit2X x11. Deze forks proberen ieder op hun eigen manier de problemen aan te pakken. Of dit ook daadwerkelijk gaat lukken is voor velen nog maar de vraag.

Ryan Radloff, oprichter van Coinshares wijst ons erop dat in 2018 de problemen rondom de transacties verholpen zullen worden door de implementatie van het Lightning Network. Het Lightning Network maakt het mogelijk om meerdere transacties van zowel binnen als buiten de blockchain te versturen. Het werkt als een tweede laag bovenop de bestaande blockchain. Hierdoor hoeven niet alle transacties via het gedistribueerde register worden uitgevoerd.  De Bitcoin gaat van de verzender naar de ontvanger zonder dat de transactie wordt opgeslagen in de blockchain. Door deze opslag over te slaan, kunnen transacties direct worden uitgevoerd tegen lage kosten en een hogere mate van privacy. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Betaal je belasting over je Bitcoin (BTC)?

Wanneer je in bitcoin belegt, is het belangrijk om te weten of je belasting moet betalen over je winsten. Het antwoord is ja, want in de ogen van de overheid wordt bitcoin beschouwd als beleggingsmiddel. Ben je benieuwd naar hoe dit precies in zijn werk gaat en hoeveel belasting je moet betalen over je bitcoin? Klik dan nu door naar ons artikel over Bitcoin en Belasting en ontdek alles over het betalen van belasting over je bitcoinbezit.

Lees hier meer over in ons artikel 'Bitcoin en Belasting'

Is het te laat om in Bitcoin (BTC) te investeren?

Veel mensen vragen zich af of het nog niet te laat is om in Bitcoin te investeren. Het antwoord op deze vraag is niet simpel, aangezien er verschillende factoren meespelen. Wil je weten of het nog steeds mogelijk is om winst te maken met een investering in Bitcoin en wat de belangrijkste overwegingen zijn bij het investeren in deze cryptocurrency? Klik dan nu door naar ons artikel “Is het te laat om te investeren in Bitcoin?” voor een uitgebreide uitleg over het investeren in Bitcoin

Lees hier meer over in ons artikel 'Is het te laat om te investeren in Bitcoin?'

Hoe koop ik Bitcoin?

Bitcoin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BTC.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek BTC op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BTC. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt BTC gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Ben je beginner en wil je starten met crypto?

Volg dan de Crypto Summit! Starten met crypto binnen 1 week!

  • Ontvang een week lang iedere dag een waardevolle les van een echte Crypto Expert
  • Aan het einde van de week kan jij verantwoord starten met crypto
  • Tijdelijk voor maar 47 euro

Aanmelden voor de Crypto Summit

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.