Met de komst van
Bitcoin
in 2009 heeft blockchain zijn intrede gedaan. Waar het eerst alleen om geldtransacties ging, is het nu duidelijk dat er oneindig veel mogelijkheden zijn met deze nieuwe technologie. Programmeurs kunnen voor ieder te noemen probleem of kans een applicatie op de blockchain programmeren waardoor hetgeen veiliger, sneller, goedkoper en betrouwbaarder wordt. Kortom, er staat een tsunami aan innovaties op ons te wachten en wij willen hier maar wat graag in investeren!
Maar, gezien de prijsstijging van Bitcoin, zijn we daar niet al te laat mee? Zijn de grootste slagen niet al gemaakt? Kunnen we niet beter die hele Bitcoin vergeten? Oftewel, is het te laat om te investeren in Bitcoin?
Wij dénken van niet en zullen hieronder uitleggen waarom.
Disclaimer: Dit is geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.
Verwachtingen aan de hand van de cryptomarkt
De cryptomarkt is nog erg jong. In de acht jaar dat de blockchaintechnologie bezig is, is er meer en meer geld de cryptomarkt in gepompt. Zo was de marktkapitalisatie in 2013 op zijn top 15 miljard en hebben we recentelijk dit verdertienvoudigd met een kapitalisatie van 200 miljard. De prijzen van de Bitcoin waren respectievelijk $1153 en $7609. Investeerders en analisten verwachten dat de marktkapitalisatie in 2025 de 5 biljoen zal bereiken, dit is nog eens 25 keer zoveel! Wanneer dit werkelijkheid wordt dan mogen we ons klaarmaken voor een keiharde groei, zowel van de Bitcoin als van de altcoins.
Maar hoe kan het dat analisten, na de recente stijgingen, voorspellen dat alles nog harder zal stijgen? Dit heeft te maken met het grote publiek dat nog moet toetreden. Doordat wij met z’n allen fanatiek bezig zijn met crypto, vergeten we vaak dat het gros van de wereld òf nog nooit van Bitcoin heeft gehoord òf nog nooit erover heeft nagedacht hier iets mee te gaan doen.
Belangrijk is dus dat je kapper, je opa en de bakker op de hoek bereikt gaat worden. Bij nieuwe technologieën is het van belang dat mensen het praktische nut ervan inzien. Pas dan zal Bitcoin en blockchain mainstream worden. Om dit beter uit te leggen haal ik mijn studieboeken weer uit de kast en blader ik naar het ‘Technology Adoption Lifecycle Model’ en het ‘Gartner's Hype Cycle Model’. Lees je liever geen achterliggende theorieën, maar geloof je het wel? Klik dan hier om naar de conclusie te gaan.
Bitcoin en het Technology Adoption Lifecycle Model
Aan de hand van dit model kunnen we een beter beeld krijgen van het proces van adoptie en acceptatie van een nieuwe technologie.
De blockchaintechnologie is veiliger, transparanter, sneller en minder kostbaar dan huidige financiële systemen en heeft oneindig veel applicaties voor andere werkvelden. Het wordt gezien als een disruptieve innovatie waar de programmeurs de waarde inzien van de technologie, terwijl dit voor bedrijven nog lang niet duidelijk is. Er is een duidelijke splitsing tussen de kleine groep fantatiekelingen en de overgrote meerderheid die er niets van begrijpt. Vanuit de theorie noemen we deze kloof de 'Chasm'. In het volgende figuur is dit duidelijk weergegeven.
De vijf groepen die worden onderscheiden hebben veelal ieder hun eigen karakteristieken.
Innovators
Een nieuwe technologie wordt als eerst door de innovateurs gebruikt. Dit zijn mensen die uiterst geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën en zij zijn goed voor 2,5% van de populatie. Voor Bitcoin zijn dit de programmeurs die aan de technologie werkten al voordat de koers ervan omhoog schoot en de libertariërs die gaan voor een wereld waarin geld niet door overheden wordt beïnvloed.
Early Adopters
De technologie is al wat bekender geworden en de early adopters zien de voordelen van de technologie in. Het zijn niet per se ICT-geschoolde mensen. Deze groep is goed voor zo’n 13,5% van het totaal. Early adopters zijn veelal jonge mensen, met een sterke mening en zijn niet bang om risico's te nemen.
Chasm (de kloof)
Er is een kloof tussen de innovators & early adopters enerzijds en de early majority anderzijds. Dit komt doordat beide groepen totaal verschillend zijn. Het heeft tijd nodig om de early majority de voordelen van de nieuwe technologie te laten inzien en voor hen het praktische nut ervan duidelijk te maken. Wanneer de kloof tussen beide verdwenen is kan de technologie de stap naar het grote publiek zetten.
Early Majority
Dit is de groep die als eerste na het overwinnen van de kloof de technologie gaat gebruiken. Het is een groep die allereerst sceptisch tegen een innovatie aankijkt, een lagere sociale status geniet, minder financiële zekerheid heeft en minder hun eigen mening uitspreekt. Het betreft 34% van de totale groep. In deze eerste stap naar het grote publiek wordt de technologie flink doorontwikkeld. De praktijk gaat er namelijk mee aan de slag en hierdoor komen schoonheidsfouten snel aan het licht en kan het zich aanpassen aan de werkelijkheid. We hebben het dan over het volwassen worden van de innovatie.
Late Majority
Deze groep is altijd erg skeptisch tegenover innovaties, hebben een ondergemiddeld sociale status, minder financiële zekerheid, hebben vooral een kennissenkring die in de early majority en late majority zitten en hebben geen sterke eigen mening. Deze groep telt 34% van het geheel.
Laggards
Het resterende gedeelte, 16%, zijn laggards. Dit is de laatste groep die de technologie gaat gebruiken. Mensen in deze groep vallen in een hogere leeftijdscategorie en zijn erg conservatief ingesteld. Een groep die het heeft over tradities, vroeger was alles beter en de jeugd van tegenwoordig. De kennissenkring bestaat vooral uit familie en vrienden van dezelfde leeftijd. Hun zienswijze wordt niet meer gevormd door innovaties maar blijven veelal zoals ze zijn.
Waar bevinden Bitcoin en blockchaintechnologie zich?
Zoals eerder is aangegeven moeten we nog het grote publiek bereiken. We bevinden ons nu in de early market waar de early adopters hun intrede doen. We lopen tegen de Chasm aan en moeten de komende tijd ons best doen deze kloof weg te nemen. Vervolgens kunnen we de early majority groep verwelkomen. Dit betekent dat we nog aan het begin staan van de cyclus. Als de massa inziet welke voordelen de technologie voor de wereld heeft en wij kunnen voldoen aan hun verwachtingen, dan komt er ontzettend veel nieuw geld de cryptomarkt op.
Wanneer zal Bitcoin de early majority phase bereiken?
De WEF heeft onderzoek gedaan naar de adoptie van nieuwe technologieën onder 816 experts binnen de betreffende technologie. Het uitgangspunt was wanneer de technologie mainstream zou gaan. Uit het onderzoek kwam dat in 2022 Internet of Things mainstream gaat, in 2026 bestuurloos autorijden en in 2027 Bitcoin en de blockchaintechnologie.
Mainstream adoptie voor Bitcoin zal volgens hen worden bereikt wanneer 10% van het Global Gross gross Domestic Product (GDP) is opgeslagen op blockchaintechnologie.
Global GDP is nu 78$ biljoen waardoor de waarde van de cryptomarkt rond de 7,8 biljoen zal bedragen. Op dit moment staat de marktwaarde nog maar op 200 miljard. We begeven ons dus echt nog maar aan het begin van iets enórms.
Dit was een analyse aan de hand van het adoptiemodel, maar hoe zit het met het Hype Cycle Model van Gartner?
Het Gartner Hype Cycle Model en Bitcoin
De Gartner Hype Cycle is een grafische presentatie van de volwassenheid en adoptie van nieuwe technologieën en in hoeverre ze in staat zijn businessproblematiek op te lossen en nieuwe kansen te creëren.
Gartner is een onderzoeksbedrijf in de informatietechnologie. Bedrijven gebruiken een hype cycle om te bekijken hoe veelbelovend een nieuwe technologie is binnen hun industrie. De cycle kent vijf fases waar een technologie doorheen gaat.
In de Technology Trigger fase is er sprake van een concept dat nog niet is getest.
De tweede fase, "Peak of Inflated Expectations", wordt gekenmerkt door toenemende publiciteit waarin mensen hun succesverhalen vertellen. Sommige bedrijven worden in deze fase getriggerd om de technologie te proberen maar vele laten het vooralsnog links liggen.
De “Trough of Disillusionment” fase is wanneer de interesse afneemt doordat experimenten met de technologie falen. Veel nieuwe technologieën falen in deze fase en verdwijnen, terwijl de winnaars meer investeringen ontvangen en extra sterk doorgaan naar de 'Slope of Enlightenment” fase. Hier wordt de technologie extra doorontwikkeld en ontvangt het project nog meer investeringen.
De uiteindelijke Plateau of Productivity fase is waar de technologie mainstream gaat en het grote publiek er gebruik van gaat maken.
Waar bevindt Blockchain zich binnen deze cyclus?
Zoals je ziet neemt blockchain afscheid van fase 2 en maakt het zich op voor de Trough of Disillusionment.
Het heeft de laatste veel publiciteit gekregen door succesverhalen van mensen die rijk zijn geworden met Bitcoin en Ethereum en het aantal nieuwe projecten stijgt exponentieel. De vraag die nu vooral wordt gesteld is of de technologie ook echt gebruikt kan worden. Op dit moment loopt Bitcoin tegen de schaalbaarheid aan en dit is absoluut een must wil het uiteindelijk mainstream gaan. Om dit op te lossen zijn er nu een aantal forks (splitsingen) gaande en deze nieuwe versies van de Bitcoin moeten het probleem oplossen. Echter zorgt dit voor een hoop verwarring en beginnen steeds meer mensen de vraag te stellen of Bitcoin het wel gaat overleven.
Met de twijfel over of blockchain wel aan de verwachtingen kan voldoen, belandt het in de Trough of Disillusionment fase. Bitcoin moet flink aan de schaalbaarheid werken en als dit lukt dan kan het doorgaan en de verwachte prestaties gaan leveren. Met deze prestaties verschuift het naar fase 4 en maakt het een sterke opmars richting de mainstream-adoptie. Lukt het niet, dan liggen er veel nieuwe projecten op de loer die wel aan de schaalbaarheid kunnen voldoen. Volgens de cyclus kan blockchain binnen vijf à tien jaar de plateau fase bereiken maar moet het eerst de early majority laten zien dat het aan de verwachtingen kan voldoen, net als wat het adoptiemodel ons vertelt.
Redenen waarom blockchain en Bitcoin de plateaufase zullen bereiken
- Het is een technologie die iedere industrie radicaal kan veranderen. Neem bijvoorbeeld de muziekindustrie. De grote labels bepalen de waarde van de muziek die wordt gemaakt en de muzikanten blijven achter met een klein percentage. Blockchain maakt het mogelijk dat songwriters hun liederen online kunnen zetten met een smart contract die specificeert hoe het nummer gebruikt kan worden. Het kan zijn dat hij zegt, dit nummer mag gratis geluisterd worden en wanneer het in een filmpje wordt gebruikt dan zijn de kosten 5 euro. De betalingen gaan via het smart contract. Op deze manier kunnen muzikanten geld verdienen zonder een gedeelte te moeten afstaan aan een big label.
- Het is een nieuwe vorm van geld, mensen geloven steeds minder in bestuursorganen. Het liefst willen we dat alles zonder derde partij gaat en processen sneller, goedkoper en veiliger verlopen.
- De wereld gebruikt steeds minder contant geld, veel gaat al via debit- en creditcards. Cryptocurrencies worden de nieuwe vorm van geld waar geen biljetten en muntstukken meer aan te pas komen. Internationale betalingen zijn goedkoper en sneller doordat de euro niet wordt omgezet naar een dollar. Er zijn geen koersverschillen tussen valuta. Als iedereen de Bitcoin gebruikt, dan is de prijs voor iedereen hetzelfde.
- Het betaalmiddel, de bolivar, in Venezuela is niets meer waard door de omstandigheden in het land. De koers van Bitcoin is niet afhankelijk van de gezondheid van een land en met de huidige onzekerheid in de wereld is dat een prettige gedachte.
- Het is open-source. Iedereen kan applicaties op de blockchain ontwikkelen. Hierdoor kan het extreem hard doorgroeien.
- Er zijn 7,6 miljard mensen op aarde waarvan 4,93 miljard een smartphone hebben en 4,64 miljard een bankaccount. Er zijn dus meer mensen met een smartphone dan met een bankaccount. Met cryptocurrencies kunnen zij hun eigen bank worden en betalingen verrichten met hun smartphone. Dit maakt het ook mogelijk om een directe donatie te doen aan een Keniaanse school in plaats van met de tussenkomst van een westerse organisatie.
- De wereld waarin apparaten met elkaar communiceren komt steeds dichterbij. Het communiceren van deze apparaten brengt een creatie van data met zich mee en dit kan gemakkelijk en goedkoop in de blockchain worden opgeslagen.
- Uiteindelijk leven we in een programmeerbare wereld waarin alles wordt geregeld met smart contracts. Op de blockchain kan alle informatie worden opgeslagen, kunnen smart contracts gemaakt worden en wordt iedere transactie van data transparant genoteerd.
Voorbeelden uit de praktijk
Misschien ben je een consument die graag wil weten waar zijn vlees daadwerkelijk vandaan komt. Misschien ben je een immigrant die niet langer hoge transactiekosten wil betalen voor het financieel steunen van zijn familie. Misschien ben je een burger die geen vertrouwen meer heeft in zijn politieke leiders. Misschien ben je actief op social media, maar wil je niet dat jouw
data
wordt verzameld door derden.
Voor al deze situaties kunnen blockchainapplicaties worden gebouwd en dat is nog maar het begin. Het heeft de potentie om de hele wereld te veranderen. Een wereld waarin mensen weer zelf de touwtjes in handen kunnen nemen in plaats van waarin regeringen en banken dit hebben.
Conclusie
Aan de hand van het adoptie- en hypemodel staan we nog aan het begin van de blockchaintechnologie. We hebben een sterke opmars gemaakt, de succesverhalen voeren de boventoon maar de mankementen komen ook steeds meer aan het licht. Het is nu tijd om te bewijzen dat de technologie zijn verwachtingen kan waarmaken. Als dit lukt, dan ligt de wereld aan onze voeten! De verwachting vanuit het adoptiemodel is dat in 2027 blockchain mainstream is en het hypemodel verwacht dat dit ergens tussen 2022 en 2027 gaat gebeuren.
Vraag je jezelf dus af of het te laat is om te investeren in Bitcoin? Dan is het antwoord vanuit deze modellen een absolute NEE! Zolang het grote publiek nog niet is toegetreden zijn er nog ontzettend veel winsten te behalen. Sterker nog, het grootste gedeelte moet nog komen!
Natuurlijk is er niets zeker in de wereld van nu en kunnen alle scenario's werkelijkheid worden. Belangrijk dan ook is dat je speculeert met geld dat je kan verliezen en je emoties in dit proces de baas blijft.
Disclaimer: Dit is geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.
Heeft dit artikel vragen bij je opgeroepen, zet dit dan in de comments dan reageren wij hier zo snel mogelijk op. Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, vink dan de notificaties aan (zie rode belletje) en volg ons op Facebook!