Meebits - crypto art

Zeg hallo tegen de Meebits van Larva Labs

Als je de cryptowereld een beetje in de gaten houdt, dan heb je al de nodige avatars voorbij zien komen. Cryptokitties is zo eentje, waarbij je zelf katjes kunt kopen en uitbroeden. Maar ook CryptoPunk, een serie 2D-figuurtjes, zal je niet zijn ontgaan. De creatieve breinen achter Larva Labs weten van geen ophouden. Na de succesvolle CryptoPunks brachten ze Meebits op de markt. Maar wat zijn Meebits? Lees mee en ontdek of jij er ook eentje wilt.

Bekijk snel

Over NFT

Cryptokitties, CryptoPunk en Meebits behoren allemaal tot de NFT’s. Al eerder schreven we over het succes van de cryptokunst. De zogeheten Non-Fungible Tokens vertegenwoordigen een uniek object. De opbouw van een NFT volgens het ERC-721 protocol op de Ethereum blockchain maakt de objecten niet alleen uniek, maar versleutelen zodanig dat eigenaarschap kan worden vastgelegd. Dit kan voor zowel real-life als crypto (kunst)objecten. NFT’s zijn hot en happening, het is één van de grote openbaringen in de cryptowereld van 2021. En daar spelen veel projecten duidelijk op in.

Veel mensen volgen het voorbeeld van beroemdheden, en ook in de wereld van NFT's lijkt dit maar weer eens te kloppen. Dat veel bekende mensen hun geld investeren in NFT's en crypto is een kickstarter voor vele twijfelaars. Logan Paul, GaryVee, Paris Hilton, William Shatner en nog vele anderen zijn compleet in de eindeloze wereld van crypto gedoken.

Wat is Larva Labs?

Matt Hall en John Watkinson zijn de creatieve technologen achter de meeste recente NFT-successen. Sinds 2009 verenigen zij hun krachten in het bedrijf Larva Labs, dat voornamelijk software en apps ontwikkelt. Een hele bekende is Androidify, die je als Android-gebruiker in ieder geval op jouw telefoon hebt staan. Androidify is een app, waarmee je zelf een avatar kunt maken. 

Matt en John werken sinds jaar en dag samen met Microsoft en Google. De laatste cryptoprojecten zijn het resultaat van deze samenwerking. We lichten hieronder drie van hun populaire projecten uit, zodat je een idee krijgt van hun portfolio. We starten met Cryptopunks, waarna Autoglyphs & Meebits volgen. 

Het eerste succes: Cryptopunks

Met Cryptopunks zette Larva Labs voet aan wal in de wereld van de NFT’s. En dat was gelijk een flinke voet, die ze daar neerzette. Het Cryptopunks project omvat 10.000 unieke 2D punk figuurtjes. Met behulp van een algoritme zijn er dus 10.000 verschillende karakters ontwikkeld, die verschillen in uiterlijk en attributen. Een paar punks zijn heel speciaal door hun beperkte oplage, de limited editions. Zo zijn er maar 9 van de 10.000 uitgevoerd als buitenaards wezen, 24 punks als aap en de zombies zijn met een aantal van 88 ook vrij zeldzaam. De punks met zo’n hippe beanie zijn ook schaars, daarvan zijn er maar 44 uitgegeven. De bedragen, die verzamelaars voor deze figuurtjes willen neertellen, zijn dan ook behoorlijk fors.

Tot begin 2021 waren de punks nog niet zo in trek, maar daarna kwam het project enorm in de lift. De buitenaardse Cryptopunk #3100 ging op 11 maart 2021 voor het luttele bedrag van 7,58 miljoen US-dollars over naar een nieuwe eigenaar. En voor een aap, nummer #6965, werd in februari zo’n 1,54 miljoen US-dollars neergeteld. Bekijk in onderstaande video de beeldende uitleg van de Cryptopunks. 

Autoglyphs

Na het daverende succes van Cryptopunks kreeg Larva Labs de smaak te pakken. Niet lang daarna kwamen ze met Autoglyphs op de proppen. Misschien ken je dat spirograafspel nog wel van vroeger. Daarmee kon je als kind de meest waanzinnige kunstobjecten maken. Nou, Larva Labs bedacht met Autoglyphs een algoritme dat zelf zulke kunst voor zijn kopers maakte. Zelfgenerende kunst, alweer een first op de Ethereum blokchain.

Het algoritme was zo ontworpen dat het stopte na 512 kunstvormen te hebben gecreëerd. Inmiddels kun je ze dus alleen nog vinden via openbare marktplaatsen, zoals OpenSea. Het leuke aan deze Autoglyphs is dat je ze kunt uitprinten en echt op je muur tentoon kunt stellen. 

Image
Autoglyphs Larva Labs


Bron: LarvaLabs

Wat zijn Meebits?

Autoglyphs was een mooi experiment tussendoor, maar het succes van Cryptopunks werd niet geëvenaard. Daarom lanceerde Larva Labs in mei 2021 de Meebits. Deze geinige personages zijn in een heel leger van 20.000 avatars tegelijk uitgebracht. De figuurtjes doen, dankzij hun pixelige uiterlijk, denken aan de avatars in Roblox en Minecraft. De juiste benaming hiervoor is een voxel-personage. De poppetjes zijn volledig 3D in aangezicht, waardoor het lijkt alsof ze echt tot leven komen. Larva Labs voorziet daarmee een functie voor de Meebits als 3D-avatars in virtuele werelden, VR en games. Maar de integratie daarvan is nog niet volledig. Je kunt ze al wel gebruiken in virtuele werelden zoals Decentraland, The Sandbox en Cryptovoxels. Bekijk hieronder een leuke video over de Meebits:

Uniek en zeldzaam

De Meebit-personages zijn allemaal uniek, maar soms zijn de verschillen heel subtiel. Er zijn zeven verschillenden soorten Meebits, zijnde in volgorde van zeldzaamheid: anatomie, bezoeker, skelet, robot, olifant, varken en mens. Waarbij 18881 mens-Meebits zijn ontwikkeld en maar 5 anatomietypes. Het uiterlijk en de attributen verschillen per Meebit. Zo is er onderscheid gemaakt in bijvoorbeeld haarkleur, haarstijl, hoeden, kettingen, oorbellen, brillen, shirts, broeken, schoenen, baard, tattoos etc.  

Hoewel 20.000 heel veel lijkt, kan deze hoeveelheid wereldwijd als schaars goed worden aangemerkt. En dat is ook precies wat deze Meebits zo populair maakt. De unieke avatars zetten aan tot het verzamelen van een bepaalde reeks, net zoals je vroeger met pokemonkaarten en flippo's wilde bereiken. Cryptopunk houders kregen voor de openbare veiling de gelegenheid om gratis een Meebit-personage te minten. Zo’n 11.000 werden via de community grant gedistribueerd. De overige 9000 Meebits waren enkele uren na het begin van de veiling compleet uitverkocht. 

Naast het 3D-aangezicht ontvang je bij aankoop ook toegang tot het volledige 3D-model en een T-pose OBJ-bestand. Daarmee kun je jouw 3D-model tot leven wekken. Print jouw Meebit uit in 3D of laat jouw Meebit dansen of stunten, wie wil dat nu niet? Dit hoef je niet alleen voor jezelf te maken, want de dansende Meebits vind je overal op social media. Hiermee kun je de aandacht trekken van de NFT-gemeenschap. Wie weet helpt dat je om jouw Meebit, als je er genoeg van hebt, voor een goed bedrag te verkopen. Naast het 3D-model krijg je ook speciale hoge resolutie renders erbij. Hiermee kun je het 3D-model juist omzetten naar een 2D-pixelpersonage. Ben je zo verzot op jouw Meebit-figuur? Dan kan je het 2D poppetje gebruiken als jouw nieuwe profielfoto op bijvoorbeeld Instagram. 

Kenmerken van Meebits

Je weet nu een beetje wat er te halen valt, maar we duiken nog even wat dieper in op de kenmerken van de Meebits. Dit zijn de opvallende types, in volgorde van zeldzaamheid tot veelvoorkomend:

 • Dissected - Deze avatar uit de anatomie is het meest zeldzaam. Er zijn er slechts vijf van in omloop;
 • Visitor - Van deze bezoekers zijn er 18 gemaakt, dus schaarste speelt hier zeker mee;
 • Skeleton - De skeletten zijn erg populair. Hiervan zijn er 57 in omloop;
 • Robot - Robotjes zijn futuristisch en hiervan zijn er maar liefst 72 te verkrijgen;
 • Elephant - Ze zijn imposant en allesbehalve klein en schattig. Ze komen in een kudde van 256 diertjes;
 • Pig - De varkens zijn iets minder populair. Hier bestaan er 711 van;
 • Human - En tenslotte de minst zeldzame Meebits: de mens. Hier kun je uitzoeken, want er zijn er maar liefst 18.881. 
Image
Verschillende soorten Meebits

 

Naast de types kun je ook onderscheid maken in accessoires. Dit zijn de top level categorieën van de keuzes die je moet maken bij de aankoop van een Meebit:

 • Tattoo - maar liefst 994 avatars hebben een tatoeage;
 • Jerseynumber - 1433 Meebits dragen een jersey number op hun outfit;
 • Earring - Van de duizenden poppetjes die je kunt bemachtigen, dragen er 2042 een oorbel;
 • Overshirt - 3210 Meebits dragen een overshirt / vest;
 • Necklace - 3738 keer zul je een ketting voorbij zien komen;
 • Hat - 4329 Meebits dragen een hoed, pet of beanie;
 • Beard - Gezichtshaar is normaliter geen accessoire natuurlijk, maar 4429 avatars onderscheiden zich door een baard te dragen;
 • Glasses - 7830 van de Meebits zijn brildragers;
 • Pants - Alle 20.000 items dragen een broek;
 • Hair - 20.000 - dit zijn dus allemaal - dragen niet alleen een broek, maar hebben ook haar;
 • Shoes - Alle avatars dragen schoenen, dus 20.000 Meebits;
 • Shirt - De laatste categorie is voor de shirtdragers. Ook dit zijn er 20.000.
Image
Top levels categories Meebits

Meebits in de virtuele wereld

De Meebits-community, die bestaat uit eigenaren van de Meebits, richtte een eigen DAO (Decentralized Autonomous Organization) op. Deze DAO, met de voor zichzelf sprekende naam MeebitsDAO, heeft als doel een metaverse voor de Meebit-avatars te bouwen. Metaverse… wat is dat? Nou, daar schreven we al eerder iets over. Je leest alles over metaverse in deze blog. De eerste stap hierin is het verwerven van voldoende fondsen. Hiermee wordt vervolgens grond gekocht in verschillende virtuele werelden, waarop de Meebits kunnen worden gehuisvest. Larva Labs is zelf nog betrokken als adviseur op de MeebitsDAO. 

Warme broodjes

Zoals eerder vermeld bleken de voxel-personages nog populairder dan gedacht! Binnen no-time was ieder personage voorzien van een nieuwe eigenaar. De handel in de Meebits is nu echt booming. Zo werd Meebit #17522 al verkocht voor een klapper van 2,1 miljoen dollar. Dit poppetje is van het type anatomie en heeft een doorzichtige huid, grijze hoodie en een zwarte broek. En Meebit #17522 werd zelfs overtroffen door een Varken-voxel. De nieuwe eigenaar telde daar zo’n 3,27 miljoen dollar voor neer.

Niet voor iedere Meebit hoef je miljoenen mee te brengen, maar de gemiddelde verkoopprijs ligt toch wel rond de 18,2 duizend dollar. Dus je mag wel wat dieper in de buidel tasten dan je misschien gewend bent van een leuk voxel-poppetje. De bestverkochte Meebit is op dit moment een Meebit varken, die maar liefst 3,27 miljoen USD opbracht!

Image
Meebit pig

Zijn Meebits een goede investering?

Dat Meebits veel geld op kunnen leveren, dat is een ding wat zeker is. Ik geef je echter geen financieel advies, want het denkwerk en het onderzoek zul je toch echt zelf moeten doen. Op OpenSea.io kun je zelf ook bekijken wat de statistieken van de Meebits in het verleden zijn. Hieronder zie je een afbeelding van de prijsontwikkeling van het laatste jaar, zodat je een idee hebt van de populairiteit.

Image
Prijshistorie Meebits


Bron: OpenSea.io

Waar koop ik Meebits?

Wil jij ook zo’n dansende avatar toevoegen aan je collectie? Dat snappen wij wel. Je kunt ze via allerlei marktplaatsen op de kop tikken. De meest bekende daarvan is OpenSea. OpenSea is het grootste en meest veelzijdige NFT-handelsplatform. Je kunt hier zelf heel eenvoudig jouw cryptokunst tentoonstellen, maar ook allerlei pareltjes aankopen. Het platform is op de Ethereum blockchain gebouwd en je kunt je dealtjes sluiten met ETH. Let op: de pixelige karakters zijn inmiddels zo populair dat je duizenden euro's moet investeren, voordat je er een bemachtigt. 

Om het je gemakkelijker te maken heb ik een simpel stappenplan voor je opgezet:

 1. Zet saldo op je cryptowallet; in dit geval is Ether (ETH) de enige logische keus;
 2. Zoek jouw favoriete NFT op OpenSea;
 3. Maak ETH over naar een wallet, zoals MetaMask;
 4. Koop de door jou gewenste Meebit. 

Hieronder zie je een screenshot van OpenSea, waarop een handjevol Meebits die op het moment van schrijven (22 oktober 2021) te koop worden aangeboden.

Image
Meebits kopen

Conclusie

Cryptokunst is hot! Dat zie je in de hoeveelheid cryptoprojecten, en de soms bizarre bedragen, die voor NFT’s worden neergelegd. Meebits zijn de 3D voxel-personages die Larva Labs na het succes van Crypopunks de cryptowereld in gooide. Ze zijn met veel, namelijk 20.000 unieke personages. Ieder personage heeft een uniek voorkomen. En ze gaan als warme broodjes over de toonbank. 

Ben je op zoek naar meer informatie over Meebits of wil je graag sparren met anderen? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Header image: Meebits/LarvaLabs


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.