Beeple - 'Everydays: The First 5000 Days'

Waarom zijn NFT’s zoveel waard?

Non-fungible tokens (NFT’s), je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. In het afgelopen jaar zijn ze onwijs populair geworden en inmiddels heeft iedereen die zich bezighoudt met crypto of blockchain er al wel eens van gehoord. 

Dit heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer mensen willen gaan investeren in NFT’s. Echter, er is ook een ander kamp. Namelijk het kamp van mensen die absoluut niet kunnen begrijpen dat er zulke grote bedragen neer worden gelegd voor digitale bestanden. Heel gek is dat natuurlijk niet, want zeker als je er nog geen ervaring mee hebt klinkt het erg onwerkelijk dat er tientallen miljoenen worden betaald voor een afbeelding.

Toch is het misschien niet zo gek als je zou denken. Althans, in sommige gevallen. De populariteit en hoge prijzen zijn in sommige gevallen namelijk zeker te verklaren. Maar hoe dan? Hoe kan het dat NFT’s in zo’n korte tijd zo populair zijn geworden? En hoe kan het dat er tot wel tientallen miljoenen wordt neergelegd voor digitale bestanden? Daar gaan we vandaag naar kijken!

Bekijk snel

Waarom zijn NFT’s zoveel waard?

Het antwoord op de vraag: ‘Waarom zijn NFT’s zoveel waard?’, is onder te verdelen in 4 delen, namelijk: kunst, utility, community en hype. Maar wat bedoelen we precies met deze 3 delen? Laten we daar nu eens naar kijken.

Kunst

Als eerste de kunst. De meeste NFT’s, tot nu toe, zijn namelijk kunstwerken gemaakt tot NFT’s. Hoewel dit bij lange na niet het enige doeleinde is waarvoor non-fungible tokens gebruikt kunnen worden, is dit tot nu toe wel de meest gebruikte en populairste vorm van NFT’s.

De fysieke kunstmarkt is ook erg groot. Deze zou op dit moment namelijk ongeveer $50 miljard waard zijn. Wanneer je erin gelooft dat de wereld beetje bij beetje steeds meer digitaal gaat worden, bijvoorbeeld doordat de metaverse steeds populairder wordt, is het ook niet onaannemelijk dat zich in deze digitale wereld een vergelijkbare kunstmarkt gaat ontwikkelen. De kans is dan ook aanwezig dat de huidige NFT-markt zich zal ontwikkelen tot de fysieke kunstmarkt van de digitale wereld.

Een andere manier waarop kunst ervoor kan zorgen dat de NFT’s veel waard worden, is doordat mensen de kunst simpelweg gewoon mooi vinden. Met NFT-kunst zijn er namelijk heel veel verschillende mogelijkheden en er zijn dan ook zeker mensen die NFT’s aankopen, omdat ze deze mooi vinden.

Image
VeeFriends
Een aantal van de VeeFriends NFT's

Utility

Een volgende reden is de utility die sommige NFT’s hebben. Utility betekent vrij vertaald ‘bruikbaarheid’ en als je spreekt over de utility van een NFT heb je het over wat je daadwerkelijk met de NFT kunt.

Een goed voorbeeld van NFT-utility vind je bijvoorbeeld terug in de NFT-collectie van Gary Vee, genaamd ‘VeeFriends’. Deze VeeFriends NFT’s dienen namelijk als een toegangskaart tot de 3 eerstvolgende events die Gary Vee organiseert. Op deze events zullen verschillende inspirerende mensen komen om te spreken, en zullen de andere NFT-holders aanwezig zijn. Voor je netwerk is dit dus zeker goed! Ooit kon je deze VeeFriends NFT’s minten voor tussen de 0.5 ETH en 2.5 ETH. Je zou dus zeker kunnen zeggen dat dat de moeite waard was. Daarnaast zijn de NFT’s in de tussentijd heel veel in waarde gestegen.

Een ander voorbeeld van utility bij NFT’s, zijn de NFT’s die gebruikt worden in blockchain gaming. Blockchain gaming is een nieuwe tak binnen gaming, waarin games ontwikkeld worden die gebruikmaken van de blockchain technologie, en daarmee ook tokens en NFT’s. Deze games worden ook wel play-to-ean-games genoemd en gebruikers kunnen dan ook daadwerkelijk geld verdienen aan het spelen van de games. Vaak heb je NFT’s nodig om van start te kunnen gaan met deze games, omdat de karakters die gebruikt worden in de games NFT’s zijn. Op deze manier kunnen NFT’s dus ook daadwerkelijk van toepassing zijn en daardoor meer waard worden.

De mogelijkheden met utility bij NFT’s zijn theoretisch gezien eindeloos. Een NFT is namelijk in principe natuurlijk gewoon een eigendomsrecht. Een leuk voorbeeldje van een project dat we in de toekomst zomaar eens zouden kunnen gaan zien, werd geopperd door de mannen van de My First Million podcast. Zij zagen namelijk dat het huis van Michael Jordan te koop stond en vonden het een leuk idee om dit te gaan kopen met een grote groep investeerders, door gebruik te maken van NFT’s. Elke investeerder zou dan een NFT kopen, die een bepaald stukje van het huis vertegenwoordigde. Ze zijn dan als het ware samen eigenaar van het huis. Ze kunnen het dan bijvoorbeeld gedeeld gebruiken voor eigen genot, maar zouden het ook kunnen verhuren, waarbij alle eigenaars hun deel van de huur ontvangen. Een erg creatieve manier van investeren!

Het gebeurt zeker al dat er NFT’s met utility zijn, maar er zijn nog erg veel mogelijkheden die we tot op heden niet terugzien. Utility speelt echter zeker al een belangrijke rol in de prijs van NFT’s. Misschien klinkt een JPEG voor jou niet als iets wat tienduizenden euro’s waard is, maar toegangskaartjes tot 3 exclusieve evenementen van Gary Vee wel!

Community

Een andere reden dat NFT’s zoveel waard zijn, is de community. Met de community van een NFT bedoelen we in dit geval de groep mensen die de NFT bezitten. Zo heb je de CryptoPunks community, maar ook de Bored Ape Yacht Club community. Voor dit voorbeeld kijken we even naar de Bored Ape Yacht Club community.

Dit is namelijk een erg waardevolle community. Vele celebrities, zoals Jimmy Fallon, Post Malone en Stephen Curry, maar ook Nederlandse beroemdheden zoals Martin Garrix, hebben zich er al aan toegevoegd. Wanneer je een Bored Ape hebt, krijg je toegang tot een exclusieve Discord-community, waarin alle Bored Ape-holders zitten. Je krijgt, met het kopen van een Bored Ape Yacht Club NFT, eigenlijk dus toegang tot alle holders, in dit geval bijvoorbeeld Post Malone of Jimmy Fallon. Hiermee koop je als het ware een groot netwerk, wat heel waardevol kan zijn.

Naast de exclusieve Discord-server, worden er ook Bored Ape Party’s georganiseerd. Hierop zijn alleen de holders van de NFT’s welkom. Door het kopen van een Bored Ape kun je dus ineens op een feestje staan met allemaal beroemdheden en andere interessante mensen. Het netwerk dat je in het geval van de Bored Ape Yacht Club eigenlijk koopt, is voor veel mensen heel veel geld waard, bijvoorbeeld omdat dit ze in de toekomst ook weer andere kansen kan bieden.

Zo’n waardevolle community als de Bored Ape Yacht Club hebben echter helaas maar weinig NFT-projecten, maar ze bestaan zeker. Heel veel NFT-projecten hebben tegenwoordig zo’n eigen exclusieve Discord-server en dit kan tot interessante connecties leiden.

Image
Zitten NFT's in een bubbel?
klublu / Shutterstock.com

Hype

Als laatste reden hebben we dan nog hype. Ook daar kun je op dit moment niet omheen. Er heerst nu eenmaal enorm veel hype rondom NFT’s en dit zorgt er zeker voor dat de prijzen opgedreven worden.

Iedereen is op zoek naar de nieuwe CryptoPunks of de nieuwe Bored Ape Yacht Club, en daardoor is er meer vraag naar sommige projecten, dan er zou zijn wanneer er minder hype zou heersen. Er wordt dan op dit moment ook veel gesuggereerd dat we ons op dit moment in een NFT-bubbel bevinden.

Zelfs grote NFT-fanaten, zoals Gary Vee, zijn van mening dat de NFT-markt, zoals deze vandaag is, tekenen van een bubbel laten zien. Dit neemt voor hem niets weg van het vertrouwen dat hij heeft in NFT’s op de lange termijn, maar hij denkt wel dat de markt nog flinke klappen gaat krijgen. Zo gaf hij op verschillende podcasts al aan te denken dat 98% van de huidige projecten naar $0 zullen gaan.

Uitspraken als deze zijn zeker interessant, maar het is erg lastig hoe je ermee om moet gaan. Het zijn namelijk allemaal voorspellingen en alleen de tijd kan uitwijzen wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Het zou zeker zo kunnen zijn dat we ons op dit moment in een NFT-bubbel bevinden, maar de markt zoals deze vandaag de dag is, zou ook zomaar nog eens 3 jaar intact kunnen blijven. Je kunt het onmogelijk precies goed voorspellen, maar het is erg belangrijk dat je altijd goed je onderzoek doet, voordat je investeert!

Rechtvaardigt dit daadwerkelijk de prijzen van NFT’s?

Dat klinkt natuurlijk allemaal erg leuk, maar rechtvaardigt het daadwerkelijk de prijzen van NFT’s? Buiten het feit dat het antwoord op deze vraag subjectief is, is het ook nog erg vroeg om hier een uitspraak over te kunnen doen.

NFT’s zijn natuurlijk nog een vrij jonge industrie. Dit zorgt ervoor dat we weinig historische data hebben, waardoor we niet echt iets kunnen zeggen over wat er op de lange termijn gaat gebeuren.

Daarnaast is het antwoord op deze vraag subjectief. Het antwoord is voor iedereen anders. Voor de één is een bepaalde NFT, met de utility, kunst, of community in het achterhoofd gewoon, het bedrag wel waard, terwijl een ander dit teveel vindt. Dit geldt natuurlijk voor alle industrieën. De één vindt een reis naar het buitenland te duur, en kiest ervoor in eigen land te blijven, terwijl de andere de herinneringen en ervaringen die in het buitenland opgedaan worden het bedrag wel waard, en kiest ervoor op reis buiten eigen land te gaan.

Kijk bijvoorbeeld naar het eerdergenoemde voorbeeld van Gary Vee’s NFT-collectie ‘VeeFriends’. De floor price daarvan is op het moment van schrijven (31 januari 2022) 11.9 ETH ($30,356.90). Voor iets meer dan $30,000 krijg je dus toegang tot 3 exclusieve events, waarop je veel mensen zult ontmoeten en interessante gasten zult horen spreken. Maar iets meer dan $10,000 per evenement is nog altijd erg veel! Is het dit waard voor jou? Die vraag kun je écht alleen zelf beantwoorden.

Wat we hierbij echter niet meenemen, is dat Gary Vee aangeeft dat deze 3 events niet de enige utility gaat zijn voor de VeeFriends NFT’s. Het zou dus zomaar kunnen dat er na deze 3 events een nieuwe utility wordt aangekondigd voor de NFT’s, die volgens mensen zo waardevol is, dat de prijs van de NFT’s gelijk blijft of zelfs gaat stijgen. Dan ben je dus eigenlijk voor gratis naar deze evenementen geweest, en in het beste geval heb je er zelfs geld bijgekregen. Al blijft dit natuurlijk, op dit moment, wel speculatie.

Conclusie

NFT’s zijn binnen no time enorm populair geworden. Bijna iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord en ook steeds meer mensen besluiten erin te investeren. Echter, heel veel mensen kunnen het maar niet begrijpen dat er zulke bedragen worden neergelegd voor NFT’s. De duurste NFT tot nu toe werd namelijk verkocht voor $69.000.000.

Zeker wanneer je een nieuwkomer in de cryptowereld klinkt het natuurlijk ook echt absurd dat er dit soort bedragen worden neergelegd voor digitale bestanden. Echter, het is misschien toch beter uit te leggen dan je zou denken. Sommige NFT’s zijn namelijk niet ‘gewoon’ een digitaal bestand.

Sommige NFT’s brengen namelijk andere dingen met zich mee, zoals utility of een interessante community. De waarde van NFT’s, op dit moment, lijkt dus meer te rechtvaardigen dan sommige denken. Echter, er wordt veel gespeculeerd dat we op dit moment in een NFT-bubbel zitten, zelfs door de grootste NFT-fanaten. Of dit daadwerkelijk het geval is, zal de tijd uitwijzen.

Tot die tijd kun jij enkel voor jezelf bepalen of jij de waarde van NFT’s te rechtvaardigen vindt, met de bijkomstigheden die ze hebben in het achterhoofd. Vind jij dat NFT’s het geld waard zijn? Dan kun je ervoor kiezen erin te investeren. Onze blogs ‘Hoe koop je een NFT?’ en ‘Hoe vind je een goede NFT?’ zouden je bijvoorbeeld al goed op weg kunnen helpen!

Het is in elk geval ten alle tijden belangrijk dat je je eigen onderzoek goed doet, en alleen investeert op basis van je eigen bevindingen!

Hebben jij nog vragen over de waarde van NFT’s en of deze te rechtvaardigen is? Of wil jij het standpunt van andere crypto enthousiastelingen weten over dit vraagstuk? In de AllesOverCrypto Facebookgroep zitten onze experts voor je klaar, en kom je daarnaast terecht in een community van ruim 100.000 crypto fanaten! Antwoorden op je vragen kun je ook vinden in onze FAQ. Verder vind je snel antwoorden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Foto header: Beeple - 'Everydays: The First 5000 Days'


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.