Pudgy Penguin header

Pudgy Penguins - Een complete uitleg over deze NFTs

Wat zijn Pudgy Penguins? Het zijn NFTs en ze hebben in ieder geval een hoog aaibaarheidsgehalte. En deze schattigheid doet het aardig goed op de NFT markt. Want binnen een uur na de launch van de deze chubby NFTs, die het overigens ook goed zouden doen in een Nick jr serie, was de collectie compleet uitverkocht. De prijs van de Penguins NTFs loopt, na nog geen twee maanden tijd, al op naar een paar ton in USD. 

Deze resultaten van de ogenschijnlijk eenvoudige verzamelplaatjes, roepen naast verwondering ook enige argwaan op. Is een catchy meme voldoende om zo waardevol te zijn en te blijven? Want hoe lang is deze schattigheid genoeg om hun positie op de NFT markt te behouden? Wat als er morgen een serie nog net iets lievere zeehondjes wordt gelanceerd? De Pudgy Penguins zijn in de zomer van 2021 een hype, no doubt, maar worden ze wellicht overhyped?

Tijd dus om op onderzoek te gaan. Trek je snowboots maar aan, want we gaan vanuit de oververhitte NFT markt naar het ijzige leefgebied van de Pudgy Penguins om antwoord te vinden op vraag: wat zijn Pudgy Penguins en wat verklaart hun succes?

Bekijk snel

Pudgy Pinguïns zijn NFTs, maar wat zijn NFTs?

Voor degenen die zich afvragen wat een NFT (Non-Fungible Token) precies is: het is een unieke token die als een certificaat van authenticiteit kan dienen. Er is er maar één van en als jij die token in je wallet hebt, is deze ook echt van jou. 

Dit certificaat van authenticiteit en eigenaarschap maakt een NFT natuurlijk een aantrekkelijke asset om te verzamelen. Maar in de korte tijd dat NFTs populair zijn geworden, hebben deze al meer functionaliteiten gekregen dan enkel een verzamelplaatje. Een NFT kan letterlijk nieuwe werelden voor je openen. Het metaversum, onze gezamenlijke virtuele wereld, breidt steeds verder uit en ons leven speelt zich hierin steeds meer af. NFTs worden in deze wereld een belangrijke asset.

Zo kan je NFT een avatar zijn waarmee je in een game kan spelen, of wat jouw representatie als persoon wordt binnen een community. De non-fungible token biedt dus mogelijkheden voor verzamelingen, maar ook voor gamen en sociale interactie. Er zijn door de verschillende functies van NFTs ook verschillende redenen waarom een NFT een bepaalde waarde heeft.

 

Image
Site Pudgy Pinguins
pudgypenguins.io

Wat bepaalt de waarde van een NFT als de Pudgy Penguin?

Hoe zit dat dan met onze chubby vriendje de Pudgy Penguin? Waar komt de waarde voor dit plaatje vandaan? In de eerste plaats heeft elke individuele Pudgy Penguin zijn waarde te danken aan de zeldzaamheid van zijn eigenschappen.  

In totaal bevinden zich op dit moment 8888 Pudgy Penguins in het metaversum. Ze zijn gebouwd op het Ethereum netwerk en hebben als basis voor de NFT de ERC-21 token. Elke pinguïn is ontstaan door een gegenereerd proces. Hierbij heeft een systeem de verschillende eigenschappen van de Penguins gecombineerd. Hierdoor zijn maar liefst 8888 Penguins ontstaan. Waarom 8888? Dit leek de makers een leuk aantal, meeste NFT collecties zijn ook van deze grootte. En wellicht heeft het ermee te maken dat het team achter de Pinguïns uit acht personen bestaat.

Eigenschappen en zeldzaamheid

Elke pinguïn heeft zijn eigen unieke combinatie van eigenschappen of uiterlijke kenmerken. Sommige kenmerken komen vaak voor, andere heel weinig. Zo komt er maar één Pudgy Penguin voor waar de achtergrond helemaal onder water bevindt. Deze Penguin in haaienpak is ook één van de hoogst verkochte. We noemen hier de verschillende kenmerken die de prijs van een Penguin kunnen bepalen.

Achtergrond

De meeste Penguins hebben gewoon een vrolijk kleurtje als achtergrond. Een achtergrond onder water, die net al even voorbij kwam, trick or treat in Halloween sfeer, in de supermarkt met allemaal rondvliegende bananen of aan het strand zijn zeldzame exemplaren. Hiervan zijn er maar elk één van per bijzondere achtergrond.

Body/outfits

Pudgy Penguin heeft de keuze uit maar liefst 65 outfits voor de meest uiteenlopende gelegenheden zoals bijvoorbeeld kerst of een fancy schmancy dinner gala. De bananen outfit is voor bij de supermarkt, Het laken voor de halloween outfit, het ananaspak en natuurlijk het haaienpak zijn enkel maar één keer gemaakt. 

Face/gezicht

Een blos of een vriendelijk knipoogje past natuurlijk helemaal bij de Pudgy Penguin. Vandaar dat dit ook het meeste voorkomt. De Pudgy Penguin heeft verder verschillende brillen en maskers en zelfs een snorretje. Alleen de Penguin in het haaienpak kijkt wat geprikkeld, maar die zit dan ook in een haaienpak.

Hoeden & hoofddeksels

Ook hierin is de verzameling divers. De pinguins dragen allerlei soorten hoofddeksels en ook haardrachten, zoals een paarse mohawk, vallen onder deze categorie.

Verendek

Het stevige vogelbeest heeft verder verschillende verenkleuren. Het zeldzaamst is de zwartverige penguin. Hier is er maar eentje van. 

Wat maakt een NFT collectie waardevol?

De combinatie van zeldzame eigenschappen bepaalt dus vaak de waarde van een NFT in een serie. Maar hoe wordt een plaatje van een pinguin binnen een paar weken tijd zo waardevol? De vraag bepaalt natuurlijk hierin de prijs. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs.

De schaarste van een serie zorgt natuurlijk voor een grotere vraag. Er zijn maar 8888 Pudgy Pinguins en dat maakt het tot zeldzaam product. Verder wordt  de grootte van de vraag mede bepaald door de community.

Want hoewel de Pudgy Penguin vooral als leuk verzamelplaatje wordt gezien, speelt de community rond de pinguïn een belangrijke rol in de waarde van dit plaatje. 

Het belang van een community voor een NFT

Wat is die rol van een community rond een NFT? Voor veel NFT collectibles wordt het succes bepaald door de community. Gaandeweg bij de de ontwikkeling van een NFT moet er een groep mensen ontstaan, die erin gelooft dat een NFT ook waarde heeft en dit "geloof" ook weer deelt met anderen. Wat die waarde precies is, is soms moeilijk te zeggen. Dit kan zijn omdat mensen het heel mooi vinden of juist grappig. Of wat vermoedelijk bij onze pinguïns heeft gewerkt, ze zien er gewoon ontzettend lief uit. Een NFT is niet alleen iets wat je verzamelt, het is ook vergelijkbaar met een voetbalshirt, het laat zien bij wie je hoort. 

Als bezitter van een Pinguin kun je namelijk ook member worden van de Discord groep. Hier kun je met andere bezitters in contact komen, maar ook met het team wat de Penguins heeft bedacht en gelanceerd. Het is gebruikelijk bijvoorbeeld je profielfoto op social media ook met je NFT te vervangen. Zo weet iedereen bij wie je hoort en het is natuurlijk ook een beetje (of eigenlijk behoorlijk) om te showen met een succesvolle aankoop. Zeker binnen de NFT community zijn de waardes van een NFT wel bekend en de aankoop van een zeldzame NFT heeft een bepaalde statuswaarde. 

Niet alleen de grootte van een community bepaalt de waarde. Ook wie deel uitmaakt van deze community is belangrijk. Jay-Z kocht bijvoorbeeld een CryptoPunk en dat was wereldnieuws.  Ook de Penguins worden verzameld door enkele bekende mensen die vooral in de crypto wereld en techwereld aanzien hebben. Zo toonde Alexis Ohanian trots zijn Penguin. Hij is medeoprichter van Reddit en zijn tweet was een duidelijk groen licht voor andere NFT verzamelaars om op Penguin jacht te gaan. Zelfs kunstenaar Beeple (van het NFT kunstwerk dat voor 69 miljoen USD werd verkocht) liet zich inspireren tot een kunstwerk met de titel "Pudgy Penguins eating chromie squiggles."

Image
NFT Beeple van een Pudgy Penguin
twitter.com

De ontwikkeling van de NFT markt

Hoewel de waarde van NFTs dus mede bepaald wordt door een sterke community, zijn de algemene sentimenten op de markt ook van invloed. Als er veel handelsvolume is en de prijzen stijgen, gaan alle afzonderlijke assets vaak mee in deze stroom. Om die reden was de timing van de lancering van de Pudgy Penguins natuurlijk subliem. De NFT industrie in de lijkt in de zomer van 2021 the place to be om te investeren. Verwondering en verbijstering gaan vaak hand in hand als je probeert uit te leggen dat mensen bereid zijn voor een plaatje van een steen miljoenen dollars neer te leggen. Een groep vrolijke pinguïns die op dat moment de NFT markt op kwam waggelen, is dan ook vergelijkbaar met een vrachtwagen voor designer tassen die op Black Friday de Bijenkorf binnen komt rijden. Iedereen wil er ook zo'n één!

Alle Pudgy Penguins werden op 22 juli 2021 gereleased. De vaste prijs voor een Penguin was 0,03 ETH, een kleine 100 USD op dat moment. De sale was een enorm succes, want alle Pudgy Pinguïns waren binnen 20 minuten verkocht. De lancering werd vanuit de website georganiseerd. 

Van pinguïns is bekend dat ze naar de open zee gaan op zoek naar vrienden en voedsel. Ook de Pudgy Penguins zijn naar OpenSea gegaan. Dit is niet alleen een mooie woordspeling, maar was ook een groot succes. OpenSea is namelijk het grootste NFT platform, waar bijna elke NFT verhandelbaar is. De duurste Pudgy Penguin is op dit moment de zwarte Penguin #6873. Deze is op 9 augustus voor 469.000 USD verkocht. Begin september 2021 is de laagst aangeboden prijs voor een Pudgy Penguin 2,29 ETH.

De gigantische prijsstijgingen van populaire NFT series zoals CryptoPunks en de Bored Ape Yacht Club hebben volgens marktkenners ook een positieve weerslag op de Penguins. Doordat de prijzen van deze series zo stegen, waren ze niet meer te behappen voor nieuwe verzamelaars met een beperkt investeringsvermogen. De Pudgy Penguins leken “The Best Next Thing”  met een vergelijkbare collectie in grootte en community.

Image
Pudgy Penguin #6873
opensea.io

Vasthouden of verkopen?

Misschien vraag je jezelf af waarom iemand een NFT vast zou houden die je met winst zou kunnen verkopen? Toen alle NFTs waren verkocht via de Pudgy Penguins site, zag je inderdaad al dat flink wat pinguïns te koop werden aangeboden. De prijzen liepen ook al leuk op. Natuurlijk is het gouden handel zo'n NFT op het juiste tijdstip, maar vasthouden kan ook een verstandig besluit zijn. Wie bewaart heeft wat, in veel gevallen is het zo dat assets tot nu toe voornamelijk in waarde toenemen. Dus hou je een pinguïn vast dan is de kans aanwezig, dat deze waarde met de tijd groter wordt. 

Hier moet natuurlijk wel een fikse kanttekening bij gegeven worden. Want met zulke gigantische prijsstijgingen, kan het feest natuurlijk ook zomaar ineens over zijn en de markt inzakken. In de crypto wereld zijn heftige schommelingen zeer gebruikelijk en voor de NFT markt kan dit net zo goed. Als iedereen uitgelachen is over die grappige meme kan het zo ineens voorbij zijn. Het is dus goed om dit te realiseren als je NFTs gaat kopen.

De fundamentals waarop een NFT project wordt gebouwd,  zijn dus een belangrijke basis voor de waardevastheid van een NFT. Wie zijn de bedenkers en creators van een NFT en wat zijn hun verdere plannen? Kan de NFT bijvoorbeeld in andere game werelden gebruikt worden? Gaan ze een samenwerking aan met een toonaangevende muzikant of kunstenaar? De community, de ideeën van de oprichters en eventuele samenwerkingen met andere partijen zijn daarom heel belangrijk voor de waarde en waardevastheid van een NFT. We zullen eens kijken hoe dat met de Pudgy Penguin zit.

Idee & Roadmap

“There was a huge meme potential in fat-looking penguins, so we decided to roll with that.” Mede-oprichter mr. Patterson, aka mr Tubby, legt de simpele doch zeer doeltreffende filosofie achter de mollige Penguins uit, in een interview met de New York Times. Voor grote successen hoef je blijkbaar geen uitgebreide planning te maken. 

Want hoewel het idee achter Pudgy Penguins glashelder is door zijn eenvoud, zijn de toekomstplannen van de oprichters veel vager. Een duidelijke roadmap ontbreekt bijvoorbeeld. In het interview met de New York Times met mr. Tubby blijft dit ook niet duidelijk. Op dit moment lijkt het ontbreken van een duidelijke roadmap de community van NFT investeerders echter niet te deren. Of je de Pudgy Penguin NFT als lange termijninvestering moet gebruiken is de vraag.

Pudgy Presents

Het team is in september 2021 wel een actie gestart die er duidt dat er grotere plannen zijn voor de Penguins. Kerstmis begint namelijk vroeg dit jaar voor de hudlers (de zelf uitgeroepen titel van de Penguin eigenaren). Zij kunnen namelijk vanaf 7 september een Pudgy Present claimen. Deze give-aways zijn vaak gratis te claimen of tegen betaling van gas fees. De inhoud blijft een verrassing tot eerste kerstdag wanneer de presents worden unlocked.  

Goede kans dat in de cadeautjes een NFT zit, die je los kunt verkopen of kunt combineren met je Penguin. Deze NFTs die maar aan het selecte gezelschap van Penguin houders worden uitgedeeld kunnen op de markt ook weer zeer waardevol worden. Dit soort acties zijn gebruikelijk bij NFTs waarbij de community een grote rol speelt. Dit kan dan ook een goede reden zijn om je NFT vast te houden: het is jouw toegang tot nog meer waardevolle NFTs.

Hoewel een duidelijk plan niet aanwezig is op de site, biedt de Pudgy Presents actie wel perspectief op meer acties en uitbouw van de mogelijkheden voor de community.

Image
Pudgy Presents
pudgypenguins.io

Oprichters

Zoals veel NFT collectibles zijn ook de Pudgy Pinguins begonnen als een idee van een kleine groep crypto en NFT enthousiastelingen. Op de site staat een groep van 8 penguins als oprichters genoemd. Clayton Patterson, die het interview met de New York Times gaf, is één van de oprichters, 23 jaar en student computer science. Zijn mede oprichters zijn vermoedelijk rond dezelfde leeftijd. De oprichters die met nickname op de site worden genoemd zijn:

  • mr Tubby
  • Micah
  • Jonah
  • Cole
  • Wibo
  • Hiro
  • Stareker-XP
  • Ecko

Maar zijn deze pinguïns echt zo schattig als ze eruit zien? Na de grote successen van begin augustus en de lancering rees er wat argwaan vanuit de NFT community. Want wat was het dat pinguïns ineens record op record braken? De woorden ‘pump and dump’ hing in de lucht. Want dat veel NFTs natuurlijk gewoon meme coin zijn, is niet ongebruikelijk.

Cole, één van de oprichters, kwam bovendien flink onder vuur te liggen toen bekend werd dat hij een dubieuze dropshipping bedrijf had gerund en ook in verband is gebracht met een scam NFT. Vooralsnog lijkt de community echter hem en de andere oprichters dit te vergeven. Coole heeft ook een gulle gift gedaan aan een wildlife organisatie om echte pinguïns te helpen.

Image
Pudgy Penguins Team
pudgypenguins.io

Conclusie

 “I am my Penguin and my penguin is me” is een van de oneliners die hudlers melden als bevestiging dat zij ook deel uitmaken van de Penguin community. De lancering van de Pudgy Penguins collectie was één van de succesvolste van de zomer van 2021. Natuurlijk speelt de hoge aaibaarheidsfactor van de Pudgy Penguin zijn rol in de enorme populariteit. Maar dit komt ook mede door de grote community en de booming NFT markt van dit moment.

Het klinkt veelbelovend, maar het ontbreken van verdere plannen of aankondigingen van samenwerkingen, maken dat je geen duidelijke uitspraken kan doen over de waarde van deze NFT over 25 jaar of zelfs de volgende maand.

Vooralsnog schijnt het gebrek aan toekomstplannen de Pudgy Penguin en zijn verzamelaar niet te deren. Ondanks de enkele kritische noot waggelen de pinguïns in sneltreinvaart op nieuwe records af.

Heb je nog vragen over NFTs? Kijk dan in onze FAQ! Hoe je ook snel je antwoord vindt, is door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Wil je meer weten over Pudgy Penguins en andere successen op de NFT markt? Wij praten graag verder bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.