Crypto fan tokens

Wat zijn crypto fan tokens?

Wekelijks, of misschien zelfs dagelijks, duiken er nieuwe soort projecten op in cryptowereld. De ene keer zijn het NFT’s, de andere keer blockchain games, of nu: fan tokens.

Zoals de naam al doet suggereren zijn het simpelweg tokens voor fans, maar hoe werkt het precies? Wat is de potentie? Kun je er in handelen? Wat heb je eraan? En wat zijn ‘succesvolle’ fan tokens?

Dat, en meer, lees je in deze blog over crypto fan tokens.

Bekijk snel

Wat zijn crypto fan tokens?

Wat zijn crypto fan tokens nou precies? Die vraag is eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden. Crypto fan tokens zijn cryptotokens die in de markt worden gezet voor fans van bepaalde dingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een voetbalclub of een e-sports team.

Aan deze fan tokens worden vaak bepaalde voordelen gekoppeld. Zo heb je bijvoorbeeld fan tokens die je stemrecht geven binnen de betreffende organisatie, maar ook fan tokens die je toegang geven tot unieke ervaringen. Je hebt fan tokens waarmee merchandise gekocht kan worden, maar ook fan tokens waarmee bijzondere beloningen vrij te spelen zijn.

Verder zijn er geen hele speciale eigenschappen aan fan tokens. Het is bijvoorbeeld niet zo dat de fan tokens NFT’s zijn of iets dergelijks. Het zijn gewoon tokens, net als alle anderen, maar dan gekoppeld aan iets waar mensen fan van zijn. De kans dat bijvoorbeeld ook NFT’s nog ooit ingezet gaan worden als middel om fans via crypto betrokken te houden is natuurlijk wel erg groot.

Waarvoor kunnen crypto fan tokens gebruikt worden?

Fan tokens kunnen dus voor heel wat verschillende doeleinden gebruikt worden. Alles bij elkaar komt het er eigenlijk op neer dat fan tokens kunnen zorgen voor leuke extra’s voor fans. Het is simpelweg een manier om fans meer betrokken te houden bij een bepaald merk.

Hoe bepaalde merken dit in de praktijk toepassen wordt later in deze blog nog behandeld.  

Image
Voetbal fans met crypto fan tokens
Vasyl Shulga/Shutterstock.com

Kun je handelen in crypto fan tokens?

Kun je dan ook handelen in crypto fan tokens? Jazeker, dat kan. Er zijn verschillende fan tokens waar gewoon in gehandeld kan worden.

De meeste fan tokens zijn speciale tokens van voetbalclubs. Van deze voetbal gerelateerde fan tokens zijn de meeste gewoon te verhandelen op Binance. Zo zijn de tokens van bijvoorbeeld Paris Saint Germain, Manchester City en FC Barcelona, maar ook de Juventus Fan Token te verhandelen op Binance.

Dit zijn natuurlijk de tokens van de grotere clubs. Er zijn ook tokens van kleinere clubs, die niet allemaal op Binance te verhandelen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de Sint-Truidense Voetbal Vereniging Fan Token en de Apollon Limassol Fan Token die enkel te verhandelen zijn via Chiliz.

Ook ons eigen Nederlandse Fortuna Sittard heeft een eigen fan token: de Fortuna Sittard Fan Token. Deze kun je verhandelen via Chiliz.

Voetbalclubs zijn natuurlijk niet de enige organisaties die fan tokens hebben. Zo heeft bijvoorbeeld ook Aston Martin Cognizant, het Formule 1 race team van Aston Martin, een eigen fan token. Deze token kun je verhandelen via Chiliz.

Het e-sports team Team Vitality heeft bijvoorbeeld ook zijn eigen soort. Deze kun je eveneens verhandelen via Chiliz.

Je kunt dus zeker handelen in fan tokens, maar hoe doe je dit? Daar gaan we nu naar kijken.

Hoe koop je een fan token?

Wie weet ben jij inmiddels wel helemaal overtuigd en wil je volop gaan traden in crypto fan tokens. Het is zeker mogelijk flinke winsten te behalen in crypto fan tokens, al is het natuurlijk niet gegarandeerd.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld de crypto fan token van Paris Saint Germain. Deze token werd ooit gelanceerd op de markt voor precies €5. Dit gebeurde op 12 juni 2020. Op het moment van schrijven (31 augustus 2021), is de munt bijna €30 waard en ooit al €40 waard geweest. Dat is dus een rendement van 800%.

Echter, het is natuurlijk geen garantie dat een crypto fan token in waarde stijgt. Zo heb je bijvoorbeeld ook de OG Fan Token. OG is een e-sports team. De token van het e-sports team werd ooit gelanceerd voor iets meer dan $6 en is inmiddels nog ‘maar’ ongeveer $5,80 waard.

We gaan nu dus kijken naar hoe je een fan token koopt. Voor het voorbeeld kijken we naar de PSG Fan Token, omdat deze in zowel prijs als market cap de allergrootste fan token is. Nadat de transfer van Lionel Messi een feit werd, steeg de token opeens enorm. Zo zie je maar dat dit soort grote gebeurtenissen rondom een club er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat de fan token enorm mooie resultaten neerzet.

De fan token van Paris Saint Germain kun je kopen via Binance, maar bijvoorbeeld ook via Gate.io en Chiliz en daarnaast nog veel meer platformen. Voor nu kijken we naar hoe je het doet op Binance.

In principe werkt het zoals bij elke andere munt.

  1. Je logt in op je Binance account. Heb je nog geen account? Maak er dan een aan via deze link.
  2. Vervolgens maak je een keuze uit welk trading pair je wil gaan gebruiken. In het geval van de PSG Fan Token kan dit zijn: PSG/USDT, PSG/BUSD en PSG/BTC. We gaan voor nu verder met PSG/USDT.
  3. Je koopt nu dus een bepaalde hoeveelheid USDT via Binance. Dit is de hoeveelheid die je in de PSG Fan Token wil gaan stoppen.
  4. Ga nu naar het handelspaar PSG/USDT en koop met je USDT PSG aan.

Gefeliciteerd! Je bent eigenaar van je eerste echte fan token. De meeste mensen zullen misschien wel weten dat PSG één duidelijk doel heeft: de Champions League winnen. Mocht dit ze lukken, zou dit zomaar eens een mooie afspiegeling kunnen de geven op de koers van de PSG Fan Token. Echter, dit is geen financieel advies, doe ten alle tijden eerst zelf je onderzoek, voordat je ergens in investeert.

Image
Paris Saint Germain fan token
ninopavisic/Shutterstock.com

Waarom zou je een fan token kopen?

Een fan token kun je om verschillende redenen kopen. Op enkele van deze verschillende redenen gaan we nu wat dieper in.

Ten eerste kun je het natuurlijk doen omdat je je op die manier meer verbonden voelt met het merk waarvan de fan token is. De Fortuna Sittard fans bijvoorbeeld, zullen het erg leuk vinden om tegen hun medefans te kunnen zeggen dat ze Fortuna Sittard Fan Tokens bezitten. Op die manier ben je toch net wat meer verbonden met ‘jouw’ club.

Een tweede reden voor het kopen van een fan token kan natuurlijk zijn, omdat je wil meeprofiteren van de voordelen die komen kijken bij het hebben van een fan token. Dit kunnen de voordelen zijn die we eerder al noemden, bijvoorbeeld stemrecht, exclusieve toegang of merchandise, maar wie weet wat fan tokens in de toekomst nog allemaal gaan brengen. Fan tokens zijn namelijk nog relatief nieuw en de kans is dus groot dat er in de toekomst nog allerlei nieuwe utilities worden toegevoegd aan fan tokens.

Het feit dat er waarschijnlijk nog nieuwe dingen toegevoegd gaan worden aan fan tokens kan dan meteen ook de derde reden zijn om een fan token te kopen: je ziet er potentie in. Misschien denk jij wel dat fan tokens het nieuwe grote ding in crypto gaan worden. Mocht jij dit denken, dan kan het natuurlijk slim zijn om erin te investeren. Het zou namelijk natuurlijk kunnen dat de prijs van de fan tokens omhoog gaat als gevolg van de toevoegingen.

Voorbeelden van crypto fan tokens

Het is natuurlijk altijd leuk om eens wat dieper in te gaan op enkele projecten, wanneer je kijkt naar een nieuwe ontwikkeling binnen cryptowereld. Zo ook nu. Fan tokens zijn razend populair en bijna dagelijks verschijnen er weer nieuwe. Op enkele van deze fan tokens gaan we nu in. We kijken naar voor welke fans het is, wat je er mee kunt en hoe de prijs zich ontwikkelt.

PSG

We kunnen natuurlijk niet anders dan te beginnen met de grootste fan token van dit moment, namelijk die van Paris Saint Germain: de Paris Saint Germain Fan Token.

De Paris Saint Germain Fan Token is uiteraard de fan token van de Parijse voetbalclub Paris Saint Germain, waar onder andere Neymar Jr en Kylian Mbappé spelen, maar ook Lionel Messi onlangs naartoe transfereerde. Het is één van de grootste, en meest commerciële, voetbalclubs ter wereld en het is dan ook niet gek dat de grootste fan token ter wereld aan hen gekoppeld is.

De PSG Fan Token is gekoppeld aan de Socios app. In deze app kunnen fans worden beloond voor interactie met hun club. Ze kunnen verschillende opdrachten voltooien om kans te maken op volledig gratis Paris Saint Germain Fan Tokens. Deze tokens kunnen dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor gratis wedstrijdtickets, maar ook toegang tot exclusieve locaties in het stadion, of meet and greets met het team. Daarnaast kunnen ze er bijvoorbeeld officiële gesigneerde merchandise mee ‘kopen’.

Fans kunnen de tokens bijvoorbeeld verdienen door naar bepaalde locaties in de stad (Parijs) te gaan en ze daar te claimen. Eigenlijk een beetje zoals Pokemon GO dus. Je zou misschien zeggen dat het de moeite niet waard is, maar op het moment van schrijven (31 augustus 2021) kost een PSG Fan Token per stuk maar liefst €27,35. Er zijn in totaal 20.000.000 tokens in omloop en dit zal nooit meer of minder worden.

Het Paris Saint Germain Fan Token project is dus erg interessant en zeker een duidelijke voorloper op de rest van de fan tokens.

Team Vitality

Een andere bekende fan token is dus die van het eerder genoemde Team Vitality. Team Vitality is een Frans e-sports team dat werd opgericht in het jaar 2013. Het team focust zich voornamelijk op League of Legends, maar heeft ook e-sporters die actief zijn in Call of Duty, F1, FIFA 21, Fortnite, Rainbow: Six Siege, Rocket League en nog veel meer verschillende games.

De token van Team Vitality, genaamd de Team Vitality Fan Token, kwam uit op 22 juli 2021 en er zijn in totaal 7.000.000 tokens. Tot nu toe is de token enkel in waarde gedaald, maar je weet nooit wat de toekomst gaat brengen.

Ook de token van Team Vitality is gekoppeld aan de Socios app, zoals de meeste crypto fan tokens op dit moment. De token is enkel te verhandelen via Chiliz, dat onder hetzelfde bedrijf valt als Socios.

De Team Vitality Fan Token heeft in principe dezelfde utilities als de PSG Fan Token. Dit komt natuurlijk voornamelijk doordat alles geregeld wordt door hetzelfde bedrijf en via dezelfde app. Fans kunnen opdrachten voltooien om kans te maken op tokens en met deze tokens kunnen ze vervolgens leuke dingen vrijspelen.

E-sports is natuurlijk een industrie die enorm in opkomst is. Het is leuk dat er in dit geval twee redelijk nieuwe dingen worden samengevoegd in de vorm van een samenwerking. Het zal al helemaal interessant worden, wanneer de wereld van e-sports zich bezig gaat houden met blockchain games.

Image
Team Vitality Fan Token
Roman Kosolapov/Shutterstock.com

UFC

Ook de UFC heeft zijn eigen Fan Token, de UFC Fan Token. Deze token kwam uit op 30 juni 2021. Ook deze token werd uitgebracht door het bedrijf Socios en is dus ook gekoppeld aan deze apps.

Hierdoor heeft deze dus ook dezelfde utilities, maar dan omtrent de UFC.

Conclusie

Steeds meer clubs, of andere organisaties waar je fan van kunt zijn, komen uit met hun eigen fan tokens. Ook Feyenoord en Ajax tekenden onlangs contracten waarin afspraken gemaakt werden over de lancering van fan tokens. Deze kun je dus waarschijnlijk snel op de markt verwachten.

Het zal niet lang duren voordat bijvoorbeeld PSV, AZ, of misschien wel Pathé en de VUE Bioscoop zullen volgen. De mogelijkheden met fan tokens zijn eindeloos en het is een industrie die zich nog maar in de begindagen bevindt.

Het is erg interessant om de ontwikkelingen omtrent fan tokens te volgen en dat is iets wat wij dan ook op de voet doen.

Wil jij meer weten over crypto fan tokens? Meld je dan aan voor onze AllesOverCrypto Facebook waarin we klaar staan om al je vragen te beantwoorden en dagelijks de laatste trends delen. 

Heb je andere cryptogerelateerde vragen? We staan klaar met onze kennis en expertise! Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Header afbeelding: Goami/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.