Wat is Polkamon? Als er een ranking was voor de meeste schattige NFT, dan was dat voor deze monstertjes een gelopen wedstrijd. De wezentjes met grote ogen, veel glitter en mooie kleurtjes zouden het makkelijk van een doos puppies winnen als het om schattigheid gaat.
Het is alleen de vraag wat deze schattigheid waard is op de crypto markt. NFTs en het verzamelen hiervan begint razend populair te worden en is booming bussiness. Polkamon heeft een paar ingrediënten om succesvol te worden in deze hype waarbij de prachtige visuals er zeker een van is. De vraag is of deze schattige NFT ook als verzamelobject zijn waarde kan behouden.
We gaan ons daarom verder verdiepen in de fleurige wereld van Polkamon en geven antwoord op de vraag: wat is Polkamon?
Bekijk snel
Bekijk deze video met een heuse Polkamon unpacking om te zien hoe dat werkt.
De kenmerken van de Polkamon NFT
De naam doet je waarschijnlijk aan die andere Japanse beestjes denken die je kunt verzamelen: Pokémon. Zelfs Google denkt dat je een schrijffout maakt als je op zoek bent naar Polkamon en dit zal niet helemaal toevallig zijn. Want Polkamon creëert lieve monstertjes met NFTs die je kunt verzamelen. You gotta collect them all!
Wat is een NFT?
Over NFTs heb je wellicht al wat meer gehoord. Want 2021 lijkt het jaar te worden waarin de NFT markt booming gaat. NFT is een non-fungible-token oftewel een onvervangbare token. Het is een token die uniek is en daarom een bepaalde waarde als zeldzaam object heeft. Een NFT kan elke vorm hebben. Het kan bijvoorbeeld een kunstwerk zijn of een object in een virtuele wereld. Bijvoorbeeld voor de wereld in Decentraland kun je nonfungible tokens kopen. Je NFT representeerd dan het bezit van een stukje land in de game. De eerste tweet van Twitter oprichter Jack Dorsey is ook in een non-fungible-token omgezet en voor een groot bedrag geveild.
NFTs zijn ook zeer geschikt voor een trading game met NFTs die je kunt verzamelen. Zo is er de Top Shot NBA NFT serie van populaire NBA spelers.
Eigenschappen van de Polkamon figuren
Polkamon is ook een verzamelspel en hier kun je schattige monstertjes verzamelen. De figuren hebben diverse eigenschappen die verschillen in zeldzaamheid. Hoe zeldzamer hoe beter het is voor de waarde van de Polkamon. De eigenschappen zijn:
Soort monster - Allereerst heb je verschillende monsters, fantasiefiguurtjes verschillend in zeldzaamheid. Ze hebben eigenlijk allemaal één overeenkomst: een hoorntje op hun hoofd. Dit zijn de verschillende soorten:
- Unidonkeys
- Unifairies
- Uniaquas
- Uniturtles
- Unikles
- Uniairs
- Unichicks
- Unisheep
- Unibranches
- Unicursed
- Unidragon
Kleur - De kleuren zijn er ook in verschillende gradaties van zeldzaamheid.
Glitter of niet - Dit is of je monstertje onder de glitters zit of niet. Hoe meer glitters hoe beter natuurlijk. Beestjes met glitters zijn zeldzamer.
Hoorn - Elk monster heeft een hoorn, maar deze zijn verschillend in zeldzaamheid. Een diamanten hoorn is bijvoorbeeld heel zeldzaam.
Zeldzame editie - Dit zijn Polkamon die voor een speciale gelegenheid zijn uitgebracht in een gelimiteerde editie. De eerste editie, dit zijnPolkamon die voor 14 april gemint zijn, is een gelimiteerde editie. De Bitcoin Unidragon is ook een zeldzame editie. Deze bedragen maar 0.1% van de totale uitgebrachte Polkamons. Er wordt soms al 140.000 USD geboden voor deze Polkamon.
Hoe verzamel je Polkamon?
Mocht je enthousiast geworden zijn over deze NFTs, er zijn verschillende manieren om een Polkamon aan te schaffen. Net als dat je vroeger Pokémon plaatjes in een pakje in de winkel kon krijgen, kun je nu ook in pakketjes de Polkamon aankopen.
Hoe koop je de Polkamon booster packs?
De Polkamon worden op de site verkocht in een booster pack. Dit is een soort pakketje waarin 3 Polkamons in zitten. Welke je krijgt en hoe zeldzaam deze is, weet je niet van tevoren. De booster pack kan unpacked worden met de PMON token. Een booster pack heeft in mei 2021 de prijs van 1 PMON. Daarnaast betaal je bij de aanschaf Ethereum gas fees. De kosten hiervan kunnen wisselen.
De boosterpack verkrijg & unpack je in de volgende stappen:
- Open de Polkamon booster pagina
- Verbind je wallet. Dit kunnen verschillende wallets zijn. Metamask is een hele handige hiervoor, omdat je die ook weer op NFT platform OpenSea kunt gebruiken als je een Polkaman wilt verkopen.
- Accepteer het booster pack smart contract. Het duurt dan een paar minuten voordat dit is verwerkt.
- Als dit klaar is kun je kiezen hoeveel boosterpacks je wilt openen. Hoeveel je kunt krijgen voor 1 PMON kan veranderen, maar in mei 2021 kost 1 booster pack 1 PMON token.
- Je moet je aankoop even bevestigen.
- De transactie wordt toegevoegd. Hierna wordt deze bevestigd door het Ethereum blockchain waarop Polkamon werkt. Dit kan even duren.
- Als alles geregeld en bevestigd is, kun je zien welke Polkamons jij aan je collectie kunt toevoegen.
Wil je Polkamon te koop aanbieden op Opensea oftewel minten dan kan dit door op de "mint nft" knop te drukken. Houd er rekening mee dat je gasfees voor het minten moet betalen.
Je collectie kun je altijd bewonderen onder "my collection" op de Polkamon site of in de app.
Om de kosten op het Ethereum netwerk laag te houden hoef je je uitgepakte booster niet meteen in ERC721 tokens vast te leggen. Dit kan binnen het netwerk van Polkamon op een eenvoudiger, goedkopere manier. Dit wordt soft-minting genoemd. Mocht je op zoek zijn naar een specifieke Polkamon zijn, dan kun je kijken op Opensea.io. Hier vind je een overzicht van alle Polkamon NFT en voor welke prijs ze worden aangeboden.
De PMON token
De PMON token is het betaalmiddel binnen het ecosysteem van Polkamon. Hiervoor kun je de booster packs aanschaffen. Verder krijg je de tokens als beloning. Deze tokens worden ook verhandeld op verschillende exchange beurzen. Uniswap was de eerste en belangrijkste exchange platform, verder wordt de Polkamon token verhandeld op Gate.io en 1Inch Exchange.
Er bestaan in totaal 10 miljoen PMON tokens. Hiervan zijn er in mei 2021 1,6 miljoen van in omloop. De token heeft een ATH gehad van ruim 62 dollar net na de lancering begin april 2021, daarna is de prijs van de token aardig gezakt. De prijs schommelt eind april 2021 rond de 12 USD en zakt in mei onder de 10 USD. De marktcap is in mei 2021 24.257.780 USD. Het lijkt de eerste periode wat rustig rond de token in prijsschommelingen met een dalende trend. Het is de vraag hoe deze trend zich doorzet.
Hoe stake je PMON tokens?
Zoals hierboven staat vermeld is het mogelijk de tokens te staken. Dat betekent dat je de tokens vasthoudt in de wallet zodat de waarde en zekerheid van de munt wordt vergroot. Hiervoor krijg je verschillende beloningen.
Staken doe je door de volgende stappen:
- Ga naar de pagina
- Kies hoeveel PMON je van je holding wilt staken.
- Dit kun je handmatig doen maar ook door een percentage van je holdings aan te klikken
- Klik dan op de "Stake PMON" button. Je krijgt dan een bevestiging, dit kan even duren. Daarna zie je hoeveel PMON je staket.
Het staken is sinds april 2021 mogelijk. Er zijn verschillende acties rondom het staken. Zo worden onder stakers een zeldzame Polkamon verloot en krijg je beloningen hoe meer en hoe langer je tokens staket.
Burning
Om de zeldzaamheid op pijl te houden worden bij bepaalde transacties automatisch PMON tokens geburned. Het burnen zorgt voor hyper-deflatie, de waarde wordt door vergroting van de zeldzaamheid hoger. Bij een burning wordt een bepaalde hoeveelheid PMON uit roulatie gehaald. Bij het swappen van Ethereum of andere tokens naar PMON tokens wordt bijvoorbeeld ook een aantal PMON tokens geburned. Bij elke booster pack wordt ook 0.75 PMON geburned. De 0.25 PMON die overblijft is voor soft-minting.
Technologie
Het Polkamon ecosysteem bestaat uit 3 verschillende lagen. De basis is een NFT met decentralized ownership system. Dit is een ECR721 token, een Ethereum token protocol. De token protocols van Ethereum worden voor nagenoeg elke NFT gebruikt. Dat deze token de basis is maakt de NFT makkelijker te verhandelen en te integreren in verschillende ecosystemen. Daaraan vast zit een laag van visuals en metadata die de polkamon en het universum haar unieke uiterlijk geven. De toplaag is een applicatie laag, hierin zit het bewijs van eigenaarschap verwerkt.
Met de blockchain technologie kan de polkamon eenvoudig integreren in andere layer 2 utilization applicaties. Dit zijn applicaties gebouwd op de Ethereum blockchain. Je kan in andere blockchain ecosystemen en werelden plaatsen. Deze ontwikkeling is nog in volle gang.
Op dit moment is integratie met Polygon en Elrond al mogelijk. De kracht van Polkamon zit hem volgens de makers in dat de polkamon makkelijk toepasbaar zijn, eenvoudig in opzet maar wel met prachtig uitgewerkte visuals. Het maakt de NFT markt en de crypto markt in het algemeen toegankelijk voor iedereen.
De roadmap
De oprichters van Polkamon laten zien dat ze vol plannen zijn om de wereld van Polkamon uit te breiden. De roadmap is vrij uitgebreid, maar er worden niet echt data in aangegeven wanneer een bepaald onderdeel klaar is en geïmplementeerd. Dat maakt het nog wel een beetje vaag in welk tijdsbestek alles gaat plaatsvinden. De zaken die afgelopen tijd gerealiseerd zijn:
- Plannen vastgelegd om de Polkamon cross-chain te maken. Cross-chain gebruik zorgt ervoor dat je Polkamon kunt transporteren naar andere blockchain ecosystemen. Zo is de polkamon beter toegankelijk met minder gas fees door de integratie in het Elrond blockchain.
- Samenwerking met Elrond en Polygon.
- Het bewaken voor schaarsheid en unieke waarde van de verschillende Polkamon.
- De release van nieuwe polkamon, de Ethereum Unikles.
- Release Polkamon heeft plaatsgevonden. Hierbij is gebruik gemaakt van de Chainlink VRF (Veriviable Random Function) waarmee je de zeldzaamheid van een polkamon kunt determineren. Er werden bij de launch 150.0000 PMONs geburned.
- Het eerste PMON staking mechanisme is gepresenteerd, 2 zullen er nog volgen.
- Het ontwikkelingsteam is verder uitgebreid.
- Booster unpack aangepast naar aanleiding van feedback van gebruikers.
Waar de makers vanaf de release in april 2021 aan werken:
Investeren door:
- Listing of toevoeging aan nieuwe exchange platforms
- PMON staking
- NFT staking
- Het uitbrengen van ultra zeldzame Polkamon
- Swap soft-minted voor booster-packs
Status vergroten door:
- Uitbrengen ultra-zeldzame Polkamon
- Airdrops voor staking deelnemers
- Showcase collectie op de website
- Release van apps voor IOS en Androids
- Zeldzaamheid score
Nostalgia (spel- en sfeerbeleving) vergroten door:
- Verbeterde booster pack opening ceremony
- Nieuwe Polkamon presenteren met achtergrond en muziek
- Opzet van een Polkamon battle systeem
De oprichters en organisatie
Polkamon is ontstaan door de samenwerking van 3 software ontwikkelaars uit het pittoresque Bremen in Duitsland. Je kent Bremen misschien wel van de beroemde sprookjes van de gebroeders Grimm. En ook deze 3 oprichters weten gebroedelijk een nieuwe sprookjesachtige wereld te creëren.
Lead developer Finn Hansen is full stack engineer bij Polkamon, CEO Leid Eric Leiser is software developer en entrepreneur. CMO Lennart Brandt heeft diverse apps ontwikkeld en is al enige tijd actief met crypto. Het zijn niet oprichters met een hele uitgebreide CV. Deze 3 zijn allemaal werkzaam in software ontwikkeling geweest. Ze hebben na de lancering in 2021 nog 2 developers aan hun team toegevoegd. Polkamon heeft nu dus een klein team aan ontwikkelaars, maar wel een aantal investeerders die in het project geloven.
Op de polkamonsite staat aangegeven dat Moonrock Capital en Morningstar Ventures dit project mede mogelijk hebben gemaakt. Er is geen whitepaper van de Polkamon maar het gaat hier ook niet om een nieuwe inventie in technologie. Toch is dit een project waarin verschillende partijen geloofden want 6 investeerders onder aanvoering van Moonrock Capital en Morningstar Ventures verzamelden gezamenlijk 740.000 dollar in.
Met een IDO (Initial Dex Offering ) werd 100.000 dollar opgehaald. Bij een Initial Dex Offering word een token of munt op een decentrale exchange gelanceerd door decentrale liquidity exchange. Voordeel hiervan is het omzeilen van hoge kosten die centrale exchange platforms vaak rekenenen voor een listing. De lancering vond plaats op launchstarter Polkastarter. Polkastarter is een platform wat ondersteunt bij fundraising en lancering van een token of coin. Twee weken na de launch stond Polkamon in de top 10 van meest gebruikte Ethereum tokens, met het verbranden van miljoenen aan gasfees.
De Polkamon hebben een actieve community achter zich staan met op Twitter ruim 74.000 volgers, op Telegram zijn ruim 26.000 volgers en Discord heeft ruim 2700 leden.
Kritiek
Is er kritiek op deze schattige beestjes? Allereerst is er van de Pokémon fans de kritiek dat deze beestjes en het verzamelsysteem wel erg veel weg heeft van hun favoriete spel en dus eigenlijk een rip-off is van de Japanse versie.
Verder was er bij de lancering een actie om Polkamon te promoten die niet helemaal lekker verliep. Iedereen kon kans maken op een verrassingsei en hoefde alleen maar de gas fee kosten te betalen om het ei te claimen en open te maken. Een tegenvaller was dat niet alle eieren gevuld waren. Het is was dus niet alleen de vraag welke Polkamon je kreeg, maar ook of je een Polkamon kreeg. Dit was door het developteam niet goed gecommuniceerd waardoor mensen gasfees moesten worden betaald voor een leeg ei.
Conclusie
Polkamon is waarschijnlijk de schattigste NFT op dit moment op de markt en de uitvoering en visuals zijn inderdaad prachtig.
Het project wordt echter geleid door een klein team en er is geen whitepaper, of een strak geplande roadmap. Zal dit team de verwachtingen rond de Polkamon waar kunnen maken? Wat als niemand meer belangstelling heeft voor de kaartjes of NFT? Wat gebeurt er met de waarde?
De visuals zijn prachtig en er is op dit moment een actieve community en investeerders die in het project geloven, maar het is de vraag of dit voldoende is om de Polkamon tot een waardevol verzamelobject op de lange termijn te maken. Dit zal de toekomst leren.
Heb jij al een verzameling Polkamon of wil je meer weten over Polkamon en andere NFTs? We spreken je graag op onze AllesOverCrypto facebookpagina!