NFT-tools

Ontdek de 6 beste gratis NFT-tools! Een volledige startersgids.

Heb je ook wel eens het gevoel dat alles nét iets te snel verandert en dat je door het bos de bomen niet meer ziet? Je wilt je graag verdiepen in NFT’s maar je hebt het gevoel dat je altijd achter de feiten aanloopt en daarom kansen mist? Elke dag komen er talloze NFT-collecties bij, maar zijn deze ook een goede investering?

In deze blog behandelen we 6 NFT-tools die jou kunnen helpen om verder onderzoek te doen naar een NFT-collectie. Timing is belangrijk, zeker ook bij de handel in NFT’s. Met deze NFT-tools krijg je inzichten die essentieel zijn om te bepalen of het al dan niet een goed moment is om die ene specifieke NFT te kopen. Let wel op: deze blog is louter informatief bedoeld en is geen financieel advies. Vertrouw daarom alleen op je eigen bevindingen en investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen.

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video een tutorial over NFT-tools die jou kunnen helpen in je zoektocht. Deze video bevat NFT-tools die we in deze blog bespreken, maar ook andere tools zoals NFT Scoring en Flips Finance.

Onderzoek NFT’s

Iedereen wil een early-investor zijn. Alleen zo kan je jouw winsten maximaliseren en jouw kansen vergroten op de secundaire markt. Investeren in crypto gebeurt vaak op basis van een fundamentele analyse. Investeren in NFT’s is afhankelijk van andere factoren. De handel in digitale kunst is gebaseerd op indicatoren, zoals roadmap, volume, schaarste en marketing/hype. Maar als je onderzoek doet in NFT’s, is het belangrijk om stil te staan bij volgende punten:

  • Team
  • Artwork
  • Community
  • Roadmap
  • Utility

Los daarvan, is het perfect mogelijk om te handelen in NFT’s, waarbij deze fundamentele basis ontbreekt. Hoe? Door voldoende inzichten te hebben in wat er speelt op de markt. Gelukkig zijn hier tal van NFT-tools voor, die je hierbij kunnen helpen. Wanneer jij enkel geld wil verdienen met NFT’s door deze te flippen, zijn onderstaande NFT-tools een handig hulpmiddel!

Minten vs. secundaire sales

Er zijn tal van manieren op NFT’s te verhandelen. De bekendste NFT-marketplaces zijn OpenSea en Rarible waar iedereen zijn of haar NFT kan listen. Maar deze NFT’s komen uiteraard ergens vandaan. Investeerders die vroeg betrokken geraken bij een collectie of een NFT-project, hebben de kans om deze NFT te minten via hun eigen website. De minting price wordt vastgelegd door het team zelf, maar ligt meestal tussen de 0.01 ETH en 0.5 ETH, afhankelijk van de collectie.

Het is hier dat je goedkoop kan investeren in een NFT, om deze vervolgens tegen grote winsten te verkopen op de secundaire markt. Met secundaire markt bedoelen we hier openbare NFT-marktplaatsen, zoals bovengenoemde. Een ander voorbeeld is de collectie van Invisible Friends die voor 0.25 ETH werd gemint en inmiddels verhandelbaar is op OpenSea met een floorprice van 6.8 ETH.

Iedereen wil dus koste wat kost zo een NFT kopen voor deze relatief lage minting price in de hoop deze te kunnen verhandelen met mooie winsten. Maar welke collectie is nu de moeite waard? Daarvoor bestaan tal van tools, al dan niet gratis, die jij kan gebruiken om meer inzicht te krijgen in deze NFT-handel. Deze tools helpen je om goede NFT-collecties te vinden, maar ook te bepalen wanneer het verstandig is om een NFT te kopen of verkopen op de secundaire markt.

Nftsignal.io

Nftsignal.io is een gratis tool om trending NFT-projecten te ontdekken. Deze tool geeft je vooral meer inzicht in wat andere investeerders doen. Welke NFT’s hebben zij gekocht in de afgelopen 12 uur, 24 uur, 48 uur of 3 dagen. Vanuit deze eenvoudige lijst krijg je een overzicht welke topinvesteerders welke NFT’s kopen. De interface is extreem sober, waarbij je kiezen uit 4 verschillende filters, namelijk:

  • Recentely mintend
  • Recentely purchased
  • Top projects
  • Top collectors

Hoe kan je hier gebruik van maken? Wanneer je ziet dat verschillende investeerders dezelfde NFT’s kopen of minten, kan dat voor jou een teken zijn om hier nader onderzoek te doen. Niet alle NFT-collecties met grote investeerders zijn een garantie op succes.

Rarity.tools

Rarity.tools is wellicht één van de bekendste bronnen om NFT's te onderzoeken. Deze uitgebreide database geeft je alle informatie die je nodig hebt. Denk hierbij aan de topcollectie, gerangschikt op basis van volume en prijs. In één oogopslag zie je de nieuwste collecties. Wanneer je doorklikt, krijg je een overzicht van deze collectie.

Een belangrijk onderdeel van een collectie is de rarity. Hoe zeldzaam is deze NFT en wat zijn de kansen om deze te verkopen met aanzienlijk veel winst? Hoe unieker, hoe beter uiteraard. Linksonder kan je filteren op deze traits. Elke NFT krijgt een aparte Rarity.score, gebaseerd op alle unieke eigenschappen. Hier zie je welke NFT’s de beste uit de collectie zijn. Hoe hoger deze Rarity score, hoe unieker je NFT. Uniek betekent bijna altijd een hogere floorprice!

Upcoming

Bij de sectie ‘upcoming’ krijg je een overzicht van de nieuwe collecties die gelanceerd worden de komende dagen. Bij elke collectie zie je een link naar zowel hun Twitter als hun Discord. Meteen zie je ook wat de prijs is tijdens de presale en de public sale, inclusief het totaal aantal NFT’s in deze collectie. Dit aantal geeft je ook meer informatie over hoe zeldzaam een collectie is, wat invloed heeft op de prijs. Dit is dan ook een ideaal startpunt om een bepaalde collectie verder te onderzoeken.

Cryptoslam.io

Hoewel veel investeerders denken dat NFT’s enkel te verhandelen zijn op OpenSea, zijn er tal van mogelijkheden en tal van blockchains. OpenSea is op moment van schrijven nog steeds de grootste NFT-marketplace, waarbij grotendeel van deze handel gebeurt op basis van Ethereum. Toch ondersteunt het platform ook Klatyn en Polygon. Maar wist je dat er veel meer blockchains zijn, waarop NFT’s worden gehandeld?

Cryptoslam.io geeft je een globaal overzicht van álle handel in NFT’s. Niet alleen zie je welke NFT-collecties het meest worden gehandeld in een bepaalde timeframe, maar ook zie je het totale volume van NFT-sales pér blockchain én het aantal buyers. Op deze manier krijg je meer inzichten in het gehele marktsentiment.

In onderstaand voorbeeld zien we dat in de laatste 7 dagen maar liefst 54,645 investeerders een NFT hebben gekocht in het netwerk van Ethereum. In vergelijking met slechts 1,059 op de Binance Smart Chain (BSC). Waarom is dit belangrijk? Als je weet waar het meeste handelsvolume zit, dan weet je ook dat het wellicht makkelijker is om daar je NFT te gaan flippen.

 

Image
NFT volume per blockchain
Cryptoslam.io

Nft-stats.com

Zoals de naam al doet vermoeden, geeft nft-stats.com je een hele hoop statistieken over de NFT-markt. Gaande van data, charts en het laatste nieuws. Deze data verzamelen ze van verschillende NFT-marketplaces. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel NFT’s verkocht zijn de afgelopen 24 uur maar ook het totaal andere handelsvolume. Bekijk de top trending collecties, maar krijg ook meer informatie over de zeldzame eigenschappen van een NFT, dankzij de Rarity Explorer. Elke NFT in de collectie krijgt een bepaalde score. Hoe hoger deze score, hoe zeldzamer deze NFT. Dit is een belangrijke factor die onderdeel kan uitmaken van je investeringsstrategie. Koop je de goedkoopste NFT uit de collectie, of ben je bereid meer te betalen voor een zeldzame NFT?

Nft-stats focust zich namelijk op de topcollecties. Dit zijn collecties waarbij of de floorprice hard stijgt of waarbij het handelsvolume toeneemt. Hier zie je bijvoorbeeld niet wat de whales doen, noch kan je hier nieuwe NFT-projecten ontdekken.

Nansen.ai

Nansen.ai is een blockchainplatform, dat zowel de on-chain data van NFT’s combineert met alle informatie van wallets wereldwijd. Het is een populaire tool om ‘inside information’ te krijgen in de wereld van NFT’s. Dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) haalt het alle informatie van externe bronnen en bundelt ze samen op dit platform. Je ziet hier per collectie naast het volume ook de gemiddelde prijs, maar ook de minting price en max price. Deze tool is helaas niet gratis, maar zeker het vermelden waard. Het is wellicht de NFT-tool bij uitstek!

Image
Nansen smart money
Nansen.ai

Smart money

Doordat Nansen.ai ook inzichten krijgt in wallets van miljoenen gebruikers, weten gebruikers ook welke investeerders een indrukwekkend portfolio hebben. Via deze tool kan je zien welke NFT’s zij kopen en tegen welke prijs. Kopen of minten tal van mensen NFT’s uit één bepaalde collectie? Dan is het ongetwijfeld de moeite waard om deze verder te onderzoeken. Nansen.ai geeft je ook een overzicht van het volume, het aantal transacties, aantal unieke kopers en de prijsrange. Dit noemen ze smart money. Investeerders kijken dan ook met argusogen naar deze metric als het gaat om nieuwe NFT-projecten. Maar let op: dit is géén garantie. In het verleden zijn er tal van NFT-projecten onsuccesvol geweest ondanks dat er een hoop ‘smart money’ is gegaan naar deze projecten. Doe daarom altijd je eigen onderzoek en investeer alleen op je eigen bevindingen.

Nansen.ai is niet zomaar een willekeurige tool. Het wordt gezien als de meest krachtige tool om de NFT-markt te onderzoeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat grote namen Nansen.ai gebruiken. Denk hierbij aan Polygon, DeFiance Capital, Polychain Capital en Axie Infinity. De lite-versie van Nansen.ai is gratis. Voor meer inzichten kan je verschillende abonnementen afsluiten:

  Per maand
Standaard 149 dollar
VIP 1 490 dollar
Akpha 3 000 dollar

Icy.tools

Icy.tools is een tool waar je statistieken ziet van bestaande NFT-projecten, zoals floor prices, volume en verkoopgeschiedenis. In het overzicht krijg je meteen alle informatie van de trending NFT-collecties. Je kan deze rangschikken op criteria zoals sales, volume en marketcap. Maar het platform wordt ook vaak gebruikt om nieuwe NFT-collecties te vinden. Via de tab ‘discover’ kan jij NFT’s ontdekken en filteren op diezelfde criteria.

Je ziet hier ook meteen hoeveel unieke minters er zijn. Waarom is is dat belangrijk? Als een whale een groot aantal NFT’s in zijn of haar bezit heeft, kan hij/zij de prijs beïnvloeden door bijvoorbeeld ineens alle NFT’s te verkopen. Dit wil je natuurlijk tegengaan. Hoe meer unieke minters, hoe beter. Je kan zelfs notificaties instellen waarbij je op de hoogte wordt gebracht wanneer er een x-aantal NFT’s zijn gemint in het verleden. Dit kan laatste minuut, 5 minuten, 10 minuten of 15 minuten zijn. Heb je een bepaalde collectie in het vizier? Volg ze via jouw unieke watchlist en track jouw favoriete NFT-projecten.

Er zijn tal van gratis functies die je kan gebruiken bij Icy.tools. Je kan statistieken raadplegen op een timeframe van 1 uur, 12 uur en 24 uur. Echter, wil je meer gedetailleerde informatie op een kleiner timeframe, dan heb je Icy Premium nodig.

Image
Icy.tools premium membership
Icy.tools

Conclusie

Het handelen in digitale kunst is een populaire aangelegenheid en kan zeer lucratief zijn. Je hoort tal van mensen die op een week tijd een heel maandsalaris hebben verdiend met de verkoop van hun NFT. Met de populaire Bored Ape Yacht Club en de lancering van hun native token $APE, wil iedereen natuurlijk de nieuwe Bored Ape of CryptoPunk vinden. Maar is dat zo gemakkelijk?

Gelukkig zijn er tal van NFT-tools die jou kunnen ondersteunen in jouw zoektocht en onderzoek. Ik gebruik hier bewust het woord ‘ondersteunen’. Deze NFT-tools geven je meer inzicht in de huidige markt, maar geven je nooit garantie op het slagen van een NFT-collectie. Het betekent niet dat wanneer er smart money gaat naar een NFT-collectie, deze daarom ook gegarandeerd zal stijgen in waarde. Doe daarom te allen tijde je éigen onderzoek in een NFT-collectie en investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen.

Heb jij nog vragen over het één van deze tools? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Mia Stendal/Shutterstock.com


Starten met NFT's en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze Gratis NFT Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Blogbanner NFT Training

 


Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.