afbeelding

NFT Staking - Hoe kun je NFT's staken?

De meeste cryptofanaten zijn wel bekend met het staken van cryptocurrency's, een manier om extra rendement over je investering te maken. Naast het staken van cryptocurrency's kun je tegenwoordig ook extra rendement over je non-fungible tokens (NFT's) maken. Deze kun je speciaal staken op de hiervoor beschikbare platformen, die je binnen verschillende NFT-niches terug kunt vinden. Dankzij het staken van NFT's zijn deze unieke tokens een stuk aantrekkelijker geworden!

Het wordt steeds populairder om een manier te vinden waarbij je geld kunt verdienen zonder hiervoor te werken. Deze manier van geld verdienen wordt ook wel een passief inkomen genoemd en zorgt ervoor dat je tijd hebt voor andere dingen. Voorheen was dit mogelijk door te sparen op de spaarrekening, waarbij vermogende mensen konden leven van hun spaarrente. Ook dit is een passief inkomen, die ook wel rentenieren wordt genoemd.

Echter, tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. Over het geld op je spaarrekening ontvang je nog amper wat rente, terwijl je in enkele gevallen zelfs moet betalen over je eigen spaargeld! Met NFT staking is hierop een alternatieve beleggingsvorm ontstaan, waar je in deze blog alles over kunt ontdekken!

Bekijk Snel

In de onderstaande video kun je een introductievideo ontdekken, waarin NFT staking duidelijk wordt uitgelegd:

Wat is NFT staking?

NFT staking is een methode waarbij je streeft naar verschillende manieren om meer waarde te creëren met je NFT. Naast het speculeren op een waardestijging, is de beloning voor het staken ook een manier om meer te verdienen. Wanneer je over NFT's praat wordt er vaak snel gedacht aan de digitale afbeeldingen, zoals CryptoPunks of de Bored Ape Yacht Club collectie, maar niet alleen afbeeldingen kunnen als NFT gebruikt worden. NFT's kunnen het digitaal eigendom van zowel fysieke als online producten aantonen.

Bij het staken van je NFT's kun je jouw NFT's vastzetten op een bepaald platform of protocol. Het vastzetten van je NFT zorgt ervoor dat je beloningen ontvangt. Deze zogenoemde staking rewards zorgen voor een extra rendement, terwijl de NFT van jou blijft. Vaak wordt deze methode vergeleken met yield farming, waarbij cryptomunten worden uitgeleend of ingezet bij liquiditeitsverschaffers, om door de rente of transactiekosten hier geld mee te verdienen. Ook het sparen bij de bank lijkt op NFT staking, maar het grote verschil zit in het centrale karakter. Banken zijn een stuk centraler dan de NFT platformen die NFT staking aanbieden.

Hoe werkt NFT staking precies?

Doordat zowel cryptocurrency's als NFT's tokenized assets zijn, kunnen beide opties gestaked worden. Echter, voor zowel cryptomunten als NFT's geldt dat dit niet op elk platform mogelijk is. De blockchain waarop de tokenized asset is gevestigd speelt hier bijvoorbeeld een rol in. In eerste instantie lijkt het staken van NFT's dus erg op het staken van crypto, maar niets is minder waar.

Zo is het eenvoudig om jouw cryptomunten aan een andere partij te verkopen, en kun je ze ook zeer eenvoudig aanschaffen. Er zijn miljoenen tot triljoenen verschillende coins, waarbij duizenden tot miljoenen mensen handelen met deze munten. Bij NFT's ben je echter op zoek naar specifieke kopers, die precies die ene NFT graag willen kopen. Hierdoor is het lastige om NFT's te verkopen, wat juist positief kan zijn voor NFT staking. Wanneer je jouw NFT niet verkocht krijgt, kun je, indien je de juiste NFT hebt, alsnog winst maken door de NFT te staken.

Bij het staken is het belangrijk dat je een crypto wallet hebt. Je hebt immers een veilige plek nodig waar je de NFT in kunt plaatsen na de koop. Hierbij is het onderliggende netwerk belangrijk. Jouw crypto wallet én de NFT zelf moeten goed kunnen werken op de blockchain die je graag wil gebruiken. Ondanks de verschillen, zijn de handelingen bij het staken van NFT's of cryptocurrency's gelijk aan elkaar. Op jouw geschikte platform zoek je de staking sectie op, om vervolgens in deze sectie de NFT te staken.

Image
nft staking cryptopunks

Beloningen voor het staken van NFT´s

De beloningen voor het staken van NFT's kunnen zeer verschillend zijn. Zo is het mogelijk om bepaalde tokens te verdienen, maar ook NFT's verdienen is mogelijk. Daarnaast is de frequentie van het uitbetalen ook verschillend. Het is daarom verstandig om deze aspecten vooraf goed te onderzoeken. Ongeacht de beloning, er is altijd een manier om deze beloning om te zetten naar fiat geld. Mocht dit je doen zijn, dan kun je jouw crypto en NFT's omzetten naar euro's!

NFT staking platforms zijn gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO's), waar de NFT-houders hun NFT in kunnen zetten. Door het staken in deze DAO-pool, ook wel bekend als staking pool, kunnen houders vervolgens deelnemen aan bestuurlijke taken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voorstellen binnen de DAO gaan doen, of meestemmen over andermans voorstellen. Indien je NFT's wil gaan staken en je voor invloed of keiharde knaken wil gaan is volledig aan jou, waarbij een combinatie van deze twee ook mogelijk is.

Kun je een passief inkomen verdienen door je NFT´s te staken?

Net als met het staken van cryptomunten, kun je ook met het staken van NFT’s een passief inkomen verdienen. Het enige wat je nodig hebt zijn de juiste NFT’s en een crypto wallet. Het staken van je NFT’s is een nieuwe manier om een passief inkomen mee te verdienen, die veel investeerders nog niet ontdekt hebben. Net als bij andere manieren om een passief inkomen te genereren, zul je bij het staken van NFT’s een investering vooraf doen. Echter, deze investering geeft jou een rendement, waar je niets voor hoeft te doen! Vooraf is natuurlijk het nodige onderzoek en de investering van belang, maar daarna kun je de vruchten hiervan gaan plukken.

Image
Passief inkomen met NFT's

NFT staking platformen: waar kan ik mijn NFT’s staken?

Het staken van NFT’s kan op enorm veel verschillende NFT staking platformen. Daarom is het uitlichten van één platform niet alleszeggend. Om een beter beeld te schetsen van de verschillende NFT staking platformen, neem ik hieronder vier verschillende platformen met je door. Zo kun je ontdekken dat exchanges actief bezig zijn met NFT staking, maar ook vele games deze opzet graag faciliteren!

Binance NFT PowerStation

Wanneer je graag in Binance Fan Tokens wil investeren, kan het Binance NFT PowerStation een goede NFT staking platform zijn. Op dit platform kunnen NFT-houders hun favoriete sportteams steunen, door deze NFT’s in te gaan zetten. Als beloning hiervoor ontvang je Binance Fan Tokens. Het Binance platform is wereldwijd één van de grootste platformen, met misschien wel de meeste diensten waar gebruikers gebruik van kunnen maken. Hieronder behoort ook een NFT marktplaats, maar ook het staken van de NFT’s.

De Binance Fan Tokens worden gezien als nuts tokens, die gelieerd zijn aan een bepaalde sportteam. Wanneer je deze tokens bezit, kom je in aanmerking voor verschillende privileges. Zo kun je bijvoorbeeld voorrang krijgen bij het kopen van wedstrijdkaarten of kun je inspraak krijgen op bepaalde beslissingen die er gemaakt moeten worden bij de sportclub. De Binance Fan Tokens zijn voornamelijk populair onder sportclubs, maar ook artiesten en andere beroemde mensen of groepen kunnen deze gebruiken. Zolang je maar een grote aanhang hebt, kunnen Binance Fan Tokens een interessante optie zijn voor beroemdheden.

Splinterlands (SPS)

Splinterlands is onder de vele blockchain games één van de populaire namen, waar enorm veel spelers plezier aan beleven én geld mee verdienen. Splinterlands is een card trading game, waarbij je het opneemt tegen verschillende tegenstanders. In de basis kun je het spel vergelijken met Pokémon, waarbij je verschillende soorten kaarten kunt gebruiken tijdens een gevecht. Ook bij Splinterlands kunnen kaarten door verschillende skills, krachten en niveaus zich van elkaar onderscheiden. 

Deze kaarten zijn NFT’s en hierdoor makkelijk te verhandelen, maar ook bruikbaar voor het staken. De coin van Splinterlands, genaamd SPS, is als DAO op de Binance Smart Chain (BSC) gevestigd. Hierdoor is het voor liefhebbers mogelijk om bijvoorbeeld hun tokens in te zetten en zo te wedden op weddenschappen die gerelateerd zijn aan Splinterlands. Zo kun je wedden op bepaalde ranked battles, maar ook gebruik maken van liquidity pools en de DAO governance voting pool.

Image
Splinterlands NFT staking

Doge Capital (DAWG)

Memecoins doen het bij veel crypto-investeerders goed, wat hierdoor natuurlijk een gouden combinatie met NFT’s is. In 2021 schoten beide niches door het plafond, waarbij de NFT-collectie Doge Capital natuurlijk een prachtige combinatie is. Doge Capital is één van de vele NFT-collecties, waarbij je de NFT’s kunt staken en hiervoor beloningen ontvangt. De collectie bestaat uit 5.000 non-fungible tokens en is gevestigd op de Solana blockchain.

Bezitters van deze NFT’s kunnen voor het staken van hun Doge Capital NFT dagelijks cryptomunten ontvangen. Hierbij kunnen zij de coin DAWG krijgen, de token van de Doge Capital collectie. Deze token is ook verkrijgbaar op een anders platform van Solana, namelijk Raydium. Doge Capital is in dit geval een voorbeeld van de vele NFT-collecties die ook een eigen token hebben, die je kunt verdienen door de NFT van de betreffende collectie te staken.

MOBOX (MBOX)

Naast de NFT-collecties waar je NFT’s kunt staken, is MOBOX (MBOX) een ander voorbeeld van NFT staking. Het NFT staking platform van MOBOX hoort bij deze blockchain game. De game van MOBOX speelt zich af in de metaverse, die door het spel zelf ook wel de MOMOverse wordt genoemd. Elke MOMO, het karakter in het spel, heeft zijn eigen kwaliteiten. Deze kwaliteiten zijn willekeurig gegenereerd, wat tevens zorgt voor het unieke karakter. De NFT’s van dit spel kun je dus in deze metaverse terugvinden. Daarnaast heeft het gaming platform een eigen NFT marktplaats, waar je de NFT’s ook kunt verhandelen.

Wanneer je jouw MOMO NFT gaat staken op het platform, kun je hier een beloning voor ontvangen. Je wordt beloond met de governance token van MOBOX, waarbij de hoogte van de beloning afhangt van het aantal gestakete MOMO NFT’s. Naast de kwantiteit, speelt de kwaliteit ook een rol. Elke MOMO heeft zijn eigen krachten, die ook betrekking kunnen hebben op de staking rewards. 

Image
MOBOX MOMO NFT staken

De beste platformen om je NFT’s te staken

Indien je de keuze maakt om je NFT’s in te gaan zetten op een platform, is het belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Om de beste platformen voor jouw investering in non-fungible tokens te vinden, moet je goed weten wat je wil bereiken en waar de kansen liggen. Naast een doel is goed marktonderzoek daarom zeer belangrijk. Aan de bovenstaande voorbeelden kun je zien dat er verschillende soorten NFT’s zijn die je kunt staken.

Wil je bijvoorbeeld graag gaming NFT’s optimaal gaan benutten? Dan is het handig om voor het investeren hier ook over na te denken. De NFT moet daarom op een gewilde blockchain gebouwd zijn en een grote gemeenschap hebben, zodat de vraag ook groot is. Daarnaast zijn de staking rewards belangrijk, dus deze neem je ook mee in jouw onderzoek. Bij NFT staking is het staken en de beloning natuurlijk interessant, maar als de gebruikers van de game hun interesse verliezen en de waarde van de NFT’s daalt, dan kan het gebeuren dat je alsnog verlies gaat maken. Dit is één van de risico’s van NFT’s, waar je ook altijd rekening mee moet houden.

De gevaren van NFT staking

Vaak worden alleen de rooskleurige kant van het staken van NFT’s uitgelicht, maar er zijn ook gevaren waarvoor je moet oppassen. Het staken van NFT’s kan namelijk verschillende gevaren met zich meebrengen. Net als bij cryptocurrency projecten is het bij NFT mogelijk om een rugpull uit te voeren. Hierbij trekken oplichters de stekker uit het projecten en laten zij alles achter, behalve de investering. Hierdoor blijven houders van de NFT’s achter met waardeloze tokens en hebben de oprichters middels fraude een behoorlijk zakcentje verduisterd.

Daarnaast blijft de volatiliteit van de cryptomarkt een belangrijk gevaar. Wanneer de koers er niet rooskleurig uitziet, maar je jouw NFT voor een lange tijd hebt vastgezet, kan je niet tijdig je NFT verkopen en de verliezen beperken. Denk daarom bij het staken van je NFT goed aan de onderliggende coins, die uiteindelijk invloed hebben op de cryptowaarde van jouw NFT.

Conclusie

NFT staking is na het staken van cryptocurrency's een nieuwe mogelijkheid om extra rendement over je investering te maken. Indien je doel is om je portfolio voor de lange termijn te vergroten, is deze methode zeker het overwegen waard. Voor de korte termijn kunnen er de nodige risico's aan vast zitten. Wanneer de koers bijvoorbeeld snel daalt, kan het voorkomen dat je jouw investering met verlies moet verkopen. Voor lange termijn houders kan dit risico een stuk lager liggen, indien je investeert in de juiste crypto parels!

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over NFT staking? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over NFT staking!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.