nahmii

Wat is Nahmii (NII) - Een uitleg voor beginners

Veel cryptoprojecten focussen zich op de schaalbaarheid van Ethereum (ETH). Dit soort projecten noemen we ook wel Layer 2 solutions, en Nahmii (NII) is één van de vele projecten die binnen deze categorie vallen.

Nahmii noemt Ehtereum het fundament van Web3, maar wil wel verschillende problemen bij Ethereum oplossen. Zo wil het onder andere de doorvoer van data verbeteren, de transactiekosten verlagen en de transactietijd versnellen.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe Nahmii dat precies wil doen, en ga ik dieper in op wie het project leidt en wat de toekomstplannen zijn.

Bekijk snel

Wat is Nahmii (NII)?

Nahmii is een Layer 2 blockchain solution. Layer 2 solutions zijn oplossingen voor de problemen die Layer 1 blockchains ervaren met hun schaalbaarheid. Het Lightning Network van Bitcoin (BTC) is waarschijnlijk de bekendste Layer 2 solution. Deze oplossing heeft ervoor gezorgd dat de blockchain van Bitcoin sneller transacties kan verwerken, waardoor het ook meer transacties aan kan.

Volgens het team achter Nahmii staat Ethereum aan het fundament van Web3. Toch loopt Ethereum volgens hen tegen verschillende problemen aan die ervoor zorgen dat de blockchain niet optimaal benut kan worden.

Zo kunnen er maar weinig transacties per seconde verwerkt worden (ongeveer 14), liggen de transactiekosten erg hoog (soms wel honderden dollars per transactie) en duurt het lang voordat een transactie verwerkt is.

Nahmii lost deze problemen dus op. Zo zorgt Nahmii ervoor dat er een stuk meer transacties verwerkt kunnen worden per seconde, en wordt de tijd tussen het uitvoeren van een transactie en de validatie ervan verminderd. Dit zal er ook voor zorgen dat men de transactiekosten beter kan voorspellen, en betalen gebruikers over het algemeen veel lagere transactiekosten. Dat klinkt dus veelbelovend!

In onderstaande video wordt binnen 10 minuten uitgelegd wat Nahmii is. Wanneer je het fijn vind om informatie uit een video te halen, is onderstaande video zeker een aanrader!

Het team achter Nahmii

Ook al klinkt een crypto project nog zo veelbelovend, dat betekent dan niet dat het ook daadwerkelijk een kans van slagen heeft. Zo speelt het team achter een cryptoproject, over het algemeen gezien, een erg grote rol in het verdere verloop van het project.

Jacobo Toll-Messia is de oprichter en CEO van Nahmii. Hij heeft in het verleden gewerkt bij grote bedrijven als Capital One (project manager), IBM (managing consultant) en Epsis (program manager).

Mark Briscome is de COO van Nahmii. Hij heeft minder ervaring dan Jacobo, maar heeft onder andere gewerkt bij Telenor en Aquifer Institute. Jens Ivar Jorde is de CTO van Nahmii en heeft zijn ervaring opgedaan bij NordicNeuroLab en Webstep.

Het team is voornamelijk bezig geweest met de ontwikkeling van Nahmii. Aan de marketing zijn ze vrijwel nog niet toegekomen. Dit is misschien dan ook wel de belangrijkste reden dat het project nog erg onbekend is onder crypto traders. Dit kan als nadeel gezien worden, maar biedt ook mogelijkheden en kansen. Er is namelijk nog veel groei mogelijk, zodra er ook meer aandacht wordt besteed aan de marketing van dit project.

Image
team achter nahmii

Concurrentie van Nahmii

Nu je weet wat Nahmii is, weet je misschien ook al wel dat er veel concurrentie op de loer ligt. Er zijn namelijk ontzettend veel Layer 2 scaling solutions voor Ethereum waar Nahmii tegen zal moeten concurreren.

De grootste en belangrijkste concurrent is Polygon (MATIC). Dit is een platform waarop ontwikkelaars Ethereum-applicaties kunnen optimaliseren met speciale tools die ook voor Ethereum geschikt zijn. Nahmii en Polygon hebben veel overeenkomsten. Een groot verschil is dat Polygon zichzelf al heeft bewezen en een ontzettend populaire cryptocurrency is geworden.

Arbitrum is een ander project dat als concurrent van Nahmii gezien kan worden. Dit project maakt echter wel gebruik van een andere technologie dan Nahmii, genaamd rollups. Andere concurrenten die van rollups gebruik maken zijn ZK Rollups en Optimistic Rollups. Daarnaast kunnen ook deze projecten als concurrent gezien worden:

 • Optimism
 • ParaState
 • xDAI Chain
 • Cartesi

Wil je meer te weten komen over Layer 2 scaling solutions voor blockchains? Dan kan het verstandig zijn om onderstaande video te bekijken, waarin dat duidelijk wordt uitgelegd.

Hoe werkt Nahmii?

Nahmii is een Layer 2 solution, wat betekent dat het geen blockchain is. Het is een project dat draait op een andere blockchain: die van Ethereum. Deze blockchain noemen we ook wel een Layer 1 blockchain. Echter kan het voorkomen dat een Layer 1 blockchain met problemen omtrent schaalbaarheid zit. In dat geval kan een ander team een nieuwe laag op de bestaande laag bouwen, waarmee een oplossing voor het probleem wordt geboden. Dit is dus de Layer 2 (Nahmii).

State Pools

Een van de eigenschappen van Nahmii is de zogeheten 'instant finality'. Dit houdt in dat transacties direct onomkeerbaar zijn. Normaal gesproken kan het namelijk enkele minuten tot uren duren, waardoor mensen transacties dus nog kunnen annuleren of bewerken.

Nahmii doet dit door middel van zijn zelf bedachte state pools. De instant finality van de state channels wordt gecombineerd met de pooled security van side chains en rollups. Hiermee worden de grootste voordelen van beide werelden gecombineerd tot state pools, waardoor transacties direct verwerkt kunnen worden zonder dat de veiligheid in het geding komt.

Nahmii Virtual Machine (NVM)

Op de blockchain van Ethereum kunnen ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties (dApps) maken met behulp van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Nahmii geeft ontwikkelaars ook de mogelijkheid op hun applicatie bovenop Nahmii te ontwikkelen.

Natuurlijk zijn er niet veel ontwikkelaars die met Nahmii hebben gewerkt als dat er ontwikkelaars zijn die met Ethereum hebben gewerkt. Daarom kunnen ontwikkelaars binnen de NVM vrijwel dezelfde tooling gebruiken als dat ze dat binnen de EVM kunnen doen.

De NVM draait namelijk op het werk dat al door anderen is gedaan, waardoor het volledig compatibel is met de smart contracts op Ethereum. Hierdoor kunnen ontwikkelaars die al een bestaande Ethereum-dApp hebben later nog overschakelen op het gebruik van Nahmii.

Nahmii bood deze mogelijkheid niet aan bij het begin van dit project. Pas later kreeg Nahmii een update, genaamd Nahmii 2.0, waarna het voor ontwikkelaars mogelijk was om gebruik te maken van de NVM.

Doordat de NVM kan samenwerken met smart contracts op Ethereum, kan dit project ontzettend snel groeien. Er zijn namelijk al duizenden verschillende applicaties die op de blockchain van Ethereum draaien. Dit betekent dat er een ontzettend grote markt is voor Nahmii.

Stel dat Nahmii een eigen omgeving had gebouwd, waarbinnen ontwikkelaars onbekende tooling en programmeertalen zouden moeten gebruiken om aan de slag te kunnen. Er zullen dan een stuk minder ontwikkelaars zijn die hiervoor open zouden staan, omdat het veel tijd en moeite kost om hun applicatie dan over te zetten naar Ethereum. Dit is de reden dat veel nieuwe cryptoprojecten ervoor zorgen dat hun platform compatibel is met de blockchain van Ethereum.

Het NII-token

Nahmii heeft een eigen token, genaamd NII. Dit token kan niet alleen als investering gebruikt worden, maar heeft ook daadwerkelijk een belangrijke rol binnen het platform. Om een transactie uit te voeren, moeten er genoeg gegevens beschikbaar zijn om het te kunnen verwerken. Het NII-token wordt gebruik om hierover consensus te bereiken.

In totaal zullen er 120 miljard tokens in omloop komen. Dit is een hoog aantal, maar is niet allesbepalend, gezien de market cap van een cryptocurrency ook een grote rol kan spelen.

Het is mogelijk om het NII-token te kopen. Helaas kan dit nog niet op gecentraliseerde exchanges als Bitvavo en Binance. Wanneer je het NII-token wilt kopen, zul je dit moeten doen op Uniswap.

De voor- en nadelen van Nahmii

Om het project beter te begrijpen zal ik de belangrijkste voor- en nadelen van dit project benoemen.

Voordelen

 • Nahmii zorgt ervoor dat er meer transacties per seconde verwerkt kunnen worden op de blockchain van Ethereum.
 • De transacties die worden gedaan, zijn vrijwel direct onomkeerbaar. Normaal gesproken duurt het enkele minuten tot uren voordat een transactie onomkeerbaar is.
 • Gebruikers kunnen van te voren al een nauwkeurige schatting zien van de waarschijnlijke transactiekosten.
 • Door de lage latentie hoef je als gebruiker zijnde minder lang te wachten voordat jouw transactie gevalideerd is.
 • Ontwikkelaars kunnen met de NVM gebruik maken van dezelfde tooling als binnen de EVM, waardoor ze makkelijk gebruik kunnen maken van Nahmii.

Nadelen

 • Nahmii is nog een onbekend project, waardoor het team nog niet heeft kunnen laten zien waartoe ze in staat zijn.
 • Er zijn ontzettend veel concurrenten, omdat er ontzettend veel andere crypto projecten zijn die ook een Layer 2 scaling solution aanbieden. Zo is Polygon een bekende Layer 2 solution. In onderstaande video wordt het verschil tussen Nahmii en Polygon uitgelegd.

https://youtu.be/GRB4ChAtc1U

Waarvoor kan Nahmii gebruikt worden?

Nahmii kent dus veel voordelen. Maar wie zou er gebruik willen maken van deze voordelen? Laten we eens gaan kijken waar Nahmii allemaal voor gebruikt zou kunnen worden, en hoe dat er dat uit zou zien.

Uitvoeren van microtransacties

De blockchain van Ethereum is traditioneel gezien niet geschikt voor het uitvoeren van microtransacties. Je wilt natuurlijk niet 100 dollar aan transactiekosten betalen wanneer je Ether ter waarde van 1 dollar wilt versturen. Doordat de transactiekosten van te voren al nauwkeurig voorspeld kunnen worden en veel lager zijn dan de transactiekosten op Ethereum, is Nahmii uitermate geschikt voor het uitvoeren van microtransacties.

Webshops en andere e-commerce websites

Wanneer je een betaling uitvoert binnen een webshop, moet je vaak vrij hoge transactiekosten betalen aan de partij die de betaling verwerkt. Dit is natuurlijk ook het geval tijdens piekmomenten op blockchains als Bitcoin en Ethereum.

Door de State Pool technologie van Nahmii zijn de transactiekosten van te voren duidelijk, en vallen ze veel lager uit dan bij andere blockchains. Hierdoor is Nahmii erg geschikt voor webshops, maar ook voor Decentralized Exchanges (DEX).

DeFi-applicaties

Alle financiële applicaties die op de blockchain draaien zouden gebruik kunnen maken van Nahmii. Doordat er meer transacties per seconde verwerkt kunnen worden, en de transactiekosten een stuk lager zijn, kunnen zij profiteren van de extra gebruikers die dit zou kunnen trekken. Daarbij hoeven de ontwikkelaars van deze applicaties zich geen zorgen te maken over de complexiteit van Nahmii: de NVM is vrijwel identiek aan de EVM.

Wie maakt er al gebruik van Nahmii?

Nahmii is pas in 2021 gelanceerd, wat betekent dat het een nog erg jong project is. Er zijn echter wel al een aantal projecten die gebruik maken van de oplossing die Nahmii biedt. Dit zijn NiiFi en Fjord Maritime.

NiiFi is een gedecentraliseerde crypto exchange, maar werkt anders dan bijvoorbeeld Uniswap (UNI). Het belangrijkste voordeel van deze exchange is dat het bovenop Nahmii is gebouwd, waardoor het van instant finality gebruik kan maken. Daarbij betalen gebruikers ook nog eens lage transactiekosten, en weten ze zelfs van te voren al hoe hoog deze kosten waarschijnlijk zullen zijn.

Fjord Maritime is een bedrijf dat zich bezig houdt om de seafood-industrie van Noorwegen over te laten gaan op het gebruik van duurzame brandstoffen. Hiermee hoopt het bedrijf dat de ecologische voetafdruk van de Noorweegse seafood-industrie zal afnemen.

Conclusie

Veel bedrijven wagen zich eraan om een oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum te bieden. Nahmii is één van deze projecten, en hoopt door middel van zijn unieke technische werking de beste oplossing te zijn tussen alle andere projecten. Makkelijk zal het niet worden, gezien er ontzettend veel concurrenten zijn die hetzelfde proberen te bereiken.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Nahmii is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Nahmii? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Wil je traden als een echte crypto expert?

Krijg exclusieve trading signalen en behaal maximale winst!

Start vandaag nog!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.