NFT's

Wat zijn de eerste 5 NFT projecten?

Van 100 dollar per kunstwerk naar een klapper van 69,3 miljoen dollar voor zijn digitale kunstwerk ‘Everydays: the first 5000 days’, Mike Winkelmann a.k.a. Beeple creëerde dit meesterwerk, verkocht het in maart 2021 en werd beroemd met de duurste Non-Fungible Token allertijden. Leuk voor Mike, maar wat is dat nou eigenlijk zo’n NFT en hoe kwam deze digitale kunst tot leven? In deze blog vertellen we je welke eerste 5 projecten aan de wieg stonden van het huidige succes van de NFT.

Bekijk snel

Wat is een Non-Fungible Token?

First things first: wat is een Non-Fungible Token? Een Non-Fungible Token, afgekort NFT, is een niet uitwisselbare token. Iedere NFT vertegenwoordigt iets unieks, en als jij die specifieke NFT in handen hebt dan betekent dit ook dat jij hiervan de eigenaar bent. Een Non-Fungible Token is een bewijs van echtheid. Tot zover klinkt dat nogal cryptisch, wat eigenlijk voor heel veel niet-tastbare crypto-onderwerpen geldt. Daarom leggen we het even uit met een voorbeeldje.

Stel je voor dat je naar de supermarkt gaat en de karretjes allemaal in gebruik zijn. Je hebt wel een karretje nodig voor je wekelijkse boodschappen, en bovendien is het in deze Coronatijd niet toegestaan om zonder karretje de winkel in te gaan, dus je moet even buiten wachten. Je vraagt aan de eerstvolgende klant of je zijn karretje mag overnemen. Dat mag, maar hij heeft de kar ontgrendeld met een muntje van vijftig eurocent. Al gravend in je portemonnee duikel je jouw laatste vijftigcentje op en daarmee is de karwissel een feit. Jullie muntjes van vijftig cent zijn allebei gelijkwaardig en daardoor vervangbaar voor elkaar. Ditzelfde geldt voor jouw cryptocoins. Jouw Bitcoin is gelijk aan die van de buurman en daardoor uitwisselbaar. Dit voorbeeld illustreert het concept ‘fungible’.

Mona Lisa vs. Nft's

Bij non-fungible hebben we het bijvoorbeeld over dat ene schilderijtje in het Musee du Louvre dat zo’n 20.000 bezoekers per dag trekt: de Mona Lisa. Hoewel er duizenden replica’s bestaan van deze glimlachende dame, is er maar één de echte Mona Lisa van de hand van Leonardo Da Vinci. De Mona Lisa is dus niet uitwisselbaar met een gelijk schilderij, want dat bestaat niet. Als jij een NFT in handen hebt dan heb jij, net zoiets unieks in je bezit als de Mona Lisa, en hopelijk voor jou ook eentje met waarde.

NFT’s worden volgens een ERC-721 protocol gebouwd op de Ethereum Blockchain. Deze blockchain heeft verschillende standaarden voor allerlei soorten tokens. De meeste gebruikte standaard ERC20, bleek niet geschikt voor het creëren van unieke tokens. De ERC-721 tokenstandaard heeft de functie dat eigenaarschap wordt geregistreerd. Het moment dat de token wordt verhandeld, dan wordt de wijziging van eigenaar in het blok aangepast, dit is bij ERC20 niet het geval. Vandaar de Non-Fungible Tokens volgens de ERC-721 standaard worden gebouwd.

Wat is Non-Fungible Token (NFT) kunst?

De slimme tokens maken het mogelijk om alle digitale media, zoals muziek, kunst en games, verzamelobjecten en zelfs tastbare objecten, zoals vastgoed vast te leggen en te verhandelen via tokens. Je kan door de aankoop van een NFT, eigenaar worden van een digitaal product, maar de maker behoudt altijd het auteursrecht. Om nog even terug te komen bij de ‘Everydays: the first 5000 days’ van multimiljonair Mike, de koper mag het werk tentoonstellen en vertellen dat het van hem is, maar hij mag het niet kopiëren. Feitelijk betaalt iemand een boel geld om een origineel in handen te krijgen en te mogen opscheppen dat dit zijn bezit is.

Het mooie van Non-Fungible Tokens is dat je digitale bestanden waarde kan toekennen. Zoals 20.000 mensen zich dagelijks vergapen aan de Mona Lisa, die wordt geroemd vanwege de kunstenaar en de sfumato-schildertechniek, zo zijn ook digitale bestanden van waarde. Neem bijvoorbeeld de allereerste tweet op twitter. Er is maar één persoon, die ooit de allereerste tweet heeft geschreven. Dat levert toch een bepaalde geschiedkundige waarde op. En blijkbaar zijn er ook tal van mensen, die graag eigenaar wilden zijn van de tweet “Just setting up my twttr” van oprichter Jack Dorsey. Voor 2,9 miljoen mag iemand zich nu eigenaar noemen van de allereerste tweet.

Jouw nieuwe inkomstenbron?

Voor digitale kunstenaars is NFT een belangrijke nieuwe inkomstenbron. Naast de verkoop van het eigenaarschap, kan je namelijk in de token coderen. Dan ontvang je een bepaald percentage van toekomstige transactie, zodra het eigenaarschap wordt verhandeld. Zo ben je als kunstenaar voorzien van een doorlopende inkomstenbron bij transacties. Dit is een groot voordeel ten opzichte van tastbare kunst, waarbij je eenmalig de verkoop regelt. Leonardo Da Vinci heeft nooit zo kunnen profiteren van de inkomsten die de Mona Lisa dagelijks genereert.

Net als cryptocurrency is het investeren in NFT’s een risicovolle aangelegenheid. Bitcoin is daarvan een mooi voorbeeld. De hele wereld is de getuige van de enorme pieken en diepe dalen die de munt doormaakt. Hetzelfde kan gelden voor het ‘Everydays: the first 5000 days’ -kunstwerk en de eerste tweet. Is die initiële waarde straks nog steeds hetzelfde of kijkt niemand dan meer om naar die twee NFT’s? De tijd zal het leren.

Hoe kwam de Non Fungible Token-markt tot stand?

Iemand moet de eerste zijn! Maar wie als eerste NFT’s de markt op brachten valt te bediscussiëren. Het verschil zit ‘m in de het gebruik van de NFT’s, waardoor sommigen de oorsprong in 2012 dateren, maar de echte puristen stellen dat dit pas in 2014 was. We zetten de geschiedenis van de NFT-markt voor je op een rijtje door de vijf eerste spraakmakende (bijna) NFT-projecten uit te lichten.

2012 De gekleurde munten – colored bitcoin

Goed, laten we dan toch beginnen in 2012. Dit was misschien niet de echte start van NFT’s, maar wel een hele belangrijke in het gedachtegoed en verdere ontwikkeling van Non-Fungible Tokens. In 2012 werd door Yoni Assia de eerste vermelding gedaan van een nieuw soort token. Een token dat uniek en identificeerbaar zou zijn, waardoor deze anders was dan alle andere transacties binnen de Bitcoin wereld. Daarmee is de functie van de gekleurde munten vergelijkbaar met de NFT, zoals we die de dag van vandaag kennen. Het fundamentele verschil zit ‘m echter in het script van de token. De scripttaal van Bitcoin zorgde voor de grootste beperking in het gedrag van de voorloper van de Non-Fungible Token, namelijk dat de gekleurde munten alleen een bepaalde waarde konden vertegenwoordigen als iedereen het daarover eens was. Met het potentieel van de gekleurde munt werd hoe dan ook de basis gelegd, alleen de implementatie vereiste een meer vormbare blockchain.

2014 ‘Monetized Graphics’

Even een zijstapje in de ontwikkeling van het NFT-traject, omdat kunstenaarschap een grote ontwikkeling doormaakt door de Non-Fungible Token. Met de opkomst van het internet en de drang om jezelf als artiest te bewijzen of online bekendheid te verwerven, realiseerden McCoy en Dash zich de keerzijde hiervan. Vele werken worden online zonder context of vergoeding gekopieerd en gestolen. McCoy en Dash kregen het voor elkaar om in een gehackte versie van de blokchain een eigendom te coderen voor hun eerste cryptokunst. Dit allereerste op NFT geïnspireerde kunstwerk van McCoy en Dash, genaamd ‘Quantum’ werd onlangs verkocht voor 1,4 miljoen dollar. Dit is een schijntje vergeleken met het werk van Beeple, maar de gedachte achter hun kunstwerk was hetzelfde als de Non-Fungible Token nu voor staat: ‘het te gelden brengen van een origineel digitaal werk’.

2014 Counterparty

Goed, verder met waar we gebleven waren: de gekleurde Bitcoins. Door de introductie van deze gekleurde munten ging er een nieuwe cryptowereld open. De potentie om activa-uitgaven te doen op blockchains zorgen voor wereldwijde erkenning en de oprichting van het financieel peer-to-peer platform Counterparty. De oprichters Robert Dermody, Adam Krellenstein en Evan Wagner realiseerden een open-source internetproctocol en zelfs een cryptotoken met de ticker XCP, maar nog steeds lag de basis van dit platform in de Bitcoin blockchain. Desondanks nam het verhandelen van activa via de blockchain een enorme vlucht. Game-producenten zoals de makers van Spells of Genesis en Force of Will begonnen hun in-game activa en ruilkaarten via Counterparty te verhandelen, en met groot succes!

Er gaat geen dag voorbij of er vliegt wel een hilarisch gifje of meme over je app. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, toch? Zo verscheen er in 2016 ook de meme ‘Rare Pepes’, een kikker, als activa in de blockchain. Bijzonder genoeg dat mensen voor de uitwisseling van deze kikker geld willen betalen, maar er bestaat dus een heuse fanbase en zelfs een expertgroep, die de zeldzaamheid van dit groene figuurtje vaststelt. Het grote succes van Rare Pepes op het platform van Counterparty zette zich door op een nieuw gelanceerde marktplaats genaamd Peperium. Peperium werd gebouwd op de nieuwe Ethereum Blockchain, die in 2017 bekendheid verwierf. De gedecentraliseerde meme-marktplaats werd speciaal voor memecreaties en -transacties ontwikkeld. En net als Counterparty had Peperium ook een token met bijbehorend ticker RARE.

2017 Cryptopunks – hybride NFT

Ongeveer vijf jaar na de introductie van de gekleurde munten, lanceerden de kunstenaars John Watkinson en Matt Hall een spraakmakend project op de Ethereum Blockchain. De Ethereum wallet houders konden gratis een van de 10.000 unieke personages claimen en deze waren dan ook razendsnel vergeven. Hoewel de handelswijze van deze personages erg lijkt op Non-Fungible Tokens, zijn deze figuurtjes nog steeds niet volgens de ERC-721 standaard gebouwd. Het manco zit nog steeds in de vervangbaarheid van de personages, een kracht van het ERC-721-protocol. Dit euvel doet geen tekort aan het succes van Cryptopunks, want sommige personages, zoals de aap, gingen voor maar liefst miljoenen dollars in Ether over de digitale toonbank.

2017 Cryptokitties

Ken je de tamagotchi nog? Het razendpopulaire virtuele huisdier dat eind jaren negentig een wereldwijde rage ontketende? Hetzelfde gebeurde met het allereerste gelijkwaardige project, dat volgens het nieuwe ERC-721 protocol werd ontwikkeld: Cryptokitties. Met dit blockchain-spel kan je katten kopen, verzamelen, broeden en verkopen. Door twee verschillende katten te kopen kan je een nieuwe kat creëren, deze komt uit een ei. Alles kan in de virtuele wereld, nietwaar? Iedere kat is uniek, en door het broeden op nieuwe soorten blijft het spel continu in ontwikkeling.

De uitgever Axion Zen introduceerde het spel tijdens ’s werelds grootste Ethereum-hackaton, en met groot succes. Cryptokitties won de eerste plaats tijdens de hackaton en al snel gingen de katjes viral. Het spel was zo’n enorm succes dat de transactiesnelheid op het Ethereum netwerk vertraagde en mensen gigantische bedragen neertelden om eigenaar te worden van een cryptokitty. In december 2017 werd de eerste kat genaamd Genesis voor ruim 100.000 dollar in Ether verkocht.

Nadat Cryptokitties de NFT-weg baande, maakte het NFT-ecosysteem een enorme groei door. Honderden projecten werden sindsdien gelanceerd en het deelnemen aan virtuele spellen op de blockchain of het verwerven van digitale kunst wint steeds meer aan populariteit.

De omvang van de NFT-markt verdrievoudigde in 2020 en NFT-transacties overschreden ruim 2 biljoen dollar in het eerste kwartaal van 2021. Het kan daarom erg lucratief zijn om ook een kunstwerk, spelattribuut of andere activa aan te kopen, of wellicht je eigen kunstwerk te verkopen als Non-Fungible Token.

Hoe maak je een NFT-kunstwerk?

Anno 2021 is er steeds meer aandacht voor de groeiende NFT-markt. NFT-kunst is voor iedereen toegankelijk. En het fijne van kunst is: smaken verschillen, dus misschien heb jij met een super simpel kunstwerk wel goud in handen.

Je moet vier stappen doorlopen om een NFT-kunstwerk te kunnen verhandelen, in het kort volgen hier de vier stappen, de meer uitgebreide uitleg vind je in deze blog.

  1. Wallet: je hebt een wallet nodig om jouw NFT’s en cryptocurrency’s te kunnen bewaren en verhandelen.
  2. Cryptocurrency: je hebt een paar coins, meestal Ethereum, nodig om van een blockchain gebruik te kunnen maken. Deze kosten zijn beter bekend onder de noemer gasfees.
  3. Kunst produceren: maak je kunstwerk digitaal en sla dit op in een bestandformat dat compatible is met het platform.
  4. Platform: kies een platform waarop jij jouw NFT’s wilt aanmaken en verkopen.

Zoals je ziet klinkt dit niet heel ingewikkeld. Dus pak dat glas wijn, doe die work-out of schenk jezelf nog een kopje koffie in om inspiratie te krijgen. Wie weet word jij de volgende Mike Winkelmann!

Conclusie

Je ziet dat het aantal NFT-projecten over de laatste jaren behoorlijk is uitgesmeerd. Af en toe werd een project gelanceerd, dat wel of niet een succes werd. De hele wereld moest nog wennen aan deze kunstvorm en nog steeds is het voor velen ongrijpbaar. De laatste paar jaar, of zelfs maanden, groeit de aandacht voor dit onderwerp exponentieel en hopen we dat het straks helemaal mainstream wordt. Praat vooral mee over hoe jij hierover denkt!

Wil jij weten hoe mensen investeren in NFT's of heb je vragen over het gebruik ervan? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Image: Photo by Moose Photos from Pexels


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.