mcdex uitleg

Wat is MCDEX (MCB)? Een DEX voor perpetual contracts!

Wil jij jouw geld beleggen, dan heb je tal van mogelijkheden. Zo zien we een groot aantal mensen geld in traditionele producten zoals edelmetalen, aandelen of obligaties beleggen. Maar worden moderne beleggingsvormen zoals cryptocurrencies ook steeds populairder. Wanneer je aan de blockchain denkt, denk je misschien alleen aan deze cryptocurrencies. Toch zijn er veel meer beleggingsproducten die op de blockchain draaien. Denk bijvoorbeeld aan NFT's, alsook aan perpetual contracts.

Misschien weet je nog niet wat perpetual contracts zijn. Je kunt ze in ieder geval verhandelen op de decentrale exchange MCDEX. Sterker nog, je kunt hier ook markten voor perpetual contracts opzetten en een passief inkomen verdienen door liquiditeit te leveren. Laten we eens gaan kijken naar wat MCDEX is en hoe je hier een passief inkomen kunt verdienen.

Bekijk Snel

Wat is MCDEX?

Zoals de naam al verklapt, is MCDEX een decentrale exchange (DEX). Deze DEX draait op de Binance Smart Chain en Arbitrum, wat een layer 2 scaling solution voor Ethereum is. Dit betekent dat MCDEX geen last heeft van de schaalbaarheidsproblemen van Ethereum. Sterker nog, je kunt razendsnel en tegen vrijwel geen kosten een transactie over Arbitrum uitvoeren, zodat dat jouw gegevens op een andere blockchain worden opgeslagen. Dat maakt gebruik van MCDEX aantrekkelijk. Ook betaal je als gebruiker lage kosten wanneer je MCDEX op de Binance Smart Chain gebruikt.

Maar dat is natuurlijk niet dé unieke eigenschap van MCDEX. Dat is wel dat deze decentrale exchange is gebouwd voor het verhandelen van perpetual contracts (futures) en in zichzelf Automated Market Maker (AMM) is. MCDEX heeft een eigen liquidity pool waar iedereen liquiditeit aan kan verschaffen. Als gebruiker kun je ook zelf een perpetual contract markt opzetten. Binnen deze markt zijn natuurlijk tokens nodig. De liquiditeit kun je zelf leveren, al is het ook mogelijk om anderen liquiditeit te laten leveren. Iedereen die liquiditeit verschaft ontvangt een beloning voor zijn bijdrage. Dit maakt het mogelijk om een passief inkomen met MCDEX te verdienen. We zien dat MCDEX dan ook veel gebruikt wordt door yield farmers. In onderstaande video leer je meer over yield farming.

Perpetual contracts

MCDEX noemt zichzelf op haar website de eerste fully-permissionless DEX voor het verhandelen van perpetual contracts. Maar wat betekent dit eigenlijk?

Perpetual contracts zijn futures zonder einddatum. Normaal heeft een future wel een einddatum. Een future is een derivaat, ofwel een financieel handelsproduct, tussen twee verschillende partijen. Deze partijen komen overeen dat de bezitter van de futures het onderliggende product (in dit geval een cryptocurrency) tegen een vooraf bepaalde prijs op een vooraf bepaalde datum mag verhandelen. Maar in het geval van perpetual contracts is er dus geen einddatum, en mag de bezitter van het contract het onderliggende product altijd voor deze prijs verhandelen.

Waarom is dat nu interessant? Wanneer jij het recht hebt om een cryptocurrency voor een lagere prijs dan de huidige waarde te verhandelen, kun je daar natuurlijk geld mee verdienen. Verwacht jij dat de prijs van een cryptocurrency verder gaat stijgen, zou jij een future kunnen kopen die je het recht geeft om de cryptocurrency voor een lagere prijs aan te schaffen. Uiteindelijk zal de waarde van de future hierdoor toenemen. Dat maakt het interessant om in dit soort producten te beleggen.

Missie en visie van MCDEX

De eerste fully-permissionless DEX voor het verhandelen van perpetual contracts. Dit zegt al meteen veel over de missie en visie van MCDEX. Zij willen de handel in perpetual contracts voor iedereen toegankelijk maken. Niemand heeft meer rechten dan anderen op de exchange van MCDEX. Ook kan iedereen op hetzelfde moment liquiditeit leveren om de perpetual contracts van onderpand te voorzien. De beloningen die men hiermee kan verdienen zijn daarbij voor iedereen gelijk.

Door wie is MCDEX opgericht?

Liu Jie is de oprichter van MCDEX. Daarvoor heeft Liu al ervaringen opgedaan binnen de ontwikkelingswereld bij bedrijven als Baidu, een Chinese tech-gigant. Hier ontwikkelde hij gedistributeerde systemen en databases zoals Doris. Ook was hij toentertijd bezig met speciale software voor mining, genaamd Minerbabe. Deze ervaring heeft hem veel opgeleverd, want hierdoor was hij in staat om MCDEX te ontwikkelen. En dat is hem aardig goed gelukt.

Natuurlijk doet Liu Jie dit niet allemaal alleen. Naast hem staan ook nog een aantal andere ontwikkelaars die helpen bij de ontwikkeling van MCDEX. Samen zorgen zij ervoor dat het voor iedereen mogelijk is om perpetual contracts over de blockchain te verhandelen, zonder last te hebben van beperkingen.

In 2019 werd de eerste versie van MCDEX gelanceerd. Al snel bleek dat deze versie nog niet voldeed aan de normen en eisen die het team achter MCDEX aan zichzelf had gesteld. Daarom ging de ontwikkeling verder en werd in 2020 een tweede versie van het platform gelanceerd. Ook deze versie volstond niet. MCDEX had veel last van problemen met de liquiditeit op het platform. En dat is nu net het belangrijkste onderdeel van een goed werkende DEX. Het team werkte aan een derde versie. In september 2022 is de vierde versie van het platform al in gebruik genomen.

Investeerders

De afgelopen jaren heeft MCDEX ook een groot aantal investeerders aangetrokken. En tot deze investeerders behoren niet de minste partijen, zoals Delphi Digital, Alameda Research en Multicoin Capital. Naast dat MCDEX in 2021 al meer dan $6 miljoen bij grote investeerders heeft opgehaald, hebben ze ook nog meer dan $1 miljoen vanuit de community mogen ontvangen.

In onderstaande video leer je meer over wat MCDEX is.

Hoe heeft MCDEX haar platform beveiligd? 

De beveiliging van dit project is natuurlijk niet onbelangrijk. We starten met het bug bounty programma van MCDEX. Dit is een programma dat mensen moet aansporen om gevonden kwetsbaarheden en mogelijke hacks netjes te melden. Wanneer jij een hack of kwetsbaarheid meldt, dan wordt je hiervoor beloond. Deze beloning kan oplopen tot een bedrag van $100,000. Waarom is dit bedrag zo hoog? Het is dan veel aantrekkelijker om een kwetsbaarheid te melden dan deze te misbruiken.

Natuurlijk maakt MCDEX ook gebruik van de veiligheid die Ethereum te bieden heeft. Deze blockchain maakt sinds The Merge gebruik van Proof-of-Stake (PoS). Het netwerk wordt onderhouden door validators die blokken valideren door een stake in te zetten. Echter worden de transacties die over MCDEX worden gemaakt niet op Ethereum verwerkt. Deze worden verwerkt op Arbitrum. Dit is een optimistic rollup die transacties off-chain controleert en verwerkt door deze 'op te rollen'. Dit houdt in dat de transacties worden gebundeld waarna een cryptografische oplossing ontstaat. Het opslaan van deze oplossing neemt veel minder ruimte in beslag dan het bewaren van alle transacties. Daarom wordt de cryptografische oplossing weer teruggestuurd naar de Ethereum blockchain. Hier zien de validators dat de oplossing inderdaad klopt, waarna deze in een blok wordt opgeslagen.

De token van MCDEX: MCB

Zoals ieder crypto project heeft MCDEX ook een eigen cryptocurrency. Dit is de MCB token, en wordt voor verschillende zaken op het platform gebruikt. Er is een totale en maximale voorraad van 10 miljard MCB tokens. Toch zijn op dit moment nog niet alle tokens in omloop. MCDEX wil de komende jaren steeds meer tokens in omloop brengen. Dit kan ervoor zorgen dat het aanbod toeneemt ten overstaan van de vraag (mits de vraag niet relatief gezien stijgt). Op het moment van schrijven, september 2022, zijn er 1.9 miljard MCB tokens in omloop, wat zo'n 19% van de totale voorraad bedraagt.

Het team achter MCDEX heeft bepaald hoe de MCB tokens verdeeld worden, en dat is als volgt:

  • Ontwikkelaars: 484.000;
  • Adviseurs: 75.000;
  • Investeerders: 109.000;
  • Private token sale: 332.000 (tokens werden verkocht voor een prijs van 2.5USD per MCB tokens);
  • Overig voor de public sale.

Goed, hoe worden de resterende tokens dan in omloop gebracht? Daar heeft het team achter MCDEX een handig algoritme voor ontwikkeld. Het aantal tokens dat in omloop wordt gebracht wordt bepaald door de hoogte van het dagelijkse trading volume. Dit algoritme ziet er als volgt uit:

  • Dagelijks trading volume lager dan $8.7 miljoen? Dan bedraagt de dagelijkse uitgifte 1,300 MCB en krijgen investeerders 0 MCB;
  • Dagelijks trading volume tussen de $8.7 miljoen en $10 miljoen? Dan bedraagt de dagelijkse uitgifte 1,500 MCB en krijgen investeerders 150 MCB;
  • Dagelijks trading volume tussen de $10 miljoen en $46 miljoen? Dan bedraagt de dagelijkse uitgifte 6,000 MCB en krijgen investeerders 3,525 MCB;
  • Dagelijks trading volume hoger dan $46 miljoen? Dan bedraagt de dagelijkse uitgifte 6,900 MCB en krijgen investeerders 4,200 MCB.

Waar kun je MCDEX (MCB) kopen?

Helaas is het soms lastig om MCB tokens te kopen. Gelukkig zijn er wel een aantal exchanges die ver verkoop van MCB ondersteunen.

Wil jij MCDEX (MCB) kopen? Dan kun je dat doen bij FTX, BKEX, Uniswap, PancakeSwap en LBank.

Wat zijn de voordelen van MCDEX?

  • Perpetual contracts voor iedereen. Het kan soms lastig zijn om perpetual contracts te verhandelen of markten op te zetten voor deze perpetual contracts. MCDEX zorgt er echter voor dat er geen beperkingen zijn en iedereen zo'n markt kan opzetten. Dit maakt deze sector weer een stukje decentraler.
  • Passief inkomen verdienen. Wanneer jij een passief inkomen wilt verdienen kun je liquiditeit leveren aan het protocol van MCDEX. Op basis van de soort token en het aantal tokens dat je uitleent wordt jouw beloning bepaalt.
  • Lage transactiekosten. Omdat MCDEX op Binance Smart Chain en Arbitrum draait betalen gebruikers lage kosten en hoeven ze niet lang te wachten voordat hun transactie is verwerkt.
  • Verschillende orders. Je kunt een groot aantal functies gebruiken die normaal alleen op centrale exchanges beschikbaar zijn. Denk onder andere aan stop-loss en limit orders; dat is erg uniek voor een decentrale exchange.
  • Geen slippage. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over de slippage, want zij kunnen crypto verhandelen zonder slippage!

Wat zijn de nadelen van MCDEX?

  • MCDEX draait op smart contracts. Dit zorgt ervoor dat het platform decentraal werkt, maar kan ook problemen veroorzaken. Alles is van te voren geprogrammeerd en wordt automatisch uitgevoerd. Wanneer er iets fout gaat, is het vrijwel onmogelijk om het terug te draaien. Daarom is het gebruik van MCDEX altijd risicovol en kun je jouw inzet mogelijk verliezen.
  • Weinig tot geen regulatie. Er zijn geen instanties die zorgen voor de regulatie van MCDEX, en daarom weet je ook niet zeker of het team achter het platform zich wel aan de regels houdt. Sterker nog: er zijn niet eens duidelijke regels. Dat maakt een belegging in MCDEX altijd risicovol.

Conclusie

MCDEX is een decentrale exchange die op Arbitrum (en dus Ethereum) en Binance Smart Chain draait. Maar voornamelijk is MCDEX een exchange waar jij perpetual contracts kunt verhandelen en markten voor dit type derivaat kunt opzetten. Perpetual contracts zijn futures voor crypto's zonder einddatum. Veel crypto traders handelen in dit soort contracten, al is het best lastig om hier zelf een markt in op te zetten. Dat is verleden tijd met MCDEX.

Het is voor iedereen mogelijk om een perpetual contract markt op te zetten. Daarvoor kun je zelf liquiditeit leveren, al is het ook mogelijk om liquiditeit van anderen te ontvangen. De futures moeten een onderpand hebben om verhandeld te kunnen worden. Wanneer jij besluit liquiditeit te leveren aan een perpetual contract markt op MCDEX, kun je mooie beloningen ontvangen. De hoogte van deze beloning is mede afhankelijk van het aantal tokens dat jij inzet. Het is hoe dan ook een ideale manier om een passief inkomen uit crypto te verdienen.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over MCDEX of andere cryptocurrencies? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over MCDEX zijn.

 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.