Afbeelding die het ontstaan van de Lamborghini NFT collectie weergeeft, met een Lambo die ik stukjes to the moon gaat.

Lamborghini NFT-collectie: Space Time Memory

Nadat vele crypto-investeerders en andere tech-liefhebbers NFT's hebben ontdekt, wordt dit ook steeds meer gedaan door beroemdheden en grote bedrijven. Lamborghini is één van de bedrijven die inspringt op de NFT-hype. Met het lanceren van collectie heeft Lamborghini de eerste stap in de NFT-wereld gezet.

De collectie, genaamd Space Time Memory, waarbij het fysieke deel The Space Key of Lamborghini Space Key genoemd wordt. Deze collectie is niet zoals je gewend bent van de meeste collecties. Dagelijks komen er nieuwe NFT-projecten op de cryptomarkt terecht, die vaak uit duizenden digitale afbeeldingen bestaan. Lamborghini heeft echter voor de exclusiviteit gekozen, waar een NFT vaak bekend om staat. In totaal zijn er door Lamborghini 5 NFT's uitgebracht.

Veel NFT-handelaren vinden het leuk dat Lamborghini de stap naar NFT's heeft gezet. Het peperdure vervoersmiddel is een ware meme binnen de crypto community, wat het des te leuker maakt dat het bedrijf onderdeel is geworden van de markt. In deze blog nemen we alles omtrent de NFT-collectie van Lamborghini met je door en kijken we ook naar andere collecties, die ook te maken hebben met de supersnelle vierwieler.

Bekijk Snel

De onderstaande video is de officiële trailer van de Lamborghini NFT-collectie:

De NFT-collectie van Lamborghini

In navolging van onder andere Audi en Porsche, heeft Lamborghini ook een NFT-collectie op de markt gebracht. De collectie van non-fungible tokens bestaat uit 5 items, waardoor je kunt spreken van een zeer exclusief project. Bij de NFT hoort een fysiek item, genaamd de Lamborghini Space Key. Om deze collectie te ontwerpen, is Lamborghini speciaal met een kunstenaar in zee gegaan.

Het thema van de NFT collectie kun je al vinden in de naam, aangezien de collectie een ruimtethema heeft. De NFT's bevatten zelfs elementen uit de ruimte, aangezien Lamborghini in 2019 een monster naar het internationale ruimtestation heeft gestuurd. Toen het monster weer terug op aarde kwam, werden de teruggestuurde elementen een onderdeel van de Space Key. Elke NFT heeft een code, die gekoppeld is aan de Space Key. 

Door de samenwerking met de ruimtevaart, heeft er veel tijd gezeten in het ontwikkelen van het fysieke onderdeel. Echter, ook het digitale onderdeel van de NFT heeft meer tijd en moeite gekost, dan je misschien zou denken. Om de juiste beelden voor de NFT te krijgen, heeft Lamborghini een weerballon de lucht in gestuurd. Deze was uitgerust met een camera en naar de stratosfeer gestuurd. 

Om deze collectie op de markt te brengen, heeft Lamborghini samengewerkt met NFT PRO, een bedrijf dat zich richt op NFT-oplossingen voor bedrijven. Samen hebben zij besloten dat de collectie op een ludieke datum op de markt moest komen. Daarom is er gekozen voor 1 februari 2022 (veilig was van 1 tot 4 februari), aangezien dit de eerste dag van het nieuwe maanjaar is. Deze datum sluit prachtig aan bij het thema van de collectie, maar ook bij dé slogan van de crypto community: to the moon!

De kunstenaar achter de collectie is Fabian Oefner. Met het volgende citaat beschrijf Oefner hoe hij tot de digitale en fysieke combinatie is gekomen:

"Wat mij interesseerde bij het creëren van dit project is het snijvlak tussen de digitale en de fysieke wereld. Deze fascinatie is terug te zien in twee facetten van het project: De auto en zijn onderdelen, iets fysieks en echts wordt getransformeerd in iets digitaals, een foto van een moment in de tijd, dat nooit heeft bestaan. En het stuk koolstofvezel, iets fysieks en tastbaars, dat dient als een sleutel om toegang te krijgen tot de digitale ervaring van het kunstwerk. In beide gevallen is er sprake van een metamorfose van de fysieke naar de digitale wereld."

Komen er nog meer NFT's van Lamborghini?

Na de eerste NFT-collectie van Lamborghini zelf, is het de vraag of hier een vervolg op komt. Lamborghini heeft aangegeven dat ze eerst willen kijken hoe de eerste collectie wordt ontvangen, om vervolgens pas na te denken over vervolgstappen.

Lamborghini ziet hun merk als het meest waardevolle onderdeel van het bedrijf, waardoor zij niet zomaar aan een trend mee willen doen. Echter, het bedrijf ziet de ontwikkelingen en ook de mogelijkheden in de toekomst. Toch is besloten om hun merk te beschermen, waardoor de ontwikkelingen rondom NFT's voorlopig voorzichtig uitgevoerd worden.

Image
Lamborghini Space NFT, de digitale en fysieke onderdelen.

Ontwerper van de NFT: Fabian Oefner

De in 1984 geboren Fabian Oefner staat bekend om zijn kleurrijke kunst, die vaak een wetenschappelijk tintje heeft. De aandacht wordt gevestigd op de schoonheid van de natuur en hoe deze werkt. Oefner zijn kunstwerken zijn in vele landen tentoongesteld. Voorbeelden hiervan zijn Zürich, Parijs, Kopenhagen en verschillende locaties in Duitsland en Polen.

Lamborghini vond de Zwitserse Oefner de geschikte kunstenaar voor dit project, omdat hij bekend staat om zijn verkennende werkwijze, waarbij het draait om tijd, ruimte en realiteit. Deze zienswijze komt ook weer terug in de NFT-collectie. Geïnspireerd door de wetenschap, is Oefner's benadering van kunst zeer methodisch, terwijl het tegelijkertijd speels blijft. 

Ondanks dat de collectie maar uit 5 NFT's bestaat, is deze collectie een enorme klus voor Oefner geweest. Voor de collectie heeft Oefner meer dan 1.500 onderdelen van een echte Lamborghini moeten vastleggen, om nog maar te zwijgen over het vinden van de juiste composities. Daarnaast heeft het maken van de digitale ruimte-achtergrond twee maanden geduurd.

Oefner noemt zichzelf een kind van het ruimtetijdperk. Hij is opgegroeid met de beelden van spaceshuttles, waarbij de lancering op de televisie werd uitgezonden. Daarom gaat de NFT-collectie voor Oefner ook verder dan een auto. Het project gaat over de ruimte en de samenkomst van de digitale en fysieke wereld. Met al deze hersenspinsels is het natuurlijk niet vreemd dat Oefner heeft gekozen voor een Lamborghini die de ruimte in wordt geschoten.

Indien je graag meer van Fabian Oefner wil zien, kun je via deze link op zijn website komen. Hier kun je al zijn kunstwerken bewonderen, inclusief de creaties voor Lamborghini. Daarnaast heeft de Zwitserse kunstenaar ook een Instagram account, waar hij ook kunstwerken van hem deelt. Via dit platform zijn er ongeveer 50.000 mensen die de kunstenaar en zijn kunstwerken volgen.

In de onderstaande video legt Oefner in de officiële video van Lamborghini in het kort uit wat zijn achtergrond en gedachten over de collectie zijn:

When Lambo?

Naast 'when moon' wordt binnen de crypto community vaak de term 'when lambo' gebruikt. Beiden termen dekken dezelfde lading. Dit heeft geresulteerd in vele memes, die gericht zijn op dit zogenaamde vakjargon. Vaak wordt verwacht dat je door crypto zeer snel miljonair wordt en je peperdure auto's kunt kopen. Met name beginnende handelaren verwachten snel goede resultaten op de korte termijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Lamborghini is uitgegroeid tot een meme die voornamelijk over beginnende crypto-investeerders gaat.

Indien je zelf ook plannen hebt om een Lamborghini in de toekomst te kopen, dan zijn daar rekenmodellen voor. Via deze site kun je bijvoorbeeld je crypto portfolio invullen, om vervolgens te zien hoeveel geld je nog moet hebben om een bepaald model van Lamborghini te kunnen kopen. Op de website worden drie zeer bekende modellen voor de berekening gebruikt, maar daarnaast zijn er meer antwoorden die naar voren kunnen komen. Indien je een klein portfolio hebt, linkt de link namelijk door naar speelgoed Lamborghini's van Amazon.

De onderstaande afbeelding is misschien wel de meest bekende 'when lambo' meme, die veel crypto-investeerders zullen herkennen. Vaak wordt gezegd dat een afbeelding meer zegt dan 1000 woorden, en bij deze meme ben ik het daar volledig mee eens! Natuurlijk zijn er dagelijks kansen om snel veel geld te verdienen, maar het investeren in crypto en NFT's is voornamelijk een marathon, waarbij consistentie, onderzoek en een solide strategie van groot belang zijn!

Image
When Lambo crypto meme

De Lamborghini NFT-collectie van 999 NFT’s

Niet alleen Lamborghini geeft NFT's uit, die gebaseerd zijn op de Italiaanse snelheidsduivels. Er is ook een kunstenaar die grote plannen met de auto en de digitale kunstwerken heeft. Zo heeft de artiest Shl0ms een Lamborghini Huracan opgeblazen, waarbij de opgeblazen stukken als NFT gebruikt worden. In totaal zijn er 999 NFT's, die voor relatief hoge prijzen worden aangeboden.

De onderdelen werden onder toeziend oog van explosie-experts opgeblazen, om er vervolgens NFT’s van te maken. Alle 888 onderdelen zullen met hun bijbehorende NFT’s worden verkocht, terwijl de overige 111 zullen worden bewaard voor het team achter de schermen. De NFT's worden voor 0,5 Ethereum per NFT verkocht, wat vandaag de dag (25 februari 2022) zo'n $1.300 waard is.

Wanneer alle NFT's verkocht worden, zal de verkoop dus 444 ETH opbrengen. Deze hoeveelheid Ethereum staat gelijk aan ruim $1.150.000! Voor een auto die ongeveer $250.000 kost is de collectie een goede investering, indien alle exemplaren verkocht worden. Daarnaast profiteert de kunstenaar ook wanneer de NFT's verhandeld worden, door de royalties die hij zal ontvangen.

Shl0ms heeft de Lamborghini uit protest opgeblazen. Hij vindt de tendens die om de cryptomarkt heen hangt kortzichtig. Veel crypto-investeerders willen snel schatrijk worden, wat een gedachte is die niet bij de artiest past. Daarom natuurlijk de keuze voor een Lamborghini, gezien deze auto een symbool voor deze crypto-investeerders is. Shl0ms had eerder al een iets opgeblazen en is geïnspireerd door kunst van andere kunstenaars. Hier maakte hij ook NFT’s van en verkocht deze voor ongeveer € 450.000.

Image
Ontstaan van de 999 Lamborghini Huracan NFT's

Je NFT veilig bewaren

Wanneer je zelf in NFT's gaat investeren, is het goed om na te denken over het beveiligen van je investering. Net als cryptocurrencies, kunnen NFT's ook gestolen worden. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld je smartphone of PC goed te beveiligen tegen virussen en malware, maar ook door een goede crypto wallet te gebruiken.

Zo zijn software wallets een relatief veilige oplossing. Je hebt tevens een wallet nodig om te kunnen handelen met NFT's, waar vaak een software wallet voor gebruikt wordt. Wanneer je bijvoorbeeld verbinding met OpenSea of LooksRare wil maken, zal je jouw wallet met het platform moeten verbinden. Deze zijn eenvoudig te installeren, zoals het installeren van de Metamask wallet in je browser. Echter, een software wallet is niet de meest veilige optie.

NFT's kun je ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. Door je NFT's op een hardware wallet te zetten, kun je jouw vermogen offline bewaren, waardoor hackers niet bij jouw vermogen kunnen. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Conclusie

Nadat NFT's in 2021 een explosieve groei qua populariteit zagen, stappen steeds meer partijen in deze markt. Waar 2021 vooral gekenmerkt werd door particulieren, komen er steeds meer beroemdheden en grote bedrijven die hun eigen collecties uitbrengen. Lamborghini is hier met hun eerste NFT-collectie een voorbeeld van.

Deze collectie is echter niet de eerste NFT-collectie, die door een autofabrikant is uitgebracht. Eerder waren verschillende merken zoals Porsche en McLaren al actief op de NFT-markt, maar in 2022 lijkt de gehele automarkt te kijken naar NFT's. Zo heeft Ferrari dit jaar bekend gemaakt dat zij NFT's zullen uitbrengen en heeft Bugatti rond dezelfde periode als Lamborghini een NFT uitgebracht.

De autobranche is één van de niches waar NFT's steeds populairder in worden. NFT's kun je in nagenoeg elke niche gebruiken, waardoor de ontwikkeling rondom de non-fungible tokens in vele verschillende werkvelden te zien is. Van de muziekindustrie tot de auto-industrie; de komende maanden en jaren zullen we overal om ons heen deze groei verder zien ontwikkelen.

Ben je op zoek naar meer informatie over NFT's of automerken die zich hiermee bezig houden? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers. Ook kun je hier zelf vragen stellen en nieuwe inspiratie opdoen.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de NFT-collectie van Lamborghini!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.