IGO header

Wat is een Initial Game Offering (IGO)? Een uitgebreide uitleg

Wat is een IGO? Het is de afkorting van Initial Game Offering. Dit is een crowdfunding event voor een blockchain game die nog ontwikkeld gaat worden of in ontwikkeling is. 

De cryptowereld is op dit moment een dynamische omgeving waar in een razend tempo nieuwe mogelijkheden van de blockchain technologie worden ontwikkeld. Elke ontwikkeling biedt weer nieuwe, interessante kansen.

Blockchain of crypto games zijn van die nieuwe ontwikkelingen en IGO's bieden de kasen om vroeg mee te doen aan zulke ontwikkelingen. Het is met name in 2021 een interessante investeringsmogelijkheid in een tak van de blockchain technologie die steeds verder uitbreidt.

Ben je nieuwsgierig naar wat voor investeringsmogelijkheden deelname aan een IGO biedt? Lees dan snel verder! Hier vind je alle informatie in een uitgebreide uitleg over Initial Game Offerings.

Bekijk snel

Hier wordt uitgelegd waarom IGO's in 2021 hot topics zijn:

Blockchain gaming markt

Waarom biedt meedoen aan een IGO interessante investeringskansen? In de eerste plaats omdat het draait om de crowdfunding van een product wat op dit moment razend populair is: gamen en dan in het speciaal blockchain games. Wat maakt blockchain games nu zo interessant vergeleken met de bestaande gecentraliseerde games?

You own the game. For real this time!

De gamers onder ons kennen het gevoel maar al te goed, als je iedereen en alles uitspeelt. You own the game! Nou ja, niet helemaal dus. Als jij een skin koopt voor je avatar, of je koopt wapens in een Nintendo game, dan ben je alleen eigenaar van je aankopen in een spel. Speel je het spel niet meer, of wordt het spel niet verder ontwikkeld en stopt het, ben je jouw bezit kwijt. In een blockchain game koop jij assets die aan een NFT gebonden zijn. Hiermee ben je echt eigenaar van een asset en kan deze dus ook buiten het speelveld bewaren en verhandelen. 

Play to Earn

Doordat het bezit verhandelbaar is, kun je hier ook winst mee maken. Maar er zijn meer manieren waardoor je geld kunt verdienen met het spelen van blockchain games. De meeste spellen werken met het "play to earn" principe. Door mee te doen aan bijvoorbeeld tournaments kun je prijzengeld winnen. Of in het nieuwe spel DeRace kun je paarden kruizen en fokken, of deze trainen en dan verkopen. Je kunt dus cryptocurrency verdienen met het spelen van een spel in plaats van dat het geld kost. 

Decentraal gamen

Normaal brengt een grote game gigant een spel op de markt wat door een team van developers wordt ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van een blockchain game speelt de community van toekomstige spelers en investeerders vaak een grote rol. Het spel wordt vaak wel door een team ontwikkeld, maar de community kan hierin ook adviseren of ideeën aandragen.

In veel gevallen wordt een game ook bestuurd door een DAO, een decentraal geautomatiseerde organisatie. Tokenhouders kunnen dan ook meestemmen of voorstellen doen over de ontwikkeling van de game. "Everybody owns the game" en participeert in de ontwikkeling. Een voorbeeld van een game die bestuurd wordt door tokenhouders is bijvoorbeeld Decentral games. Dit blockchain casino wordt feitelijk door een community gerund.

Image
Decentral Games
decentral.games

Blockchain is de game changer

Blockchain is dus een letterlijke game changer en het is daarom ook niet zo vreemd dat zoveel investeerders hier inspringen. De blockchain gaming industrie groeit in 2021 hard. Het afgelopen jaar is de industrie met 121% in gebruikers gestegen en in juli 2021 was er een piek van zo'n 804.000 unieke crypto game gebruikers op een dag. Dit aantal steeg op dat moment boven de groei van NFTs en DeFi uit qua aantal actieve gebruikers.

Eén van de meest gespeelde blockchain games waarvan assets en tokens enorm in waarde zijn gestegen in de zomer van 2021, is Axie Infinity. Bij deze game kun je een soort magische diertjes verzamelen. Maar je kunt ze ook met elkaar kruisen. Verder kun je de beestjes tegen elkaar laten strijden in tournaments. Met al deze activiteiten kun je ook daadwerkelijk geld maken.

De waarde van Axies, de tokens die in het spel voor fees dienen, hebben dan ook een enorme sprong gemaakt in 2021 en de monstertjes zelf hebben soms al een waarde van enkele duizenden dollars op NFT markt OpenSea

Image
Axie Infinity
axieinfinity.com

​​​​​​​ICO’s 

Als je naar de prachtig uitgewerkte graphics of de verschillende spelvormen binnen een spel kijkt, begrijp je wel dat het tijd en geld kost om dit te ontwikkelen. Het organiseren van een crowdfunding als een IGO is de oplossing om een startkapitaal bij elkaar te krijgen. En hiermee ontstaat meteen een betrokken community van spelers rond de game.

Crowdfunding is geen onbekend verschijnsel in de cryptowereld. Een ICO (Initial Coin Offering), oftewel de verkoop van tokens of coins om te investeren in een project, wordt veel gebruikt om een startkapitaal te verzamelen. 

Het kapitaal dat opgehaald wordt, wordt gebruikt om het blockchain project van de grond te krijgen. Hierbij koop je voor een bepaalde hoeveelheid tokens in. Zo is Ethereum (ETH) bijvoorbeeld ooit met een ICO van start gegaan. 

Wat is een IGO? De kenmerken en mogelijkheden

Een IGO verloopt in grote lijnen gelijk met een ICO. Het grote verschil zit hem in datgeen waarin je investeert: een blockchain game. Ook hier kun je voor de start van een project al investeren. De investering wordt gebruikt om de game te ontwikkelen. 

Veel IGO's verlopen via een launchpad, een platform die de hele IGO faciliteert. Hoe de IGO wordt ingericht, ligt een beetje aan het platform. Dit kan vaak door tokens van de launchpad eerst te kopen. Deze kun je investeren in de launchpool van een project. Om mee te doen lock je de native tokens in deze pool. Na de launch worden de tokens en de winst vaak in etappes vrijgegeven.

Een belangrijk verschil bij de inbreng van tokens is dat sommige IGOs werken met een vast aantal tokens (fixed tokens) die je moet kopen of een systeem met tiers. Hierbij kun je met verschillende aantallen tokens instappen. Aan de tiers zit een beloningssysteem verbonden. Hoe groter de investering, hoe hoger de beloning.

Vaak is het de bedoeling dat je de ingekochte tokens een tijdje vasthoudt, staked. Aan de tijd dat je tokens vasthoudt zitten meestal ook weer beloningen verbonden. Het vasthouden van de tokens houdt de prijs van de token stabiel. De tokens kunnen soms ook gebruikt worden om zeggenschap te hebben in het bestuur van de blockchain game.

Verder kan een IGO via een aantal rondes verlopen. Aan instappen bij de eerste ronde zitten, als early adopter, veel voordelen en natuurlijk ook meer risico’s omdat dit in een vroeger stadium is.

Een aandeel in het spel kan door middel van een loting verlopen of gegarandeerde toewijzing (token allocations). Op zoek naar interessante IGO’s ben je wellicht ook wel de term IAO tegengekomen. IAO staat voor Initial Asset Offering. Hierbij kunnen early adopters assets kopen in plaats van tokens of coins.

Zo kun je voor je investering bijvoorbeeld een huis krijgen, of een belangrijk wapen wat van pas komt in het spel. Vaak is de investering die je hiervoor moet doen kleiner als bij een IGO. Dit maakt een IAO weer aantrekkelijker voor de beginnende crypto investeerder.

De risico's 

Beter te vroeg dan te laat, gaat natuurlijk niet altijd op voor investeren via een IGO. Want hier zitten natuurlijk ook risico’s aan verbonden. Eén van de risico's is dat een game niet van de grond komt. De developers hebben mooie plannen, maar het spel werkt niet naar behoren, of mensen spelen het gewoonweg niet. En het kan natuurlijk ook dat het om een scam gaat, degenen achter het spel halen flink geld op met wat mooie verhalen om daarna te verdwijnen. Met ICO’s is dit al diverse malen gebeurd.

Waar let je op als je in een IGO wilt stappen?

Hoewel je nooit precies kunt zeggen of een investering door middel van een IGO goed zal uitpakken, kun je jezelf zo goed mogelijk voor risico's indekken. Dit doe je door goed te kijken naar het project en hoe de IGO georganiseerd is. We noemen hier enkele dingen waar je op moet letten bij een IGO.

Welke launchpad wordt gebruikt?

De launchpad is van groot belang voor het slagen van een IGO. Zijn hier veel projecten die hun doel in crowdfunding behalen? In hoeveel tijd heeft een project dat behaald? Hoe groot is de community op een platform?

Als je naar de cijfers kijkt, is de ROI van de Launchpad of eerder gelanceerde projecten belangrijk. Dit is een berekening die laat zien wat een investering oplevert. Je deelt de verwachte opbrengst door de investering en dit maal 100. Dit percentage geeft de verwachte winst aan. 

Het project

Of je investering wat oplevert, hangt natuurlijk sterk af van hoe het project in elkaar zit. Heeft het bijvoorbeeld een goed plan van aanpak met een duidelijke roadmap? Wie zijn de mensen achter de game? Hebben ze meerdere projecten ontwikkeld en zijn het doorgewinterde gamers die weten waar ze het over hebben? Een community is ook belangrijk. Als er al een grote groep mensen is die meedenken en uitkijken naar de launch van een game, heeft dit meer kans van slagen.

Transparantie

Heldere plannen laten beter zien of iets een succes wordt. Transparantie vanuit de game creators over de organisatie van een IGO is dus belangrijk, het ontbreken hiervan is een duidelijk signaal. Wordt bijvoorbeeld duidelijk beschreven hoe de IGO zal verlopen? Wat krijgt iedereen en wanneer? Hoe verloopt bijvoorbeeld de token distributie? Allemaal vragen waar als het goed is de developers op de site of launchpad duidelijk antwoord geven.

Waar vind je IGOs?

Waar vind je nu interessante IGO projecten? De term IGO is nog betrekkelijk nieuw en de berichtgeving hierover is nog schaars. Dit zal ongetwijfeld snel veranderen, want ook dit gaat in een razend tempo. Hier een paar tips om in een vroeg stadium mooie game projecten op het spoor te komen.

Twitter en andere social media

Zowieso is het goed verschillende Twitter kanalen in de gaten te houden en de algemene sites over crypto en blockchain. #IGO is bijvoorbeeld een hashtag waarmee je snel actuele IGO’s kunt vinden. Let wel op: een twitter bericht kan je naar mooie projecten leiden. Maar stap nooit naar aanleiding van een enkel bericht in een project. Onderzoek altijd wat een project inhoudt. Lid worden van de Discord groep is bijvoorbeeld een goede manier om te kijken wat een game inhoudt en wie er in geloven.

Algemene launchpads

Op zogenaamde launchpads lanceerplatforms vind je interessante projecten. Deze platforms faciliteren IGO’s van projectontwikkelaars. Je hebt algemene launchpads die de funding van allerlei soorten blockchain projecten faciliteren. Een voorbeeld hiervan is Polkastarter.

Gaming launchpads

Omdat gaming een eigen markt binnen de blockchainwereld wordt, ontstaan er ook specifieke launchpads voor blockchain games. Hieronder vind je er een paar van de bekendste in 2021.

Seedify

Seedify is, net als de ontwikkelingen in de gaming industrie, nog erg jong. Seedify is in 2021 gestart en heeft in het eerste half jaar al 4 succesvolle IGO’s gefaciliteerd. Naast het regelen van de fundraising helpt het platform ook met de marketing en community building voor een blockchain game project.

Via een pool kun je met SFUND, de tokens van het Seedify  platform, in een project investeren. Dit doe je door jouw SFUND te staken. De beloning voor het investeren van tokens werkt via een tier systeem. Hoe meer SFUND tokens je hebt, hoe meer gewicht je in de pool brengt, hoe hoger je tier is.

Momenteel heeft Seedify een systeem met 9 tiers. In de eerste tier tot 250 SFUND verloopt de tokenverdeling via een loterij systeem. De andere tiers krijg je gegarandeerd een aandeel.  Vanaf Tier 6 kun je ook aan private rounds, dit zijn private sales deelnemen.

Voor je deel wilt nemen aan een IGO moet je eerst een KYC (Know Your Costumer oftewel identificatie) procedure doorlopen. Verder moet je hiervoor de tokens aanschaffen en een wallet hebben om je tokens in te doen. De SFUND token kun je kopen via Kucoin of Pancakeswap.

Image
Seedify crypto games launchpad
launchpad.seedify.fund

Gamestarter

Gamestarter is een game financiering platform wat ook op geheel eigen wijze de IGOs organiseert. Hier krijg je namelijk je investering in een project bevestigd in vrij verhandelbare NFTs in plaats van tokens. De oprichters van dit platform zien de assets die voor games worden gebruikt, als de aantrekkelijkste NFTs om als liquide middel winsten mee te maken. Daarom hebben ze voor deze vorm van crowdfundig gekozen.

De token GAME is de native token van het platform waarmee je deze NFTs koopt. Een crowdfunding verloopt met een “all or nothing” systeem. Dit betekent dat de investering en het gehele plan alleen doorgaat als het vooropgestelde doel wordt behaald.

Dit platform is nog in ontwikkeling, maar zeer zeker een interessante om in de gaten te houden. De token GAME is verkrijgbaar op de exchanges Gate.io, Pancakeswap en Uniswap.

Image
Gamestarter launchpad
gamestarter.co

Gamefi

Dit is één van de grootste IGO launchpads. Gamefi is gecreëerd door mensen achter Red Kite Launchpad. Naast IGO helpen ze ook op andere manieren met de financiering van blockchain games. Gamefi is het eerste platform waar je bij een IGO  niet alleen met tokens kunt inkopen in een project, maar ook met assets in de game.

Hier moet je ook de utility token GAFI kopen om in een pool aan een IGO deel te nemen. Gamefi is ook in de zomer van 2021 gelanceerd en is dus nog volop in ontwikkeling. De launchpad is wel één van de eerste onderdelen die gelanceerd is.

Om deel te nemen aan een IGO werkt Gamefi met een launchpad app. Deelname aan een IGO kan op verschillende manieren door GameFi georganiseerd worden. Zo krijg je toegang naar de pools door middel van een ticket systeem of door het kopen van tokens. Een ticket is jouw toegang tot de ticket pools.

Image
Launchpad Gamefy
gamefi.org

Enjin starter

Dit platform is gespecialiseerd in DeFi en games. Het organiseert alles rond een IGO. Enjin Starter is in mei 2021 gestart. Het is dus op moment van schrijven nog volop in ontwikkeling. Interessant is dat het onderdeel is van het Enjin platform wat bedoeld is voor de ontwikkeling van blockchain games. Dit platform heeft al een aardige reputatie en dat maakt Enjin Starter een launchpad om in de gaten te houden.

Image
Enjinstarter launchpad
enjinstarter.com

Voorbeelden van IGOs​​​​​​​

Een van de eerste succesvolle voorbeelden van een IGO is in 2018 die georganiseerd was door Magic Cube, een Chinees blockchain platform. De IGO werd gehouden voor een applicatie voor Lulu een blockchain casino game. Dagelijks werd tijdens de igo 400.000 YUAN binnengebracht, bijna 58.000 USD. In totaal werd 1,2 miljoen dollar opgehaald  mede dankzij een aantal grote investeerders. Overigens valt nu niet veel meer te vinden over LuLu.

Een heel recent voorbeeld van een succesvolle IGO is die van Star Atlas. In september 2021 maakte ecosysteem Solana spectaculaire sprongen op de beurs. Dit komt mede door de succesvolle IGO van Star Atlas, een futuristische strategische game met een adembenemende uitvoering. 

De Initial Game Offering van deze game was op van 30 augustus 2021. Er is in totaal 496.000 USD opgehaald en 2 september 2021 ging de token distributie van start. Er zijn 2 tokens die bij het spel horen: de POLIS voor het spel en ATLAS token van de DAO van Atlas. Deze token is dus voor het bestuur van het spel protocol. De POLIS token wordt in het spel zelf gebruikt. 

​​​​​​​Het hele spel draait om het vinden en veroveren van een diamant zo groot als een planeet. Maar Star Atlas zou zelf wel eens de diamant kunnen zijn tussen de nieuwe crypto games.

Conclusie

De blockchain game industrie is in 2021 in een sneltreinvaart aan het ontwikkelen. Dat maakt dat het nu ook het moment is om je te verdiepen in de investeringsmogelijkheden van een IGO. Een Initial Game Offering kan namelijk een mooie manier zijn om vroeg in een veelbelovend project te stappen. Maar laat je eerst goed informeren voor je besluit te investeren!

Heb je zelf aan een IGO meegedaan of heb je hier vragen over? Je bent van harte welkom in onze AllesOverCrypto Facebookgroep!

Heb je verder vragen? Je kunt altijd terecht in onze FAQ, of door je vraag+ AllesOverCrypto te googelen vind je ook snel een antwoord! 

foto header: Alexander Yakimov/ Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.