haven protocol uitleg xhv coin

Wat is Haven Protocol (XHV)? Complete uitleg!

Veel mensen denken dat cryptocurrencies volledig anoniem zijn, en dus veel privacy bieden. Dit is niet helemaal waar. Er worden namelijk verschillende soorten data opgeslagen die herleidbaar zijn naar de uitvoerder van een transactie. Daarnaast wordt er ook verschillende data door een crypto exchange opgeslagen, indien er gebruik wordt gemaakt van een centrale exchange.

Er zijn wel enkele blockchains die de privacy van gebruikers willen waarborgen. Zij hebben een techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat gebruikers volledig anoniem een transactie uit kunnen voeren. Een van de bekendste blockchains die dit doet is Monero (XMR).

Een minder bekende blockchain die privacy hoog in het vaandel heeft staan, is Haven Protocol (XHV). Dit is een blockchain die is ontwikkeld voor stablecoins, en ervoor zorgt dat je anoniem een transactie op de blockchain kan maken.

In dit artikel leggen we je uit wat Haven Protocol (XHV) is, door wie dit protocol is opgericht, hoe dit project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Bekijk snel

Wat is Haven Protocol (XHV)?

Haven Protocol (XHV) is een blockchain die als ondersteuning voor de verschillende stablecoins geldt. De blockchain is ontstaan uit een hard fork van Monero (XMR), wat betekent dat Haven Protocol dezelfde privacy en anonimiteit biedt als Monero dat doet. Er wordt immers van dezelfde techniek gebruik gemaakt.

Dit is dan ook precies het doel van de mensen die Haven Protocol hebben bedacht. Ze willen dat gebruikers zonder zorgen over privacy stablecoins konden bezitten en versturen. Op hun website geven ze wel aan dat Haven Protocol niet is bedoeld voor criminele activiteiten, zoals het witwassen van zwart geld, al is het maar de vraag of Haven Protocol hier daadwerkelijk niet voor gebruikt wordt.

Monero is een vrij algemene blockchain, terwijl Haven Protocol zich focust op de ondersteuning van stablecoins. Op dit moment draaien de volgende stablecoins op de blockchain van Haven Protocol:

  • xUSD - De prijs van deze stablecoin is gekoppeld aan de prijs van de Amerikaanse dollar;
  • xEU- De prijs van deze stablecoin is gekoppeld aan de prijs van de euro;
  • xCNY - De prijs van deze stablecoin is gekoppeld aan de prijs van de Chinese yuan;
  • xAU - De prijs van deze stablecoin is gekoppeld aan de goudprijs;
  • xAG - De prijs van deze stablecoin is gekoppeld aan de zilverprijs.

Gebruikers hebben de mogelijkheid om zelf een stablecoin te minten. Er zijn dus meerdere producten die als stablecoin ingezet kunnen worden. Deze producten worden tezamen ook wel xAssets genoemd.

Wat zijn stablecoins?

Weet je nog niet helemaal zeker wat een stablecoin is? Laten we het even kort uitleggen, zodat je weet waar we het zojuist over hebben gehad.

Een stablecoin is een cryptocurrency waarvan de prijs is gekoppeld aan een ander financieel product, om de prijs vervolgens stabiel en gelijk te kunnen houden. De Amerikaanse dollar is het financieel product dat het meest gebruikt wordt door stablecoins. In dat geval is de prijs van één crypto munt altijd gelijk aan één Amerikaanse dollar.

De prijs van een stablecoin kan aan ieder product gekoppeld worden. Het is echter wel belangrijk dat de stablecoin ook daadwerkelijk gebacked wordt door dat product. Dit houdt in dat dit product ook daadwerkelijk ergens opslagen moet zijn, zodat de waarde van de stablecoin niet op 'lucht' is gebaseerd.

In onderstaande video leer je meer over Haven Protocol.

Door wie is Haven Protocol ontwikkeld?

In 2018 werd Haven Protocol opgericht. In het testnet werden echter al snel verschillende kwetsbaarheden gevonden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het project tijdelijk stil heeft gelegen, waarna een aantal andere mensen in 2019 besloten de leiding te nemen in de verdere ontwikkeling van Haven Protocol.

Op dit moment wordt Haven Protocol geleid door David Bandtock (pseudoniem 'Dweab') en Neil Coggins (pseudoniem 'Neac'). Het is onduidelijk wie er nog meer in het team achter Haven Protocol zit. Op de website zijn namelijk alleen de pseudoniemen van de teamleden te zien.

Haven Protocol heeft gekozen om de teamleden niet bij echte naam kenbaar te maken, om hen zo te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ze willen namelijk niet dat derden enige invloed kunnen uitoefenen op de werking van de blockchain. De privacy en anonimiteit van de gebruikers staat op nummer één.

Zo heeft Haven Protocol ook nooit een ICO gehouden, of externe financieringen aangenomen. Dit geeft aan dat Haven Protocol zich volledig focust op hun doel, en niet beïnvloed wil worden door andere partijen en personen.

Hoe werkt Haven Protocol?

Hieronder gaan we iets dieper in op de technische werking van Haven Protocol, en bespreken we het consensus mechanisme, de XHV-munt, garantie van veiligheid en de wallet van Haven Protocol.

Proof of Work

Haven Protocol is voortgekomen uit Monero. Dit betekent dat het netwerk van Haven Protocol gebruik maakt van het Proof of Work (PoW) consensus mechanisme. Het netwerk bestaat uit miners die zorgen voor de blokproductie en beveiliging van de blockchain.

XHV munt

XHV is de native cryptocurrency van Haven Protocol, en wordt gebruikt als onderpand voor de xAssets. Zoals eerder gezegd, moeten stablecoins namelijk altijd gebacked worden door een ander product. Dat zijn in dit geval dus de XHV-munten. 

In februari 2022 zijn er ongeveer 26,7 miljoen tokens in omloop. De kans is echter groot dat dit aantal anders is op het moment dat je dit artikel leest. Het aanbod XHV-munten kan namelijk toe- en afnemen, op basis van de vraag en het aanbod.

Stablecoins zullen namelijk altijd dezelfde waarde moeten hebben. Wanneer de vraag naar een stablecoin toeneemt, zal dus ook het onderpand toe moeten nemen (XHV-munten). Alleen op deze manier kan de onderliggende waarde meestijgen met de toename in vraag. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde; wanneer de vraag naar de stablecoin daalt, zal ook het aantal onderliggende munten af moeten nemen.

Een deel van de nieuwe munten komt voort uit mining. Wanneer het aantal munten moet dalen, zal een deel van de voorraad door middel van burning vernietigd worden. Dit houdt in dat de munten naar een niet-bestaand adres worden gestuurd, zodat ze voorgoed uit omloop zullen zijn.

Garanderen van veiligheid

De ontvanger, verzenden en het bedrag van een transactie zijn volledig anoniem en privé. Om deze mate van privacy te kunnen garanderen, maakt Haven Protocol van de volgende technieken:

  • Ring handtekeningen. Dit zorgt ervoor dat de identiteit van gebruikers, en alles dat hiertoe zou kunnen leiden, verborgen wordt omdat de transactie via een groot aantal wallets wordt verstuurd.
  • Ring Vertrouwelijke transacties (RingCT). Dit zorgt ervoor dat het bedrag dat je verstuurd verborgen blijft voor anderen.
  • Stealth-adressen. Dit zorgt ervoor dat het adres van de ontvanger van een transactie verborgen wordt. Het is ook onmogelijk om de identiteit van de ontvanger via andere manieren te herleiden.

In onderstaande video leer je hoe de privacy bij Monero gewaarborgd wordt. Omdat Haven Protocol van dezelfde blockchain gebruik maakt, is dit dus ook van toepassing op Haven Protocol.

Wallet

Haven Protocol heeft een eigen wallet ontwikkeld waarmee je gebruik kunt maken van de Haven Protocol blockchain. Je kunt kiezen voor een webapplicatie, die je kunt gebruiken op een computer, tablet of smartphone. De webapplicatie is in feite een node die binnen Haven Protocol draait, en waarmee je transacties kunt maken.

Ook is het mogelijk om een bureaublad-wallet te gebruiken. Deze wallet kun je installeren op een computer/laptop die gebruikt maakt van Linux, MacOS of Windows.

In de toekomst zal er ook een applicatie van Haven Protocol voor de Ledger-app komen. Het zal hiermee mogelijk zijn om stablecoins veilig en anoniem op je Ledger hardware wallet te bewaren.

Je kunt xAssets sturen naar iedereen die een wallet van Haven Protocol heeft. De transactiekosten zijn erg laag (vaak een paar cent), en transacties worden vrijwel direct verwerkt. Dit is dus vergelijkbaar met de blockchain van Monero, waar je ook goedkoop en snel transacties uit kunt voeren.

Waar kan Haven Protocol voor gebruikt worden?

De blockchain van Haven Protocol kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, al zijn de functionaliteiten vrij beperkt. Het is alleen mogelijk om standaard transacties op de blockchain uit te voeren. Dit komt doordat Haven Protocol geen ondersteuning biedt aan smart contract. Er draaien dus geen decentrale applicaties (dApps) op de blockchain van Haven Protocol.

Je kunt Haven Protocol gebruiken voor het versturen van stablecoins naar andere gebruikers. Er worden geen gegevens op de blockchain bewaard die terug te leiden zijn naar de verzender of ontvanger. Het is wel belangrijk om hiervoor de wallet van Haven Protocol te gebruiken. Wanneer je de blockchain van Haven Protocol via een centrale exchange gebruikt, worden je gegevens namelijk nog steeds bewaard door de exchange.

De voor- en nadelen van Haven Protocol

Nu je hebt gelezen wat Haven Protocol is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Haven Protocol is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Haven Protocol voor je opsommen.

Voordelen

  • De blockchain van Haven Protocol biedt volledige anonimiteit en privacy aan de gebruikers. Hierdoor kunnen gebruikers hun cryptomunten bewaren zonder zichzelf zorgen te maken over andere partijen die hier inzicht toe hebben;
  • Het team achter Haven Protocol wil steeds meer verschillende soorten stablecoins op de blockchain laten draaien, waardoor er in de toekomst meer mogelijkheden zijn;
  • Haven Protocol heeft een eigen wallet ontwikkeld waardoor je geen gebruik hoeft te maken van een ander type wallet die mogelijk gegevens van je zou kunnen bewaren;
  • De technieken die door Haven Protocol worden gebruikt (ringhandtekeningen, RingCT en stealth-adressen) zijn bewezen technieken die ook door andere protocollen worden gebruikt.

Nadelen

  • Het testnet van Haven Protocol bleek in 2018 helemaal niet zo veilig te zijn als werd gedacht, wat een inbreuk heeft gedaan aan het vertrouwen dat mensen in Haven Protocol hadden;
  • Om van volledige anonimiteit te kunnen genieten, zul je de wallet van Haven Protocol moeten gebruiken, omdat andere wallets mogelijk gegevens kunnen bewaren. Dit is een extra stap die je dus moet nemen om de blockchain van Haven Protocol te gebruiken;
  • De functies van de blockchain zijn erg beperkt.

Wil je de informatie die je in dit artikel hebt gelezen nog eens samengevat krijgen in een video? Onderstaande video is in dat geval een aanrader.

Conclusie

Haven Protocol is een blockchain die is ontstaan uit de blockchain van Monero. De technieken die Monero gebruikt, zijn al bewezen. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Toch werden er verschillende kwetsbaarheden in het testnet uit 2018 gevonden, al was dit ook de laatste keer dat er problemen waren.

De blockchain is niet bedoeld voor ieder type cryptocurrency. In het speciaal draaien er alleen stablecoins op Haven Protocol, waarvan xUSD de bekendste en eerste is. Er draaien ook meerdere stablecoins op Haven Protocol, en dit aantal zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter worden.

Mocht je geloven in de werking van succesvolle toekomst van Haven Protocol, zou je de XHV-cryptomunt kunnen kopen. Dit is de native cryptocurrency van Haven Protocol. Doe hiervoor altijd zelf goed onderzoek, alvorens je een besluit tot aankoop doet. Zo kun je jouw keuze baseren op onderzoek en leren van mogelijke fouten die je maakt.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Haven Protocol is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Haven Protocol is, de XHV-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door karnoff 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.