Blockchain
24/8/18

Wat is een Masternode? Genereer passief inkomen

Wat is een Masternode? Genereer passief inkomen

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Steeds meer mensen komen tot het besef dat geld voor hen moet werken in plaats van andersom. Helaas valt er tegenwoordig weinig te halen bij de banken en zijn we genoodzaakt op zoek te gaan naar investeringsalternatieven. Tijdens deze zoektocht komen we erachter dat de vastgoedmarkt oververhit is en de aandelen op een hoogtepunt staan, kortom verreweg van ideaal. Mensen die wat langer zoeken komen in aanraking met cryptocurrency's en maken kennis met de zogenaamde masternode. Maar wat is een masternode precies?

De veelbelovende woorden op het internet geven aan dat je er een mooi passief inkomen mee kunt verdienen maar hoe het allemaal in z'n werk gaat is voor de meesten nog abracadabra. Deze toverwoorden willen wij in dit artikel vertalen naar begrijpbaar Nederlands, zodat jij vanaf vandaag precies weet hoe je jouw voordeel kunt halen uit deze inkomstenbron. Mocht er na het lezen van deze uitleg nog iets niet duidelijk zijn, laat het dan weten in de comments of stel een vraag bij ons op het forum.

Lees snel

 1. Masternode uitleg
 2. Criteria masternode
 3. Masternode kopen
 4. Masternode verdiensten
 5. Passief inkomen uitbetalen
 6. Tot slot

Wat is een masternode?

Een masternode is simpel gezegd een server op een decentraal netwerk, ofwel een computer binnen het netwerk dat bepaalde diensten verleent. Deze diensten kunnen per cryptoproject verschillen maar in de meeste gevallen komen ze op hetzelfde neer.

De meest gebruikelijke functies van een masternode zijn:

 • Het verbeteren van de privacy van de transacties;
 • Het mogelijk maken om transacties direct uit te voeren;
 • Het mogelijk maken om met beloningssystemen te werken binnen crypto;
 • Het bepalen van het beleid binnen het cryptoproject. Iedere masternode-houder kan een stem uitbrengen op voorstellen die worden gedaan.

Iedereen kan een masternode opzetten en in ruil voor jouw 'werkzaamheden' als server krijg je een beloning in de vorm van cryptogeld. Bij sommige crypto's krijgen masternodes meerdere keren per dag uitbetaald en bij andere crypto's kan dit eens per dag zijn. 

Wanneer je besluit een masternode op te zetten, dan zijn de vier onderstaande punten hiervoor belangrijk.

 1. Je hebt een minimaal aantal coins van het crypto-project nodig en deze dien je vast te houden in je eigen wallet. In het geval van Dash zijn dit er 1000 en bij PIVX zijn dit er 10.000.
 2. Het is belangrijk dat je een statisch IP-adres instelt zodat iedereen binnen het netwerk weet dat de masternode van jou is.
 3. Op je apparaat heb je beschikbare ruimte, nodig zodat je de blockchain kan downloaden en kan opslaan op je systeem.
 4. Wanneer je het minimale aantal coins in je wallet hebt opgeslagen, is het belangrijk dat je wallet online staat. Een Virtual Private Server (VPS) kan je helpen om je wallet 24/7 online te houden. Vultr is een bekende aanbieder hiervan.

De volgende video legt je in ruim twee minuten uit wat een masternode is:

Criteria masternode

Er zijn ontzettend veel cryptoprojecten met masternodes en hoe weet je nou welke je moet kiezen? Hieronder staat een opsomming van criteria waar wij op letten bij het uitkiezen van een goed project. 

Kans op adoptie
Ieder project heeft een doel wat ze willen bereiken. Het is goed om te kijken of er ook echt vraag is naar hun product of dienst. Denk hierbij na over of het echt mogelijk is dat de maatschappij dit project in de praktijk gaat gebruiken. Zo ja, dan heb je een interessant project te pakken. Zo nee, dan is het beter om verder te zoeken. Wanneer een project als waardevol wordt beschouwd dan zullen meer mensen de coin willen kopen en zal de prijs ervan stijgen. 

Actief team
Het is belangrijk dat het team achter het project hard werkt en dat je kunt zien dat ze actief aan het ontwikkelen zijn. Deze ontwikkelingen kan je vaak op de GitHub van het project bekijken.
Daarnaast zien we ook graag dat ze actief zijn op social media en dat ze nauw betrokken zijn bij hun community. 

Hoeveelheid masternodes
Het is interessant om te bekijken hoeveel masternodes het project al heeft. Hoe meer het er zijn, hoe beter het is. Dit laat zien dat het project waarde heeft en een deel van de coins staat vast in de wallets van de masternodes waardoor er schaarste wordt gecreëerd en de prijs kan stijgen. 

Volume
Je wilt graag dat er al actief wordt gehandeld in de munt. Wanneer jij jouw passief inkomen wil verkopen is het wel zo prettig als zich ook kopers melden om de munten van je over te nemen. Een volume van $10.000 is hierbij het absolute minimum, maar bij voorkeur veel meer.

Return on Investment (ROI)
Return on Investment staat voor hoeveel rendement je behaalt op je geïnvesteerde vermogen. Als je bijvoorbeeld $10.000 investeert en per jaar $1000 uitgekeerd krijgt, dan is je ROI 10%. Hoe hoger je ROI, hoe winstgevender de masternode is. Veel investeerders zien dit punt als belangrijkste criterium maar een hoge ROI met een slecht team dat amper aan de coin werkt is niets waard. Je wilt dus een goede balans vinden tussen al deze punten. 

Masternode kopen

Je hebt een mooi project uitgekozen en hoe nu verder? Het is van belang om het minimale aantal coins te gaan kopen en te onderzoeken hoe je deze kunt bewaren en hoe je jezelf aanmeldt als masternode.
De volgende tien stappen geven een beeld hoe het opzetten van een masternode in z'n werk gaat. We nemen hierbij GINcoin als voorbeeld.

 1. Koop Bitcoin(s) met je euro's. Dit kan bij platformen zoals Bitvavo en Litebit.
 2. Stuur je Bitcoins naar de Cryptopia-exchange waar Gincoins op dit moment worden verhandeld.
 3. Wissel je Bitcoins om voor Gincoins. Het minimale aantal dat je voor een GIN-masternode dient te hebben is 1000 GIN.
 4. Download en installeer de wallet van hun website.
 5. Verstuur de gekochte GINcoins naar jouw zojuist geïnstalleerde privé-wallet
 6. Creëer een account via het platform van GIN door middel van je e-mail of de anonieme seed die je uit je wallet kunt halen.
 7. Verstuur ongeveer 15 GIN naar je account op het platform
 8. Kies op het platform GIN als munt waarvoor je een masternode wilt creëren en druk op "Launch masternode"
 9. Er staat nu in je wallet een nieuw gedeelte dat speciaal is bestemd voor het vastzetten van je coins. Verstuur precies 1000 GIN naar dit gedeelte van je wallet
 10. Gebruik de installatie om je masternode gereed te maken en je bent klaar om je masternode te runnen! 
Masternode opzetten

Hoeveel kan je met masternodes verdienen?

Hoeveel je met een masternode verdient is sterk afhankelijk van de coin en de marktprijzen. Om een lijst aan masternode-opties te vinden kan je naar de website van Masternodes gaan. Hier vind je een hele lijst aan coins die masternodes aanbieden en zie je direct hoeveel coins je moet kopen en wat je dit kan opleveren. Als je de lijst hebt bekeken zie je er ook een aantal tussen staan die meer dan 100% ROI kunnen opleveren. Dit zijn mooie cijfers maar dit hoeft niet direct te betekenen dat het een goede masternode is. Het kan zijn dat je veel munten verdient, maar als niemand ze vervolgens van je wilt overkopen dan zal je nooit keiharde euro’s binnenslepen. Het is daarom ook goed om te letten op de bovengenoemde criteria.

Hieronder staan twee bekende cryptocurrency's waarvan de masternodes al veelvuldig worden gebruikt. 

Dash

Een bekende coin met masternodes is Dash . Het gemiddelde rendement wat je hier haalt is ongeveer 11% per jaar. Om zo'n masternode op te zetten moet je 1000 Dash kopen en deze in je wallet bewaren. Op het moment van schrijven leg je hier dus 1000 x $150,- = $150.000 voor neer. 

Om je status als masternode-houder te behouden is het noodzakelijk dat je wallet 24 uur per dag online staat. Je mag niet meer dan een uur per dag offline zijn. Gelukkig hoef je niet je computer iedere dag aan te houden. Je kan namelijk je masternode via een Virtual Private Server (VPS) laten draaien. Op de website van Vultr vind je de VPS en die van €5,- zou voldoende moeten zijn.

Het Dash-netwerk heeft jouw masternode nodig om het netwerk goed en veilig te laten werken. In ruil voor deze taak ontvang je 45% van de block reward van alle blocks. Gemiddeld worden er rond de twee Dash-coins per zeven dagen uitbetaald wat neerkomt op zo'n 10 à 11 %

Naast het feit dat je geld kunt verdienen met een masternode krijg je ook privileges. Zo krijg je bij Dash een stem bij het bepalen van het beleid. Om de zoveel tijd wordt er een voorstel gedaan en jij kan daarop je stem uitbrengen. Op deze website zijn recentelijke voorstellen te zien

PIVX

Een ander bekend voorbeeld van een masternode is PIVX . Om er eentje te bemachtigen heb je 10.000 PIVX nodig. Op dit moment vertegenwoordigt dat een waarde van 10.000 x €1,10 = €11.000,-. Wanneer je ze hiermee helpt om het netwerk te beveiligen, ontvang je ruim 7% rendement per jaar. 

Masternode van dash en pivx

Hoe betaal ik mezelf uit?

Om de zoveel tijd krijg je cryptocurrency's gestort in je wallet. Wanneer je het passieve inkomen dat je uit de masternode haalt, wilt laten uitbetalen dan is het belangrijk dat je het minimale aantal coins laat staan. In het voorbeeld van Dash betekent dit dat er altijd 1000 stuks achterblijven in je wallet. Wanneer je namelijk onder dit aantal komt dan stopt je masternode er per direct mee. Room dus alleen het gedeelte af dat je daadwerkelijk hebt verdiend. Deze coins verzend je naar de exchange waar de munt wordt verhandeld en hier verkoop je hem voor Bitcoin (BTC). Vervolgens verstuur je Bitcoin naar Bitvavo waar je ze voor euro's kunt laten omwisselen. Tot slot laat je het geld overmaken naar je bankrekening en is de cyclus compleet!

Tot slot

Wij vinden masternodes heel interessant en zijn hard op zoek naar interessante projecten die deze manier van passief inkomen aanbieden. Uiteindelijk zullen we de beste uit ons onderzoek publiceren dus houd onze website in de gaten! Mocht je zelf er al eentje weten, laat het ons gerust weten! Twijfel je over een project? Gooi hem in ons forum dan kunnen wij en andere community-leden ernaar kijken! 

 

 
Bronnen

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!