DAI is één van de grootste stablecoins op dit moment op de markt. Met (op het moment van schrijven, 4 februari 2022) een market cap van bijna $10 miljard en een dagelijks handelsvolume van ruim $200 miljoen kun je wel zeggen dat het een stablecoin van formaat is.
Dit zou mede kunnen komen doordat DAI een vrij unieke stablecoin is. De meeste stablecoins maken namelijk gebruik van een ‘statisch’ onderpand. Kijk bijvoorbeeld naar Tether: voor elke USDT zou er 1 US Dollar in een kluis zitten. Hoewel mensen bij de legitimiteit van Tether veel vraagtekens hebben en er inmiddels ook rechtszaken lopen, klinkt dit in principe natuurlijk als een goed model.
Het kan echter ook anders, bijvoorbeeld zoals bij DAI. Daar zorgen leningen er namelijk voor dat de DAI-waarde altijd een onderpand heeft, die dezelfde waarde vertegenwoordigd. Maar hoe werkt dit precies? En is dit wel veilig? Dat, en meer, lees je in deze blog. Laten we snel verder gaan!
Bekijk snel
Wat is DAI?
DAI is een stablecoin die op de markt gebracht werd door MakerDAO. MarkerDAO is een DAO (decentralized autonomous organization) op de Ethereum-blockchain. Dit betekent dat MakerDAO wordt beheerd door de gebruikers. Door de governance token (MKR) in bezit te hebben, kunnen zij meestemmen over wat er met het platform gebeurt.
MakerDAO maakt het mogelijk voor gebruikers om crypto uit te lenen, of juist te lenen, zonder dat hier een tussenpersoon bij komt kijken. Dit gebeurt op een volledig decentrale manier.
Eén van de projecten van MakerDAO is dus de stablecoin DAI. DAI is één van de bekendste stablecoins op de markt op dit moment. Op het moment van schrijven (4 februari 2022) staat DAI op plek 19 in de lijst van grootste cryptocurrency’s (gekeken naar market cap) en is het de vijfde grootste stablecoin op de markt (tevens gekeken naar market cap).
DAI is een stablecoin, wat betekent dat de waarde van DAI altijd nagenoeg $1 is. Het kan wel eens voorkomen dat DAI $0,99 of $1,01 waard is, maar veel verder dan dat zal DAI nooit van de $1 afwijken.
Vaak kunnen stablecoins een waarde van $1 aanhouden, doordat er een soort kluis is voor de stablecoin. In deze kluis zit dan precies de waarde die nodig is, om voor elke stablecoin $1 te hebben. Wanneer de market cap van zo’n stablecoin dan $100.000.000, mag je ervan uitgaan dat er ergens een kluis is met daarin $100.000.000. Deze kluis kan bijvoorbeeld bestaan uit echte US Dollars, zoals het geval is bij Tether (USDT), maar kan ook bestaan uit andere cryptocurrency’s, zoals bij TerraUSD (UST), daar bestaat de kluis namelijk uit Terra (LUNA) en Ethereum (ETH).
Bij DAI werkt dit echter anders. Maar hoe dan?
Hoe werkt DAI?
DAI werkt dus compleet anders dan de meeste stablecoins. Zoals eerder al uitgelegd is MakerDAO, de maker van DAI, een platform op het Ethereum-netwerk dat het mogelijk maakt om crypto uit te lenen of juist crypto te lenen. Om de werking van DAI goed te kunnen begrijpen, is het cruciaal om te weten wat MakerDAO doet.
DAI-tokens worden namelijk gecreëerd wanneer iemand een lening, met onderpand, afsluit bij MakerDAO. Dit onderpand dient dan, tijdens de lening, dus eigenlijk als het ware ook als onderpand voor de stablecoin.
Stel je voor dat ik een lening af sluit met als onderpand 1 ETH (op het moment van schrijven $2.805,20), dan stop ik als het ware 1 ETH in de kluis, die het onderpand van DAI vertegenwoordigd. Er wordt nu $2.805,20 aan DAI gemint, dat is dus in de meest gevallen 2.805,20 DAI. Wanneer ik de lening ga terugbetalen, krijg ik dus mijn 1 ETH terug, mits ik alles netjes terugbetaal. Dit betekent dus ook dat 1 ETH verdwijnt uit de ‘onderpand kluis’ van DAI. Dit betekent dan ook dat er 2.805,20 DAI geburnt wordt.
Er is dus eigenlijk, net als bij andere stablecoins, wel een soort kluis die de waarde van DAI vertegenwoordigt. Echter, is er bij DAI een heel logisch systeem, dat ervoor zorgt dat deze waarde altijd wordt bijgesteld, naar aanleiding van de veranderingen in de kluis.
Het voordeel hiervan is, dat de waarde van de kluis eigenlijk altijd nagenoeg precies gelijk is aan de waarde van de stablecoin. Beide worden namelijk constant aan elkaar gelijkgesteld door de burns en mints die er plaatsvinden.
Dit is anders dan bij een stablecoin zoals TerraUSD. Zoals eerder al aan bod kwam, bestaat de kluis van TerraUSD uit LUNA en ETH. Het nadeel hiervan kan zijn, dat deze waarde ineens instort. Stel je voor dat LUNA en ETH ineens een -80% doen in een bear market, dan zit je nog steeds met de hoeveelheid UST’s, die zijn aangemaakt aan de hand van de waarde van de eerdere kluis. Eigenlijk heb je dan dus 400% meer UST’s dan dat je op dat moment zou moeten hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de stablecoin zijn peg verliest, omdat het onderpand ineens bijna verdwenen is, waardoor de stablecoin bijvoorbeeld een prijs van $0,20 aan zou kunnen tikken.
De voordelen en nadelen van DAI
Laten we eens gaan kijken naar de voor- en nadelen van de stablecoin DAI. Als eerste de voordelen en vervolgens de nadelen.
De voordelen
Het eerste voordeel van DAI is dat het onderpand van DAI theoretisch gezien altijd gelijk blijft aan de waarde van DAI. Dit omdat de waarde van DAI constant wordt aangepast aan het onderpand, wat constant veranderd. We zeggen theoretisch, omdat er in de toekomst altijd wat mis zou kunnen. In het verleden is dit nog niet gebeurd.
Een ander voordeel is dat er geen enkele andere partij die het aanbod, en daarmee de prijs, van DAI kan aanpassen. De enige manier waarop het aanbod aangepast kan worden, is door de leningen die verstrekt worden via MakerDAO. Dit zorgt ervoor dat de aanpassingen in het aanbod altijd volledig transparant zijn, en je altijd na kunt gaan aan de hand van welke leningen deze zijn doorgevoerd.
Nog een voordeel van DAI is dat het aanbod niet alleen uitgebreid, maar ook verkleind kan worden. Dit wordt namelijk mogelijk gemaakt door bepaalde smart contracts, die dienen als een soort burning mechanisme. DAI-tokens worden dan naar een contract gestuurd, waar ze nooit meer uit kunnen en dus worden ze uit de roulatie gehaald.
De nadelen
Natuurlijk is het niet alleen maar positief. Een nadeel is namelijk dat DAI niet de allergrootste stablecoin is. Hoewel vijfde grootste best wel goed klinkt, heb je in principe maar 1 stablecoin nodig om te kunnen handelen in crypto. Dat is dan ook de reden dat exchanges vaak maar 1, of soms 2 of 3, stablecoins beschikbaar stellen in handelsparen. Er zijn dus veel exchanges waarop je DAI niet kunt gebruiken.
Ook is er veel concurrentie als het gaat om stablecoins. Er zijn veel verschillende stablecoins beschikbaar en ook andere stablecoins, zover als we dat op dit moment kunnen weten, veilig en bruikbaar zijn. Het is dus best wel lastig voor een stablecoin als DAI om hier de strijd mee aan te gaan.
Waarom maakt het uit welke stablecoin je hebt?
Je zult je misschien afvragen ‘Wat maakt het uit welke stablecoin ik heb? Elke stablecoin is toch $1 waard, dus er is toch helemaal geen verschil?’ Hoewel dat helemaal geen gekke gedachte is, is het toch niet helemaal waar. Dat komt voornamelijk door 2 redenen.
Het is ten eerste namelijk erg belangrijk dat je stablecoin zijn peg niet verliest. De peg van een stablecoin is eigenlijk de manier waarop de stablecoin $1 waard blijft. In het geval van DAI is dit dus het dynamische onderpand, maar in het geval van Tether het statische onderpand. Dit zijn echter niet de enige mogelijkheden waarop een stablecoin zijn waarde van $1 kan vasthouden. Zo heb je bijvoorbeeld ook algorithmic stablecoins, die dit doen door middel van een algoritme in een smart contract, maar dat is weer voor een andere keer.
Wat in ieder geval belangrijk is, is dat jij vertrouwen hebt in de peg van de stablecoin die jij vasthoudt. Wanneer deze namelijk zijn peg verliest, kan deze zomaar eens naar $0,00 gaan. Zo heerst er bijvoorbeeld veel controverse rondom Tether (USDT). Er gaan namelijk geruchten dat de kluis van Tether helemaal niet kan voldoen aan de market cap. Hier zijn ook rechtszaken over gaande. Wanneer blijkt dat dit daadwerkelijk zo is, kan het zomaar zijn dat Tether zijn peg verliest. Stel je voor dat jij op dat moment veel Tether vasthoudt, dan denk je dat er niets met je geld kan gebeuren, omdat je het in stablecoins hebt. Echter, ook in zo’n geval kan het dus misgaan en kun je je geld verliezen.
Een tweede reden om te kiezen voor een bepaalde stablecoin, boven een andere, is door de hoeveelheid handelsparen die de stablecoin heeft. Als je al eens op een crypto exchange, zoals Binance of Kucoin bent geweest, zul je waarschijnlijk wel hebben gezien, dat je bijna alles kunt kopen, als je USDT in bezit hebt. Bijna alle coins en token hebben op bijna alle exchanges wel een handelspaar met USDT, dit simpelweg omdat het de meest gebruikte stablecoin is. Dit betekent dat wanneer je USDT hebt, je bijna elke cryptomunt kunt kopen. Dit is natuurlijk een voordeel. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar een andere stablecoin, zoals BUSD, zul je zien dat je deze op Binance met bijna alles kunt verhandelen, maar op Kucoin of Huobi niet. Ook DAI is lang niet overal beschikbaar, zo kun je deze bijvoorbeeld via Kucoin en Huobi niet gebruiken.
Zo zijn er dus altijd redenen om te kiezen voor een bepaalde stablecoin boven een andere. Ten eerste voor de veiligheid. Sommige stablecoins zouden namelijk daadwerkelijk hun peg met de $1 kunnen verliezen en daardoor zou jij je geld, waarvan je dacht dat het veilig stond, zomaar eens kunnen verliezen. Ten tweede voor de bruikbaarheid. Met de ene stablecoin kun je namelijk veel meer cryptomunten aankopen dan met de andere stablecoin. Welke stablecoin jij het beste vindt, is dus ook aan jezelf. Een tip van ons die we je sowieso altijd kunnen meegeven, is dat je je risico spreidt. Mocht het dan blijken dat één van je stablecoins zijn peg verliest, ben je in elk geval niet meteen alles kwijt.
Conclusie
Vandaag hebben we gekeken naar de stablecoin DAI, van MakerDAO. Dit is namelijk een bijzondere stablecoin. In plaats van een ‘statisch’ onderpand, maakt DAI namelijk gebruik van een ‘dynamisch’ onderpand.
DAI wordt geregeld via MakerDAO. MakerDAO is een platform dat het volledig gedecentraliseerd mogelijk maakt om leningen in crypto af te sluiten, maar ook crypto uit te lenen. Wanneer je een crypto lening afsluit bij MakerDAO, moet je hier een onderpand voor indienen, bijvoorbeeld 1 ETH. Dit onderpand komt dan in de kluis van DAI terecht. Vervolgens wordt de hoeveelheid DAI die de waarde van 1 ETH vertegenwoordigd gemint en in de roulatie gebracht.
Wanneer de lening vervolgens wordt terugbetaald, verdwijnt het onderpand, in dit geval 1 ETH, uit de kluis. Dit zorgt er dan ook voor dat de hoeveelheid DAI, die de waarde van deze 1 ETH vertegenwoordigd, geburnt wordt en dus uit de roulatie gehaald wordt.
Op deze manier is het onderpand van DAI theoretisch gezien altijd gelijk aan de waarde van DAI. Veel mensen vinden dit echt een pluspunt van DAI, omdat het onderpand van de stablecoin volgens hen toch wat meer zekerheid biedt dan dat van andere stablecoins, zoals TerraUSD of Tether. Dit ook omdat bijvoorbeeld precies terug te zien is op de blockchain, welke leningen er verstrekt worden, en dus of het onderpand nog (nagenoeg) gelijk is aan de market cap van de stablecoin.
Hopelijk hebben we je vandaag weer wat bij kunnen leren over de stablecoin DAI, een stablecoin die toch voor een ietwat anders pad kiest dan de meeste andere stablecoins. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar onze experts voor je klaar staan. Daarnaast kom je terecht in een community van ruim 100.000 crypto fanaten! Antwoorden op je vragen kun je ook vinden in onze FAQ. Verder vind je snel antwoorden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.