Bitcoin munt op een zwarte achtergrond.

De eerste Nederlandse Bitcoin miljardair

Veel investeerders zien de cryptomarkt als een mogelijkheid om snel en veel geld te verdienen. De volatiele markt geeft een hoop kansen, waar je een leuk rendement over je investering kan maken. Met name de altcoins zijn hier zeer geschikt voor, maar ook met Bitcoin kan je een hoop verdienen.

Ook de koers van Bitcoin is als een achtbaan, waar je als investeerder van kan profiteren. Echter, de meest eenvoudige methode om flinke winsten met Bitcoin te maken is vroegtijdig investeren. Er zijn perioden geweest waar Bitcoin onder een euro waard was. Waar is de tijdmachine als je hem nodig hebt?

Eén van de vroege ontdekkers van Bitcoin is Marc van der Chijs. Deze zakenman kwam vier jaar geleden in het nieuws, toen hij vertelde dat hij de eerste Nederlandse Bitcoin miljardair gaat worden. Marc, zoals ik hem in dit artikel zal noemen, is één van de investeerders die al vroeg de kansen omtrent Bitcoin en de blockchain technologie zag.

Bekijk Snel

Op de Nederlandse televisie is er een tv-serie geweest, genaamd 'Vermogens in Nederland', waarbij rijke Nederlanders onder de loep werden genomen. Hieronder vind je het stuk met en over Marc van der Chijs:

Achtergrond Marc van der Chijs

Marc van der Chijs is een Nederlandse zakenman en investeerder, die grote successen in China heeft gehad en een CV heeft waar je u tegen zegt! Voor de successen op het gebied van cryptocurrency, was Marc actief als oprichter van Tudou, de Chinese Youtube. Hieronder kan je zijn volledige CV zien.

Zijn drang om te ondernemen is op vroege leeftijd al ontstaan. Op zijn 9e verhuist Marc met zijn familie naar Aruba, waar hij ontdekt dat er veel meer is dan ons koude kikkerlandje. Dit smaakte naar meer, waardoor hij op zijn 15e uit huis ging en alleen in Amerika ging wonen. Later is hij teruggekeerd om aan de universiteit van Maastricht te studeren. Ook is hij in China de schoolboeken weer ingedoken, om in Beijing Mandarijn te leren.

Na voor verschillende bedrijven in China werkzaam te zijn geweest, was het voor Marc tijd om wederom het diepe in te duiken. Het oprichten van een groot videoplatform was het doel, wat uiteindelijk uitgroeide tot een miljardenbedrijf. Doordat China Youtube verboden heeft, had Marc de mogelijkheid om met Tudou Inc. uit te groeien tot het grootste Chinese platform op dit gebied.

Na zijn successen in China, kwam de blockchain technologie op Marc zijn pad. Ver voor de meesten aan was Marc al bezig met Bitcoin, blockchains, ICO’s en de toekomst van de cryptomarkt. Daarnaast ging Marc met zijn bedrijf Hut 8 Mining Corp. in Canada ook Bitcoin minen. Tegenwoordig is Marc nog wel aan het investeren in crypto, maar kijkt hij ook naar andere markten, zoals koolstof en geneesmiddelen.

Jaar Bedrijf Functie
1996-2002 DaimlerChrysler China Manager Controlling
2002-2004 SVP Film Chief Operating Officer (COO)
2004-2006 China Bay Managing Partner
2004-2010 Tudou Inc. Founder & Board member
2011-2012 Unitedstyles Founder & Investor
2006-2013 Spil Games Asia CEO & Advisor
2014-2016 Sales Prodigy Board Director
2015-2016 SVB Asia  
2013-2017 Bex.io Board Member
2016-2017 FrontFundr Investor & Member
2013-2017 CrossPacific Managing Partner
2017-2018 First Coin Capital Founder
2017-2019 Hut 8 Mining Corp. Founder
2020-2021 Care Protocol Founder & Director
2020-Heden Steamoji Inc. Advisor
2021-Heden True Asset Fund Advisor
2020-Heden Synaptic Ventures Partner
2017-Heden First Block Capital Founder & CSO
2021-Heden Carbon 8 International Founder & CSO

​​​​​​​De visie op Bitcoin

Volgens Marc is de toekomst van Bitcoin rooskleurig. Hij ziet Bitcoin als een belangrijke asset voor nu en de toekomst. Op termijn zal de cryptomarkt het traditionele financiële systeem overnemen. Dit betekent volgens hem ook dat de koers van Bitcoin op termijn minder volatiel zal zijn. De enorme dalingen van 80 tot 90 procent worden als minder vanzelfsprekend gezien. Echter verwacht Marc nog wel behoorlijke prijsschommelingen, zo sluit hij een 50% daling niet uit. Zo'n daling kan gunstig zijn voor kapitaalkrachtige partijen, die maar al te graag de cryptomarkt op willen gaan.

Ook zal de toenemende adoptie zorgen voor een herziening van vele modellen. Zo denkt Marc dat het stock-to-flow model van Plan B opnieuw moet worden bekeken. Dit blijkt uit de mislukte voorspelling, van $98.000 aan het eind van november 2021. Zeker met de komst van Bitcoin ETF's, ziet Marc door het futures traden de huidige modellen als minder waardevol. Fundamenteel verandert er voor Marc echter helemaal niets. De markt beweegt anders dan voorheen, maar Marc blijft gewoon HODLen.

Marc blijft dus een Bitcoin maximalist, zoals hij dat zelf noemt. Hij noemt crypto superieur aan de traditionele financiën, doordat de blockchain goedkoper, sneller en minder gecentraliseerd is. Daarnaast stijgt de inflatie, waardoor traditionele valuta's in koopkracht dalen. Marc noemt crypto de beste bescherming tegen de uitgaven van de Centrale Bank en de inflatie op lange termijn. Daarnaast verwacht hij dat Bitcoin in de komende jaren 20 tot 50 keer zoveel waard wordt als nu.

Naast Bitcoin, is Marc groot fan van DeFi, NFTs en de metaverse. Zelfs als Bitcoin maximalist erkent hij dat altcoins een plaats hebben binnen het ecosysteem van crypto.

In welke altcoins heeft Marc van der Chijs interesse?

Het is natuurlijk moeilijk om in iemands hoofd of wallet te kijken, dus een volledig antwoord op de vraag zal lastig zijn. Echter loopt Marc al een aantal jaar mee in de cryptomarkt, waarin hij meerdere uitspraken over verschillende altcoins heeft gedaan.

In grote lijnen is Marc heel duidelijk over altcoins. Verreweg de meeste coins zullen naar nul gaan of verdwijnen, maar er zijn enkele projecten die zullen blijven bestaan. Hij vergelijkt deze ontwikkelingen met de Dotcom bubbel, waar bedrijven zoals Amazon als winnaars voor de lange termijn gelden.

Wat de Amazon van de cryptomarkt gaat worden? Marc is in het verleden over enkele projecten positief geweest. Zo ziet hij potentie in security tokens en in crypto projecten met een goed team. Voorheen is Marc positief geweest over de onderstaande altcoins:

Daarnaast is de visie op DeFi, de metaverse en NFTs ook zeer positief. Marc denkt dat deze twee onderdelen van de cryptomarkt uiteindelijk het traditionele financiële systeem gaan vervangen. Een coin die vaak aan het traditionele systeem wordt gelinkt is Ripple (XRP). Tijdens de bullrun van 2017 steeg deze munt explosief en werd het de toekomstige cryptomunt van de bancaire sector genoemd.

Opvallend is dat Marc jaren terug al praatte over Ripple en een eventueel conflict met de SEC, de Amerikaanse toezichthouder van de effectenbeurzen. Door Marc werd toen verwacht dat Ripple zal verdwijnen, wanneer de SEC vaststelt dat XRP een security is. Opvallend genoeg speelt deze kwestie sinds het najaar van 2020 en lijkt er in 2022 een definitief einde aan te komen.

Of Marc op dit gebied gelijk zal krijgen gaan we zien. Er zijn genoeg deskundigen die het tegendeel bewijzen en zeer positief zijn over Ripple en XRP. Ga daarom nooit op één iemand af en doe altijd je eigen onderzoek. Heb je hier geen tijd voor? Marc raadt zelf aan om dan te investeren in bedrijven die investeren en goed onderzoek doen, zoals Wonderfi en Galaxy Digital.

Marc zijn grootste missers op de cryptomarkt

Dat Marc van der Chijs zeer succesvol binnen en buiten de cryptomarkt is, staat buiten kijf. Echter leek het mij voor de balans goed om ook zijn foutieve voorspellingen en gemiste kansen onder de loep te nemen. Zelf noemt Marc het niet investeren in Binance en BitMax zijn grootste missers. Hij had de mogelijkheid om in beide bedrijven vroegtijdig te investeren, maar heeft deze laten liggen. Beide exchanges zijn uiteindelijk zeer succesvol geworden, waarbij Binance (samen met Coinbase) het grootste handelsplatform binnen de cryptomarkt is.

Je kunt Marc zijn koersvoorspellingen soms ook als missers beschouwen. Toen Bitcoin in 2018 de bear market inging, was Marc nog hoopvol. Hij dacht dat Bitcoin naar $40.000 zou gaan, maar de realiteit bleek dat de jarenlange bear market in gang was gezet. Ook voor 2021 voorspelde Marc een Bitcoin prijs van $150.000, maar die is helaas ook niet uitgekomen. Marc had deze uitspraak al bijgesteld naar $100.000, maar ook dit koersdoel is in 2021 niet bereikt. Marc omschrijft zichzelf dan ook als een ‘optimistische voorspeller’.

In de onderstaande video kan je een podcast vinden, waarin Marc zijn voorspellingen voor de waarde van Bitcoin doet:

Hoeveel Bitcoin heeft Marc van der Chijs?

Rond de jaarwisseling van 2017 op 2018 maakte Marc bekend dat hij de eerste Bitcoin miljardair zal worden. Op dat moment bereikte de koers van Bitcoin het hoogste niveau ooit tot dan. Op een haar na werd de magische grens van $20.000 voor één Bitcoin gemist, de koers bleef enkele honderden Amerikaanse dollars onder de grens.

In 2017 schatte de Quote het crypto vermogen van Marc op ongeveer 20 miljoen euro. Marc noemt zichzelf een Bitcoin maximalist, dus het grootste gedeelte hiervan is in Bitcoin. Deze data is dus al 4 jaar geleden en ondertussen is de cryptomarkt explosief gegroeid. Ook is het niet bekend wanneer hij zijn Bitcoin heeft gekocht.

Als Bitcoin maximalist zal het grootste gedeelte van de 20 miljoen euro in Bitcoin zijn. Wanneer we zijn koersvoorspelling van $150.000 combineren met zijn uitspraak over zijn Bitcoin vermogen, dan komen we op een minimale hoeveelheid Bitcoin van:

1.000.000.000 / 150.000 = 6.667 Bitcoin

Dit getal kan redelijk in de buurt komen van het werkelijke getal. Omdat Marc zijn crypto portfolio voor een groot deel uit Bitcoin bestaat, heb ik 80% van de 20 miljoen euro genomen. Door dit om te rekenen naar Amerikaanse dollars, bestaat de 80% uit ruim $18.000.000. Wanneer je dit bedrag deelt door de bovenstaande hoeveelheid Bitcoin, kom je uit op een aanschafprijs van $2.700 per coin.

Die prijs werd in mei 2017 voor het eerst bereikt, waardoor de daadwerkelijke aanschafprijs vermoedelijk nog lager zal liggen. Indien dit klopt, zal de hoeveelheid Bitcoin die Marc toen had, nog vele malen hoger zijn. Daarnaast is het aannemelijk dat iemand - met zijn visie en kennis - na 2017 ook niet stil heeft gezeten omtrent het kopen van cryptocurrencies. We kunnen in ieder geval stellen dat, indien hij niet liegt over zijn portfolio, Marc van der Chijs niet Satoshi Nakamoto is.

Andere kansen op de markt

Naast de kansen op de cryptomarkt, ziet Marc ook verschillende kansen buiten de markt. Echter, de meeste kansen die Marc wereldwijd ziet zijn gericht op de cryptomarkt. Hierin benoemd hij Bitcoin, DeFi, NFTs en de metaverse. Daarbuiten zijn de ogen van Marc gericht op psychedelica, geneesmiddelen met mRNA en koolstof. De laatste twee zijn vrij actuele ontwikkelingen, die vaak in het nieuws te zien zijn. Psychedelica is in opkomst voor recreatief genot, maar ook als geneesmiddel.

Conclusie

Persoonlijk vind ik het verhaal van Marc, over zijn achtergrond en zijn visie op crypto zeer interessant. Zijn CV alleen al toont aan dat de zakenman niet stilzit! Zijn visie op de cryptomarkt is verhelderend en nuchter. Waar de meeste investeerders in elk project de nieuwe Amazon zien, toont Marc zijn overzicht in de markt. Er zijn enkele projecten die door een goed team, die een goed en uniek product neerzet, overleven. Echter, de meeste altcoins gaan het niet redden.

Echter, alles in dit artikel is de visie van Marc van der Chijs. Dit berust niet op waarheid, maar op een zienswijze. Hierdoor is deze blog ook geen financieel advies, maar een inkijk in iemand zijn denkwijze. Je kan deze blog als onderbouwing van je keuze gebruiken, maar doe daarnaast ook je eigen onderzoek en maak een beslissing voor jezelf.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Mark van der Chijs of Bitcoin? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de toekomt van crypto!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.