NFTs
6/2/22

Doodles NFT-collectie: een volledige uitleg

Doodles NFT-collectie: een volledige uitleg

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wie aan crypto denkt, denkt tegenwoordig aan NFT’s. Ze zijn binnen korte tijd zo enorm populair geworden en steeds meer mensen willen ook in NFT’s gaan investeren. Ze horen de succesverhalen, van mensen die van $200 ineens $500.000 maakten, en willen zelf ook aan de slag.

Eén van de projecten waar je dan mogelijk bij terechtkomt, is het project Doodles. Het project lanceerde in Q3 van het jaar 2021 en veroverde de wereld van NFT’s binnen no time. Ondertussen is het uitgegroeid tot één van de grootste NFT-projecten tot nu toe, en dat is niet zonder reden zou je zeggen.

De Doodles-collectie heeft een aantal zeldzame dingen. Zo is het team volledig doxxed, maakt het project gebruik van een DAO-structuur en is het een project dat heel veel verschillende kenmerken heeft. Een erg interessant project om meer over te weten te komen dus!

Maar hoe zit het project precies in elkaar? Wat is belangrijk om te weten? En wat zal er in de toekomst allemaal nog gebeuren rondom het project? Dat, en meer, lees je in de blog van vandaag. Laten we snel beginnen!

Bekijk snel

Wat zijn NFT’s?

Voordat we in detail kunnen gaan kijken naar dit interessante NFT-project, is het handig om eerst even ons geheugen te verversen over NFT’s. Want wat is een NFT ook alweer?

NFT staat voor non-fungible token, wat niet-vervangbare token, oftewel unieke token, betekent. Binnen crypto heb je zowel fungible tokens, oftewel niet-unieke tokens, en non-fungible tokens, oftewel unieke tokens.

Bitcoin is een fungible token. Dit betekent dat er heel veel van zijn (in het geval van BTC 21.000.000) en deze zijn allemaal identiek. Welke Bitcoin je in handen hebt maakt niets uit, want ze zijn simpelweg allemaal hetzelfde. Als je vandaag 1 BTC verkoopt en volgende week 1 BTC terugkoopt, heb je waarschijnlijk niet precies dezelfde. Dat maakt ook niet uit, want je kunt er precies hetzelfde mee.

Een NFT, zoals een Doodle, is een non-fungible token. Van elke non-fungible token is er maar één. Je kunt dan ook precies zien welke non-fungible token je hebt en deze is dan ook echt uniek. Je bent de enige eigenaar van deze NFT. Als je vandaag Doodle #1234 verkoopt en deze volgende week terugkoopt, heb je precies dezelfde token in je wallet. Daar is er namelijk echt maar één van.

Wat zijn Doodles?

Doodles is een NFT-project bestaande uit 10.000 unieke non-fungible tokens. De kunst van het project is gemaakt door de kunstenaar Burnt Toast en het project wordt ook wel een ‘community-driven collectible NFT project’ genoemd, aldus de oprichters van het project.

Hier zit zeker een kern van waarheid in. Met name door 2 initiatieven, namelijk de ‘Doodlebank’ en de DAO-structuur die georganiseerd wordt via het platform Snapshot. Later kijken we naar wat dit precies inhoudt.

De launch van de Doodles vond plaats op 17 oktober 2021 en heeft inmiddels grote successen behaald. Op het moment van schrijven (5 februari 2022) hebben de Doodles namelijk een floor price van maar liefst 13,5 ETH en een totaal handelsvolume van ruim 76.000 ETH.

Doodles is één van de meest diverse projecten tot nu toe, als het gaat om verschillende kenmerken en unieke NFT’s. Wat deze kenmerken precies zijn, zie je zo.

Doodles
Doodle #316 - de bekendste Doodle

De oprichters

De oprichters van de Doodles NFT-collectie zijn volledig doxxed. Dit betekent dat we weten wie ze zijn en ze dus niet anoniem zijn. De oprichters van Doodles zijn namelijk: Evan Keast, Scott Martin en Jordan Castro.

Evan Keast Evan Keast is één van de oprichters van Doodles. Dit is niet zijn eerste activiteit binnen de wereld van NFT’s. In het verleden werkte hij bijvoorbeeld al voor Dapper Labs, waar hij mede verantwoordelijk was voor CryptoKitties. Ook werkte hij eerder al bij Kabam, een gamestudio. Namens Kabam werkte hij aan Disney’s Mirrorverse. Hij is dus zeker geen onbekende in de wereld van NFT’s. Wat Evan’s exacte rol is binnen Doodles is onbekend.

Scott Martin – van Scott Martin weten we dat wel. Hij is namelijk de kunstenaar van het Doodles project. Als kunsternaar werkt hij onder de naam Burnt Toast. Als kunstenaar is hij erg ervaren. Zo werkte hij bijvoorbeeld eerder al aan een stickerproject in samenwerking met WhatsApp, maar ook met Google. Dat zijn nog maar een aantal van de miljardenbedrijven waar Burnt Toast al mee werkte. Naast kunstenaar van Doodles is Scott Martin dus ook één van de oprichters.

Jordan Castro – de laatste founding member van Doodles is Jordan Castro. Hij is al sinds 2013 actief binnen blockchainbedrijven en heeft dus de nodige ervaring als het gaat om het bouwen van innoverende cryptoprojecten. Ook hij werkte in het verleden namens Dapper Labs mee aan CryptoKitties. Sterker nog, hij leidde het team dat verantwoordelijk was voor dit initiatief.

Als je naar de teamleden kijkt, zou je bijna zeggen dat je had kunnen verwachten dat Doodles een succesvol project zou worden. De oprichters hebben allemaal zo veel ervaring in grote, succesvolle cryptoprojecten. Wil jij weten hoe je dit soort dingen al vroeg kunt herkennen? Eerder schrijven wij al de blog ‘Hoe vind je een goede NFT?’.

De kenmerken van Doodles

Zoals veel NFT-projecten die bestaan uit 10.000 karakters, maakt ook Doodles gebruik van kenmerken om onderscheid te maken tussen de verschillende NFT’s. Hierbij is het ene kenmerk zeldzamer dan het andere kenmerk en op deze manier ontstaat er ongelijkheid tussen de prijzen van de NFT’s. Een NFT met hele zeldzame kenmerken is duurder, waar een NFT met minder zeldzame kenmerken goedkoper is.

In totaal heeft de Doodles-collectie 265 verschillende kenmerken. Dat zijn er best wel veel. Zo heeft de Bored Ape Yacht Club maar 168 verschillende kenmerken, terwijl de CryptoPunks maar 100 verschillende kenmerken heeft. Het leuke hieraan is dat er heel veel totaal verschillende Doodles zijn.

De verschillende kenmerken van de Doodles-collectie zijn te onderscheiden in 6 verschillende categorieën, namelijk: background, body, face, hair, head, piercing.

  • Binnen de categorie background zijn er 33 opties, bijvoorbeeld green, gray en orange, maar ook holographic, gradient 1 en starry blue.
  • Binnen de categorie body zijn er 55 opties, bijvoorbeeld white sweater, blue turtleneck en striped sweater.
  • Binnen de categorie face zijn er 56 opties, bijvoorbeeld happy, default en skeleton.
  • Binnen de categorie hair zijn er 73 opties, bijvoorbeeld green bowlcut, blue mohawk en purple alfalfa.
  • Binnen de categorie head zijn er 45 opties, bijvoorbeeld purple alien, holographic ape en brittle bones skelly.
  • Binnen de categorie piercing zijn 3 opties, namelijk pearl, hoop en airpod.

Zoals eerder gezegd zijn bepaalde kenmerken zeldzamer dan anderen. Zo zijn er bijvoorbeeld 18 verschillende faces die maar 1 keer voorkomen. Wanneer je één van die hebt, heb je dus meteen een heel zeldzame NFT.

De wereld van de Doodles
De wereld van de Doodles

Doodles DAO & roadmap

Het Doodles NFT-project wordt door de oprichters ook wel een ‘community-driven collectible NFT project’ genoemd. Dat blijkt het ook zeker te zijn. Zo is er namelijk een forum, genaamd de ‘Doodlebank’, waar de community kan bespreken wat zij graag zouden zien gebeuren met Doodles.

Doodles is een DAO (decentralized autonomous organization). Dit betekent dat de community zelf kan stemmen over wat er gebeurt met de toekomst van het project. In dit geval kunnen holders van een Doodles-NFT meestemmen over wat er gebeurt met het project.

Dit gebeurt via het platform Snapshot. Holders van een Doodles-NFT kunnen hier zelf een proposal, oftewel een voorstel, indienen. Vervolgens kunnen de andere Doodles gaan stemmen over deze proposals. Wanneer het merendeel van de stemmers het eens is met zo’n proposal, wordt deze doorgevoerd.

Er zijn al verschillende voorstellen doorgekomen bij de Doodles DAO. Zo besloot de community al dat Doodles het eerste ‘groene’ NFT-project moet zijn. Inmiddels wordt dus alle uitstoot die wordt veroorzaakt door Doodles dus gecounterd, door te doneren. Ook komen er minder serieuze dingen door. Zo heeft de community er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er een Doodle-NFT met een McDonalds-uniform is.

De DAO-structuur voor een cryptoproject is tegenwoordig steeds populairder. Voor een NFT-project zien we ze echter nog niet zo vaak terug. Mocht het bij de Doodles resulteren tot mooie dingen, zou het best wel kunnen dat er veel NFT-projecten zullen volgen.

Het feit dat de Doodles gebruikmaken van een DAO-structuur, zorgt er echter ook voor dat er geen duidelijke roadmap is voor het project. De holders mogen namelijk met voorstellen komen en deze kunnen goedgekeurd of afgekeurd worden door andere holders. Een roadmap van de makers zelf heeft dat niet echt zin meer voor een NFT-project.

Doodles in Space

Deze maand (op het moment van schrijven, 5 februari 2022) lanceert er een nieuw project van de Doodles, namelijk: ‘Doodles in Space’. Dit is een project voor de Doodle-holders en alleen voor de Doodle-holders.

Je kunt het project vergelijken met een eerdere airdrop van de Bored Ape Yacht Club. De holders van een Bored Ape kregen namelijk een serum van de Bored Ape Chemistry Club. Als ze de Bored Ape en de Serum dan combineerden kregen ze een Mutant Ape.

Doodle-holders zullen deze maand de mogelijkheid hebben om voor gratis een spaceship te claimen. Wanneer ze deze spaceship claimen zal hun Doodle veranderen in een Space Doodle. Het verschil met de airdrop van de Bored Ape Yacht Club en de Doodles is echter dat de Doodle-holders altijd nog terug kunnen, waar de Bored Apes dit niet kunnen. Als je als Doodle-holder er dus voor kiest om van je Doodle een Space Doodle te maken, kun je altijd nog terug naar een reguliere Doodle.

Doodles op sociale media

Zoals eigenlijk erg cryptobedrijf, is ook Doodles erg actief op sociale media. Echter, de Doodles maken minder gebruik van sociale media dan de meeste andere NFT-projecten.

Als eerste heeft het project een eigen Discord-server. In deze server zitten ruim 37.000 leden. Hoewel dit als erg veel klinkt, is het, in vergelijking met andere projecten, niet super veel. Er zijn namelijk tal van projecten die ruim boven de 100.000 Discord-leden uitkomen. Wat dan weer wel een pluspunt is, voor de Discord-server van Doodles, is dat de leden van de server erg actief zijn.

Als tweede heeft Doodles een eigen Instagram-account. Op Instagram heten ze @WeLikeTheDoodles en hier hebben ze bijna 40.000 volgers. Verder postten ze niet veel op het account, maar is de stijl van het project er wel duidelijk terug te zien.

Ook is Doodles uiteraard actief op Twitter. Waar ze ruim 200.000 volgers hebben. Op Twitter zijn ze dagelijks actief en zijn ze erg betrokken bij de community, bijvoorbeeld door op ze te commenten, hun tweets te liken en te retweeten. Op Twitter is de Doodle-community dus erg groot.

Conclusie

Doodles is één van de grootste NFT-projecten van dit moment. Op het moment van schrijven (5 februari 2022) heeft het project een floor price van 13,5 ETH en een totaal handelsvolume van ongeveer 76.000 ETH.

Het oprichtersteam van Doodles is volledig gedoxxed, wat betekent dat we gewoon weten wie ze zijn. Dit is best wel uniek bij grote NFT-projecten. Hierdoor weten we ook dat de oprichters al erg veel ervaring hebben met NFT’s. Zo leidde één van de oprichters het CryptoKitties-project van Dapper Labs.

Doodles maakt gebruik van een DAO-structuur, wat betekent dat de community bepaalt wat er met het project gebeurt. Dit zie je toe nu toe bij NFT-projecten niet vaak. In februari van 2022 zal er een nieuw project uitkomen voor de Doodle-holders en wie weet wat er allemaal zal volgen!

Wil jij meer weten over NFT’s? Gelukkig schreven wij er al vele blogs over! Hier een aantal suggesties: ‘Wat is een non-fungible token?’, ‘Hoe vind je een goede NFT?’ en ‘Hoe maak je een NFT?’.

Hopelijk hebben we je vandaag weer wat bij kunnen leren over het NFT-project Doodles, een project dat, als één van de weinige NFT-projecten, gebruikmaakt van een DAO-structuur. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar onze experts voor je klaar staan. Daarnaast kom je terecht in een community van ruim 100.000 crypto fanaten! Antwoorden op je vragen kun je ook vinden in onze FAQ. Verder vind je snel antwoorden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!