koers van bitcoin

Waar gaat je geld naartoe als je verlies maakt met Bitcoin?

Veel mensen maken winst met Bitcoin. Althans, dat zijn de verhalen die we het meest op internet zien rondgaan. Want er zijn ook ontzettend veel mensen die verlies maken met Bitcoin. Dat is iets dat we niet moeten vergeten. Maar waar gaat eigenlijk al dat verloren geld van Bitcoin naartoe? Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het in rook opgaat. We leggen je in dit artikel uit hoe je geld kunt verliezen met Bitcoin, en wat er vervolgens met jouw geld gebeurd.

Bekijk snel

Geld verliezen door Bitcoin

Het is niet zo dat alleen bij Bitcoin geld verloren kan gaan. Ook in de aandelenmarkt gaat een hoop geld verloren. Vooral in tijden van crisis zie je dat veel beleggers geld verliezen. Bij de Beurskrach van 1929 was het zelfs zo erg, dat de hele wereld er last van had. Veel gezinnen kwamen in armoede te leven.

Nu is Bitcoin nog niet zo groot dat de wereldwijde economie kan instorten wanneer Bitcoin in waarde daalt. Maar wel zouden mensen geld kunnen verliezen met Bitcoin. De waarde van Bitcoin kan namelijk net zo hard dalen als dat het kan stijgen.

Je hoort veel verhalen over mensen die rijk zijn geworden door in Bitcoin te handelen. En dat zijn een hele hoop mensen. Maar je hoort eigenlijk nooit de verhalen van mensen die veel geld zijn verloren met Bitcoin. De meeste mensen schamen zich hiervoor, en spreken het daarom ook niet uit. Ook zijn deze verhalen vaak niet interessant genoeg voor de media. Hierdoor denken mensen alleen maar aan het maken van winst, wanneer ze starten met de handel in Bitcoin. Uiteindelijk komen veel mensen van een koude kermis thuis, wanneer ze zien dat ze veel geld zijn verloren.

Hoe kun je geld verliezen met Bitcoin?

Wanneer je Bitcoin koopt, koop je de Bitcoin voor een bepaalde waarde. De waarde van Bitcoin is gebaseerd op de koers van dat moment. Stel dat één Bitcoin $30,000 waard is op 10 januari. Als je denkt dat dit een goede prijs is, zou je over kunnen gaan tot aankoop van de Bitcoin. Je hebt dan een hele  Bitcoin in je bezit. De waarde van deze Bitcoin kan echter stijgen of dalen. De stijging of daling wordt bepaald door de vraag en aanbod naar de populaire cryptomunt.

Op het moment dat de waarde van Bitcoin stijgt, sta je virtueel gezien op winst. Pas wanneer je de Bitcoin heb verkocht, heb je daadwerkelijk winst gemaakt. Hetzelfde geldt voor de andere kant. Want wanneer Bitcoin in waarde is gedaald, betekent het nog niet meteen dat je ook verlies hebt gemaakt. Pas wanneer jij besluit om de Bitcoin voor een lager bedrag dan het aankoopbedrag te verkopen, heb je verlies gemaakt. Je kunt Bitcoin dus ook blijven bewaren wanneer je virtueel gezien op een verlies staat. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat Bitcoin nog in waarde stijgt, en je uiteindelijk nog gewoon winst maakt. Maar toch hoeft dat niet altijd de verstandigste keuze te zijn. Het is soms voordeliger om verlies te pakken, dan dat je iets voor altijd blijft bewaren.

Waarom zouden mensen Bitcoin met verlies verkopen?

Wanneer mensen Bitcoin verkopen met verlies, doen ze dit vaak uit angst om nog meer te verliezen. Stel dat je ziet dat de waarde van jouw Bitcoin op $23,000 staat. Je kunt dan op basis van berekeningen en gevoel besluiten om de Bitcoin te houden over te verkopen. Wanneer je denkt dat Bitcoin ooit weer in waarde stijgt, is het misschien slimmer om de Bitcoin te bewaren, en later pas te verkopen.

Maar het kan ook zo zijn dat je bang bent dat Bitcoin naar $5,000 daalt. Door deze angst kunnen mensen besluiten om Bitcoin te verkopen, om zo een nog groter verlies te voorkomen.

Image
bitcoin

Waar gaat het verloren geld naartoe?

Maar waar gaat al het geld dat mensen verliezen naartoe? Natuurlijke wetten hebben bepaald dat het niet in rook op kan gaan. En dat gebeurt ook niet.

Laten we zeggen dat jij een Bitcoin van Lars koopt, voor $30,000. Op het moment dat je de Bitcoin koopt, maak je $30,000 naar Lars over. Wanneer Lars het geld heeft ontvangen, ben jij de bezitter van de Bitcoin. Op datzelfde moment, is Lars $30,000 rijker. Hij kan besluiten om dit bedrag op zijn bankrekening te plaatsen, waar hij het vervolgens bewaart.

Op het moment dat Bitcoin in waarde daalt, kun je uit angst de Bitcoin verkopen. Je pakt liever $5,000 verlies dan dat je nog meer geld zou verliezen. Vervolgens besluit je om de Bitcoin voor $25,000 te verkopen aan Michel. Pas wanneer Michel dit geldbedrag heeft overgemaakt, wordt de Bitcoin naar hem verstuurd. Hierna heb jij $25,000 op je bankrekening staan. Dat is dus $5,000 minder in vergelijking met de periode dat je de Bitcoin nog niet in bezit hebt. Je hebt een verlies van $5,000 gemaakt. Maar waar is die $5,000 naartoe gegaan?

Dat bedrag is nog steeds bij Lars. Dit is namelijk hoe crypto trading werkt. Je koopt een bepaalde cryptomunt bij persoon A, waar je een bepaalt bedrag aan overmaakt. Lars heeft op het juiste moment de Bitcoin aan jou verkocht. In dit geval is Lars dus de winnaar, en ben jij de verliezer.

Nu kan het zo zijn dat Bitcoin een week later stijgt naar een waarde van $32,000. Als Michel winst wil maken, kan hij besluiten om dezelfde Bitcoin te verkopen en een winst van $7,000 te pakken. In dit geval is Michel dus een winnaar. Hij heeft de Bitcoin voor een lager bedrag gekocht dan waarvoor hij het weer verkoopt.

Waar koop je Bitcoin en andere cryptomunten?

Wanneer jij zelf wil beginnen met crypto trading, zul je een platform moeten vinden waar je cryptomunten kunt kopen. Aandelen kun je kopen bij een broker of centrale bank. Cryptomunten koop je bij een crypto exchange. Dit is een platform dat alleen cryptomunten en tokens verkoopt. Het is redelijk makkelijk om te starten met cryptotrading. Je zult eerst een account moeten aanmaken bij een crypto exchange. Vervolgens zal je account goedgekeurd moeten worden, waarna je cryptomunten kunt kopen.

Er zijn veel verschillende crypto exchanges. De populairste crypto exchanges zijn Binance, ByBit, Bittrex en Bitmex. Je kunt het best voor jezelf uitzoeken welke van deze platformen jou het meest aanspreekt. Iedereen heeft namelijk een eigen, favoriete crypto exchange.

Is crypto trading gevaarlijk?

Over het algemeen gezien is crypto trading niet gevaarlijk. Er zijn mensen die hier veel geld mee hebben verdiend, en mensen die hier veel geld mee hebben verloren. Je zult van de winnaars horen dat het allesbehalve gevaarlijk is. Zij kennen namelijk alleen maar de positieve kant van crypto trading. Daarom zullen ze je ook niet meteen waarschuwen voor de gevaarlijke kant van crypto trading.

De verliezers zullen dat wel doen. Zij hebben een negatieve ervaring met crypto trading. Ze weten wat crypto trading kan doen, omdat ze er veel geld mee zijn verloren.

Het is pas gevaarlijk wanneer je niet weet waar je mee bezig bent. Als je geen verstand hebt van crypto trading, en niet weet wat een Bitcoin of Ethereum nou daadwerkelijk is, kan crypto trading gevaarlijk zijn. Veel beleggers zijn het erover eens dat je pas ergens in moet beleggen wanneer er verstand in hebt.

Aandelenhandelaars kopen bijvoorbeeld pas een aandeel van Shell, wanneer ze precies weten wat dit bedrijf doet, welke omzet het maakt en hoe het reageert op de veranderingen in de markt. Dit doen handelaren omdat ze willen weten waar ze hun geld in beleggen. Ze kunnen misschien zo van te voren al zien of er een kans op verlies bestaat. Stel dat Shell bijvoorbeeld geen plannen voor een groene toekomst heeft, is de kans niet groot dat Shell over 40 jaar nog steeds een waardevol bedrijf is. De maatschappij verandert, en Shell verandert niet mee. Hetzelfde kun je doen voor crypto trading.

Zo verlaag je de kans op verlies in crypto trading

Om de kans op verlies zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Je zult dus verstand moeten hebben van crypto trading. Zorg er dus voor dat je de basis van bijvoorbeeld Bitcoin kent. Zo zijn blockchain en smart contracts basisbegrippen die je zou moeten kennen.

Je kunt deze kennis op doen door een crypto cursus aan te schaffen. In een crypto cursus wordt uitleg gegeven over crypto trading. Hier leer je ook verschillende technieken die je zou kunnen toepassen voor de handel in cryptovaluta. Zo'n cursus kan best wat geld kosten, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat je dit geld dubbel en dwars gaat terugverdienen.

Door ervoor te zorgen dat je de juiste kennis in huis hebt, en weet waar je mee bezig bent, verlaag je de kans op verlies in crypto trading. Natuurlijk kan niemand uitsluiten dat je verlies maakt in de handel van cryptovaluta. Het is ergens ook alleen maar goed om soms verlies te maken. Je zult het namelijk moeten leren met vallen en opstaan. Door verlies te maken, weet je welke fouten je in de toekomst niet meer moet maken. Langzamerhand zul je zo steeds meer winst maken.

In onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt Matt jou meer over wat risicomanagement is en waarom het belangrijk is om ales belegger het risico op verlies van geld zo klein mogelijk te houden. Ook wordt uitleg gegeven over hoe crypto trading experts omgaan met risicomanagement.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.