Decred - Democratisch Bitcoin

Decred - Democratisch Bitcoin
Decred
dcr

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Decred (DCR) is een cryptomunt zoals Bitcoin die gebruikmaakt van een geheel nieuw, hybride consensus algoritme. Waar Bitcoin gebruikmaakt van Proof of Work (PoW) en NEO gebruikmaakt van Proof of Stake (PoS), maakt Decred gebruik van een combinatie van deze twee vormen. Hierdoor kan de cryptomunt op een eerlijke en democratische manier doorontwikkeld worden. Lees in dit artikel een uitleg over de munt, wat de koers momenteel doet en hoe je het best Decred (DCR) kan kopen.

Bekijk snel

Wat is Decred (DCR)?

Zoals in de inleiding al genoemd, is hetgeen wat Decred uniek maakt de hybride vorm van consensus die ze gebruiken. Consensus betekent "het met elkaar eens zijn". Bij Bitcoin gebeurt dit nu volledig door miners, zij bepalen hoe de toekomst van Bitcoin eruit ziet door middel van Proof of Work. Als bijvoorbeeld de suggestie wordt gedaan om de blocks van de blockchain van Bitcoin groter te maken, dan dient de meerderheid van de miners het hiermee eens te zijn (er moet consensus bereikt worden), voordat deze verandering geïmplementeerd kan worden. Hoe meer computerkracht een miner tot zijn beschikking heeft, hoe meer invloed hij heeft op het bereiken van deze consensus.

Bij Decred hebben ze gemerkt dat de manier waarop consensus wordt bereikt bij Bitcoin ervoor kan zorgen dat grote partijen te veel macht krijgen. Dit is iets wat door crypto juist zo wordt tegengegaan. Ze hebben daarom ervoor gekozen dat miners in totaal maar voor 60% invloed kunnen hebben. De overige 40% gaat naar de stakers. Dit zijn gebruikers van het netwerk die hun Decred coins inzetten (staken) om het netwerk te beveiligen en hier een beloning voor ontvangen. Op deze manier kost het ontzettend veel geld om veel macht naar je toe te trekken op het Decred-netwerk. Onderstaand filmpje legt het in het kort nog voor je uit. 

Eerlijke democratie

Het belangrijkste idee achter het hybride consensus mechanisme van Decred is dat de cryptomunt flexibel en democratisch is en er geen politieke machtsspelletjes ontstaan. Dave Collins, de lead developer, zegt hierover: "Het stelt belanghebbenden in staat de richting die Decred opgaat volledig te controleren. Hierbij gaat het niet alleen om de groottes van de blocks, maar als bijvoorbeeld quantum computing groter wordt, dan kan je gemakkelijk het handtekeningalgoritme of coderingsmechanisme veranderen. Je kunt in principe vrijwel elk onderdeel van het systeem veranderen en wij denken dat dit erg belangrijk is. Dingen ontwikkelen zich in de loop der tijd en je moet absoluut een manier hebben om de regels flexibel te kunnen upgraden. In mijn gedachten is dit een van de fundamentele fouten van Bitcoin, de benadering van hun 'bestuur'".

Een voorbeeld waarbij duidelijk naar voren kwam dat het voor Bitcoin zeer lastig is om van koers te veranderen, is toen de Segwit 2X hard fork dreigde te gebeuren. Al sinds het ontstaan van Bitcoin was het duidelijk dat op een bepaald moment problemen zouden gaan ontstaan met betrekking tot opschalen. In al die jaren is echter nooit consensus tussen de miners bereikt hoe ze dit moesten oplossen. In 2017 was het bijna te laat en dreigde een hard fork te gebeuren waarbij de twee belangrijkste groepen achter Bitcoin ieder op hun eigen manier door wilde gaan. Dit ging op het nippertje niet door, maar het had een flinke deuk in en een gevecht om het imago van Bitcoin kunnen opleveren. Bij Decred wordt dit voorkomen, doordat het voor jou als gebruiker ontzettend makkelijk wordt gemaakt om je stem te laten horen.

Stemmen voor Lightning Network

Als je geen miner bent, kan je dus alsnog invloed hebben op de toekomst van Decred. Je hoeft hier alleen hun wallet en een aantal Decred coins (DCR) voor te hebben. Op deze manier ben je gebruiker van het netwerk en heb je stemrecht. Een voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat, is toen Decred het Lightning Network wilde implementeren. Gebruikers konden gemakkelijk via hun wallet stemmen of zij voor- of tegenstander waren van deze nieuwe feature. Het bleek een populaire upgrade te zijn, want maar liefst 98% stemde voor. Dit is echter niet de enige manier waarop de gemeenschap bij Decred belangrijk wordt gemaakt.

Image
Afbeelding van de wallet van Decred DCR waar vanuit je kan stemmen op toekomstige ontwikkelingen

Eigen zelfontwikkeling

Een ander groot voordeel aan Decred is dat de munt zichzelf als het ware verder ontwikkeld. Van alle nieuwe gegenereerde Decred gaat 10% naar een ontwikkelaars pool. Vanuit deze pool worden ontwikkelaars in de community gemotiveerd om de cryptomunt verder te ontwikkelen. Zo is de cryptomunt niet afhankelijk van het team, maar kan ook de gemeenschap zijn schouders eronder zetten.

De Token van Decred: DCR

De token van Decred gaat door het leven onder de ticker DCR. Deze is gebaseerd op hun eigen bockchain. Decred heeft nooit een ICO gehouden voor de verspreiding van de coin. Wel is er 8% gepremined. Dit betekent dat het team zelf 8% van het totaal aantal tokens gemined heeft voordat de cryptomunt publiekelijk werd gemaakt. Dit is allemaal gebruikt voor het team en de ontwikkeling van het project.

 • 4% is naar de developers gegaan. Hiermee worden ze betaald voor het werk dat ze voor Decred doen.
 • 4% is als airdrop naar vroege supporters van Decred en de gemeenschap gegaan.

Token Verspreiding

Zoals genoemd gaan alle nieuwe gegenereerde coins naar de miners, de stakers en de ontwikkelaarspool. De verdeling is als volgt:

 • 60% gaat naar de (PoW) miners.
 • 30% gaat naar de stakers mede als beloning voor het stemmen.
 • 10% gaat naar de ontwikkelaarspool.

Welke rol heeft de coin?

De bedoeling is dat DCR uiteindelijk net als Bitcoin als wettelijk en wereldwijd betaalmiddel gebruikt zal worden. 

Kenmerken
Token symbool DCR
Totaal aantal tokens 7.565.734 (max 21.000.000)
Aantal tokens in omloop 7.145.743
Prijs tijdens ICO n.v.t.
Token type Eigen blockchain
Hardcap verkoop van tokens n.v.t.
Opgehaald vermogen tijdens ICO n.v.t.

Team

Naast de gemeenschap die aan de cryptomunt ontwikkeld, beschikt Decred over een zeer groot team. Deze bestaat uit 23 developers, 7 designers, 12 community-specialisten, 5 marketeers en 3 strategen. De belangrijkste naam is Jacob Yocom-Piatt. Jacob kan gezien worden als een echte crypto-pionier en is al 10+ jaar bezig met het ontwikkelen van open source software. Voor Decred leidde hij de creatie van btcsuite, een alternatieve full-node Bitcoin-implementatie. De broncode hiervan is in verschillende grote projecten als Ethereum en Factom gebruikt. Andere belangrijke namen zijn hieronder te vinden.

Image
Afbeelding met de hoofden van de belangrijkste personen achter Decred DCR
Naam Functie Ervaring
Jacob Yocom Piatt Project Leider 10+ jaar ervaring in open source software en de cryptogemeenschap. Ontwikkelaar van btcsuite.
Dave Collins Lead Developer Werkte samen met Jacob aan de Bitcoin voordat ze aan Decred begonnen.
Tanel August Lind Lead Designer Al 10+ jaar ervaring als designer bij verschillende bedrijven als Alphabet en EETER.

Adviseurs

Naast de gemeenschap en het zeer grote team, wordt Decred gesteund door twee indrukwekkende adviseurs. Niemand minder dan de founder van Litecoin , Charlie Lee, geeft advies aan het team van Decred. Daarbij wordt hij ondersteund door Bitcoin Core Developer Jimmy Song die een grote naam is in de cryptogemeenschap. 

Roadmap

De roadmap is bij Decred niet zo uitgebreid weergegeven als we gewend zijn. Ze geven wel duidelijk aan welke doelen ze willen halen dit jaar, maar hebben hier geen deadlines bij gezet. Het lijstje doelen voor 2018 is echter indrukwekkend:

 • SPV Wallet Support - decentraliseren van wallets.
 • Politeia Voting - Hiermee kunnen gebruikers voorstellen doen voor verdere ontwikkeling e.d.
 • Lightning Network - Zie dit artikel voor meer uitleg.
 • Initial Privacy Release - De plannen voor het uitbreiden van privacy op het Decred-netwerk wordt bekendgemaakt.
 • Decentralized Control of Funds.
 • Decentralized Autonomous Entities.
 • Scalalbility Optimizations.
 • Decredition Integrations.
 • Decentralized Exchanges.
 • Marketing Growth.

Voor een uitgebreide uitleg per punt, kun je op hun blog terecht.

Populariteit en gemeenschap

Voor een cryptomunt in de top 30 is de gemeenschap achter Decred relatief klein. Het enige wat opvalt is dat de Redditpagina een stuk groter is dan bij vergelijkbare cryptomunten. Dit is een platform waar veel programmeurs en cryptopioniers zich vaak bevinden, dus dat zou een goed teken kunnen zijn. 

Populariteit Decred (juni 2018)
Twitter 39,9k volgers
Telegram 3,6k volgers
Facebook 3k volgers
Reddit 8,3k lezers

Kritiek

Het is lastig om kritiek te geven op Decred doordat het in essentie niet veel verschilt van de koning onder de cryptocurrency's, Bitcoin. Dit is dan ook meteen het grootste nadeel. Het lost de problemen op waar Bitcoin tegenaan loopt, maar is dit genoeg om kans te maken om geaccepteerd te worden als algemeen betaalmiddel? Het is op dit moment duidelijk dat zelfs Bitcoin hier moeite mee heeft en hier al jaren over doet. De vraag is dan of Decred zoveel innovatiever is dat het hier sneller over zal gaan doen en of het niet ingehaald wordt door een andere innovatieve munt als bijvoorbeeld Nano

Geschikte wallet

De beste optie die je momenteel hebt om je Decred op te slaan, is in hun eigen wallet. Deze is te vinden op hun website. Wij raden je ten zeerste aan om je crypto niet online te bewaren, maar mocht je om wat voor reden dan ook dit toch liever doen, dan kan je via Bitvavo Decred kopen en daar op je wallet zetten.

Conclusie

Decred is een ambitieus project dat een voor Bitcoin zeer groot probleem oplost. Een van de mooiste eigenschappen van cryptocurrency's is dat het decentraal is en de gemeenschap erachter bepaalt waar de cryptomunt naartoe gaat. Bij Bitcoin lijkt dit helaas mislukt te zijn, doordat grote partijen te veel macht erover hebben gekregen en nu met elkaar politiek machtspelletjes spelen om de volgende stappen te bepalen. Wij als gebruiker lijken nog maar weinig invloed op Bitcoin te hebben. Decred heeft hier een mooie oplossing voor gevonden die goed werkt, vooral als je kijkt naar de snelheid waarmee momenteel door-ontwikkelen. De roadmap is ook zeer ambitieus en met zo'n groot team en de gemeenschap erachter, zijn wij erg benieuwd waar deze sneltrein stopt. We houden de cryptomunt dan ook nauwlettend in de gaten.

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!