decentralized cloud computing

Wat is Decentralized Cloud Computing en hoe werkt het?

Hoe bewaar jij jouw bestanden? En hoe voer je bepaalde taken op een computer uit? De kans is groot dat je veel bestanden lokaal bewaard op bijvoorbeeld je laptop. En dat je een programma, zoals je mail-applicatie, laat draaien op je eigen laptop. Toch zijn er ook steeds meer mensen die kiezen voor de cloud. Je hebt dan altijd toegang tot je bestanden en applicaties, ook wanneer je van een ander apparaat gebruikmaakt.

Een nieuwe ontwikkeling binnen de cloud is decentralized cloud computing. Dit is een vorm van cloud opslag die wordt uitgevoerd door middel van de blockchain-technologie. De blockchain bestaat uit een netwerk van duizenden computers die aan elkaar zijn verbonden. Samen voeren ze transacties uit, bewaren ze een kopie van alle data en controleren ze of iedereen zich aan de voorgestelde regels houdt.

In dit artikel vertel ik je graag meer over wat decentralized cloud computing is, hoe het werkt en welke crypto projecten belangrijk zijn voor decentralized cloud computing.

Bekijk snel

Wat is de cloud?

De kans is groot dat je wel eens van de cloud hebt gehoord. Er zijn verschillende aanbieders van de cloud. Denk bijvoorbeeld aan Google (Google Drive), Apple (iCloud) en Dropbox. Zij bieden mensen de mogelijkheid hun bestanden te bewaren op de servers die zijn in beheer hebben.

Aanbieders van de cloud hebben dus ergens ter wereld een grote ruimte die vol met servers staan. Via het internet kunnen gebruikers hun bestanden uploaden naar deze servers. Het is ook mogelijk om applicaties op de cloud te installeren, en deze hier te laten draaien. Deze bestanden en applicaties worden bewaard en gekoppeld aan een account. Dit betekent dat iemand toegang kan krijgen tot zijn data door in te loggen.

Het voordeel van de cloud is dat je overal ter wereld bij je bestanden en applicaties kunt komen door simpelweg in te loggen. Wanneer je jouw bestanden lokaal hebt opgeslagen, zijn ze verloren zodra je de toegang tot je apparaat kwijt bent. Daarom kan een cloud de ideale oplossing zijn voor dit probleem.

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, legt onderstaande video in enkele minuten nogmaals uit wat de cloud is.

De veiligheid van de cloud

Over het algemeen is de cloud erg veilig, al ligt de veiligheid voornamelijk in de handen van de gebruiker. Wanneer een gebruiker een sterk wachtwoord gebruikt, en two-factor-authentication (2FA) heeft ingeschakeld, hoeft men over het algemeen niet te vrezen voor de verlies of lekken van data.

Toch moet je er als gebruiker maar vanuit gaan dat de cloud-aanbieder ook daadwerkelijk jouw bestanden goed beveiligt. Ook wanneer er een lek is geweest, moet je ervan uit kunnen gaan dat de cloud-aanbieder dit deelt met zijn gebruikers. Je komt daar namelijk zelf niet zomaar achter.

De cloud, zoals we die hier bespreken, is de bekendste en meest gebruikte vorm. Er is één centrale partij die de volledige macht heeft over de cloud. Als gebruiker heb je niet meer complete controle over je bestanden zodra je deze naar de cloud hebt verplaatst.

Cloud computing

Dan is er ook nog cloud computing, waar het in dit artikel overgaat. Cloud computing houdt in dat er niet alleen data op een cloud wordt bewaard, maar dat er ook applicaties geïnstalleerd zijn die gebruikt kunnen worden door een verbinding te maken met de cloud.

Denk bijvoorbeeld aan agenda- en mail-software. Wanneer je gebruikmaakt van de cloud hoef je niet over hetzelfde apparaat te beschikken om toegang tot deze data te krijgen. De iCloud is hier een goed voorbeeld hiervan, omdat alle gegevens van je Apple-account hierop worden bewaard. Denk aan foto's, e-mails, agenda's, etc.

Wat is decentralized cloud computing?

Decentralized cloud computing is een vorm van cloudopslag die vrij nieuw is, omdat het gebruikmaakt van de blockchain-technologie. Gebruikers zouden hun gegevens normaal bewaren bij een centrale partij. Echter kunnen ze er ook voor kiezen om hun gegevens op de blockchain te bewaren, waardoor ze meer privacy ervaren en minder afhankelijk zijn van een centrale partij.

Door decentralized cloud computing zijn gebruikers weer in controle over hun eigen gegevens die ze op de cloud willen bewaren. De blockchain bestaat namelijk uit een network van duizenden nodes. Dit zijn computers die met elkaar zijn verbonden, en allemaal een kopie van de blockchain-gegevens bewaren. Er is dus niet één partij die in controle is over alle gegevens van de gebruikers.

De technologie die door blockchains wordt gebruikt, brengt nog meer voordelen met zich mee. Cryptografie is bijvoorbeeld een van de sterkste kanten van de blockchain. Met cryptografie wordt data versleuteld waarna deze alleen toegankelijk is voor mensen die in bezit zijn van de juiste sleutelcombinatie. Hoe dit precies werkt, vertellen we je verder in dit artikel.

Hoe werkt decentralized cloud computing?

Decentralized cloud computing maakt gebruik van de blockchain-technologie. Het is in feite een applicatie die boven op een layer 1 blockchain draait. Welke blockchain dat is, maakt niet heel veel uit. Het is voornamelijk belangrijk dat de kenmerken van deze blockchain voldoen aan de vereisten van de cloud applicatie. Dit betekent dat zo’n blockchain bijvoorbeeld ondersteuning moet bieden voor smart contracts. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum (ETH), Avalanche (AVAX) en Cardano (DOT).

De manier waarop decentralized cloud computing werkt, verschilt per applicatie. De belangrijkste overeenkomst van alle cloud applicaties is dat de data van gebruikers wordt bewaard op de nodes binnen het blockchain-netwerk.

Ondanks dat de data van gebruikers wordt bewaard in het geheugen van de node, is het voor hen onmogelijk om toegang te krijgen tot de inhoud van de data. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van cryptografie.

Cryptografie

Eerder gaven we al aan dat cryptografie een belangrijk kenmerk is van de blockchain-technologie. Wanneer iemand de blockchain wil gebruiken, zal hij een sleutelpaar aan moeten maken. Dit paar bestaat uit een public key en een private key.

De public key is een sleutel die voor iedereen zichtbaar is, en is in feite een stukje code dat uit letters en cijfers bestaat. Daarnaast is er nog de private key, die met niemand gedeeld mag worden. Ook de private key bestaat uit een stuk code.

Deze twee keys zijn op elkaar afgesteld. Dit betekent dat je niks aan één van de twee sleutels hebt. Je kunt ze alleen gebruiken als je over de juiste combinatie beschikt. Als dat het geval is, kun je toegang krijgen tot de data die is gekoppeld aan de public key, omdat deze getoond mag worden met de buitenwereld.

Het is onmogelijk om toegang te krijgen tot data wanneer je niet over de juiste sleutelcombinatie beschikt. Dit zorgt ervoor dat data ijzersterk beveiligd is zodra het op de blockchain staat. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid van de bestanden die ze op de decentrale cloud bewaren. Niemand kan namelijk toegang krijgen tot deze bestanden wanneer anderen niet over beide keys beschikken.

Zou je graag wat dieper willen duiken in cryptografie? Onderstaande video kan je daarbij helpen!

Verspreiding van data

Een andere manier waarop decentralized cloud computing applicaties extra bescherming biedt, is het opsplitsen van data.

Data die op computers wordt opgeslagen, bestaat natuurlijk uit een code. Deze code wordt vervolgens in stukjes opgedeeld, waarna deze stukjes over verschillende nodes verdeeld worden. Eén node heeft niks aan 5% van de totale code. De code is namelijk corrupt zodra er ook maar één ‘byte’ mist.

Zodra de gebruiker toegang wil krijgen tot zijn data, zorgt het netwerk van de blockchain ervoor dat de data als het ware aan elkaar wordt geplakt. Vervolgens kan alleen de gebruiker die in bezit is van de juiste sleutelcombinatie de data inzien.

Wat zijn de voor- en nadelen van decentralized cloud computing?

Je hebt nu waarschijnlijk al een beter beeld over wat decentralized cloud computing is en hoe het over het algemeen gezien werkt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voor- en nadelen van decentralized cloud computing.

Voordelen

  • Door middel van decentralized cloud computing zijn gebruikers in controle over hun eigen data. Ze bepalen zelf wat er met hun data gebeurt;
  • De blockchain-technologie wordt gezien als een van de veiligste technologieën van dit moment, waardoor gebruikers met een gerust hart hun data op een gedecentraliseerde cloud kunnen bewaren;
  • De kosten voor decentralized cloud computing kunnen erg laag zijn wanneer een blockchain schaalbaar genoeg is (en dus lage transactiekosten rekent);
  • Het stelen van data van de blockchain is onmogelijk wanneer iemand zijn sleutelcombinatie goed en veilig bewaart;
  • Iedereen kan deelnemen aan een blockchain-netwerk, en zo een bijdrage leveren aan de opslag van bestanden op de blockchain.

Nadelen

  • Decentralized cloud computing is nog vrij nieuw en onbekend, waardoor het nog de vraag is hoe het op grote schaal zal werken; 
  • Veel blockchains ondervinden problemen met schaalbaarheid, wat ervoor kan zorgen dat het lastig is toegang te krijgen tot je bestanden. Totdat deze problemen niet zijn opgelost, is de kans groot dat gebruikers hoge transactiekosten betalen bij blockchains als Ethereum;
  • Voor het grote publiek is de blockchain nog een vrij onbekend en een ‘eng’ begrip. Daarom zullen zij eerder kiezen voor een bekende partij als Google of Apple. Decentralized cloud computing moet zich dus nog bewijzen tegenover bedrijven die al ontzettend groot en bekend zijn.

iExec

iExec (RLC) is een crypto project dat op de blockchain van Ethereum draait, en biedt mensen overal ter wereld toegang tot hardware in de vorm van een cloud. Deze hardware wordt geboden door andere gebruikers.

Iedereen kan zichzelf aansluiten bij het netwerk van iExec, waarvoor zij RLC-tokens zullen ontvangen. Het aantal is afhankelijk van het geheugen dat ze leveren. Bedrijven en particulieren kunnen vervolgens gebruikmaken van deze hardware door hier bestanden op te bewaren of er applicaties op te installeren.

iExec zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van het apparaat om toegang te krijgen tot data en applicaties. Omdat het op de blockchain van Ethereum draait, is dit project volledig gedecentraliseerd en kunnen gebruikers ook dApps laten draaien op het netwerk. Dit kan handig zijn voor ontwikkelaars die een dApp willen ontwikkelen, maar zelf niet de hardware hebben om de dApp tijdens de ontwikkeling te laten draaien. En ander voordeel is dat het zo een stuk makkelijker is om met een groot team aan een dApp te werken. Iedereen die hiertoe gerechtigd is kan immers toegang krijgen tot de data die op de cloud wordt bewaard.

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over iExec.

 

Conclusie

Decentralized cloud computing is een vorm van cloudopslag. Traditioneel gezien worden data en applicaties op een centrale cloud bewaard. Dit is centraal zodra er maar één partij is die volledige controle uitoefent over de cloud. Denk bijvoorbeeld aan Google met de Google Drive. Zij zijn degene die de servers van de Google Drive beheren. Als gebruiker ben je dus niet helemaal in controle over je gegevens. Je weet immers niet 100% zeker of Google jouw gegevens wel veilig bewaard, en of ze ook echt zijn verwijderd zodra jij een bestand naar de prullenbak verplaatst.

Met decentralized cloud computing hoef je jezelf hier geen zorgen over te maken, omdat je data op de blockchain wordt bewaard. Alleen wanneer je beschikt over de juiste public en private key, zul je toegang hebben tot je bestanden. En mocht je ze verwijderen, dan zijn ze ook écht weg, en is er geen bedrijf dat kan besluiten om ze toch nog op een andere plaats te bewaren.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat decentralized cloud computing is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat decentralized cloud computing of iExec is? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Quardia


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.