wallet

Hoe bewaar je cryptomunten veilig?

Wanneer je cryptomunten hebt gekocht, moet je daarna bedenken hoe je ze kunt beveiligen, zodat ze niet gestolen worden of verloren gaan. Er zijn verschillende manieren om je cryptocurrencies te beschermen, die we je hier zullen uitleggen. Ze zijn echter niet allemaal gelijkwaardig in termen van veiligheid. Daarom leggen we je uit wat het verschil tussen de verschillende manieren zijn, en welke manier je qua veiligheid het beste kunt kiezen!

Bekijk snel

 

Image: https://kalibrado.com

Een wallet voor de opslag van cryptocurrencies

Met een wallet kun je verschillende cryptomunten en tokens opslaan. Het is namelijk een elektronische valuta, en die kun je niet in een fysieke portemonnee opslaan. Daarvoor heb je een speciale portemonnee nodig, wat een wallet wordt genoemd.

Oorspronkelijk beperkten de verschillende wallets voor de opslag van cryptomunten zich slechts tot één soort digitale valuta. Er was dus een wallet om iemand zijn Bitcoins veilig te stellen, een andere voor Ethereum, een andere voor Ripple, enzovoort. Tegenwoordig kunt je bij de meeste wallets verschillende soorten cryptocurrencies opslaan. Je hoeft in principe dus maar één wallet te hebben om al jouw cryptomunten te kunnen bewaren. Dat maakt het beheer van jouw cryptocurrencies een stuk makkelijker! 

Men moet echter wel voorzichtig zijn met deze multi-cryptocurrency wallets. Hoewel ze alle cryptomunten op één platform omvatten, mag je niet vergeten dat elke cryptocurrency zijn eigen adres heeft. Het is hetzelfde principe als een traditionele bankrekening met lijnen in verschillende munteenheden (Euro, Dollar, Pond Sterling, etc.).

Met andere woorden, als je Bitcoin uit jouw wallet wilt halen, is het verplicht om het naar uw Bitcoin-adres te sturen. Verwar het dus niet met een Ethereum- of Ripple-adres (dat aan dezelfde wallet is gekoppeld). Als je een overschrijving doet naar het verkeerde adres, zal het geld onherroepelijk verloren gaan. Maar maak je geen zorgen, want de crypto wallets van tegenwoordig zijn over het algemeen goed uitgevoerd, en zo'n fout is nu dan ook vrij onwaarschijnlijk.

Hoe werkt een crypto wallet?

Met een wallet kun je dus verschillende soorten cryptovaluta opslaan. Het is hetzelfde principe als een traditionele bankrekening, en de zekerheid ervan is vergelijkbaar. Je moet onderscheid maken tussen het public address en de private key. Eenvoudig gezegd kan het openbare adres worden vergeleken met een login-ID voor een bankrekening (of een IBAN), terwijl de private key niets anders is dan het wachtwoord om er toegang toe te krijgen. Het is dus de private key die het gevoeligst is, en die toegang geeft tot de cryptomunten die je in jouw beheer hebt. 

Met andere woorden, om geld te ontvangen, hoef je alleen maar jouw openbaar adres op te geven. Wie transacties wil versturen vanuit zijn wallet, heeft de private key nodig. Je mag deze dus nooit delen, en het moet goed worden beveiligd zodat niemand erbij kan. Afhankelijk van het type wallet (offline, online, desktop), kan niet iedereen de private key zien. In het geval van online wallet (hot wallet) is het zelfs het platform (en niet de klant die zijn cryptogeld opslaat) dat over de private key beschikt. Het is dus zeer gevoelig, en men moet er blind vertrouwen in hebben om het zijn geld toe te vertrouwen.

Er zijn verschillende crypto wallets. Over het algemeen zijn deze wallets onder te verdelen in drie soorten:

  • Hardware wallet (cold wallet)
  • Online wallet (hot wallet)
  • Desktop wallet

Wanneer je cryptomunten wilt opslaan, is het belangrijk om te weten wat de verschillen tussen deze wallets zijn, om te weten welke wallet het veiligste is.

Wil je alles over public en private keys, versleuteling en cryptografie weten? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, vertelt Matt je alles dat je hierover moet weten.

Hardware wallet (cold wallet)

Een cold wallet is een fysiek apparaat dat is ontworpen en bedoeld om cryptomunten op te slaan en te beveiligen. In tegenstelling tot een wallet op een computer of telefoon, kun je met cold wallet jouw private keys volledig isoleren van het internet.

Private keys worden opgeslagen en beschermd in een chip, waardoor het onmogelijk is ze te achterhalen als jouw computer wordt gehackt of geïnfecteerd met malware. Het is onmogelijk om een transactie uit te voeren zonder dat de hardware wallet fysiek aanwezig is. Voor elke transactie moet een PIN-code worden ingevoerd, gevolgd door handmatige validatie.

In geval van verlies kunnen de gegevens in de cold wallet eenvoudig worden hersteld met behulp van een back-up die tijdens de initialisatie is gemaakt. Een hardware wallet wordt gezien als de meest veilig vorm om cryptomunten op te slaan. Zodra de cold wallet niet is aangesloten op een apparaat, is het onmogelijk om cryptocurrency van de wallet af te halen. Je kunt de wallet dus in een kluis opbergen, zodat je ervan verzekerd bent dat niemand jouw cryptomunten steelt.

De Nano Ledger is de bekendste en populairste cold wallet. Voor veel mensen is de prijs/kwaliteitsverhouding van deze hardware wallet erg goed. De wallet biedt maximale gegevensbeveiliging en ondersteunt ontzettend veel cryptovaluta. De kans is klein dat je een token of cryptomunt hebt die niet op deze hardware wallet opgeslagen kan worden.

Nadelen van een cold wallet

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het gebruik van een cold wallet. Het grootste nadeel is dat je niet snel een transactie kunt uitvoeren. Je zult de cryptomunten eerst moeten overzetten naar een crypto exchange, voordat je hier mee kunt traden. Een ander nadeel is dat je een cold wallet makkelijk kwijt kunt raken. Op het moment dat je niet meer in het bezit bent van de cold wallet, ben je de cryptomunten ook daadwerkelijk kwijt. Er is dan geen enkele manier meer om de cryptocurrencies terug te krijgen. Ben je dus in het bezit van een cold wallet, is het aan te raden om deze op een hele veilige plaats te bewaren, waar alleen jij bij kunt komen.

Image
offline wallet

Online wallets (hot wallets)

Hoewel het opslaan van cryptovaluta op een hardware wallet als veiligst wordt beschouwd, is een online opslag wellicht gemakkelijker in het gebruik. Dit noemen we een hot wallet, en hiervoor moet je gebruik maken van een online dienstverlener die de cryptocurrencies van zijn klanten op een veilige manier bewaart.

Officieel is het bedrijf van de hot wallet de eigenaar van de cryptocurrencies, aangezien hij degene is die de private keys van de wallets bezit. Jij als klant moet dus blindelings vertrouwen hebben in de dienstverlener, en dat kan soms lastig zijn. Vandaag bieden vooral crypto exchanges een hot wallet aan. Dit is bijvoorbeeld het geval met Coinbase, Coinmerce, Binance en ByBit. Dit waren oorspronkelijk alleen platforms voor het omwisselen, kopen en verkopen van cryptovaluta. Nu laten ze klanten ook hun cryptovaluta opslaan in de hot wallet van de exchange.

Klanten hebben toegang tot hun wallet door rechtstreeks verbinding te maken met het beveiligde webplatform (of mobiele applicatie), waarop het beschikbare saldo wordt weergegeven. Het voordeel is dat het heel gemakkelijk is om jouw cryptocurrencies zo te beheren, aangezien ze op elk moment online beschikbaar zijn. Het is daarom mogelijk om ze in een oogwenk te kopen, verkopen of over te dragen naar iemand anders. Met een cold wallet zou het nodig zijn geweest om ze eerst naar de crypto exchange te sturen en ze vervolgens te verkopen of te versturen naar een specifieke ontvanger. De snelheid waarop je dit kunt doen is dus niet dezelfde, en dat kan soms heel belangrijk zijn wanneer de markten zeer volatiel zijn, en je dus snel cryptomunten wilt verkopen.

Nadelen van een hot wallet

Er zijn verschillende nadelen te bedenken aan het gebruik van dit type wallet voor cryptocurrency. Allereerst is het belangrijk te weten dat de meest serieuze crypto exchanges vandaag miljoenen klanten hebben, en dat de munten die zij opslaan soms miljarden euro's in cryptocurrency-equivalent vertegenwoordigen.

Deze platforms zijn daarom onvermijdelijk het favoriete doelwit van hackers die toegang willen krijgen tot de fondsen en de jackpot willen winnen door de beveiliging te doorbreken. Aangezien bekend is dat cryptocurrency onomkeerbare en anonieme transacties genereren, is een dergelijke inbraak de ultieme prooi voor een hacker. Uiteraard is het een ander doel om in een wallet te komen van een van de gebruikers van de crypto exchange.

Hacks bij MtGox en CoinCheck

In de afgelopen jaren hebben verschillende hacks bij deze platforms plaatsgevonden en tot grootschalige diefstallen geleid. Om er slechts twee te noemen, verloor MtGox voor $750.000 aan Bitcoin in 2013 (welke nu enkele miljarden dollars waard zijn). CoinCheck verloor $500 miljoen in januari 2018. Daarom wordt sterk aangeraden om jouw cryptomunten over verschillende online platforms te spreiden om zo ook het risico te spreiden, en niet alles tegelijk te verliezen.

Er zijn ook verhalen geweest waarin de eigenaars van deze platforms gewoon verdwenen met het geld van hun klanten, zonder een spoor achter te laten. Door het gebrek aan regelgeving is het moeilijk om als klant zijnde iets aan dit probleem te doen. En als er al regelgeving in een land is, dan geldt deze regelgeving nooit internationaal.

Het laatste nadeel is ten slotte dat sommige platforms bepaalde cryptomunten niet ondersteunen op hun wallet. Coinbase biedt bijvoorbeeld slechts ondersteuning voor een twintigtal cryptocurrencies zoals Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Ethereum, Ethereum Classic of Z Cash.

Tenslotte leggen deze platforms vaak hoge transactiekosten op, welke bijna allemaal vereisen dat de identiteit van de klanten bekend is met een geavanceerd verificatiesysteem. Het is dus lastig om anoniem cryptomunten in een hot wallet op te slaan. Mocht je dus jouw identiteit niet bekend willen maken, is een hot wallet in ieder geval niet voor jou geschikt.

Image
online wallet

Desktop wallets

De desktop wallet is een tussenoplossing tussen de cold wallet en de hot wallet. Er zijn verschillende open source-oplossingen op het internet waarmee je jouw wallet op deze manier kunt beveiligen. Het idee hierachter is om de private key van jouw wallet gratis direct op je computer op te slaan. Bij dit type wallet hoef je jouw identiteit aan niemand openbaar te maken, wat dus voor volledige anonimiteit zorgt.

Anderzijds is er ook wat over te zeggen. Aangezien jouw cryptogeld wordt opgeslagen op een elektronisch apparaat (zoals een computer), bestaat er altijd het risico dat het apparaat wordt geïnfecteerd met malware, en dat hackers de private keys kunnen stelen en vervolgens de beveiligde munten kunnen stelen. Het bezitten van een desktop wallet is technisch gezien ook het meest ingewikkeld, omdat hij bij elke fork moet worden geüpdatet. In sommige gevallen moet je zelfs het hele blok van een crypto wallet downloaden om hem te kunnen gebruiken.

Conclusie: welke wallet is het veiligst om cryptomunten in op te slaan?

Afhankelijk van jouw profiel en de manier waarop jij jouw cryptomunten gebruikt, kun je zelf bepalen op welke manier jij jouw cryptomunten het beste kunt opslaan. Als je cryptocurrencies koopt om ze op zeer lange termijn te bewaren, is de veiligste manier om deze op te slaan een cold wallet. De hardware wallet zorgt ervoor dat de kans op diefstal zo klein mogelijk is. Het is natuurlijk wel belangrijk om de hardware wallet vervolgens goed te bewaren, in bijvoorbeeld een kluis (of in ieder geval op een plek waar niemand bij de hardware wallet kan komen).

Maar ook wanneer je gewoon voor de veiligste optie wilt gaan, ongeacht of je cryptomunten voor de lange termijn wilt bewaren, is de cold wallet de beste oplossing. Het verleden heeft bewezen dat dit de allerveiligste manier is om cryptocurrencies te bewaren. De kans op een hack of diefstal is ontzettend klein.

Echter is er ook wat anders over te zeggen. Want als je veel kleine transacties wilt doen om te speculeren op de koers van cryptocurrencies, kun je dat het beste doen met een hot wallet. Hoewel het minder veilig is dan een offline wallet, kun je er snel koop- en verkooporders mee plaatsen. Vaak op hetzelfde platform als waar de crypto exchange zich bevindt. Voor toegang tot dit soort platformen is echter wel een identiteitsbewijs nodig. Zodra je grote bedragen hebt, kun je de cryptomunten het beste overzetten naar een cold wallet, om zo de veiligheid van de munten te kunnen blijven garanderen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.