Start met crypto

Hoe begin je met crypto? De complete startersgids

Het jaar 2008 stond in het teken van het ontstaan van de Bitcoin (BTC). Na een woelige financiële periode van de ene bankencrisis na de andere, kwam er ineens een nieuw en onbekend alternatief dat de financiële wereld op zijn kop zou zetten. De beginjaren van Bitcoin waren enorm interessant maar er werd met argusogen gekeken naar de ontwikkelingen ervan. Door de jaren heen is de prijs van Bitcoin gestegen tot ongekende hoogte en komen er steeds meer alternatieve coins bij. Momenteel zijn er al meer dan 5000 cryptomunten op de markt. De traditionele financiële markten geven ook steeds meer interesse te tonen in crypto, waardoor het grotere publiek ook bereikt wordt. Maar hoe begin je met crypto? Ontdek in deze complete startersgids wat crypto is en hoe je start.

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Foto header: Iaremenko Sergii/Shuttestock.com

Bekijk snel

Wat is blockchain?

Ontstaan geld

Blockchain is ontstaan als tegenreactie op de huidige financiële markten die te veel macht hebben over onze eigen investeringen. We weten haast niet anders dan dat we ons spaargeld naar de bank brengen. In ruil hiervoor kregen we in het verleden mooie rente. De banken gebruikten op hun beurt een deel van ons spaargeld om leningen te voorzien aan andere partijen. Dit ging altijd goed, tot in 2008 we getroffen werden door een zware bankencrisis.

Als we terugkijken naar de oorsprong van het geld en het ontstaan van deze economie, zien we dat we in het verleden zelf een bepaalde waarde hebben gegeven aan briefgeld. Toen we nog massaal goud in bezit hadden, brachten we deze naar een veilige plaats en kregen we hiervoor een notitiebriefje. Dit briefje was niets dan een voorstelling van de waarde van je stukje goud. Deze waarde werd dan weer uitgeleend aan anderen, maar als de huidige eigenaar zijn stuk goud weer terug wil en het is niet ter beschikking, dan krijg je een wantrouwen met een domino-effect als gevolg.

Dit is exact wat er gebeurde in met de bankencrisis. Het vertrouwen in de bank werd opgezegd waardoor mensen massaal hun spaargeld van de bank ging halen. Doordat ze deze gebruikt hadden om leningen te verschaffen, was niet al het geld beschikbaar waardoor de banken failliet gingen. Veel mensen zijn hierbij getroffen en hebben aanzienlijk veel geld verloren.

Blockchain

Het was dan ook rond deze periode dat de blockchain werd geïntroduceerd. Een nieuwe financiële revolutie die ervoor zou zorgen dat we altijd zelf de controle hebben over ons kapitaal en dat we ze zelf bepalen wat we ermee doen. De verantwoordelijkheid werd niet meer gelegd bij een externe partij, de bank, maar bij onszelf.

Blockchain is een systeem voor het vastleggen van informatie in een decentraal netwerk dat het moeilijk of zelfs onmogelijk maakt om het systeem te veranderen. Een blockchain is eigenlijk één groot digitaal grootboek, een ledger genoemd in de wereld van blockchain. Elke transactie die je maakt, wordt vastgelegd op het netwerk aan de hand van een block. Dit bevat alle informatie van een bepaalde transactie en iedereen in het netwerk kan deze controleren. Elke keer er een nieuwe transactie plaatsvindt, wordt deze verder gebouwd op de vorige en toegevoegd aan dit grootboek.

Het voordeel van de blockchain is dat de transactie meteen uitgevoerd wordt. Als we momenteel een overschrijving moeten doen naar een ander land of zelfs een andere bank, duurt deze transactie onnodig lang. Dit komt doordat elk bank met een ander systeem werkt wat tijdrovend is. Door het wereldwijd gebruiken van de blockchain-technologie, kunnen transacties plaatsvinden in een recordtempo.

Decentraal

Al deze transacties en informatie wordt opgeslagen op een openbaar en decentraal netwerk. Het decentraal organiseren is één van de pijler van de blockchaintechnologie. Als we naar de praktijk kijken, gebeurt het vaker dat door een administratieve fout of een rekenfout grote fouten worden gemaakt. In Nederland kennen we de toeslagenaffaire waarbij duizenden mensen onterecht gedupeerd werden door een fout in het systeem. Als we dergelijke situaties gaan plaatsen op een decentrale blockchain, zouden deze fouten niet kunnen gebeuren doordat het hele netwerk inzage en inspraak heeft. Elke transactie moet ook goedgekeurd worden door gebruikers van het netwerk. Deze worden vastgelegd op de blockchain met een cryptografische handtekening, ook wel hash genoemd.

Wat is een crypto?

Een crypto is een digitale munt, dit wil zeggen dat je geen fysieke munt in handen hebt. Elke cryptomunt maakt gebruik van bovenstaande blockchain technologie, met elk hun eigen aanpassingen. Doorheen de jaren zijn er verschillende updates, aanpassingen en innovaties gebeurt omtrent deze technologie. Het is nog steeds een nieuwe en jonge markt waar veel veranderingen plaatsvinden. Op heden hebben we meer dan 5000 verschillende crypto actief in de markt.

Elk project heeft andere doelstellingen en werkt op een andere manier. Een crypto kan als doel hebben om een nieuw betaalmiddel te worden waarbij je wereldwijd kan betalen zonder wisselkoersen of overbodige wachttijden. Vandaag de dag zien we ontelbare variaties op de blockchain, elk met hun eigen doelstelling of visie.

Image
crypto
Ryzhi/Shutterstock.com

Investeren in crypto

Wanneer je weet hoe crypto werkt en de blockchaintechnologie, wil je wellicht ook investeren in een digitale munt die voor jou interessant is. Als we naar de statistieken kijken van afgelopen jaren, zien we dat heel veel munten ongekend zijn gestegen en dat hier ook veel financieel voordeel uit te halen valt. Maar staar je niet blind op deze cijfers en doe altijd je eigen onderzoek.

Do your own research

Als beginnend investeerder horen we enorm veel verhalen van vrienden of kennissen die hebben geïnvesteerd en helaas zien we dat veel mensen investeren in een project waarvan ze eigenlijk niet weten wat ze doen of waar ze voor staan. Het is daarom áltijd essentieel om je eigen onderzoek te doen. Investeer alleen in cryptomunten waar je zelf in gelooft en waar je zelf toekomst in ziet.

Kies je cryptomunt

De keuze is reuze, het aanbod is ontzettend groot maar hoe weet je nu in welke munt je kan en wil investeren? Zoals vermeld hierboven is je eigen onderzoek doen van uiterst belang. Via platformen zoals CoinMarketCap en CoinGecko krijg je een hele databank van alle munten waarin je momenteel kan handelen. Ben je nieuw en heb je geen idee hoe te starten? Lees hier CoinGecko – de complete handleiding. Bij elke cryptomunt krijg je een gedetailleerd overzicht met rechtstreeks een verwijzing naar hun website.

Whitepaper

De whitepaper van een project is een analyserapport waarin de makers van de cryptomunt uitvoerig vertellen wat hun doelstellingen zijn en met welke reden ze deze munt op de markt brengen. Doorgaans halen ze hier een gekend probleem aan, waar hun cryptomunt oplossingen voor kan bieden. Lees dit document altijd goed door, dan weet je meteen alles wat je wil weten over het project.

Roadmap

Naast de whitepaper beschikken de meeste projecten ook over een roadmap. Een roadmap is een stappenplan waarin ze bepaalde doelstellingen willen gaan halen, gebonden aan een tijdsperiode. Zo kan je nagaan hoe serieus het project bezig is en hoe ze steeds bezig zijn om hun munt te verbeteren.

Image
start crypto
WHYFRAME/Shutterstock.com

Exchange

Je weet welke crypto je wil gaan aankopen, maar waar kan je deze kopen? Er zijn een hele hoop exchanges beschikbaar, zowel centraal als decentraal. Het verschil is dat er bij een centrale exchange één organisatie is achter het platform. Hierbij moet je je identificeren alvorens je toegang krijgt. Bij een decentrale exchange daarentegen kan je je aanmelden zonder identificatie.

Een exchange is het platform waar jij je crypto kan kopen. Dit is niet hetzelfde als een wallet. Een wallet is je portefeuille waar jij je cryptomunten in bewaard, zoals een fysieke portefeuille. Er zijn ook exchanges in combinatie met een wallet, waarbij je je munten kan laten staan en deze niet moet gaan verplaatsen naar een andere wallet. Laten we kijken naar een aantal exchanges:

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlands platform waar je crypto kan kopen. Het aanbod is hier kleiner dan op grote internationale exchanges, maar het is voor een startende investeerder wel zo makkelijk om dit in je eigen taal te doen. Het platform is enorm gebruiksvriendelijk. Zo hebben we bij AllesOverCrypto eerdere blogs geschreven over Bitvavo. Lees hier de review, een complete handleiding en hoe je kan staken op Bitvavo.

Heb je nog geen account? Maak hier je account aan en ontvang korting op je eerste 1000 euro handelskosten.

Binance

Binance is de grootste internationale exchange. Voor een beginnend investeerder kan deze wat overweldigend zijn. Het is daarom niet beter of slechter, maar een grote exchange heeft een groter aanbod van cryptomunten. Het is daarom niet onoverkomelijk dat de cryptomunt niet beschikbaar is bij Bitvavo, maar wel bij Binance. Lees hier de Binance Exchange Handleiding en ontdek hoe je een account aanmaakt en je eerste investering kan doen.

Heb je nog geen account? Maak hier je account aan en ontvang 5% korting!

Wallet

Je hebt crypto gekocht, maar je hebt nog geen wallet. Wat nu? Platformen als Bitvavo en Binance hebben een wallet ingebouwd op hun exchange zodat je je investeringen daar kan laten staan. Echter, moeten we hier een kanttekening bij maken. Iedere investeerder is verantwoordelijk voor zijn eigen geld en moet er dus ook voor zorgen dat zijn of haar investeringen veilig zijn. Een veelbesproken nadeel van je munten op een exchange te laten staan, is de kans dat deze worden gestolen.

In de crypto spreken we vaker van ‘not your keys, not your coins’. Kort gezegd: elke wallet heeft een unieke code. Dit is de toegangscode tot jouw investeringen waar niemand toegang tot heeft. Als een exchange wordt gehackt, heeft de hacker toegang tot al je coins beschikbaar op het platform. Wees hier heel bewust van. We bespreken nu twee alternatieven:

Software wallet

Je kan kiezen voor een software wallet. Dit is een digitale portefeuille waar jij je investeringen veilig op stelt, los van de exchange. Wordt de exchange gehackt? Dan zijn jouw munten veilige in deze portefeuille. Een bekend voorbeeld van een software wallet is MetaMask. Lees hier de complete uitleg van Metamask.

Hardware wallet

De beste optie is nog steeds een hardware wallet. Nadat je een aankoop hebt gedaan, verstuur je deze coins naar een hardware wallet, zoals een ledger. Dit kan je zien als een fysieke USB-stick die je veilig opbergt waar niemand bij kan. Niemand heeft toegang tot je munten. Het nadeel? Bewaar je toegangssleutels enorm goed, want als je deze kwijt bent, is er geen enkele manier om je investeringen terug te halen.

Koop ook alleen maar bij officiële dealers. Dit om scams en misbruik te voorkomen. Malafide verkopers kunnen een bepaalde software op deze hardware wallet plaatsen om alsnog toegang te krijgen tot je munten.

Scams

We kunnen er niet omheen, in een jonge markt dat zich snel ontwikkelt zijn er altijd mogelijke scams. Ze worden steeds inventiever en we moeten steeds alert zijn voor dergelijke praktijken. Hieronder een paar kleine tips die ervoor kunnen zorgen dat jij veiliger omgaat met jouw investeringen.

WiFI

Ga je online op je exchange of software wallet? Doe dit alleen op je eigen WiFi-verbinding. Openbare netwerken zijn gevoelig voor fraudeurs en het gebeurt in de praktijk dat een openbare WiFi gehackt wordt waardoor hackers toegang hebben tot jouw gegevens en portefeuille.

Domeinnaam

Controleer altijd goed je domeinnaam. Het gebeurt vaker dat scammers werken aan de hand van een pop-up op de bestaande website, die je omleiden naar hun softwareprogramma. Dit doen ze vaak door één kleine letter te wijzigen in de domeinnaam zodat deze nauwelijks opvalt. Twijfel je? Controleer altijd dubbel.

 

Crypto Summit

Als beginner in de wereld van crypto, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende aspecten van deze nieuwe technologie. Een goede manier om meer te leren over crypto is door deel te nemen aan evenementen, zoals de Crypto Summit van Allesovercrypto. Hier leer je binnen een week alles op het gebied van crypto, hoe jij veilig je crypto kunt kopen en bewaren en kun je alle vragen stellen in de Discord community. Door deel te nemen aan de Crypto Summit, kun je jouw kennis en begrip van crypto vergroten en beter begrijpen hoe je hierin kunt investeren.

 


Ben je beginner en wil je starten met crypto?

Volg dan de Crypto Summit! Starten met crypto binnen 1 week!

  • Ontvang een week lang iedere dag een waardevolle les van een echte Crypto Expert
  • Aan het einde van de week kan jij verantwoord starten met crypto
  • Tijdelijk voor maar 47 euro

Aanmelden voor de Crypto Summit

 

Conclusie

De laatste maanden komt er steeds meer positief naar buiten omtrent de blockchain technologie en Bitcoin. Dit is een positief signaal waardoor een steeds groter publiek inziet dat er toekomst zit in deze technologie. In deze jonge markt schuilt heel veel nieuwe technologie en verandert het landschap zeer snel. Bereid je daarom altijd goed voor als je je eerste stappen wil maken in de wereld van crypto. Wij bij AllesOverCrypto voorzien je van alle nodige informatie op onze website. Zit je met vragen of wil je graag in dialoog gaan met meer ervaren investeerders? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en krijg alle informatie die je zoekt!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.