Liever kaast dan crypto

DNB vertrouwt op goud

Voormalig RTLZ-beurscommentator Willem Middelkoop heeft via een tweet heel wat stof doen opwaaien in cryptoland. Middelkoop heeft op de website van De Nederlandse Bank (DNB) een stuk geworden waarin staat dat Nederland, bij een crisis met de fiat valuta (de euro), kan terugvallen op de nationale goudvoorraad.

Middelkoop's tweet maakt geen verwijzing naar crypto. Toch is het nieuws door alle grote cryptonieuws-kanalen overgenomen. Grootste verbazing: waarom ga je achteruit in de tijd en niet vooruit?

Kentering

Dat de tweet zoveel aandacht heeft gekregen is kenmerkend van een kentering in het gedachtegoed rond fiat valuta. Als een fiat valuta gebaseerd is op een vertrouwens-overeenkomst waarom zou goud dan een beter alternatief zijn als het vertrouwen in fiat valuta is kwijtgeraakt? Is de waarde van goud ook niet gebaseerd op een vertrouwens-overeenkomst dat we goud allemaal mooi en glimmend vinden?

De website van DNB geeft aan

Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de Centrale Bank. Dat geeft een veilig gevoel.

Gedateerde redenering

Voor crypto en blockchain is deze redenering gedateerd. Beide fiat valuta en goud zijn één trede verwijdert aan de echte werkelijkheid, namelijk dat het object maar een symbolische vertolking is van de vertrouwensband die mensen met elkaar hebben.

Crypto en blockchain gaan ervan uit dat dit vertrouwen niet intrinsiek is. Daarom ga je op de blockchain een smart contract aan (die je bindt aan de overeenkomst) en zijn de contracten volstrekt transparant en inzichtelijk. Eerlijkheid door openheid.

Gabor Gurbacs, digitale activa strateeg bij investeringsmaatschappij VanEck, spreekt schande:

Dit is een gevestigde Centrale Bank! Dit zegt veel over de tijd waar we in leven.

Fysieke voorraad

DNB heeft naar eigen zeggen 600 ton goud, waarvan het merendeel in de VS, VK en Canada ligt opgeslagen. Hoe weet je zeker dat je 600 ton hebt? Kan je het realtime meten? Wat als de volgende crisis echt uitbreekt? Kunnen we dan fysiek bij het goud komen?

Als er echt een crisis uitbreekt dan hoop ik dat we serieus gaan nadenken over hoe we met geld omgaan. Laten we het aan mensen en de politiek over? Of zeggen we eindelijk gedag tegen de psychologie van de koude grond? Dat gezegd, goud blinkt wel mooi: als we toch iets arbitrairs moeten kiezen waarom niet bling-bling gebaseerde valuta?


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws

De koers van Bitcoin en Ethereum afgebeeld voor een man die zich verveeld

We hebben eindelijk weer een groene week achter de rug! Bitcoin is precíes tot de $8700 gestegen, zoals vermoed. Ook is hier de verwachte afwijzing geweest. Maar nu ben ik bang dat we misschien weer in een range vast komen te zitten, met een sterke resistance op $8700 en een sterk support op $7350. Ethereum en Ripple laten helaas steeds minder kracht zien en zitten dan ook tegen een sterke resistance aan. Wat zal de koers van Bitcoin, Ethereum en Ripple komende weken doen? Ik zal mijn kijk er weer op geven in dit artikel.

>> Wil je zelf meer leren over crypto trading? Lees dan hier al onze artikelen over crypto trading en welke tools je allemaal kan gebruiken.

Wat je gaat lezen:

 • Ik ben bang dat we nóg een saaie periode tegemoet gaan met Bitcoin.
 • Toch heb ik nog hoop dat Bitcoin ergens de komende weken hard en snel naar beneden zal 'spiken'.
 • Dit is het moment om goedkoop te kopen, want daarna zal de stijging weer doorgaan.
 • ALT/BTC pairs doen momenteel weinig, maar kunnen nog steeds hun stijging voortzetten.
 • ALT/USD pairs doen het minder, op XRP na. Die zit alleen tegen een resistance.
 • Dit betekent dat BTC/USD er nog slechter uitziet.
 • Wil je een gratis online Bitcoin training volgen van Patrick en mij? Donderdag 17 oktober ben je van harte welkom! Zet jezelf hier op de gastenlijst. 

De koers van Bitcoin (weekly) - Zet de bounce zich door?

Zoals gezegd, hebben we eindelijk weer een groene week gehad! Zoals verwacht is Bitcoin niet in één keer door de $8700 heen gebroken, dus dit was een mooie plek om je winsten te pakken. Toch was de afwijzing vanaf hier niet heel hard, dus dat is dan toch een klein teken van kracht. Door de retest van $8700 heeft Bitcoin alleen wel bevestigd dat dit sterke prijsniveau nu echt als resistance gezien kan worden. Dat betekent dat we 'vastzitten' tussen een zeer sterk support ($7350) en dit resistance level.

Een uitbraak hieruit is in dat geval altijd positief. Óf we mogen Bitcoin met korting kopen en we gaan daarna stijgen, óf we gaan gewoon weer lekker stijgen zonder daling. Als we maar uit die range komen. Ik ben nog steeds sterk geneigd naar een korte harde daling richting de $6350. Toch staan mijn orders klaar op $7350 voor als ik het mis heb. 

Als Bitcoin toch besluit te gaan stijgen en boven de $8700 sluit, dan accepteer ik dat mijn hypothese niet klopte. In dat geval koop ik BTC bij een eerste test van dit level als support. 

Kort samengevat kan het volgende gebeuren:

 • Bitcoin stijgt lekker door en sluit boven de $8700. In dit geval wacht ik op een retest van dit level en koop ik Bitcoin met de verwachting dat we verder stijgen. Target: $14.000. Dit scenario zie ik als minder waarschijnlijk.
 • Bitcoin bouncet bij de $7300 - $7400. Hier heb ik mijn orders staan met een scherpe stop-loss. Mijn target blijft dan nog steeds $8700. Dit scenario is al een stuk waarschijnlijker. 
 • Capitulation. Dit is nog steeds het beste scenario in mijn ogen. Dit gebeurt als mensen in paniek raken. Bitcoin moet dan door de $7300 breken, waarna het hard zal gaan. Ik verwacht dan een snelle daling naar de $6350 (wick) waarop ik lekker veel zal kopen. Eerste target is dan $7300, maar ik ga er vanuit dat dit precies nodig is om weer verder te gaan met de bull market. Ik zal dan niet snel meer verkopen. Dit is mijn ogen het meest waarschijnlijke, maar misschien word ik verblind door hoop.

Image
De weekly grafiek van Bitcoin in Tradingview met de support en resistance levels afgebeeld.

De koers van Bitcoin (daily) - Toch niet weer een range?!

Ik zal eerlijk bekennen dat ik niet had verwacht dat we in een range terecht zouden komen nadat we naar beneden waren gebroken uit zo'n lange trading range als de vorige (bijna 100 dagen). Ik had meer actie verwacht, maar het is gewoon weer heel erg saai. Ook nu lijken we weer 'vast' te zitten tussen de $7700 en $8700. Een uitbraak naar boven wordt direct opgevolgd door een enorm weerstandsgebied tussen de $9100 en $9300, dus ik denk dat we eerder naar beneden zullen breken. Ook is $7700 al meerdere malen getest en hoe vaker een level is getest, hoe groter de kans is dat deze breekt.

Kort samengevat kan het volgende gebeuren:

 • We stijgen uit de range en sluiten boven de $9300. Dan, en alleen dan zal ik op de daily weer bullish worden. Maar vooralsnog zie ik dit niet zo snel gebeuren. Áls dit gebeurt, dan denk ik alleen wel dat we weer een héle mooie bullish periode tegemoet gaan. Targets liggen hoog.
 • We bouncen vanaf $7350 en gaan weer lekker verder stijgen. Het eerste target zal dan $8700 zijn. Deze lijkt me voor komende week het meest waarschijnlijk. Hoewel het me ook niks zal verbazen als er weer niks gebeurt.
 • We zakken door richting de $6450. Hier mogen we een harde stijging verwachten. Dan zal het eerste target $7700 zijn. Dit is minder waarschijnlijk dan optie 2, maar waarschijnlijker dan optie 1.

Image
De daily grafiek van Bitcoin in Tradingview.

De koers van Ethereum (ETH/BTC) - Eerste tekenen van zwakte

Het leek zo goed te gaan met ETH/BTC, maar de eerste tekenen van zwakte laten zich zien. Ethereum heeft op de daily grafiek een fake-out gehad boven de resistance lijn van ₿0.0222. Dat is altijd een slecht teken. Bovendien zien we dat er een duidelijke RSI divergence is ontstaan. Dit is vaak het moment om je winsten uit te betalen en af te wachten wat de koers gaat doen.

Op de weekly zijn we boven de ₿0.0221 gewickt, maar vooralsnog is het ETH nog niet gelukt om hierboven te sluiten. We zijn voor alts nog niet de bear market uit en we zitten tegen een resistance aan. Dat is vaak een teken dat we weer (even) gaan dalen. Máár mocht ETH wél hierboven sluiten, dan slik ik al mijn woorden in en denk ik dat we hele mooie tijden voor Ethereum mogen verwachten. Voor nu is dat alleen nog echt te vroeg en ik denk ook dat we nog even geduld moeten hebben.

Kort samengevat kan het volgende gebeuren:

 • Opnieuw een daily close boven ₿0.02226 is een zeer sterk signaal. Target: ₿0.02511581.
 • Als we op de daily closen onder ₿0.02102, dan verwacht ik dat we gaan dalen. In dat geval is het wel belangrijk dat we een higher low maken (hoger dan ₿0.0195, want anders zie ik dat we nog verder gaan zakken). Target is in dat geval ₿0.01838.
 • Een close op de weekly boven de ₿0.0221 is echt een heel sterk signaal. Target: ₿0.027.
 • Maar een weekly close onder de ₿0.0213 zou een heel zwak signaal zijn. Een daling naar de ₿0.01885 is dan realistisch.

Weekly grafiek van ETHBTC

Image
De weekly grafiek van de koers van Ethereum in Tradingview.

Daily grafiek van ETHBTC

Image
De daily grafiek van de koers van Ethereum in Tradingview.

De koers van Ethereum (ETH/USD) - Nog steeds vast in de range

We hebben afgelopen week weer een leuke stijging gehad voor Ethereum ten opzichte van de dollar. Toch zitten we nog steeds vast in dezelfde range. De $200 was eerder een perfect moment om te shorten dan een goed signaal dat we weer verder omhoog gaan. De $200 dollar is weer getest als resistance en de prijs is hier duidelijk afgewezen. Een nieuwe test van de ondergrens van de range ($171) zou slecht nieuws zijn. Deze is al heel vaak getest en bij een volgende, kan dit zomaar voor een harde daling zorgen. Toch hoeft dit niet erg te zijn. Ik koop ETH tegen fikse kortingen voor $141

Kort samengevat kan het volgende gebeuren:

 • Een daily close boven de $211 is een enorm sterk teken. Dan mogen we weer een leuke bull market verwachten. Hoge targets! Vooralsnog zeer onwaarschijnlijk.
 • Een daily close op $171 kan een mooi koopmoment zijn, maar is gevaarlijk. Deze is al zo vaak getest, dat de kans steeds groter wordt dat we er doorheen zakken. Alleen doen met een scherpe stop-loss dus!
 • Een daily close ónder de $171 is bad news. Ik verwacht dat we dan hard zakken naar de $141.

Image
De daily grafiek van de koers van Ethereum (ETH/USD) in Tradingview.

Altcoins in het algemeen - het wachten is op Bitcoin

Altcoins zien er over het algemeen niet heel goed uit. Met name de ALT/USD pairs. Er gebeurt ook niet zo heel veel voor de meeste coins, met name doordat het niet duidelijk is wat Bitcoin precies wil. Ook hebben we op de ALT/BTC pairs meerdere fake-outs gezien en dat is vaak een slecht teken

Ripple laat vooralsnog wél kracht zien, maar zit nu tegen een hele sterke resistance aan. De kans dat hij hier weer zakt is heel erg groot. Máár als Ripple boven de 30 cent sluit op de weekly, dan ga ik heel veel kopen. Ik verwacht dan mega veel vuurwerk voor Ripple. Als die gaat, dan gaat die namelijk erg hard. Dat is dan ook de reden dat ik de kans klein zie dat dit nu gaat gebeuren, omdat de stijging tot nu toe heel langzaam was. Dat is niet 'des Ripples'.

Ik koop Bitcoin of altcoins als:

Om een lang verhaal kort te maken, zal ik hieronder kort opsommen op welke moment ik actie onderneem. Let op! Dit is op dit moment mijn plan. In de loop van de week kan dit wijzigen aan de hand van wat de markt doet.

Ik koop:

 • Bitcoin, als Bitcoin de prijs van $7350 bereikt. Stiekem hoop ik echter op een lagere prijs. Target (weekly): $14.000. 
 • Bitcoin, als we capitulation krijgen en Bitcoin de prijs van $6350,- bereikt. Target (weekly): $14.000. 
 • Ethereum, als de daily boven de $211 sluit. Dan verwacht ik stijgingen richting de $200.
 • Ethereum, als de daily binnen de $141 bereikt. Target zal dan $171 zijn en wellicht hoger als de reactie hier goed is.
 • Ripple als de weekly boven de $0,30 sluit.
 • Altcoins, als ik meer duidelijkheid heb over wat Bitcoin van plan is.


Wil jij geld kunnen verdienen met crypto?

Kom dan donderdag naar onze gratis online training!

Bekijk hier wat je gaat leren

OBEY G7

G7 rapport valt stablecoins aan in plaats van Libra. De woordkeuze probeert tevergeefs de financiële macht opnieuw te centraliseren.

De BBC heeft een gelekt G7 rapport in handen gekregen dat stevig kritiek levert op stablecoins. Het rapport is waarschijnlijk een case-study over Libra, maar benoemt de stablecoin niet expliciet Het rapport is opgesteld door ambtenaren en zal pas officieel uitgebracht worden als de staatshoofden van de G7 het goedkeuren.

De G7 bestaat uit de zeven grootste economie ter wereld en heeft als taak om de wereldwijde economie in stabiele banen te leiden. Het rapport laat zien hoe het bureaucratische gestel achter de G7 denkt over Stablecoins. De auteurs werken voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de centrale banken van de G7 landen en het Bestuur van Financiële Stabiliteit (BFS).

Het benoemen van de auteurs is belangrijk omdat zij de gecentraliseerde macht achter het huidige wereldwijde economische systeem vertegenwoordigen: het systeem dat waarschijnlijk door crypto vervangen gaat worden. De G7 veroordeelt niet het munten van geld door bedrijven, maar probeert in plaats daarvan, de absolute macht over voor het munten van geld terug in eigen handen te nemen: 

Het G7 gelooft dat stablecoin projecten pas operationeel mogen worden wanneer alle juridische, regelgevende en toezichthoudende uitdagingen en risico's adequaat zijn aangepakt.

kortom: wanneer het huidige bestel daarvoor toestemming geeft.

Verward causaal verband

Een kernpunt dat in het rapport terugkomt, is het risico dat stablecoins door verlies van vertrouwen hun waarde kwijtraken en dat de bezitters van die stablecoin hun geld verliezen. Dit is een ironisch verwijt omdat de economische crisis, het verlies van vertrouwen in fiatgeld, de aanleiding is geweest om Bitcoin te creëren.

Het rapport gaat eerder over macht dan feiten. Een goed voorbeeld van een stablecoin is de DAI-stablecoin die ingebouwde mechanismen heeft om inflate en deflatie tegen te gaan. Verlies van vertrouwen zal bij DAI nooit voor verlies van waarde zorgen.

Het gelekte rapport is een ongelukkig voorbeeld van hoe een bureaucratisch systeem, politiek correct, een niet nationale financiële grootmacht zoals Facebook probeert terug te fluiten. Stablecoins zijn niet het probleem: Facebook's Libra is het probleem.

Facebook CEO Mark Zuckerberg zal aan het eind van deze maand getuigen in het Amerikaanse Huis van afgevaardigden. Hij zal dan weerwoord geven over een wet die op tafel ligt, de "houd Big Tech uit de financiële wereld" wet.
 SEC weegt Telegram

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de eerste grote token-sale van Telegram verboden.

In een persbericht van 11 oktober heeft het SEC bekend gemaakt dat ze de eerste grote verkoop van Telegram 'Gram' tokens via de rechter heeft verboden. Steven Peikin, De co-directeur van de afdeling voor handhaving van de SEC, geeft in het bericht aan dat de SEC:

herhaaldelijk heeft aangegeven dat emittenten de federale wetgeving voor effecten niet kunnen ontwijken door hun product als cryptovaluta of digitale-token te omschrijven. Telegram wil de voordelen van een public offering genieten zonder zich aan transparantie-vereisten te voldoen.

De coin offering zou op 31 oktober live gaan en voor 1,7 miljard dollar aan Gram tokens aanbieden. Een tweede verwijt van het SEC is dat Telegram eerder al 2,9 miljard dollar aan Gram-tokens heeft verkocht zonder zich aan de regelgeving te houden: Telegram had het aanbod en de verkoop niet officieel bij het SEC geregistreerd.

Bescherming en Handhaving

Het SEC verbod is niet onterecht. Eigenaar van Telegram, de Telegram Group Inc., is notoir terughoudend in het publiceren van informatie over hun producten. Mogelijk heeft dit te maken met hun bedrijfsfilosofie van absolute gebruikersprivacy. Privacy is echter geen vrijbrief om je investeerders niet fatsoenlijk te informeren.

De tweede factor die meespeelt, is dat de SEC dit jaar actief is begonnen met het handhaven van de crypto- en blockchainindustrie. Een goed voorbeeld is Block.One die voor meer dan 4 miljard dollar aan EOS-tokens heeft verkocht. Het SEC heeft in een schikking met Block.One een boete van 24 miljoen dollar afgedwongen.

Of de crypto-industrie het nu wilt of niet: crypto is mainstream en moet zich in Amerika aan de regels gaan houden. Dit is ook van toepassing op de Amerikaanse investeerders: ze kunnen sinds kort hun crypto-bezit uitdrukkelijk aangeven op hun belasting formulier.crypto logos libra

Crypto Libra heeft het nog altijd zwaar te verduren. De coin waarvan Facebook voornemens is om hem ergens de komende jaren te lanceren, blijft maar onder vuur liggen.

Deze keer is het geen financiële grootmacht die er in kleunt richting Facebook, maar een partij die heel wat minder bekend is dan de ECB of de Europese Unie. Deze keer is Finco Services uit Delaware aan zet. Zij hebben een rechtzaak tegen Facebook aangespannen omdat zij van mening zijn dat het logo wat Facebook gebruikt voor hun Libra token een inbreuk is op een trademark. Ook de designer van het logo is door Finco Services aangeklaagd.

Op zoek naar een logo

Finco Services, dat online bankdiensten aanbiedt via een mobiele app onder de naam Current, is van mening dat Facebook met het Libra logo inbreuk maakt op de trademark wetgeving, oneerlijke competitie en een valse akte van oorsprong. In 2016 nam Finco Services een bedrijf in de arm om een logo te ontwerpen. Character SF voltooide destijds het logo voor het merk en zowel het logo als de merknaam werden geregistreerd bij het Amerikaanse U.S. Patent and Trademark Office. 

De registratie omvatte een aantal bedrijfsactiviteiten, specifiek inclusief “in verbinding met een mobiele computer via een softwareapplicatie gebruikt worden om cryptocurrency-gebaseerde transacties te voltooien”.

“Tweedehands design"

Het probleem ontstond toen Facebook net als Finco Services uit kwam bij Character SF om hun Libra-logo vorm te geven. Het resulteerde in een design met verschillende golfachtige strepen onder elkaar, wat praktisch identiek is aan het logo wat Finco gebruikt voor zijn applicatie van Current en debit cards. 


Wil jij geld kunnen verdienen met crypto?

Kom dan donderdag naar onze gratis online training!

Bekijk hier wat je gaat leren