Vlag van de Europese Unie

De Europese Unie is bezig met onderzoek naar de digitale munt Libra van Facebook. Volgens persbureau Bloomberg hebben autoriteiten van de EU vragenlijsten opgesteld over een mogelijke concurrentieverstoring door de Libra.

Libra heeft al veel kritiek over zich heen gehad, zo zou de munt de financiële stabiliteit aan kunnen tasten, volgens de Amerikaanse Federal Reserve. Ook zijn er zorgen dat er met Libra de mogelijkheid is tot witwassen en financieren van criminele activiteiten. Daarnaast heeft Facebook al een slechte reputatie als het om privacy gaat

Partijen die betrokken zouden zijn bij het Libra-project, zijn volgens Bloomberg al op de hoogte gesteld. De Europese kartelautoriteiten zijn bang dat de Libra marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens.

Eerder uitte president Donald Trump ook al kritiek op de Libra door aan te geven dat ze eerst een bankvergunning zouden moeten aanvragen om door te mogen gaan. Trump gaf aan dat de enige echt munt in de VS de Amerikaanse dollar zou moeten en zijn en gaf zijn mening ook op Twitter:

Ongereguleerde cryptovaluta’s als Libra en Bitcoin zijn veel te volatiel en kunnen criminaliteit in de hand werken. Dat zijn geen echte munten, hun waarde is gebaseerd op gebakken lucht.

Facebook onthulde in juni dit jaar zijn plannen voor de Libra. Gebruikers kunnen daarmee aankopen doen en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn op Facebook Messenger en WhatsApp. Daarnaast werkt de digitale munt samen met MasterCard en Paypal en leveren bedrijven als Ebay, Uber en Spotify ook hun aandeel.

Mark Zuckerberg heeft beloofd alle zorgen bij toezichthouders weg te nemen voordat de digitale munt wordt gelanceerd. 

WhatsApp logo op een smartphone

WhatsApp (Facebook) is in gesprek met meerdere Indonesische bedrijven om digitale betalingen mogelijk te maken in het land. Een van deze gesprekken wordt gevoerd met een staatsbank die zelf ook al een digitale portemonnee heeft.

Onderhandelingen in vroeg stadium

WhatApp is momenteel aan het onderhandelen met de transport-boekingsdienst Go-Jek, de mobiele betalingsprovider DANA, fintech startup OVO en de staatsbank Mandiri. Het staat allemaal nog in een vroeg stadium dus er kan nog niets worden gezegd over de uitkomsten ervan.

Aan het begin van dit jaar heeft Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, aangekondigd "WhatsApp Payments" uit te willen rollen in meerdere landen. Naast India benaderen ze nu ook Indonesië. Het land heeft een sterk opkomende e-commerce en hier wil Facebook van profiteren. Reuters geeft aan dat WhatsApp Payments een manier kan zijn om de regelgeving van een land omtrent het creëren van een digitale wallet te omzeilen.

Indonesië heeft 100 miljoen WhatsApp-gebruikers

In Indonesië wonen 260 miljoen mensen en het land behoort tot een van de grootste economieën in Zuid-Oost Azië. Het land is goed voor meer dan 100 miljoen WhatsApp-gebruikers en behoort tot de top vijf grootste gebruikers van WhatsApp. Indonesië is daarom een erg belangrijke regio voor het bedrijf.

De betalingsservice van WhatsApp staat gepland voor eind 2019, maar het schijnt dat dit met wat maanden wordt uitgesteld aangezien WhatsApp eerst in India wil lanceren alvorens ze in Indonesië live gaan. Het is de bedoeling dat Libra, de stabiele cryptomunt van Facebook, wordt geïntegreerd in WhatsApp Payments. Mocht een land cryptovaluta verbieden dan zal WhatsApp daar geen Libra gebruiken.

Bronnen: reuters, cointelegraph

Oostenrijkse vlag

Het Oostenrijkse bedrijf A1 Telekom gaat op een aantal locaties cryptocurrency's accepteren als betaalmiddel. A1 is een van de grootste mobiele providers in het land.

Testen op zeven locaties

Het bedrijf bedient 5,1 miljoen mobiele en 2,1 miljoen vaste lijnen in Oostenrijk. Om dit in perspectief te brengen, in totaal zijn er 6,2 miljoen mobiele gebruikers in het land.

De Oostenrijkse nieuwssite Futurezone geeft aan dat ze nu op zeven verschillende locaties gaan testen met betalingen in cryptomunten. Dit zijn Kärntnerstraße, Wien Mitte The Mall, Krems Bühl Center, Graz Herrengasse, Linz Landstraße, Salzburg Europark en Innsbruck Kaufhaus Tyrol.

Bij de test zullen niet direct alle cryptomunten worden geaccepteerd. Ze zullen beginnen met Dash (DASH), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Stellar Lumens (XLM) en XRP.

Naast het accepteren van cryptovaluta gaan ze ook testen met het Chinese Alipay en WeChat Pay.

Markus Schreiber, de Head of Business Marketing, zegt:

Digitaal geld wordt wereldwijd steeds meer gebruikt en cash is een aflopende zaak. Met onze tests bekijken we de vraag naar en acceptatie van betalingen in digitaal geld.

A1 Telekom doet dit niet in z'n eentje. Ze werken samen met Salamantex, Ingenico en Concardis om deze pilot tot een succes te brengen.

Handig voor toeristen

De pilot is bedoeld voor de huidige klanten in Oostenrijk en daarnaast ook voor de buitenlandse toeristen. Dit maakt de betaling voor hen namelijk een stuk makkelijker. Ze hoeven namelijk niet eerst hun eigen valuta om te wisselen voor de euro. Ook blijven hen de hoge commissiekosten bespaard.

Recentelijk heeft het Amerikaanse telecombedrijf Verizon aangegeven dat ze op zoek zijn naar blockchaintalent. Ze willen vijf blockchain-developers aantrekken om een gedistribueerd netwerk op te zetten. Zo te zien trekken blockchain en cryptovaluta nu ook de aandacht in de telecom-sector.

Bronnen: Coindesk, Cointelegraph, Futurezone

Hoofdkantoor Security and Exchange Commission

Robert A Cohen, het voormalige hoofd van de cyberafdeling van de Security and Exchange Commission (SEC) gaat aan de slag bij het advocatenbureau Davis Polk & Wardwell LLP, dat een aantal crypto ondernemingen als klant heeft.

Na 15 jaar voor de SEC gewerkt te hebben gaf hij in juli aan te vertrekken bij de commissie. Vanaf oktober zal hij aan de slag gaan bij zijn nieuwe baan. Bij de SEC werkte hij de laatste tijd voor de cyberafdeling, die zich voornamelijk focuste op fraude met cryptocurrency's.

De afdeling was in 2017 opgericht door de voorzitter Jay Clayton en bestond uit tientallen advocaten die ervoor moeten zorgen dat ook in de crypto wereld alle wetten worden nageleefd, maar ook andere cyberveiligheid zaken. Cohen was voornamelijk bekend vanwege zijn acties tegen fraudelente ICO's en een Oekraïense hacker die in de systemen van de SEC had ingebroken.

De SEC zal door blijven gaan met het aanspannen van zaken tegen crypto bedrijven die zich niet geregistreerd hebben, zodat de ondernemingen transparant blijven en consumenten beschermd blijven. De commissie heeft ook voor een sterke daling in ICO's in de Verenigde Staten gezorgd met regels die aan dergelijke coin offerings worden opgelegd. In een interview met de Wall Street Journal zegt Cohen over zijn werk bij de SEC:

We hebben vrij snel een aantal spraakmakende zaken gebracht en het bericht verspreid, maar de industrie moet de kans krijgen om zich aan te ontwikkelen. Als het doel is om een bericht naar buiten te krijgen moet je mensen ook de kans geven om daar op aan te passen.

Cohen zal in zijn nieuwe functie voornamelijk bedrijven bijstaan die onderzocht worden door overheidsinstanties. Om draaideurpolitiek te voorkomen zal Cohen echter een jaar lang niet met ambtenaren van de SEC mogen spreken.

Deloitte gebouw

Deloitte, een van de grootste internationale organisatie op het gebied van de financiële en zakelijke dienstverlening, heeft een plug-en-play product gelanceerd dat bedrijven helpt om hun blockchain-oplossingen te presenteren aan klanten. 

Het nieuwe product heet "Blockchain in a Box" en heeft vier ingebouwde nodes en verschillende monitors die kunnen worden gekoppeld aan externe services zoals cloud-systemen. Het product werd in mei al gepresenteerd op de Coindesk Consensus 2019.

Bedrijven die graag aan hun klanten willen laten zien wat voor blockchain-oplossingen ze hebben, kunnen nu simpel hun SD-kaart inpluggen en het productidee in het systeem laden. Bedrijven kunnen snel een prototype maken, hiermee experimenteren en deze vervolgens delen met anderen.

Deloitte zegt:

De Blockchain in a Box maakt het mogelijk om demo's met elkaar uit te wisselen zodat de specifieke klantbehoeften kunnen worden vervuld.

Deloitte heeft dit product gemaakt naar aanleiding van de interesse van de klant. Steeds meer klanten willen namelijk begrijpen wat blockchain voor hun bedrijf kan betekenen. Veel bedrijven zien blockchain als een hele technologische oplossing in z'n geheel. Echter is het met name een technologische component die ten grondslag liggen aan grotere applicaties.

Dankzij de Blockchain in a Box kunnen bedrijven nu een beter beeld krijgen bij blockchain. Door middel van de juiste demonstratie wordt het inzichtelijk hoe praktisch en tastbaar blockchain kan zijn.

Volgens de Global Blockchain Survey vinden bedrijven het nog altijd lastig om te bepalen waar ze moeten beginnen als het om blockchain gaat. Het product van Deloitte kan hen hierbij helpen.

Bron: Coindesk