Griffith Noord-Korea

Ethereum Special Projects Director opgepakt als Noord-Koreaanse collaborateur

De FBI heeft Virgil Griffith, de Special Projects Director van Ethereum, opgepakt. De aanklacht: het omzeilen van de economische sancties tegen Noord-Korea. Griffith kan maximaal 20 jaar gevangenisstraf krijgen voor het vergrijp.

De openbare aanklager van Manhattan New York heeft gisteren via hun website laten weten dat ze Virgil Griffith, de Special Projects Director van Ethereum, hebben gearresteerd. Griffith is in februari naar de Pyongyang cryptocurrency and blockchain conference in Noord-Korea gereisd en heeft daarmee de economische sancties tegen Noord-Korea omzeild. Het verwijt is dat blockchain techniek gebruikt kan worden om het Noord-Koreaanse atoomprogramma te financieren. 

Ethereum toegankelijker maken

Griffiths baan bij Ethereum is om het Ethereum platform toegankelijker te maken voor een breder publiek. Of Noord-Korea daar nou bij had moeten horen is een goede vraag. De Amerikaanse justitie vindt van niet. Ze hadden Griffith in februari een negatief reisadvies gegeven. Griffith is daarna toch naar Pyongyang afgereisd. John Demens, de assistent van de openbare aanklager, zegt:

Ondanks dat Griffith expliciet was gewaarschuwd om niet te gaan is hij alsnog, naar verluidt, naar Noord-Korea, de grootste vijand van Amerika, toe gereisd. Daar heeft hij zijn publiek geleerd hoe ze de blockchain techniek kunnen gebruiken om economische sancties te omzeilen.

Een van de primaire onderwerpen op de Pyongyang Blockchain conferentie was het gebruik van blockchain in de Noord-Koreaanse rechtbank. Griffith is niet slim geweest: Noord-Korea is de ultieme vorm van politieke gecentraliseerde macht. Het is aannemelijk dat zijn kennis ook bij andere takken van het Noord-Koreaanse regime terecht is gekomen. 

 Of Griffith zich hiervan kan distantiëren is zeer onwaarschijnlijk.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!