Bitcoin DeFi

Zet je Bitcoin aan het werk in DeFi

In crypto investeren wordt steeds populairder. Mensen zijn op zoek naar hogere rendementen dan de rendementen die ze kunnen behalen in alternatieve beleggingsmogelijkheden, waardoor ze bijvoorbeeld bij Bitcoin terechtkomen.

Maar wat blijkt is dat mensen altijd weer meer willen. Hierom zetten zij tegenwoordig steeds vaker hun crypto ook weer aan het werk, bijvoorbeeld door de staken of door liquiditeit te verstrekken.

Hier zitten dan wel weer extra risico’s aan verbonden, waardoor sommige investeerders het niet met kleine munten willen doen, omdat ze denken dat de kans groter is dat deze in waarde gaan dalen, waardoor ze toch weer geld verliezen.

Het zou dan natuurlijk ideaal voor die mensen zijn als ze hun Bitcoin kunnen inzetten om op deze Bitcoin extra rendementen te behalen. En dat kan! Namelijk door gebruik te maken van DeFi (decentralized finance). Vandaag kijken we naar de verschillende manieren waarop dat kan!

Bekijk snel

In onderstaande video van AllesOverCrypto wordt met voorbeelden uitgelegd wat DeFi is. 

Wat is DeFi?

DeFi staat voor decentralized finance, wat vertaald naar het Nederlands gedecentraliseerde financiën is, oftewel een gedecentraliseerde economie. Eigenlijk is DeFi dus een economie waarin niemand de baas is, er zijn dus geen banken, overheden, of andere financiële instellingen. Er kunnen dan ook transacties worden uitgevoerd, zonder dat hier een bank of andere financiële instelling voor nodig is.

Dit is mogelijk door middel van blockchain. Blockchain is een technologie die transacties kan verwerken zonder dat hier een centrale partij voor nodig is. De blockchain technologie voert deze transacties uit en controleert ze, door middel van nodes (deelnemers op het netwerk), om ze vervolgens op te slaan in een grootboek.

Het duidelijkste voorbeeld om goed aan te tonen wat DeFi in de praktijk precies is, is het vergelijken van een decentrale exchange met een centrale exchange.

Bij een centrale exchange maakt de exchange het mogelijk voor jou om crypto te kopen. Voorbeelden van centrale exchanges zijn Binance, Kucoin en Bitvavo. De exchanges zorgen ervoor dat jij kunt handelen, zo zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat er liquiditeit is op het platform. Daartegenover staat dat zij de baas zijn over de exchange, en jij bijvoorbeeld trading fees aan hen betaalt.

Bij een decentrale exchange werkt het anders, daar maken de gebruikers het namelijk mogelijk voor jou om crypto te verhandelen. Voorbeelden van decentrale exchanges zijn Uniswap, Pancakeswap en Sushiswap. De gebruikers zorgen hier voor de liquiditeit en maken het dus mogelijk voor jou om crypto te kopen en verkopen. Daartegenover staat dan ook dat zij de baas zijn over de exchange, zo kunnen zij bijvoorbeeld stemmen over de toekomst van het platform en zijn zij degene die de trading fees ontvangen.

Hoe kun je je Bitcoin aan het werk zetten in DeFi?

Nu je beter begrijpt wat DeFi precies is, ben je misschien wel overtuigd om ook je Bitcoin aan het werk te zetten door middel van DeFi. Laten we maar eens gaan kijken naar de verschillende manieren waarop dat kan.

BadgerDAO

BadgerDAO is een open-source protocol op het Ethereum-netwerk dat zich focust op het brengen van Bitcoin naar decentralized finance. Met Bitcoin kon je tot op heden namelijk nog niet zoveel in DeFi. BadgerDAO wil daar dus verandering in brengen.

‘Earn Interest on Your Bitcoin’ is de zin die op de voorpagina van BadgerDAO’s website staat, en dat is dan ook precies wat ze doen.

Via BadgerDAO kun je namelijk liquidity providen in een BTC pair. BadgerDAO is op dit moment het platform dat de meeste BTC pairs aanbiedt van alle DeFi protocollen die op dit moment bestaan.

Je kunt via BadgerDAO bijvoorbeeld je wBTC (Wrapped Bitcoin) staken tegen een yield van tussen de 1.22% en 27.98%, afhankelijk van de afspraken die je instelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voor hoelang je je Wrapped Bitcion vastzet in het platform.

Ook kun je bijvoorbeeld liquidity providen in de Wrapped Bitcoin en sBTC pair, waarvoor je een reward ontvangt van tussen de 7.07% en 45.37%, weer afhankelijk van de afspraken die je instelt.

Het voordeel van een BTC/BTC pair, bijvoorbeeld in de vorm wBTC/sBTC, is dat je geen last hebt van impermanent loss. De bieden BTC’s zijn namelijk in waarde gelijk, waardoor de een niet harder in waarde daalt dan de ander, en je balans dus gelijk blijft. Wil jij meer weten over impermanent loss? Matt schreef eerder een uitgebreide blog die precies uitlegt wat impermanent loss is.

Via BadgerDAO kun je ook een pool openen van BTC met een andere munt of token. Hierbij kun je dus wel impermanent loss ervaren. Dit zou je als een nadeel kunnen zien.

Wat wel belangrijk is om te zeggen, is dat het feit dat je geen impermanent loss kunt ervaren, niet betekent dat je geen geld kunt verliezen. Wanneer beide BTC’s in waarde dalen heb je geen impermanent loss, maar verlies je wel geld, omdat je inleg in waarde gedaald is. Wanneer je al lang in de pool zit zou het kunnen dat je rewards dit al recht hebben getrokken, maar het is geen garantie.

Trader Joe

Wat je ook kunt doen, is gebruik maken van het platform Trader Joe, een DeFi platform op het Avalanche netwerk. Een platform waarin op dit moment meer dan $2 miljard value locked zit. Dit betekent dat mensen in totaal voor meer dan $2 miljard vast hebben staan in verschillende protocollen, en ze dus bijvoorbeeld aan het staken zijn, of liquiditeit aan het verstrekken zijn.

Via Trader Joe kun je BTC inzetten om een passief inkomen te verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld een liquidity pool openen met de pair wBTC/AVAX. Hiertegenover staat een APR (annual percentage rate) van 26.08412%. Wanneer je dit dagelijks compound heb je een APY (annual percentage yield) van maar liefst 29.78%. Dat betekent dat je je inleg binnen 3 jaar als zou kunnen verdubbelen.

Echter, dit is geen garantie. Je kunt je geld namelijk ook verliezen. Zo heb je bij deze pairs wel last van impermanent loss en kan je inleg daarnaast minder waard worden.

Andere pools die worden aangeboden via Trader Joe zijn wBTC/USDC en wBTC/USDT. Een erg leuke manier om passief inkomen te verdienen over je BTC dus, maar blijf zeker letten op de risico’s!

Image
Bitcoin returns
stas11 / Shutterstock.com

Raydium

Nog een manier om je Bitcoin aan het werk te zetten in DeFi, is door gebruik te maken van het DeFi protocol Raydium, dat gebouwd is op het Solana netwerk. Het is op dit moment, afgaand op data van DefiLlama, het grootste DeFi platform op Solana, met een total value locked van ruim $1,5 miljard.

Raydium biedt verschillende pairs aan, waarin je liquiditeit kunt verstrekken. Dit zijn BTC/SOL, BTC/USDC, BTC/SRM, BTC/USDT, renBTC/USDC. De APR’s die je hierop kunt verdienen verschillende tussen de 1.64% en 42.18%, waar BTC/SRM je het minste oplevert, en renBTC/USDT het meeste.

Toch wordt BTC/SOL via het platform het meeste verstrekt. Er zit namelijk meer dan $15 miljoen in de pool. Er wordt dan ook wel een volume gedraaid van bijna $2.5 miljoen.

Bij Raydium heb je te maken met dezelfde risico’s als bij Trader Joe en BadgerDAO. Je kunt te maken krijgen met impermanent loss, maar ook met waardevermindering van je inleg. Ook voor Raydium geldt dus dat het zeker een leuke manier kan zijn om wat extra passief inkomen te verdienen over je Bitcoin, maar het kan ook misgaan en je kunt ook zeker je inleg verliezen. Doe dus altijd eerst je eigen onderzoek naar dit soort projecten en manieren van je crypto aan het werk zetten voordat je je geld erin gaat investeren.

PancakeSwap

Wat je misschien nog niet wist, is dat je ook je Bitcoin aan het werk kunt zetten via PancakeSwap, het grootste DeFi protocol op de Binance Smart Chain. Data van DefiLlama laat zien dat er op dit moment ruim meer dan $5 miljoen aan Total Value Locked (TVL) is in het platform.

Via PancakeSwap zijn er verschillende BTC pools beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld liquidity providen in de pool BTC/ETH. Je ontvangt dan een APR van 4.27%. Een andere pool die beschikbaar is via PancakeSwap, is BTC/BUSD, waarvoor je een APR van 11.82% ontvangt. Als laatste heb je dan nog de pool BTC/BNB, waarop je een APR van 9.21% ontvangt.

De rewards krijg je via PancakeSwap betaald in de native token van PancakeSwap, namelijk CAKE. Op het moment van schrijven is CAKE $14,00 waard. Het afgelopen jaar is deze echter al gestegen met ruim 4000%. Wanneer je je rewards dus hold zou het kunnen dat deze uiteindelijk hoger uitvallen dan je in eerste instantie had gedacht.

Dit is echter geen garantie en ook in dit geval kun je je geld verliezen. Je hebt weer te maken met dezelfde risico’s, namelijk impermanent loss en waardeverlies van je inleg. Let hiermee dus altijd op en investeer enkel aan de hand van je eigen bevindingen.

Decentralized Bitcoin Futures

De laatste optie die we vandaag behandelen, is het investeren in Decentralized Bitcoin Futures. Een future is eigenlijk een contract waarin je de toekomst van de koers voorspelt. Wanneer je in een Bitcoin Future investeert, spreek je eigenlijk in een contract af dat je op een bepaalde datum bijvoorbeeld 1 BTC koopt.

Laten we zeggen dat we nu in een Bitcoin Futures contract afspreken dat ik volgende week 1 BTC van jou ga kopen voor $60.000. Op het moment van het contract is BTC $60.000 waard. Wanneer 1 Bitcoin over een week meer dan $60.000 waard is, win ik. Ik kan dan namelijk 1 BTC van jou kopen voor $60.000, terwijl deze op dat moment bijvoorbeeld $65.000 waard is. Wanneer 1 BTC over een week minder dan $60.000 waard is, win jij. Ik moet dan namelijk nog steeds die 1 BTC kopen voor $60.000, terwijl ik deze op de markt zou kunnen krijgen voor bijvoorbeeld $55.000.

Voorheen kon het handelen in Bitcoin Futures enkel via een aantal centrale exchanges, maar het kan tegenwoordig ook met DeFi. Dit kan namelijk via het platform dYdX. dYdX is een DeFi protocol dat zich bezighoudt met de handel in dit soort contracten.

Je kunt dus op een decentrale manier in Bitcoin Futures handelen. Dit kan je zeker enorm veel geld opleveren. Echter, het is ook erg riskant. Zoals je namelijk al weg zag in het voorbeeld kan het zomaar eens zijn dat je 1 BTC moet kopen voor $60.000, terwijl deze maar $55.000 waard is. En dat is dan nog een vrij mild voorbeeld. Het kan nog vele malen erger.

Pas dus zeker op wanneer je van plan bent te gaan handelen in Futures. Het kan zeker succesvol zijn, maar er zitten veel risico’s aan verbonden. Doe dus eerst erg goed je onderzoek en zorg dat je met vertrouwen kan zeggen dat je een goede keuze maakt! Succes.

Conclusie

Vandaag hebben we, nadat we hebben gekeken naar wat DeFi precies is, gekeken naar de verschillende manieren waarop je DeFi kunt inzetten om je Bitcoin aan het werk te zetten.

We keken naar verschillende manieren waarop je bovenop je Bitcoin een extra passief inkomen kunt verdienen, maar ook hoe je op een ietwat actievere manier je Bitcoin positie zit vergroten.

Echter, aan elk van de genoemde manieren zitten ook weer verschillende risico’s verbonden. Zorg dat je deze risico’s goed kent voordat je van start gaat met een van de manieren, zodat je ook weet hoe je hiermee om kunt aan wanneer de risico’s werkelijkheid worden.

Wij hopen dat je vandaag weer wat bijgeleerd hebt en wie weet heb jij wel een manier gevonden waarop jij je Bitcoin aan het werk gaat zetten. Hopelijk wordt het een groot succes!

Maar nogmaals, en zoals altijd, doe eerst goed je eigen onderzoek naar alles waar je in investeert. Onderzoek de risico’s en de potentiële rendementen, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd vandaag. Heb je nog vragen over Bitcoin of hoe je deze aan het werk kunt zetten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Foto header: Panchenko Vladimir / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.