wazirx cryptocurrency

Wat is WazirX (WRX)? Complete uitleg!

WazirX (WRX) is een Indiase crypto exchange met een groot aantal gebruikers. Dit komt natuurlijk doordat het platform voornamelijk actief is in India, dat 1,38 miljard inwoners heeft. Hiermee kan het platform het makkelijk overleven door zichzelf op maar één land te richten. Even ter vergelijking: in Europa wonen 447,7 miljoen mensen.

De exchange is overigens niet alleen in India actief, want het is ook mogelijk om vanuit Nederland crypto te kopen op het platform van WazirX. WazirX heeft een eigen cryptocurrency, genaamd het WRX-token. Dit token heeft verschillende functies binnen en buiten het platform, en wordt ook populairder onder crypto traders.

In dit artikel leggen we je uit wat WazirX (WRX) is, door wie de exchange is opgericht, hoe de exchange van dit project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Bekijk snel

Wat is WazirX (WRX)?

WazirX is een Indiase crypto exchange welke in 2018 gelanceerd is. Op dat moment richtte zij zichzelf alleen nog op de Indiase markt. De website was toen ook eigenlijk niet te gebruiken voor buitenlandse crypto traders. Het aantal gebruikers steeg vrij snel naar 7,3 miljoen (augustus 2021).

Volgens WazirX is het voor veel mensen nog erg lastig om te beginnen met crypto. Ze bedoelen hier niet in het specifiek crypto trading mee, maar voornamelijk het toetreden tot de markt. Dit komt omdat veel mensen niet begrijpen hoe crypto werkt, waardoor ze ook niet weten waar je het zou moeten kopen. Volgens deze mensen is het lastig om aan crypto te komen, terwijl dat volgens WazirX niet is en ook niet hoeft te zijn.

WazirX geeft aan dat het grootste probleem in het omzetten van fiat geld naar crypto (en andersom) zit. Veel crypto exchanges accepteren bijvoorbeeld alleen betaalmethodes waar de meeste mensen niet mee kunnen betalen. Hierdoor laat deze groep mensen crypto al snel links liggen, en beginnen ze er niet aan.

Het doel van WazirX is dus om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de cryptowereld door toetreding zo makkelijk mogelijk te maken. Volgens WazirX moet iedereen snel, makkelijk en veilig crypto kunnen kopen en bezitten. Dat doen ze door hun crypto exchange zo toegankelijk mogelijk te maken voor het grote publiek, dat zich voornamelijk in India bevindt.

Samenwerking met Binance

Het is niet onbelangrijk om de samenwerking tussen WazirX en Binance te benoemen. In 2019 werd bekend dat deze twee crypto exchanges met elkaar samen zouden gaan werken. Ze delen dezelfde visie, en daarom vonden de oprichters van beide exchanges het een goed idee om de handen in elkaar te slaan, om zo meer financiële vrijheid voor iedereen te kunnen creëren.

Kort na de bekendmaking van dit nieuws werd het WRX-token op zowel de Binance Chain als de blockchain van Ethereum gelanceerd. Het handelsvolume van het WRX-token steeg naar 200 miljoen dollar per dag in 2021, waarvan 90% zich op de exchange van Binance bevond. Hieruit kan opgemaakt worden dat WazirX dus veel baat heeft bij de samenwerking met Binance.

Image
binance en wazirx samenwerking

Door wie is WazirX ontwikkeld?

In mei 2018 richtte ontwikkelaar Nischal Shetty de WazirX crypto exchange op, welke hij voornamelijk zelf had ontwikkeld. Al snel groeide zowel het platform als het team achter WazirX. Op dit moment bestaat het team achter WazirX uit meer dan 300 medewerkers, waarvan onderstaande drie het belangrijkst zijn:

 • Nischal Shetty (oprichter en CEO)
 • Sameer Mhatre (CTO)
 • Siddharth Menon (COO)

In onderstaande video zie je een interview uit 2021 dat CNBC met Nischal Shetty had, en kom je meer te weten over de ontwikkeling van WazirX.

Welke producten zijn door WazirX ontwikkeld?

De oprichters en ontwikkelaars van WazirX hebben sinds de lancering van het platform verschillende producten gelanceerd.

WazirX exchange

De crypto exchange is natuurlijk het belangrijkste product dat door WazirX is ontwikkeld. Op dit moment worden er meer dan 380 verschillende handelsparen op de exchange aangeboden, en kun je tot meer dan 80 verschillende cryptocurrencies kopen op de WazirX exchange.

Voordat je kunt beginnen met handelen, zul je eerst een account aan moeten maken. Hiervoor zul je de KYC (Know Your Customer) procedure moeten doorlopen, waarbij je identiteitsgegevens worden gecontroleerd. Dit is tegenwoordig de norm voor centrale exchanges.

Zoals eerder gezegd, vindt het team achter WazirX de toegankelijkheid van een crypto exchange erg belangrijk. Daarom biedt de exchange ondersteuning voor Instant INR (fiat) stortingen. Je kunt een bankrekening koppelen binnen het platform, waarna je direct geld kunt storten. Het is niet mogelijk om een IBAN-rekening te koppelen. Op dit vlak is WazirX dus nog een typisch Indiase exchange, omdat het voor buitenlanders vrij lastig is geld te storten.

Image
crypto kopen bij wazirx

Omdat WazirX samenwerkt met Binance, is het ook mogelijk om in theorie snel en makkelijk cryptocurrencies tussen beide platformen uit te wisselen. Je kunt dus ook geld storten op Binance, om het vervolgens naar de exchange van WazirX te verplaatsen. Toch werkt dit in praktijk vrij omslachtig, omdat de cryptocurrencies die ondersteund worden door WazirX, ook gekocht kunnen worden bij Binance.

Voorheen was het ook mogelijk om op het platform te staken, maar deze functie is sinds oktober 2020 van het platform verwijderd. Reden is dat het grootste gedeelte van de liquiditeit zich op het platform van Binance bevindt. Het is voor WazirX dan ook bijna onbegonnen werk om zelf validator nodes op te zetten binnen verschillende blockchain netwerken.

Transactiekosten

Bij het maken van een transactie op WazirX betaal je zowel een maker als taker fee, dat 0,2% bedraagt. De kosten zijn hiermee vrij gemiddeld, vergeleken met de kosten die je betaalt bij andere crypto exchanges. Je betaalt geen kosten voor het storten van geld op het platform. 

WRX Coin

WazirX heeft een eigen cryptocurrency, genaamd de WRX Coin. Deze cryptomunt kan op het platform van WazirX gebruikt worden om transactiekosten mee te betalen. Gebruikers genieten dan van een mooie korting wanneer ze het WRX token gebruiken op het platform van WazirX. In het eerste jaar dat een gebruiker actief is, ontvangen ze een korting van 50% op de transactiekosten. Deze korting wordt ieder jaar gehalveerd, totdat het de 7,5% heeft bereikt in het vierde jaar.

 • 1e jaar: 50% korting
 • 2e jaar: 25% korting
 • 3e jaar: 12,5% korting
 • 4e jaar: 7,5% korting

Bij de lancering van het token waren er 1 miljard tokens in omloop. Het aantal tokens dat in omloop is wordt echter steeds kleiner, omdat WazirX ieder kwartaal met een deel van de winst WRX-tokens verbrand. Hier blijven ze mee doorgaan totdat 10% van de totale voorraad (100 miljoen) is verbrandt. Het doel van de token burn is het creëeren van schaarste rondom het token. Dit zou uiteindelijk moeten zorgen voor een stijging van de prijs.

WazirX volgt hierin het voorbeeld van Binance, dat ook ieder kwartaal BNB-munten koopt om ze vervolgens te verbranden. Binance is hiermee begonnen om ook schaarste rondom de Binance Coin te creëeren.

Smart Token Fund (SFT)

WazirX heeft een eigen Smart Token Fund (SFT). Het platform moet erg toegankelijk zijn, wat natuurlijk veel beginnende crypto handelaren aantrekt. Zij hebben over het algemeen geen ervaring met crypto trading, en vinden het vaak lastig om een strategie te maken en zichzelf hieraan te houden.

Crypto handelaren kunnen daarom zogeheten Smart Tokens kopen, waarvan er in totaal 15 beschikbaar zijn. Bij het kopen van een Smart Token nemen ze in feite de strategie van een ervaren crypto handelaar over. Mocht deze handelaar dus winstgevende trades maken, profiteert ook de koper van het Smart Token hiervan.

De ervaren crypto handelaren verdienen zelf ook geld wanneer ze succesvolle trades maken. 25% van de winsten die ze maken wordt namelijk uitgekeerd naar de handelaren.

Het voordeel van het Smart Token Fund is dat het veel nieuwe handelaren aantrekt die geen tijd en kennis hebben om zelf te handelen. Zij kunnen vervolgens nog steeds profiteren van winstgevende cryptocurrencies. Ook handelen ze op deze manier op basis van de kennis die een ervaren crypto trader heeft. Mochten ze zelf tokens kopen, is de kans groot dat ze de keuze baseren op gevoel en emotie.

Een nadeel van Smart Tokens is dat mensen niet gestimuleerd worden zelf onderzoek te doen naar tokens. In feite hoeven ze zelfs niks te doen, waardoor ze ook niet direct nieuwe kennis opdoen over crypto trading. Je leert natuurlijk door fouten te maken, en op deze manier worden er geen fouten gemaakt. Indien er een fout wordt gemaakt, is dat de 'schuld' van de ervaren crypto trader. Bezitters van het Smart Token leren zelf niks van de fout, en zullen waarschijnlijk uitstappen.

In onderstaande video leer je meer over het Smart Token Fund van WazirX.

De voor- en nadelen van WazirX

Nu je hebt gelezen wat WazirX is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat WazirX is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van WazirX voor je opsommen.

Voordelen

 • De crypto exchange van WazirX focust zich op mensen die het lastig vinden toe te treden binnen de cryptomarkt. Daarom hebben ze gekozen hun platform zo toegankelijk mogelijk te maken voor beginners.
 • Het platform is erg overzichtelijk, waardoor je snel cryptocurrencies kunt kopen.
 • In totaal kunnen er meer dan 80 verschillende cryptocurrencies op het platform verhandeld worden, waardoor je voor vrijwel iedere bekende cryptomunt op dit platform terecht kunt.
 • WazirX is een samenwerking aangegaan met Binance, wat ervoor heeft gezorgd dat het handelsvolume van het WRX-token erg hoog is. Ook geeft deze samenwerking WazirX meer aanzien en vertrouwen.
 • Met het WRX-token betalen gebruikers minder kosten voor het maken van een transactie.
 • Beginners kunnen gebruik maken van het Smart Token Fund. Op deze manier kunnen zij profiteren van de kennis die ervaren crypto handelaren hebben, om zo geld te verdienen met cryptocurrencies, wat ze zelf misschien nooit gelukt was.

Nadelen

 • WazirX is voornamelijk in India groot, maar heeft nog weinig tot geen bekendheid in Europa of andere landen buiten India.
 • Het is niet mogelijk om geld te storten met betaalmethodes die in Nederland gebruikt worden.
 • Smart Tokens zouden ervoor kunnen zorgen dat mensen zelf niks leren over crypto trading, waardoor het platform een minder educatieve functie heeft.
 • Een groot deel van de liquiditeit zit op het platform van Binance (90%), waardoor WazirX erg afhankelijk is van deze samenwerking.
 • Wanneer je geen gebruik maakt van de WazirX exchange, heeft het weinig tot geen nut om in bezit te zijn van het WRX-token.

Conclusie

WazirX is de grootste crypto exchange van India, en is zichzelf sinds de samenwerking met Binance ook gaan richten op de internationale markt. Toch zijn er maar weinig crypto traders in Nederland die gebruik maken van WazirX. 

Op het platform van WazirX kun je meer dan 80 verschillende cryptocurrencies kopen. Het is niet mogelijk om cryptomunten op dit platform te staking, omdat het grootste gedeelte van de liquiditeit zich op het platform van Binance bevindt. Dit maakt de crypto exchange van WazirX erg afhankelijk van Binance.

Door op het platform te betalen met het WRX-token, betalen gebruikers in hun eerste jaar tot 50% minder transactiekosten. Deze korting wordt ieder jaar gehalveerd, totdat het de 7,5% heeft bereikt in het vierde jaar. Een deel van het aantal tokens wordt ieder kwartaal verbrand, wat tot meer schaarste zou moeten leiden.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat WazirX is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat WazirX is, de WRX-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Postmodern Studio


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.