Wat is een STO? - Security Token Offering

Wat is een STO? - Security Token Offering

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

De Security Token Offering (STO) kan er nog weleens voor gaan zorgen dat we binnen de blockchainwereld op een belangrijk keerpunt staan. Een keerpunt waarbij de gehele financiële sector straks op de blockchain kan staan. Bedrijven in deze sector zijn namelijk massaal hun effecten in tokens aan het omzetten. Langzaamaan brengen ze al hun kapitaal richting de blockchain. Op deze manier krijgen ze meer liquiditeit, en kan de investeerder investeren in betrouwbare bedrijven uit de klassieke financiële sector. 

In deze blog gaan we het concept van de STO concreet en tastbaar uitleggen. Bovendien laten we zien waar STO's vandaan komen en hoe je aan een STO kan meedoen. Als je deze uitleg hebt gelezen kan je via de blockchain investeren in effecten zoals vastgoed, ecologische landbouw en technische vernieuwing. 

Bekijk snel

Wat is een Security Token Offering?

Een Security Token Offering is een geldophaalactie waarbij security tokens via de blockchain worden aangeboden en waar beleggers in kunnen investeren. Het geld wat hiermee wordt opgehaald, gebruikt het bedrijf om z'n eigen verdere ontwikkeling te financieren. De STO is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de ICO en IEO. Ook deze twee worden door cryptobedrijven gebruikt om geld in te zamelen.

Het grote verschil is dat STO's streng gereguleerd zijn en hierdoor als een veiligere investering worden beschouwd. Door deze regulering krijgt de klassieke financiële sector toegang tot de blockchain en zal de komende vijf jaar een enorme inhaalslag plaatsvinden waarin de oude sector hun effecten gaat omzetten in tokens. 

De video hieronder geeft in een kleine 3 minuten weer wat een STO is.

STO is een DeFi Service

Een STO een voorbeeld van een Decentralized Financial (DeFi) service. DeFi services eten van twee walletjes. Aan de ene kant profiteren ze van alle voordelen van de blockchain: decentrale registratie, volledige transparantie en een geautomatiseerde infrastructuur. Aan de andere kant profiteren ze van de regelgeving, betrouwbaarheid en kennis van de klassieke financiële sector.

De meeste crypto- en blockchainbedrijven proberen juist de term security, of effect, te ontwijken, omdat effecten onderhevig zijn aan strenge regelgeving. STO's doen precies het tegenovergestelde en omarmen de regelgeving. Hierdoor is de STO veel betrouwbaarder dan de Initial Coin Offering (ICO).

Security's zijn effecten

De security's die via een STO worden aangeboden noemen we in het Nederlands effecten. Voorbeelden van effecten zijn aandelen, obligaties, opties en termijncontracten (futures). Dit betekent dat je via een STO een wettelijk gebonden financiële verplichting koopt. Hierbij kan je denken aan een aandeel in een bedrijf, het recht op dividend en een eventuele winstdeling van het bedrijf. De vorm van de financiële verplichting varieert per product. Echter is het belangrijk om te benadrukken dat je een echt product koopt. Dit is een groot verschil met de ICO's en IEO's die we kennen. Bij deze laatstgenoemde koop je veelal de belofte van een toekomstig product.

Effectief zijn er in 2019 vier grote financiële groepen die door security tokens op de blockchain terecht zijn gekomen:

 1. Real-estate of vastgoed-tokens
 2. Equity of eigen vermogen-tokens
 3. Investment-fund of investeringsfonds-tokens
 4. Asset of bezit-tokens.

Omdat je door middel van tokenization letterlijk alles op de blockchain kan zetten zijn security tokens het makkelijkst te reduceren tot het aanschaffen van bezit of schuld.

Security tokens zijn nog jong, de eerste STO was op 10 april 2017, hierdoor is de sterk groeiende security token markt nog relatief ongedifferentieerd.

Handel in security tokens

Security tokens zijn sterk gereguleerd en kunnen alleen worden verhandeld als zowel de verkoper als de koper volledig transparant zijn. Security tokens zijn daarom dus niet anoniem. Deze regelgeving is zodanig streng dat je in Amerika alleen in een STO mag investeren als je door de Securities and Exchange Commission (SEC) als officiële handelaar bent geaccrediteerd.

Dat alleen geaccrediteerde handelaren kunnen investeren is een overblijfsel uit het oude financiële systeem dat grotendeels is gebouwd op vertrouwen. Doordat blockchain 100% transparantie geeft, is vertrouwen niet meer nodig: iedereen kan op elk moment het grootboek van de blockchain inzien. Gelukkig is de regelgeving voor investeerders buiten Amerika toegankelijker.

Verschillen en overeenkomsten tussen STO, ICO en IEO

STO's, ICO's en IEO's hebben veel overeenkomsten. Alle drie worden ze gebruikt om fondsen te werven voor bedrijven. Echter ligt de drempel voor STO's, in verband met de regelgeving, veel hoger dan bij ICO's en IEO's. In de beginjaren van crypto was er überhaupt weinig regelgeving waardoor je alleen door middel van een ICO fatsoenlijk aan fondsen kon komen. Echter werd hier royaal misbruik van gemaakt en zijn er door de afwezigheid van regelgeving ontzettend veel nep ICO's geweest. STO's lossen dit probleem op door regulering uit de oude financiële sector te lenen. 

Wat zijn de voordelen van STO's?

Een van de grootste problemen met ICO's is dat de investeerder voor een groot deel moet vertrouwen op de goede bedoelingen van het bedrijf dat de fondsen probeert te werven. IEO's zijn iets betrouwbaarder, omdat de exchange die de offering organiseert hun reputatie leent aan de aanbieder. In beide gevallen berust de investering voor een groot deel op ontastbaar vertrouwen.

Bij STO's gaat dit anders. De investeerder weet precies wat ze kopen en van wie ze het kopen. Ze weten dat ze een aandeel in een bedrijf, object of dienst kopen. In tegenstelling tot ICO's en IEO's waar je tokens koopt die mogelijk pas in de toekomst vruchten dragen.

Voordat bedrijven een STO kunnen houden, moeten ze uitgebreid aantonen wat hun plannen zijn: is de potentie om waarde te creëren niet aanwezig dan kan het bedrijf sowieso geen STO houden. Het voordeel hiervan is dat een groot deel van het risico, namelijk het element dat op vertrouwen is gebaseerd, wordt weggenomen en wordt vervangen door feiten.

Vooral dit laatste punt zorgt ervoor dat het gebruik van decentrale blockchaintechniek daadwerkelijk 100% transparant is. Het vervangen van speculatief vertrouwen met vertrouwen dat 100% op feiten is gebaseerd zorgt ervoor dat de markt breder toegankelijk is voor traditionele investeerders. Meer cashflow, meer waarde en een grotere winstpotentie.

Wat zijn de nadelen van STO's?

Door de strenge regelgeving zijn STO's voor normale investeerders moeilijk toegankelijk. Ook zal de crypto-investeerder bereid moeten zijn om hun anonimiteit op te geven: Je staat met naam en toenaam op de blockchain geregistreerd, iets wat de libertarische crypto-handelaar minder leuk zal vinden.

Als laatste mag je STO's als serieuze investeringen beschouwen: je kunt je geld niet zomaar uit de security opnemen. Openheid van zaken gaat dus ten koste van je financiële solvabiliteit.

Deze video laat zien wat de verschillen en overeenkomsten tussen de drie soorten coin offerings zijn.

Waar komen STO's vandaan?

De blockchain-ooievaars voor STO's worden ook wel Security Token Issuance Platforms (STIP) genoemd. Deze STIP's hebben twee functies. Ten eerste helpen ze bedrijven om aan de strenge regelgeving te voldoen als je als security, of effect, staat geregistreerd. Ten tweede helpen ze bij de overstap naar de blockchain. Vaak gebeurt dit op de eigen blockchain van de STIP en wordt de waarde van het aandeel vertolkt in de token van de STIP.

De grootste STIP's zijn Polymath , Harbor, Securitize, Swarm en Securrency.

Wat doen STIP's?

Polymath

Polymath is momenteel de grootste STIP. Polymath is Engels voor Homo Universalis, iemand die begaafd is op meerdere terreinen: een passende naam voor een bedrijf dat meerdere industrieën de financiële blockchain op helpt.

Polymath's blockchain is gevestigd op de Ethereum blockchain en maakt gebruik van de ERC-1400 token. ERC-1400 is een koepel-token die meerdere beveiligings- en handelsprotocollen combineert. Het ERC-1400 protocol wordt nu standaard voor security tokens gebruikt.

Polymath heeft ook een eigen cryptomunt: de POLY. Dit is een utility token die gebruikt wordt binnen het netwerk van Polymath en deze token is ook te verhandelen op crypto exchanges.

Security tokens die op de Polymath blockchain zijn uitgebracht zijn het makkelijkst te kopen bij de security-token-exchange tZero.

Harbor:

Harbor is een goed voorbeeld van een DeFi. Het bedrijf heeft alle kenmerken van een klassiek financieel bedrijf.

Harbor faciliteerde iCap Equity’s monster STO van meer dan 100 miljoen dollar. De iCap security token is alleen toegankelijk voor gecertificeerde Amerikaanse investeerders uit de vastgoedsector.

Deze stille kracht heeft sinds september een dealer-broker vergunning verkregen in Amerika waardoor hun activiteiten komend jaar in een stroomversnelling zullen komen.

Harbor’s R-token zit ook op de Ethereum blockchain en laat pas transacties toe wanneer de ‘On- Chain Regulator Service’ ze toelaat.

Securitize:

Securitize is een STIP die door Coinbase wordt gesteund en heeft onlangs, net zoals Harbor, toegang gekregen tot de klassieke financiële infrastructuur: Securitize mag namelijk sinds augustus officieel beurstransacties bijhouden. Deze STIP heeft voor meer dan 200 miljoen aan security tokens uitgeleverd.  

Securitize handelt uitsluitend in real-assets, of tastbare middelen zoals vastgoed, en maakt gebruik van hun DS-protocol. Dit is een ERC-20 token die net zoals Harbor's R-token pas een transactie noteert als die aan de strenge security vereisten voldoet.  

SWARM:

SWARM handelt net zoals Securitize alleen in real-assets en functioneert als een STIP, maar ook als een investeringsfonds. Hoewel het niet makkelijk is voor normale mensen om mee te doen aan SWARM STO's kun je wel makkelijk een onderdeel maken van het SWARM netwerk. Je wordt dan door SWARM een Masternode genoemd. Op deze manier maak je het SWARM netwerk veiliger en verdien je SWM-tokens. De SWM-tokens zijn ook ERC-20 tokens die verpakt zijn met extra security restricties. 

Securrency:

Securrency doet het een beetje anders. Als een bedrijf een STO wil uitbrengen dan zitten ze bij Securrency niet vast aan een specifieke blockchain. Securrency is meer dan 160 landen gecertificeerd en handelt met zowel crypto als fiatvaluta. 

Deze bedrijven zijn samen goed voor meer dan een miljard aan investering en dit was voordat ze volledig gecertificeerd waren (en dus nog niet op volle kracht mochten handelen). Tokenization heeft eind dit jaar de kinderschoenen omgeruild voor hardloopschoenen en je kan dan voor het jaar 2020 veel STO's verwachten. 

Hoe kan je meedoen aan een STO?

Meedoen aan een STO is iets moeilijker dan het kopen van crypto. Ten eerste moet je rekening houden met het feit dat veel STO's gebruikmaken van een minimale inleg. Dit kan 50 euro zijn, maar ook 500 of 5000 euro. Ten tweede hanteren ze allemaal verschillende betalingsmogelijkheden. Ten derde kan het zijn dat je de perfecte STO hebt gevonden, maar niet mag meedoen, omdat je geen investeringsmaatschappij bent.

Uiteraard is crypto het meest voorkomende betaalmiddel dus zorg dat je je crypto-wallet bij de hand hebt. De blockchains die momenteel het meeste worden gebruikt voor STO's zijn Ethereum (Ether), NEO en EOS . Als je vragen hebt over hoe je het beste crypto kan kopen kijk dan op onze beginners-blog.

 • De eerste stap is het uitzoeken van welke bedrijven momenteel, of in de nabije toekomst, een STO gaan houden. Om hierachter te komen ga je naar TokenMarket Security-Token-Calendar, STO-analytics, STO-Wise of STO-Scope. Als voorbeeld nemen we nu STO-Scope.
 • Zodra je op de website komt krijg je al meteen een lijst te zien van STO's. Links kun je de categorie kiezen die je het meeste aanspreekt en rechts zie je de STO's. Als de knop onder de STO groen is dan weet je dat je kan meedoen.
 • Op de pagina zie je de kenmerkende eigenschappen van een STO, namelijk een open beschrijving van de oprichters en het doel van het bedrijf. Belangrijk voor je investering is het type security dat je koopt, bijvoorbeeld equity of eigen vermogen, en het platform waarop de STO wordt genoteerd. Vervolgens klik je linksboven op 'INVEST' (investeer).
  • Check 1: Voordat je verder gaat moet je bereid zijn om je geld voor een lange termijn te investeren. Daarnaast is het verstandig om je gezond verstand te gebruiken: niet elke investering zal winstgevend zijn.
  • Check 2: lees alle kleine lettertjes. Of je een dividend krijgt of winstdeling; hoe en waar het bedrijf uitbetaalt varieert per STO.
 • Vul nu je persoonlijke gegevens in en maak de transactie. Gefeliciteerd, je hebt nu een complex financieel product op een makkelijke manier aangeschaft!

Tot slot

Heb je nog vragen over STO's? Stel ze dan gerust onderaan dit artikel, op het Crypto Forum of bij ons in de AllesOverCrypto Facebookgroep.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!